Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

Nije napon problem, mogu ubosti jednog preskota što imam, pa da podesm napon u biosu.

Na listi je podržan E5x00 sa najnovijim BIOS-em, slična situacija je i na mojoj X48 ploči, gde su na listu dodali celerona kao podržanog sa BIOS-em koji je star koliko i taj na G945 ploči. Trebalo bi da radi zar ne? :trust:

@Veseli burek, ajde odradi CINEBENCH R10 na tih 3600mhz!

evo na 3.72 (310)

a evo i na 3.6 (mada je ovde skor dosta niži jer sam ostavio aero uključen)

@chupo92
pa trebalo bi da radi, meni coretemp ovog detektuje kao Intel E5100, praktično E5xxx serija sa pola isključenog keša i uključenim VT-om, u teoriji bi trebalo da bude ok :D

Poslednja izmena:
Planiram da kupim e3200 procesor i Gigabyte GA-G31M-S2L plochu.
Ova kombinacija ce postati deo HTPC-a za nekih 2-3 meseca. Do tada bih ovoj konfiguraciji pridruzio Ati HD4770 karticu kako bih poterao Risen u 1024x768 na 17" monitoru. E sad, posto pomenuta igra zahteva malo jachi procesor moracu verovatno da klokujem e3200 na nekih 3.0 - 3.2 ghz.

Ono sto mi je potrebno je da ljudi koji vec imaju e3200 okache ovde rezultate raznih benchmarka (cinebench r10 i slicno) sa oc-ovianim procesorom (idealno bi bilo ako mogu da urade test na ~3.2 ghz (12 x 266) jer ga necu dizati iznad te frekvencije).

Hvala unapred.

p.s. na vishe mesta sam prochitao da se ovaj procesor bez problema klokuje i sa najjeftinijim plochama. Za svaki sluchaj da postavim pitanje: da li bi sa gore pomenutom budget plochom e3200 trebalo da ide na 3 - 3.2 ghz bez problema za svaki dan?

da li si pogledao moje postove malo iznad u kojima se vidi skor u cinebenchu? P31 i G31 su (skoro) isti čipsetovi, opušteno ćeš moći 3.2, a za 3.6 bi već uzimao neko bolje hlađenje, meni se nisu dopadale temperature koje sam imao sa box-om...
Xigmatek 1264 odrađuje svoj posao vrhunski ;)

Poslednja izmena:
Evo vam cisto da imate i test od e5200 u CINEBENCH R10.
Veseliburek je postavio sliku cinebench gde je cpu na 3720maz, ma stoga i ja postavljam rezultat sa e5200 na 3720mhz.
Test je radjen u Visti ultimate 64 bit.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    168.2 KB · Pregleda: 97
da li si pogledao moje postove malo iznad u kojima se vidi skor u cinebenchu? P31 i G31 su (skoro) isti čipsetovi, opušteno ćeš moći 3.2, a za 3.6 bi već uzimao neko bolje hlađenje, meni se nisu dopadale temperature koje sam imao sa box-om...
Xigmatek 1264 odrađuje svoj posao vrhunski ;)

Ladno nisam video tvoj test.
Prochitao sam celu temu, ali mi je promaklo :)

Hvala i tebi i va_milos-u, jer sada mogu direktno da uporedim e3200 i e5200.
Razlika u cinebenchu je nekih 8%. Razlika u ceni je otprilike 20%.
Mislim da mi je e3200 ipak best buy u ovom trenutku, jer ce za par meseci procesor i plocha zavrshiti kao HTPC, pa mi se ne isplati davati 10 evra vishe za tako malu razliku u performansama :)

Procesor je fenomenalan, ja ga kupio za pomocnu masinu, stvarno otkida, i ja sam uspeo 4.4ghz da dostignem, ni jeftinijeg procesora ni veceg kloka :) Svaka preporuka

Meni ovaj E3300 radi sa default voltazom na 3.75 GHz :) 300 FSB. Medjutim, kada stavim 320 FSB da bi radio na okruglo 4 giga, desavaju mi se artefakti po ekranu, inace sve radi stabilno (sa blagim dizanjem napona, mozda moze i bez). Dakle zasto se javljaju te crne ili bele kockice po ekranu? Samo kada predjem 300 FSB.
Da li je do integrisane graficke? U pitanju je ploca GA-G31-ES2L (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=3134) koja na sebi ima Intel 3100 integrusu.

Nije mi masina prikacena na mrezu trenutno, ali uspeo sam da uhvatim 'artefakte'... pa cu zakaciti ovde attachment sl. put.

Hladjenje je CM Hyper TX3 plus sam stavio cooler na NB jer mi se ucinilo da je vreo... ali i sa tim artefakti preko 300 FSB-a se javljaju.

Meni danas stigao e3300 i GA-G31M-ES2L pa se sad malo igram entuzijaste:D.

Raspali FSB na 300 i napon na 1.3V i uživaj :,,:

@veseliburek: jel to meni kazes? Zasto da dizem napon na 300 FSB kada i ovako sa default radi super stabilno (koji btw malo opadne pri full load-u kao kod vecine ploca).

A kada stavim 320 FSB i dignem napon cak do 1.5 nista se ne menja sa onim artefaktima... dakle sve je OK samo sto se oni javljaju kao ospice po ekranu! DO cega moze to biti? Procesor sigurno nije 'kriv'.

@veseliburek: jel to meni kazes? Zasto da dizem napon na 300 FSB kada i ovako sa default radi super stabilno (koji btw malo opadne pri full load-u kao kod vecine ploca).

A kada stavim 320 FSB i dignem napon cak do 1.5 nista se ne menja sa onim artefaktima... dakle sve je OK samo sto se oni javljaju kao ospice po ekranu! DO cega moze to biti? Procesor sigurno nije 'kriv'.

Grafika... Koristis integrisanu? Ili mozda nesto vezano za PCI-X

evo , pustio sam prime 20min tek toliko,mada to jos mora da prodje koji test onako ozbiljno,al nemam vremena sad

3.6ghz da default naponu

core temp pokazuje VID 1.3000V-ovo kontam da mu je po defaultu toliko propisano da radi, a cpuz mi pokazuje 1.264v. toliko je pokazivao cpuz kad i kad sam prvi put ubo procesor, e sad koji mu je pravi default napon??

Grafika... Koristis integrisanu? Ili mozda nesto vezano za PCI-X

Tacno tako, napisah integrusa je X3100 intelova :p Ne treba mi grafa uopste, da li je moguce da dizanjem FSB-a i njen takt skace? Zar ne moze to da se limitira nekako kao za PCI sto je zakucan na 33Mhz?

:crash:

evo , pustio sam prime 20min tek toliko,mada to jos mora da prodje koji test onako ozbiljno,al nemam vremena sad

3.6ghz da default naponu

core temp pokazuje VID 1.3000V-ovo kontam da mu je po defaultu toliko propisano da radi, a cpuz mi pokazuje 1.264v. toliko je pokazivao cpuz kad i kad sam prvi put ubo procesor, e sad koji mu je pravi default napon??

Mozes opusteno na 3.75 da ga dignes bez dizanja voltaze. Znaci 300 mu stavi FSB samo.

A to sto ti CPU-z pokaze malo manji napon je pri full load-u, citao sam bas ovde da je to problem kod vecine ploca - kada skoci load procesora, napon malko opadne... tako da ako ne radi stabilno fakticki treba podici za jednu-dve stepenice iznad zeljenog kako bi u praksi dobili zeljeni napon.

Inace meni COreTemp uopste ne detektuje promene napona, on izgleda samo cita koji mu je defaut - 1.275 nesto... a kad nasviram i 1.4 on isto stoji na tome, ili kad cak smanjim :p Tako da nije to merodavno, poteraj HWmonitor i prati Low i MAX za CPU VCORE.

Poslednja izmena:
ok. mada ovih 1.264 se nije menjalo od pocetka do kraja ovog malo prime testiranja, sto me cudi buduce da to radi sve na napajanju na kojem pise "ultra power 350w " hehe neki kinez star 7godina :)

Ne znam za prime, ali poteraj ORTHOS onaj prvi test (Stress CPU) pa ces videti odmah u prvom minutu kako blago opadne napon, znaci kada je najveci udar na procesor onda opadne... mada mozda tvoja ploca bolje to kontrolise - koja je?

BTW nasao sam izgleda resenje mog problema.

Embedded Intel® 3100 Chipset
http://ark.intel.com/chipset.aspx?familyID=27015

FSB Speed 400MHz, 533MHz, 667MHz, 800MHz

Mada ne znam jesu li ovo za G31 chipset podaci ili za 3100 integrisanu VGA?
Na ploci pise da podrzava FSB 1333 sto bi znacilo da mojih 1280 nisu poblem. Cak na kutiji stoji FSB 1600 (by OC) :)

Moze li integrusa da trpi vise od ovih 800 ili ne moze pitanje je sad.

Meni danas stigao e3300 i GA-G31M-ES2L pa se sad malo igram entuzijaste:D.

imamo iste ploce,kako ti brljavi grafika jesi radio neki test da probam i ja. inace slaba meni vajda od ovog kloka dok ne kupim pravu graficku ,pa da poteram i neku igru :cigar:

Poslednja izmena:
Pa probaj bas i ti 320 FSB pa reci da li ti se javljaju artifakti po ekranu. Onda cemo barem znati da je sigurno do grafe :)

Test za grafiku? Nisam... i ovo je dovoljno da pokaze da nesto ne radi kako valja :)

Cime hladis procesor?

Ja kontam dal' sam se zeznuo sto sam uzeo jaci cooler, kad se klokuje bez dizanja napona ovako... mada se grejao i tako - isao do 70c na 3.33 Ghz a sada sa zverinom od kulera na istom taktu temp su prosecno 20c nize :cigar:

ovako:
napon nisam povecavao po defaultu je 1.264 nebi da prelazim 70C (kuler mi onaj "stock")

na 4ghz(12*333) udje u win i kad bilo sta pokrenem odma pukne
na 3.66GHz(11*333) isti slucaj

na 3.3GHz (10*333) nema artifaka

sad trenutno radi na 3.6GHz (12*300) stabilno, pustao sam 20min prime pa isto toliko orthos . E sad preko noci cu da pustim jedno od ta 2 pa cemo videti dali to moze ovako da ostane.

Znaci, terao si FSB 333 Mhz i nema artifakta? Ali ja nisam spustaio mnozilac, znaci radio je 12.5 x 320.
Jel bese imas PCI-e graficku ili integrusu? Ako je ovo prvo onda ti se zato ne pojavljuju artifakti...

Za 4 GHz moraces malo da dignes napon, ali nemoj sa box coolerom... osim za probu.

Evo i obecanih ospica iliti artifakti.

:crash:

Ima li neko objasnjenje zasto se to desava, tj. da li je moguce da integrusa ne moze da ima svoj clock pa joj preko 300 pravi problem?

:bottle:

Vrh Dno