Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

naravno pa se ponovi prica kao sa X3... i pokusaj otkljucavanja, a celeron se vec kod nas ima kupiti a taj sempron ko zna kad ce doci.... takodje za OC na 4Ghz su koristili vodu dok je na vazeduh krajnji domet 3.8 ako se potrefi primerak
taj Sempron se vec uveliko prodaje kod nas!

nekoliko tura je vec planulo, a danas-sutra stize novi uvoz... tako da pre FUD-ovanja malo se informisi ;)

sto se ploca tice, poredjenje maksimalno osakacenog G31 sa bilo kojom normalnom plocom je van pameti

taj Sempron se vec uveliko prodaje kod nas!

nekoliko tura je vec planulo, a danas-sutra stize novi uvoz... tako da pre FUD-ovanja malo se informisi ;)

sto se ploca tice, poredjenje maksimalno osakacenog G31 sa bilo kojom normalnom plocom je van pameti

a sta fali G31?? za office ili OC korisnika?
a te ture semprona su sigurne bile 10 komada x3 :)

I dalje ne zaboravite da je sempron single core (uz mozda moguce otkljucavanje..)

Zsto uopste poredimo sempron koji je single core sa ovim dual celeronom?
Zasto pominjete g31, ko ce to da kupi kad ima g41 za slicne pare?

Zsto uopste poredimo sempron koji je single core sa ovim dual celeronom?
Zasto pominjete g31, ko ce to da kupi kad ima g41 za slicne pare?

pricalo se da su g31 ploce bolje za OC (mada neznam pojedinosti), ali tim plocama nefali nista i na ni koji nacin nisu osakacene za manje zahtevnog korisnika kome ne treba 12 sata, firewire i ostale fancy stvari

i dalje stoji problem da je taj celeron moguce naci u cenovniku 2 prodavca, sto ne znaci da ga realno ima.
Ponavlja se prica sa dual core sempronima koje su neki imali u cenovniku ali u prodaji nikada

i dalje stoji problem da je taj celeron moguce naci u cenovniku 2 prodavca, sto ne znaci da ga realno ima.
Ponavlja se prica sa dual core sempronima koje su neki imali u cenovniku ali u prodaji nikada

krivica nasih uvoznika, rasprodaja lagera, itd... napolju ga ima odavno

***, onda ne mozemo ni da pricamo o njemu dok nekad ne dodje u nekom broju >5 komada kod nas. sve ostale procesore koje ste spomenuli mozes naci u skoro svim prodavnicama ali eto celerona nema

Poslednja izmena:
***, onda ne mozemo ni da pricamo o njemu dok nekad ne dodje u nekom broju >5 komada kod nas. sve ostale procesore koje ste spomenuli mozes naci u skoro svim prodavnicama ali eto celerona nema

pa kad se svest ljudi promeni da je celeron e3xxx itekako dobar CPU bice ga vise... a dok svi vicu AMD u low segmentu je zakon, i pametuju sta valja a sta ne takvo ce nam i trziste biti...

sad proveih MK cenovnik i vidim da se pojavio e3300 kao NOVO tako da ga na lageru 100% ima....

Poslednja izmena:
Gotovo! Sad sam uplatio e3200 /w Asus g41*** EPU. Sutra uzimam. Bicu sesti komad u Srbiji ako je verovati Filo-u :) Prvi put u zivotu da kupim intela, wish me luck :wave:

sesti ali mozda :d
gde si ga nasao i posto je?

Ovajjj, nasao preko pcberze, oko 3800 din sa sve PDV. Ploca je oko 5800din ali sve ima, tako da mi izadje sa svim dodacima i prikljuccima (vga, dvi, hdmi, glan ...) manje od 10k din.
Cini mi se da sam uzimao AMD-a u slicnom rangu ne bih nasao za ove pare!? Ja ne pamtim da je nekad intel bio jeftinij. Znam da je amd bolji, uvek je i bio bolji, xexe. Videcu sta kaze kad ga sklopim, za neki dan.

Poslednja izmena:
imao bi za 2k više ali sa mnogo jačom grafičkom + pločom u kojoj bi mogao i quad da klokuješ kasnije.

stigao i kod mene, 3.2 ghz na konfi iz potpisa

uzeo sam E3200 jer smatram da se ne isplati dati 900 dinara više za pola množioca...

Poslednja izmena:
Ko kaže da je G31 baš toliki bogalj evo kako to J&W radi, pored Glan-a podržan je i Crossfire koji je realno nepotreban i šta još treba jednom prosečnom korisniku??? Većina ljudi voli da je ploča velika 3 sa 3 i kad ugledaju mATX odma tvrde da je to krš....:d Nedavno sam sklopio mašinu prijatelju sa ASRock pločom i E5200 koji savršeno radi na 3,370GHz i šta će mu više..!
E3300 se nikako ne isplati, svako će doplatiti tu siću od oko 15e i uzeti E5200 koji je ubedljivi Best Buy....:smoke:

evo update (bilo je još sinoć, ali sam bio umoran)

Pitanje je da li je E5200 best buy, E3xxx je kao i E5xxx i E6xxx baziran na istom čipu, tako da ne zaostaje uopšte sa OC moućnostima, a E3xxx ima jednu bitnu stvar za budućnost: hardverski VT koji E5200 ne poseduje. Ovo se ponavlja priča od pre dve godine, E2xxx protiv E4xxx serije, razlika u manje L2 keša, test na xbitlabsu ne pokazuje neku preteranu razliku u igrama na defaultu, E5200 je sigurno malo bolji zbog malo višeg množioca i 2MB L2 keša, ali pitanje je od korisnika do korisnika ko će to toliko osetiti.

BTW, jesam li ja jedini koji misli da se intelov low profile box kuler raspada? :S: Ja sam zadržao stari sa E2160, em je viši pa sigurno ima bolje performanse, em je kontakt deo mnogo lepše odrađen... (krivo mi što nisam slikao razliku)

evo update (bilo je još sinoć, ali sam bio umoran)

Pitanje je da li je E5200 best buy, E3xxx je kao i E5xxx i E6xxx baziran na istom čipu, tako da ne zaostaje uopšte sa OC moućnostima, a E3xxx ima jednu bitnu stvar za budućnost: hardverski VT koji E5200 ne poseduje. Ovo se ponavlja priča od pre dve godine, E2xxx protiv E4xxx serije, razlika u manje L2 keša, test na xbitlabsu ne pokazuje neku preteranu razliku u igrama na defaultu, E5200 je sigurno malo bolji zbog malo višeg množioca i 2MB L2 keša, ali pitanje je od korisnika do korisnika ko će to toliko osetiti.

BTW, jesam li ja jedini koji misli da se intelov low profile box kuler raspada? :S: Ja sam zadržao stari sa E2160, em je viši pa sigurno ima bolje performanse, em je kontakt deo mnogo lepše odrađen... (krivo mi što nisam slikao razliku)

Da ti nisu malo prevelike temperature? Ako dobro vidim 68C, max 72C?

Da, VT moze da zatreba. e3200 ima manje kesha - ali i manju potrosnju (bolji je za mini varijante) i jeftiniji ~20%. Sve u svemu oba su best buy - kako za koga.
Meni se svidja dizajn low-profile coolera, kao da su mislili na moje mini-itx kuciste. Zacudila ona siva zvaka, odmah sam to skinuo i naneo srebrnu pastu. Da se ne greje mozda zbog te lose zvake? Ja bih rekao da je losa - naneta je u tri odvojene debele "crtice"?

Poslednja izmena:
neces puno dobiti zamenom zvake sa pastom, jednostavno kuler intelov kod novijih serija je bas "jadan" :)

Zeljko moj e6700 radi na naponu od 1.43v i imam pod orthosom max 68C, hladjen Gemini 2 sa dve dvanaestice collermaster. A jos je 65nm.

poredis Gemini i intel stock kuler :)
takodje temperature itekako zavise od kucista i sobne temperature tako da je tesko porediti... a i nacina testiranja :)

pa uzimajuci u obzir 3.6Ghz po meni nisu velike, cak sta vise mislim da se to moze pogurati na 3.8-4Ghz
kad je procesor pri OC on visestruko vise trosi

Da ti nisu malo prevelike temperature? Ako dobro vidim 68C, max 72C?

Zeljko moj e6700 radi na naponu od 1.43v i imam pod orthosom max 68C, hladjen Gemini 2 sa dve dvanaestice collermaster. A jos je 65nm.

Znaci koliko puta moram napisati na ovom forumu da se temperature "ne mjere" integrisanom nekalibrisanim fet "termistorima" u procesorima, vec pravim termometrima-instrumentima (imate na pijaci multimetar sa temperaturnom sondom...i to je dovoljno ako nemate precizniji uredjaj). Celeron se ubjedljivo manje greje od tog ocovanog E6700 na 1.43v, otprilike za 50% (jer vecinu zagrijavanja cini kesh, valjda ste to ucili od ranije), a vi ako cete i dalje da gledate u razne real tempove, core tempove itd, onda me zaista izvinite i zaboravite (po ko zna koji put) da sam ista napisao (btw imamo i q6600, i E8200, i Q9550 sa kojim sve to poredimo, u nasoj radionici).

Zeljko je u pravu, celeron je novi best buy!

Od 3 komada koja su probana i testirana ovih nedelja (tek sad sam primjetio ovu temu) u nasim radionicama, 2 mogu na 4Ghz na jeftinim p43 gigabyte plocama sa 1.4 i 1.45v respektivno (treci tek na 1.5v). Pri tom se mogu lagano ohladiti obicnim boxovima koji su stigli uz njih (maksimalna realna temperatura pracena sondom, doduse na radnim stolovima (ne u kucistu) je oko 50 stepeni (spoljna 26 stepeni), u trenutku visesatnog rada pod intel burn testom). Racunajuci da je intelburn test ekstreman test i da nijedna druga realworld aplikacija ne opteruje temperaturno i procesivno, doticni, u toj mjeri, kao i da su se boxovim vrtili maksimalno na 2300 rpm od mogucih 3000 (u kucistu cete imati samo vecu buku, koja ce supresovati povecanje temperature) ovo je i vise nego za svakodnevnu upotrebu (btw, gore naveden napon je inicijalni napon ploce, realni izmjereni naponi su oko 1.36 i 1.39v pod opterecenjima, zbog nesto losije PWM jedinice doticnih ploca).

Iz tog razloga cemo, cim zavrsimo i ostale realworld testove ovaj procesor najvjerovatnije ubaciti u standardnu ponudu nasih jeftinih audio masina, koje treba da rade 2 godine overklokovane, i ekvivalentno rade vec 2 godine overklokovane kod vise desetina nasih , dodao bih, veoma ozbiljnih kupaca (nije nikakvo samohvalisanje, nego samo potvrda koja treba da ukaze da radimo sve maksimalno ozbiljno i da gresaka u procesu probe i testiranja ne smije da bude).

Sve najbolje svima.

Poslednja izmena:
Sad sam u velikoj dilemi.

Sastavljam sebi komp za net, muziku i filmove, kupio sam ploču GA-945GCMX-S2 na koju sam trebao da ubacim polovnog Conroe Celerona (420), ali mi je u međuvremenu došao neočekivani finansijski dobitak koji bi pokrio razliku u ceni između 420-ske i E3x00 (zavisi koga ima na lageru), ali mi je problem što nema zvanične podrške za E3 seriju na GA sajtu.

Šta vi mislite, šta je bolje uzeti, i postoji li rizik da ne proradi E3x00 na toj ploči pa da ispadne da sam bacio pare?

Sad sam u velikoj dilemi.

Sastavljam sebi komp za net, muziku i filmove, kupio sam ploču GA-945GCMX-S2 na koju sam trebao da ubacim polovnog Conroe Celerona (420), ali mi je u međuvremenu došao neočekivani finansijski dobitak koji bi pokrio razliku u ceni između 420-ske i E3x00 (zavisi koga ima na lageru), ali mi je problem što nema zvanične podrške za E3 seriju na GA sajtu.

Šta vi mislite, šta je bolje uzeti, i postoji li rizik da ne proradi E3x00 na toj ploči pa da ispadne da sam bacio pare?

trebalo bi da radi, pod uslovom da ploca moze da ispostuje njegov napon rada... koliko znam kad nema zvanicnu podrsku ime procesora je nepoznato jer bios nezna ime za dati ID procesora ali u radu problema nema...

Nazad
Vrh Dno