Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

I meni. BSOD i zvekete :) Ali sada je skroz drugacije sa ovim Wofldale-om.

Nego ipak se artifakti javljaju na 4 ghz bez aera npr. kada se pusti neki video clip.

Probao sam i ja 12.5 x 320 (4GHz).

prime: pocetak testiranja-nema atifakta

Onda posle jedno 5 minuta testiranja pocinju da mi se javljaju artifakti u vidu sitnih uzduznih linijica,taman kad sam hteo da uslikam male djavole rezolucija mi padne sa 1920x1080 na 640x480 i windows mi izbaci error

Sad definitivno stekam pare za neku grafu.Jer ovih 4GHz sam vozio na default naponu od 1.264v do duse samo 5 min ali ko zna koliko bi izdrzao da ga bajata integrusa nije zaustavila sa obzirom da na 3.75GHz prolazi prime od 8 sati

gledaj grafičke ovde na forumu, ja sam dosta dobro prošao, 7300gt za 15 i 7600gt za 20 evra, sasvim solidne za normalne igre ;)

moj E3200 neće na 4ghz (333x12) ni sa 1.35V (naspram 3.6ghz i 1.3V), ne znam da li je hlađenje problem (mada ne bi trebalo)...

Jel i ti imas ovu gigabyte g31 plocu, citao sam ne nekim stranim forumima da sa ovom plocom ljudi nisu mogli da dizu FSB ili su mogli ali jako malo ako ne nameste PCIe frekvenciju na auto tj ako je fiksiraju na 100MHz .
Sad mi je fsb trenutno na 300 pcie na auto, kako da izracunam kolika mi je zapravo pcie frekvencija (kojom formulom),ili u kom programu to mogu da vidim.(ovo cemi trebati kad uzem grafu)

Imacu neku lovu uskoro,pa kontam kad sam se vec izgrbavio za plocu,procesor i ram, sve zajedno placeno malo preko 100evra da se otvorim za grafu i uzmem 5770 za nekih 130 evra jel bi to bilo previse u odnosu na ovo sto vec imam.

Poslednja izmena:
Pa auto = 100 MHz za PCI-e. Ali zasto bi to imalo veze dok se tera integrusa?

Ja sam digao proc na 330x12.5 sa blagim dizanjem napona, kao sto rekoh bez AERO okruzenja nema artifakta, osim kada se pusti film. Znaci koji li je krajnji limit ovog procesora :D 90% preko nominalne freq :d

Inace kad smo kod PCI-e graficke, ja sam mislio da uzmem neku za 15e (bilo kod Pakoma, neki obicni radeon...) najjeftinija ubedljivo i to ASUS-ova :) al' nema vise izgleda... XD

Poslednja izmena:
Ako je ista stvar kao na p31 cipsetu, onda se za fsb veci od 333 dize i frekvencija pcie. Ja drzim na 400fsb ovu moju p31 i tad je pcie oko 125 mhz (u biosu setovano auto, drugacije nece da boot-a).

Zar nije opasno drzati pci-e na nekoj vrednosti razlicitoj od 100mhz?

U sustini nije, samo ceo sistem nece raditi kako treba. Moja stara GA-965P-S3 je imala manu da kada se predje FSB od 320MHz, PCI-E (cak i PCI) magistrala krene na gore i ceo racunar pocne da ludi. Na FSB 380 grafika je bacala artifakte, zvucna je pucketala a LAN kartica uopste nije radila.

Danas sam uzeo za servis znači lično za mene nov E3300 i G31M-ES2L znajući da za te pare koje sam dao nisam pogrešio. Pošto ne igram igrice neke nego mi PC zaradjuje pare,mislim da se neko duže vreme neću razdvojiti od procesora. Teraće Linux i programe koji su za rad sa hadverom i testiranje istog.
Procesor je za te pare odličan. Načitah se svega u temi.

Uzeo sam ovaj procesor pre par dana i super sljaka, jedino sto mi ne prelazi 1800 MHz - x9 (u Idle modu radi na 1200 - x6). Probao sam da u BIOS-u iskljucim power saving opcije (Gigabyte G31M-ES2L), ali je jedina razlika onda sto se ne spusta na 1200 (sve ostalo je Default).
Bus speed 200 MHz i Rated FSB 800 Mhz (CPU-Z).

Kako da namestim da mi radi na def clocku od 2.5 GHz?

1GB Kingston DDR2 800
Power Color HD 4650 1GB

Danas sam uzeo za servis znači lično za mene nov E3300 i G31M-ES2L znajući da za te pare koje sam dao nisam pogrešio. Pošto ne igram igrice neke nego mi PC zaradjuje pare,mislim da se neko duže vreme neću razdvojiti od procesora. Teraće Linux i programe koji su za rad sa hadverom i testiranje istog.
Procesor je za te pare odličan. Načitah se svega u temi.

bravo :) samo mi to za servis nije jasno... :bottle:

Uzeo sam ovaj procesor pre par dana i super sljaka, jedino sto mi ne prelazi 1800 MHz - x9 (u Idle modu radi na 1200 - x6). Probao sam da u BIOS-u iskljucim power saving opcije (Gigabyte G31M-ES2L), ali je jedina razlika onda sto se ne spusta na 1200 (sve ostalo je Default).
Bus speed 200 MHz i Rated FSB 800 Mhz (CPU-Z).

Kako da namestim da mi radi na def clocku od 2.5 GHz?

1GB Kingston DDR2 800
Power Color HD 4650 1GB

Mnozilac je 12.5, znaci selektujes 12x mnozilac i ispod toga imas da aktiviras 0.5 + mnozilac... sto daje 12.5x 200Mhz = 2500Mhz

Za servis |as in| drzhi-radi u servisu ili mu treba da servisira rachunar... vishe od toga ne mozhe da bude :D

Ljudi razmisljam da uzmem ovaj procesor pa me zanima koliko on zaostaje u aplikacijama i igricama u odnosu na e5300? Posto je neko napisao da je to u stvari e5300 samo disable-van 1MB kesa koliko mu 'fali' taj 1MB kesa? Konkretno me zanima kako bi se odrazilo lupam na otvorenih 30 aplikacija?

koliko se ja razumem u matematiku, ako otvoris mnogo aplikacija 'samo' ce ti biti pojeden RAM... (drugo je ako mislis da pustis paralelno neku video kompresiju dvd u dvix a gledas film na netu...)

ja imam 3 mb kesa na C2D procesoru i nema neke razlike sa ovim celeronom od 1 mb... doduse igre nisam probao na celly-ju jer nemam graficku.

Ljudi razmisljam da uzmem ovaj procesor pa me zanima koliko on zaostaje u aplikacijama i igricama u odnosu na e5300? Posto je neko napisao da je to u stvari e5300 samo disable-van 1MB kesa koliko mu 'fali' taj 1MB kesa? Konkretno me zanima kako bi se odrazilo lupam na otvorenih 30 aplikacija?

Zavisno od aplikacije od 0% do 10%, prosek verovatno oko 5% u odnosu na e5xxx

A koje bi mi bile maksimalne temperature otprilike a planiram da ga klokujem do maksimuma ali bez dizanja napona sto kapiram da je negde oko 3.6 ghz mozda malo jace? Pitam zato sto je neko pomenuo da se manje greje od e5300 upravo zato sto ima manje kesa ili ja nisam dobro razumeo?

Zeljko gde je 10% cisto da znam tu informaciju mada mi nista ne menja i ne kapiram kako moze onda e5300 da bude bolja kupovina jer je sigurno vise od 10% skuplji od ovog procesora?

Hvala na odgovorima drugari :)

zeljko, kako ga teras na 4.4 ghz?

Pa lepo FSB 352 * 12.5 + 1.43V (bios)

Za maksimalne temperature neznam, mislim da je sve OK do 80C, meni sa TX2 i na 4.4Ghz pod linxom nejde iznad 63C

Sto se tice zaostajanja od 10% u odnosu na 5xxx mislim da neke igre koje se oslanjaju vise na L2 kes imaju taj zaostatak, imas review ovog procesora na xbit labsu

meni nece preko 320 FSB zbog integrisane grafe.. pricali smo o tome ovde vec. Nikako da mi padne saka neka PCI-e da probam onda koji su dometi procesora :)

Trenutno gura na 3.75 Ghz bez dizanja napona, Hyper TX3 je hladnjak..

meni nece preko 320 FSB zbog integrisane grafe.. pricali smo o tome ovde vec. Nikako da mi padne saka neka PCI-e da probam onda koji su dometi procesora :)

Trenutno gura na 3.75 Ghz bez dizanja napona, Hyper TX3 je hladnjak..

Moguce meni je FSB wall na ~360Mhz sa PCI-e grafickom, nisam probao bez nje

da, to je onda max domet procesora...

ali meni dizanjem FSB-a dolazi do dizanja takta int. grafe koja je predvidjena do 300 FSB da radi stabilno.. preko toga pravi artefakte.

da, to je onda max domet procesora...

ali meni dizanjem FSB-a dolazi do dizanja takta int. grafe koja je predvidjena do 300 FSB da radi stabilno.. preko toga pravi artefakte.

Veovatno si probao da spustis mnozilac na 6x pa testiras... ako ti je ~330FSB i tada nestabilan verovatno je zbog GPU-a, znam da ima onaj tool sa OC intel grafike, mozda sa njim mozes probat da li se njen interni klok moze spustiti?

mislim da nisam, probacu kad stignem ... 10x :)

mislim da se ne moze menjati interni klok GMA chipa, jer je integrisan u NB pa dizanjem takta za NB i njoj se dize takt.. jedino ako se disable-uje skroz kada se ima PCIe grafa.

mislim da nisam, probacu kad stignem ... 10x :)

mislim da se ne moze menjati interni klok GMA chipa, jer je integrisan u NB pa dizanjem takta za NB i njoj se dize takt.. jedino ako se disable-uje skroz kada se ima PCIe grafa.

http://www.gmabooster.com/home.htm

pre svega je namenjen za mobilne verzije 945 chipset-a i overklok iste jer je kod mobilnih chipsetova grafika downclokovana, neznam jel su ubacili podrsku za G31 i da li se moze smaniti klok ali vredi probati...

nema podrske za x3100,i ja sam trazio tako nesto ali slaba vajda. Jedino preostaje da se ubode grafa da bi se prekoskocio taj "obstikl"

Pa lepo FSB 352 * 12.5 + 1.43V (bios)

Za maksimalne temperature neznam, mislim da je sve OK do 80C, meni sa TX2 i na 4.4Ghz pod linxom nejde iznad 63C

Zeljko ti si bas nabasao na dobar primerak procesora ili mogu i drugi tako dobro da se klokuju? Tacnije sta mislis da li svaki moze na 4GHz sa TX2 ili vendetom npr i nekim finim naponom?

Nazad
Vrh Dno