Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

ma lepo reci lagano 4 ghz sa box kulerom na ploči od 30 eur, šta se stidiš :beat:

pa opet da si pogledao potrosnju e3xxx video bi da je ona jakoooo mala (35% manja od 5200) tako da OC na boxu verovatno moze ici cak i do 4Ghz ili tu negde uz nesto jace zagrevanje na boxu

ali ljudi, "te pare" su 5-10 eur manje od E5200, zašto bi bilo ko kupovao celerona u toj situaciji? evo ne pominjem amd sad :d

10€ у рангу цена око 50€ је целих 20%, а реално није толико спорији колико је јефтинији. А и куповаће га махом људи за јефтине машине где је уштеда сваког евра битна. Ако неко помене да има и јефтинијих процесора одмах да напоменем да је куповина једнојезгарног процесора крајем 2009. потпуно депласирана и једино може бити плод необавештености.

А горе када сам написао да Wolfdale нема виртуализацију мислио сам на припаднике јефтине Е5х00 серије, пошто сам накнадно сконтао да се њима комплетна Dual Core линија зове Wolfdale. Ја их памтим по ознаци серије, па сам погрешио, признајем.

znači kad žvake poskupe sa 5 na 10 dinara ti se kući vraćaš zgranut i pričaš kako su poskupele 100%?

znači kad žvake poskupe sa 5 na 10 dinara ti se kući vraćaš zgranut i pričaš kako su poskupele 100%?

razlika izmedju 40e i 52e uospte nije mala.... za slicne pare AMD jedino nudi single core sempron (ovo ce se verovatno za koji dan promenuti..)

ej, ti izmišljaš cene, izmišljaš činjenice, izmišljaš tuđe reči i izjave, skroz si neozbiljan za bilo kakvu diskusiju
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori/7-0-0-0/q=e3200
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori/7-0-0-0/q=e5200
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori/7-0-0-0/q=240

ako neko zbog 700-800 din uzme celeron umesto E5200 ili athlona 240, taj mora da je žešći entuzijasta (takav je naslov koliko vidim) :sceptic:

A sta ti radis?????, poredis razlicite prodavnice koje rade sa razlicitim marzama???
Ja sam naravno cene poredio samo u MK-u gde jedino koliko vidim ima cene za e3200 i on ima "lepe" marze:
E3200 2.4GHz Box FSB 800MHz 1MB L2 64-bit 4.179,89 Din

E5200 2.5GHz Box FSB 800MHz 2MB L2 64-bit 5.481,18 Din

AMD Athlon™ II X2 Dual-Core 240 Box 2800MHz 2MB L2 64-bit 5.321,20 Din

I ti jednostavno ne kontas da je e3xxx iako najeftiniji dual core procesor (osim atoma) punokrvan core2duo sa 1MB kesa i VT kojeg 5xxx serija nema?

samo da dodam da taj e3xxx trosi dosta manje i od e5xxx, skoro 3x manje od AMD x2 dok potrosnju AThlon II neznam ali sigurno punoooo manje i od njega trosi....
i kad se uzme u obzir da ovi procesori idu u office masine i bez OC-a namece se zakljucak ko je trenutno tu lider ma koliko se nekima OVDE to ne svidjalo

samo da dodam da taj e3xxx trosi dosta manje i od e5xxx, skoro 3x manje od AMD x2 dok potrosnju AThlon II neznam ali sigurno punoooo manje i od njega trosi....
i kad se uzme u obzir da ovi procesori idu u office masine i bez OC-a namece se zakljucak ko je trenutno tu lider ma koliko se nekima OVDE to ne svidjalo

Da se ne frljamo vishe sa potroshnjom, E3300 ima 65W TDP, dok je lod AMD X2 5050e 45W, a X4 6xx(ne secam se tachne oznake) 65W. Ko tu i kako manje troshi?

niko se ovde ne frlja osim nekih koji truju temu sa poredjenjem baba i zaba
imas link na prvom postu pa gledaj realnost a ne TDP kojeg deklarisu proizvodjaci i koji zavisi od frekvencije i jos mnogo toga...
sto se tice potrosnje ja sam ga poredio sa:AMD Athlon X2 5600 koji trosi ko sporet a i da ga poredim sa najeftinijim dial core AMD resenjem (semprona dual core ima samo u kini..) opet vidim ovo:
7850*
2.8 GHz
65nm SOI
1MB
2MB
socket AM2+
95W

niko se ovde ne frlja osim nekih koji truju temu sa poredjenjem baba i zaba
imas link na prvom postu pa gledaj realnost a ne TDP kojeg deklarisu proizvodjaci i koji zavisi od frekvencije i jos mnogo toga...
sto se tice potrosnje ja sam ga poredio sa:AMD Athlon X2 5600 koji trosi ko sporet a i da ga poredim sa najeftinijim dial core AMD resenjem (semprona dual core ima samo u kini..) opet vidim ovo:
7850*
2.8 GHz
65nm SOI
1MB
2MB
socket AM2+
95W

Pa shto onda poredish babu i zabu? 7850 je derivat stare Phenom arhitekture sa sve L3 keshom. Taj celeron vredi porediti samo sa AthlonII procesorima.

Pa shto onda poredish babu i zabu? 7850 je derivat stare Phenom arhitekture sa sve L3 keshom. Taj celeron vredi porediti samo sa AthlonII procesorima.

gledam ono sto ima kod nas da se kupi... taj derivat phenom II u najboljem slucaju ima TDP 65W a u realnosti trosi najmanje 50% vise od e3300

takodje ovaj celeron se ne takmici sa Athlon 2 ni X2 vec sa Sempronom jer je jedino on u njegovom cenovnom rangu

Da se ne frljamo vishe sa potroshnjom, E3300 ima 65W TDP, dok je lod AMD X2 5050e 45W, a X4 6xx(ne secam se tachne oznake) 65W. Ko tu i kako manje troshi?
Te AMD-ove oznake nemaju pojma, a i intelove :)
e3200 je po onome sto sam iskopao na internetu, rekorder po low-power-consumingu, u konkurenciji desktop cpu sa 2 cora, do danas. Nije ni ovaj novi athlon x250 los. Ali meni treba nesto za mac-os pa cu ici na ovog intela, a i nije bangljav toliko kao neki raniji celeroni. Skroz je ok.

zanimljiv detalj:
Prelazak na 45-nm i manja količina L2 keš memorije otvaraju mogućnost za postizanje veoma visokih overkloking rezultata. Celeron E3300 je pravi naslednik čuvene Celeron 300A Slot serije koja je bila u mogućnosti da duplira svoju nominalnu frekvenciju rada. Novi model je vrlo blizu tog poduhvata omogućivši nam da pomoću vazdušnog kulera postignemo brzinu od 4.4GHz

A sad jedno kviz pitanje....

... da li neko zna šta je ovo :)

Prilozi

• kvisko.png
    kvisko.png
    65.7 KB · Pregleda: 240
xbitlabs nije radio detaljan OC ta vrednost od 1.6 za ~4Ghz je verovatno prvo sto su probali na brzinu... na drugom linku stoji da je isao na 4.4Ghz sa vlazdusnim hladjenjem ali takodje nema detalja..
nedostatak 1MB kesa u odnosu na 5xxx seriju nije bas 10% vec u proseku 5% u zavisnosti od aplikacije, takodje athlon II u 45nm nije isti cenovni rang... a i OC mu je losiji tako da nikako bolji nemoze biti

Hehe, toliko o tome da AMD nema odgovor na e3xxx Celerone. Pa ovaj Sempi razvaljuje kako radi, preko 4GHz sa sve OC NB@3GHz.

naravno pa se ponovi prica kao sa X3... i pokusaj otkljucavanja, a celeron se vec kod nas ima kupiti a taj sempron ko zna kad ce doci.... takodje za OC na 4Ghz su koristili vodu dok je na vazeduh krajnji domet 3.8 ako se potrefi primerak

Погледај поново... "So, X1 Sempron 140 air cooled run 4076.95MHz with 3020 NB and HT frequency; X2 Athlon 440 (ACC Auto) water cooled run 4171.69MHz with 3090 NB and HT frequency..."

Али и то и онај Celeron на 4GHz 1.6V су чиста лутрија...

Poslednja izmena:
Погледај поново... "So, X1 Sempron 140 air cooled run 4076.95MHz with 3020 NB and HT frequency; X2 Athlon 440 (ACC Auto) water cooled run 4171.69MHz with 3090 NB and HT frequency..."

samo gde kupiti taj CPU?, u kini mozda, u koje ga ploce ubosti da bi se mogao OC-vati dobro?

celeron e3xxx vec ima kod nas po povoljnoj ceni a sa njim i jeftinom G31 plocom OC je moguc...

PS: ko garantuje da ce se svaki primerak moci otkljucati? sa e3xx nativno dobijas dva jezgra tako da nema potrebe za rizicnim budjenjem

Poslednja izmena:
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori-socket-am2-am2am3-sempron/279-0-0-0/q=140

I ajde se već jednom dogovori sam sa sobom. Ne možeš celeron da predstavljaš kao neko ultra jeftino office rešenje sa g31 pločom a da se sa druge strane pozivaš na 4-4.5 ghz dobijenih na P45 pločama. Evo koliko vidim i cena mu polako pada, sada je e3200 40 eur i slažem se da cpu radi super za te pare, problem je što su ploče i hlađenja sa kojima ćeš ga terati na 4 i kusur GHz relativno skupi. Tj zbog visokog množioca možeš uzeti i p43 ali kako onda kasnije zabosti neki quad i OCovati ga u toj ploči...

Sa druge strane imaš Athlon II i AMD 770 ploče od 60ak eur u koje sutra možeš da ubodeš Phenom ili Athlon X4 i napravio si boli glava upgrade promenivši samo CPU. Opet ako svesno ideš na to da menjaš celu platformu u sledećem upgradeu ne vidim zašto ne bi dodao 10 eur i uzeo E5200. Ako kreneš opet o procentima i uštedama i ofisu onda čemu ovakav naslov teme i čemu nonstop pozivanje na 4 giga. Prestrogo je reći FAIL, ali jednostavno taj celeron nije ništa posebno niti revolucionarno u bilo kom segmentu.

Poslednja izmena:
1. izvini ali svaka G31 ploca sa opcijom dizanja magistrale moze ovaj celeron poterati do maximuma bas zbog velikog mnozilaca tako da FSB nikad ne probija limit chipset-a.....
sto se tice ~4GHz on je definitivno moguc na vazduh sa "jeftinim" kulerom, mozda ne na boxu ali sa CM TX2 sigurno ide ladno preko 4Ghz (raspoloziv primerak)
a sa boxom ~3.6Ghz ce ici ladno tako da je po tome odlicna kupovina i jeftina...

2. kao sto sam rekao celeron se prvi pojavio a ovaj sempron je pokusaj odgovora AMD pa je po tome u prednosti...

Ja ne osporavam Phenom II i ni u jednom postu nisam iznosio i pokusavao prepucavanje kao sto vecina AMD-ovaca ovde pokusava, cak sta vise i na i3,i5 postu dobijem opomeni ako i jednu losu rec kazem o AMD, toliko o AMDovcima i nekim moderatorima ovde

Ima jos nesto sto si prevideo - power-consumption. Ja gradim jedan mini-pc i znaci mi svaki W (uz to zelim da imam i mac-os). Tako da AMD potpuno ispada iz igre, koliko god ga ja volelo i cenio. Cenim da cu sa asus g41 plococm sa e3200 imati i lepu mogucnost za overklok. Ima i neki turbo-key, videcu kad stigne.
Osim toga - brojke su jasne - celeron ide do 4.5 a AMD ide do 4.1, u prevodu 10% vece klokove izvlaci celeron.

Poslednja izmena:
MiniPC и ниска потрошња енергије никако не иду у исту причу са оверклоком и 4GHz+. Евентуално оверклок на фабричком напону и са укључeним C1 EIST, али онда сумњам да ће добацити до 4GHz...

MiniPC и ниска потрошња енергије никако не иду у исту причу са оверклоком и 4GHz+. Евентуално оверклок на фабричком напону и са укључeним C1 EIST, али онда сумњам да ће добацити до 4GHz...

ja c2q i c2d sam OC sa C1, eist nisam koristio jer je on znao da zeza na vecim frekvencijama...

Ima jos nesto sto si prevideo - power-consumption. Ja gradim jedan mini-pc i znaci mi svaki W (uz to zelim da imam i mac-os). Tako da AMD potpuno ispada iz igre, koliko god ga ja volelo i cenio. Cenim da cu sa asus g41 plococm sa e3200 imati i lepu mogucnost za overklok. Ima i neki turbo-key, videcu kad stigne.
Osim toga - brojke su jasne - celeron ide do 4.5 a AMD ide do 4.1, u prevodu 10% vece klokove izvlaci celeron.

Ako ce ti sluziti kao HTPC da li si pogledao ovo: http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=8YiUFvK51IergAqY&templete=2
nVidia 9300 chipset, 8-kanalni zvuk i shto je najvaznije (za stabilan OC) ima dosta bolju naponsku.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno