Šta je novo?

Hisense Energy Pro X Black 12K - QH35XV3B

Manja temperatura pomaže, to je jasno. Međutim, izolacija mnogo znači, tih 15 cm vune na tavanu kod tebe dosta pomaže. Ovo je kod mene za prelazni period manje više, bar dok ne dođe izolacija. To će nadam se biti za narednu sezonu, zidovi i tavanica. Do tada, prelazi se na drva kad klima počne mnogo da troši. Jednostavno se ne isplati.

Ja sam provalio da mi je prag tolerancije 23 kad je napolju oko 0. Znaci 23 moze da postigne muci se ali postize. 22 lagano odrzava. 24 gine kao to sto ste vi izbacili potrosnju 1200-1400. To pricam za Hiseanse nordic koja je stojala sama prosle nedelje u 80 kvadrata donjeg sprata. Sad dosla na njeno mesto 18kmta a nordic prelazi u drugu sobu da imaju dve u pridzemlju da kad udari jaci minus te dve mogu da odrzavaju 22 u 80 kvadrata.

Samo da dodam, kad kažem da se greje na ~23°C to je prema sobnom termostatu. Klima je podešena na 21-22°C, jer ona uglavnom laže za 2°C. S tim da bih rekao da kako pada spoljna temperatura manje laže, odnosno da dobiješ 23° u sobi treba da je staviš na 22° umesto na 21° (kad je toplije). Sve je ovo okvirno.
Npr. kod komšije prekoputa nije baš kao kod mene, ali on ima izolaciju (slična površina se greje, na manje više istu temperaturu). Prošle sezone sam upoređivao potrošnju kod mene i njega (i pisao negde, možda temi Jeftine klime ili za Energy Pro+), razlika je ~3x.

Na ovim temperaturama vise ne duva onaj mlak vazduh nakon sto dostigne temperaturu, sto je za mene odlicno. Stavim na ifeel, preko dana uglavnom na 23 a nocu 21-22. Sobni termometar izmeri istu temperaturu kao na daljinskom. Za 24h potrosi oko 10kwh, zadovoljan sam.

Pogledajte prilog 466657
Meni je ovo FASCINANTNA potrosnja za sobu od 15 kvadrata, prethodnih dana kada je bilo hladno trosila je od 13-15kwh po aplikaciji, i nocas je bilo -2, -1 i ide minimum 1kw po satu od tad, cisto sumnjam da je klima neispravna sa obzirom da svaki put kada sam proverio duvao je topao ili mlak vazduh, fan je na 3 bio, i opet kazem, soba 15 kvadrata neizolovana, pvc, 2 spoljna zida i gore neizolovan tavan, 2 unutrasnja zida imaju po hladnu sobu iza i takodje ispod nje je hladna soba, ocekivao sam vecu potrosnju ali ovo je bas mnogo
Moje misljenje je da je ovo ogromna potrosnja za tako mali prosta pa i ako nemas izolaciju. Ovo trosi ko da nemas prozora na kuci.
Ja grejem kucu oko 50 kvadrata gradjena 1962. Ima izolacija 5cm na zidovima, gore je plafon starinski trska i malter. Na to sam slozio kamenu vunu 10cm. Slobodno mozes da kazes da su mi sve spoljasnji zidovi. Drzim na 23c od 07 do 23 i ovih dana trosi prosek 8,5kwh za tih 16h

Prilozi

• Screenshot_20241115_213042.jpg
    Screenshot_20241115_213042.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 46
A jel si probao da drzis i nocu? Mislim kad je jeftina struja taman ti zagreje celu kucu lepo a ne da palis gasis?

Ima sigurno neka matematika kad krene jeftina struja da se gasi klima :LOL:
Naravno da ima...uklopni sat i strujomer iz 1977...sta mislis da jos uvek drzi da jeftina krece od 22h :cool:
Ne mogu da spavam na tako toplom pa zato gasim. Smanjivao sam ja nju na 17c nocu ali se ne ukljuvuje posto ne padne temp ispod 18c u kuci. E sad kad noci postanu jos hladnoje drzacu je na 19. To sto se ohlada kuca ujutru potrosi kilovat vise da zagreje i vozi dalje

Prilozi

• Screenshot_20241116_001408.jpg
    Screenshot_20241116_001408.jpg
    50.2 KB · Pregleda: 20
Da li je neko skontao razliku između crne i bele unutrašnje jedinice?

Da nije mozda u boji??? 😝
Crna je par hiljada skuplja, i specifikacije nisu baš isto napisane ali ja nisam uočio razliku. Moguće da je neka minorna funkcionalnost razlika ili čak ni to. Nekako mi glupo zvuči da samo boja košta par hiljada 😆

To zene plate bez problema, ( mislim platimo mi ) ma i 100k vise, samo da im se ( u tim mozdanim vijugama ) uklapa u enterijer :D
A ovamo ide 8 ipo kilometara na drugi kraj grada, da kupi za 6 dinara jeftiniju veknu hleba, jel.
Mozda joj se taj baja, pekar, vise svidja, no ovaj na 150 metara od kuce, ko bi ga znao.

Poslednja izmena:
Pitanje za vlasnike energty pro x ko ima smart uticnicu ili merac. Kada udari minus i kada klima nabije temp i ode u stand by. Jel ste proveravali koliko tad trosi grejac tacne. Posto na Nordic modelu je veoma jak 160w radi non stop kada je ispod 0.

Meni je ukljuven I-feel i drzim na 23 ili 24c. To mi je od 07 do 00, a preko noci smanjim na 17c. Do pre 10 dana kada su dnevne bile do 17-18c, a nocne 4-5 klima je trosila do 4kwh.
Zadnjih par dana kada su dnevne maksimalno 10-11,a nocu ide i u minus potrosnja je skoro dupla 7,5-8kwh ali to je normalno. Doduse pratio sam sinoc nije se ukljucivala od ponoci do 07 ujutru posto nije pala temperatura ispod zadatih 17c.
Takodje sam primetio da od kako su pale temperature konacno radi kao inverter i retko se desi da se gasi kao on/off. Sve u svemu prva 2h ujutru povuce po kilovat dok opet zagreje na 23,a posle trosi 500-600w po satu da odrzava.
Napomena greje se kuca prizemna oko 45 kvadrata izolacija 5cm
Probaj da ceo dan držiš na 23°C, tj i preko noći. Potrošićeš više kWh, ali ćeš potrošiti manje skuplje tarife nego sada, a sva razlika će biti u noćnoj tarifi. Što na kraju može izaći na istu cenu struje, a sa druge strane imaš ujednačenu temperaturu u kući, i klima se manje forsira.

Radi non stop danas sam je skinuo jer sutra na to mesto dolazi 18kmta a nju stavljam u dnevnu. A imao sam i sta da vidim kad sam je skinuo. gospoda ovlasceni serviser upreo crevo do zla boga pitanje je i kod mene dal zbog ovoga klima je trosila toliko
Ovde još jedna stvar nije po PS-u. Stavio je obe cevi u isti crevo za izolaciju.

Auh, vidi stvarno. To ne da nije po ps-u nego je kriminal, sve je loše i naopako urađeno i u suštini odlično je klima radila tako instalirana.
@ivanojle obavezno im napravi anti-reklamu i raširi glas o tom "ovlašćenom servisu" da su štetočine.

Ovde još jedna stvar nije po PS-u. Stavio je obe cevi u isti crevo za izolaciju.
Ne ne to je kod unutrasnjeg dela klime tu svakako na sve hiseance stoje obe cevi u jednoj izolaciji pa kad se spoji ide na dve odvojene
Auh, vidi stvarno. To ne da nije po ps-u nego je kriminal, sve je loše i naopako urađeno i u suštini odlično je klima radila tako instalirana.
@ivanojle obavezno im napravi anti-reklamu i raširi glas o tom "ovlašćenom servisu" da su štetočine.
Naci cu sutra ako stignem racun selio sam se u medjuvremenu pa mi se to zavuklo u neke kutije koje jos nisam otvorio :)

Sad kad krenu minusi nordic model bas pravi razliku na njegovom kalkulatoru jer ne uracunava svoj grejac od 160w koji radi uvek kad je minus. Jedina dobra stvar sto u spavacoj gde mi nordic jos uvek nisam imao defrost dok dole 18kmta uveliko radi defroste svako vece. Ako neko bude mogao nek javi kakva je situacija za pro x modelom i grejacom.
1000020028.png1000020027.png1000020026.png

Prilozi

• 1000020028.png
    1000020028.png
    89.4 KB · Pregleda: 9
Kod mene klima radi defrost svakih sat vremena ponekad i dva puta sa sat vremena.
Vlažnost vazduha 100% već par dana i preko celog dana gusta magla.
Nadam se da je ovo normalno za ovo vreme :D

Kod mene klima radi defrost svakih sat vremena ponekad i dva puta sa sat vremena.
Isto je i kod mene, sve okej ne brini.

Misic Profesional
Sve zavisi koliko je opteretis. Dok mi je dole bila sama Nordic gde je sad 18kmta. Isto je na svakih sat isla na defrost jer radila je na max da zagreje 80 kvadrata. Dok ova gore koja greje 27 kvadrata sinoc je prvi put imala defrost.

Nazad
Vrh Dno