Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

...Nikako da mi padne saka neka PCI-e da probam onda koji su dometi procesora :)

Odakle si ti? Ako si iz Bgd-a imam ja jednu 6600 cini mi se koja ceka komp za matorce pa mozemo jednom da se dogovorimo da istestiramo to sve, ti da vidis dokle mozes da dizes magistralu a ja da izvalim to sve pre nego sto pazarim plocu i procesor sto bi trebalo da bude uskoro.

Zeljko ti si bas nabasao na dobar primerak procesora ili mogu i drugi tako dobro da se klokuju? Tacnije sta mislis da li svaki moze na 4GHz sa TX2 ili vendetom npr i nekim finim naponom?

Mislim da svaki e3300 iz 2010 moze da ide 4Ghz a vecina na 4.2-.4.5Ghz ako ne i vise (moj ima FSB wall na 360FSB-u)

Pozdrav ljudi evo samo da javim da sam pazario plocu i procesor i polovnu memoriju 2x1Gb. Samo da javim da sam uspeo da ga podignem na 3.75GHz i to iz zezanja i sve radi kao bombona (mogu i vise ali dosta mi je ovo dok kulere ne uzmem). Fora je sto sam to sve uradio u 'glavnom biosu' a nikako nisam uspeo da nadjem taj 'skriveni bios' ako postoji uopste. Sad da li treba bios da flesujem ili da ne diram vise nista?

Jos me buni nesto drugo. Na cpuz mi se smenjuju 1800MHz i 3750MHz u core speed, jel to treba tako (kao neka usteda energije, nesto sam ranije citao) ili postoji neka opcija da to iskljucim? Gledao sam u biosu i nisam provalio opciju za tako nesto.

Hvala svima za pomoc :)

Pozdrav ljudi evo samo da javim da sam pazario plocu i procesor i polovnu memoriju 2x1Gb. Samo da javim da sam uspeo da ga podignem na 3.75GHz i to iz zezanja i sve radi kao bombona (mogu i vise ali dosta mi je ovo dok kulere ne uzmem). Fora je sto sam to sve uradio u 'glavnom biosu' a nikako nisam uspeo da nadjem taj 'skriveni bios' ako postoji uopste. Sad da li treba bios da flesujem ili da ne diram vise nista?

Jos me buni nesto drugo. Na cpuz mi se smenjuju 1800MHz i 3750MHz u core speed, jel to treba tako (kao neka usteda energije, nesto sam ranije citao) ili postoji neka opcija da to iskljucim? Gledao sam u biosu i nisam provalio opciju za tako nesto.

Tako i meni u CPU Z stoji, smenjuje se sa 2.9ghz na 1.5ghz i mnozioc se prepolovi sa 11 na 6 a FSB ostane isti. Samo sto moj E4500 je daleko od 3.7ghz, ne prelazi 3:p

Ukljucen ti je C1E Support u biosu,koji automatski obara mnozilac kada CPU ne radi nista zahtevno.

Da ne otvaram novu temu posto se radi o E4500 takodje socijali iz Intel-a, znaci neverujem, sad u poslednje vreme dobijam /plave ekrane' samo tako, na 2.9ghz on pravi problem. Podesavanja su 266x11, voltaza 1.3375v, memorija 5-5-5-15 na 899mhz. Da ga drzim na def. 2.2ghz:p nema smisla, oseti se u igrama da je to premalo

Da ne otvaram novu temu posto se radi o E4500 takodje socijali iz Intel-a, znaci neverujem, sad u poslednje vreme dobijam /plave ekrane' samo tako, na 2.9ghz on pravi problem. Podesavanja su 266x11, voltaza 1.3375v, memorija 5-5-5-15 na 899mhz. Da ga drzim na def. 2.2ghz:p nema smisla, oseti se u igrama da je to premalo

ko zna mozda si memoriju previse zategao.. mozda je nesto neispravno

ko zna mozda si memoriju previse zategao.. mozda je nesto neispravno

Nisam memoriju silio. Procesor je los OC izgleda. Inace skinuo sam Speedfun bas da pratim temperature i evo ona je posle 5min otkako sam upalio komp. 41 stepen.

Jel si probao da dignes jos voltazu za proc...?!Cini mi se da je to malo...Moj E4400 je isao na 3 Ghz sa 1.4v po CPU-Z(u biosu bio podesen na 1.42)...tako da cenim da tvoj moze i preko...Ali treba ti bolji cooler...

Hm, ja držim E2180 (poslednja revizija, da me ubiješ ne znam koja je) na P31 ploči na 3GHz (300x10) na 1.4V sa boxom, jest' da se dere al' šta je tu je...

Jel si probao da dignes jos voltazu za proc...?!Cini mi se da je to malo...Moj E4400 je isao na 3 Ghz sa 1.4v po CPU-Z(u biosu bio podesen na 1.42)...tako da cenim da tvoj moze i preko...Ali treba ti bolji cooler...

Stavio sam sad voltazu na 1.4v, treba jos da ga istestiram u igrama jer tamo se desava restartovanje

Uhhh bre...malo strpljenja... :)

Podizi lagano voltazu korak po korak...nemoj odmah sa 1.3 na 1.4v...pa testiraj....Sto manja voltaza za taj klok manje ce da se greje proc...Mozda mu treba manje od 1.4v,pa nema potrebe da ga przis toliko...A za testiranje koristi Linx,Prime95,Orthos....

Tako i meni u CPU Z stoji, smenjuje se sa 2.9ghz na 1.5ghz i mnozioc se prepolovi sa 11 na 6 a FSB ostane isti. Samo sto moj E4500 je daleko od 3.7ghz, ne prelazi 3:p

Ako mozes da prodas to i uzmes E3300 super bi prosao. Zeljko je u pravu ovi procesori se odlicno klokuju, jos malo pa duplo :)

pa tokom procesa o/c i burn testiranja sto da ne stoji... kada se nadje magicna kombinacija ukljuci se opet c1...

Da pitam i ja nesto cenjene forumase>

Skoro sam uzeo ovaj e3300 umesto e2160. Ploca je gigabyte p31-ds3l.
Izvlacim 4GHz od njega, temperature do 70 stepeni na BOX cooleru sa Orthosom.

Problem 1 > voltaza je ogromna (u BIOSU 1.51875V), a preko CPU-Z> varira od 1.488V, pa pada na 1.456V u full loadu.
Problem 2 > svasta sam cackao (GTLREF) i postao mi je nestabilan kompjuter. Orthos i Linx pucaju posle 1 minut, ali zato sve mogu da igram (crysis, 3dmark, ...). Bez obzira da li je kombinacija 320x12.5 ili je 334x12.

Pitanje > po mojoj logici kompjuter ne puca zbog temperatura nego, eto, ZID?
Pitanje > Ako zamenim ovaj BOX cooler za CM Hyper TX3, da li ce komp dobiti na stabilnosti ili samo manje temperature? (manje temperature me ne interesuju, posto je 70C sasvim ok)

Mozda si ga ipak sprzio, prevelike volatze umeju da ubiju proc. u tako sitnoj tehnologiji... neki deo je mozda trajno otisao

Lose sam napisao. Kompjuter je, u stvari, super stabilan OSIM sto izbaci GRESKU u orthosu i u linxu. Znaci, ne blokira nikad, ne izbacuje plave ekrane, samo greske u orthosu i linxu, posle kojih mozes normalno da radis...

Ovaj problem bih inace resio dizanjem napona, ali ne smem vise:)

Najvise me zanima da li bi zamena ovog BOX coolera za Hyper TX3 sa istim setovanjima donela stabilnost i u orthosu i linxu?

Iskreno sumljam, da bi TX3 rešio problem. Tih 4 Ghz za njega je odličan rezultat. Retko koji ide stabilno preko 4 Ghz.

Moj ide preko 4 sa vrlo blagim dizanjem nappna, ali me ebe integrisana grafa ne moze veci fsb da gura,, stoga ga drzim na 3.8 sa TX3.

LoveHunter, pa aj' se menjamo onda, moj ce da ti radi na 3.8GHz kao podmazan, a ja cu da guram tvoj do 5GHz :)))

Drugar je takodje kupio e3300, ista ploca kao moja, ali kod njega se greje mnogo vise nego kod mene... Kod njega je vec problem temperatura, mada i napon nije nesto mali. Tako da je kod njega na 3.6GHz za sad. Mozda se ona "zvaka" malo prilagodi, pa padne temp, videcemo.

Uglavnom, ne znam kako to tako lepo ide kod tebe, LoveHunter. Izgleda da si bas ubo dobar!

jedno kratko pitanje ..drug ima athlon 64 5200+, koliko bi dobio u realnim uslovima, gaming prije svega, sa celeronom 3300?

Sa dobro klokovanim E3300 dobio bi poprilično. Naravno zavisi kakvu grafičku ima.

ima 5750 i monitor na neku rez 1300xnesto :) 19'' wide ..kad igra bioshock 2 proc ide na 100% a grafa oko 60% se vrti ..vrijede li sto asrock g31 ploce?

mislio sam za oc, posto ako se odluci za e3300 onda ce da padne jedan fini klok

LoveHunter, pa aj' se menjamo onda, moj ce da ti radi na 3.8GHz kao podmazan, a ja cu da guram tvoj do 5GHz :)))

Drugar je takodje kupio e3300, ista ploca kao moja, ali kod njega se greje mnogo vise nego kod mene... Kod njega je vec problem temperatura, mada i napon nije nesto mali. Tako da je kod njega na 3.6GHz za sad. Mozda se ona "zvaka" malo prilagodi, pa padne temp, videcemo.

Uglavnom, ne znam kako to tako lepo ide kod tebe, LoveHunter. Izgleda da si bas ubo dobar!

:D :p

Terao sam ga danas na 340x12.5 = 4250 Mhz... jebu me malo artefaki na ekranu zbog integruse, ali je cpu stabilan 100% i ide do 60c pri full load-u. Napon je oko 1.37. S obzirom da ga neki voze do cak 1.6v... http://www.xbitlabs.com/misc/picture/?src=/images/cpu/celeron-e3300/oc.png&1=1 mozda i moze tih 5 giga sto ti kazes :cigar::eyebrows::zgran:

:bottle:

Nazad
Vrh Dno