Da ne poverujete...
Posto sam i ja jedan od onih koji su konacno odlucila da sa grejanja na drva zarad ustede predju na grejanje na inverter klimu, citajuci stotine komentara ipak se odlucim da rizikujem i kupim Gree Muse Evo 12k. Razlog tome je najvise to sto bi ona trebala da pruzi za ulozen novac pod uslovom da sve radi kako treba...
I tako dodje ovlasceni montazer, prvo je i on sam izhvali za sve pare, izvadi iz kutije, izmeri, izbusi, postavi, poveze, pusti u rad dok pijemo kaficu nekih 20-ak minuta, kaze sve je ok i to je to. Ja naravno odmah krenem da isprobavam koje su joj mogucnosti, funkcije itd... i prezadovoljan sto je sve kako treba podesim temperaturu na 24c i ostavim da radi. Prodje tako par dana, dnevna spoljna temperatura oko 15-ak stepeni, jutarnja oko 5c, klima lepo radi, modulira, ponekad duva toplije, ponekad hladnije pa se ponekad i ugasi, u sustini sve deluje normalno.
Medjutim ponekad primetim da je u kuci toplije nego sto bi trebalo da bude a kao za inat termometar trenutno nemam nego preko TEMP funkcije na klimi proverim koliko je u sobi i to obicno bude stepen manje od zadate ili bas toliko koliko treba. Ajde reko mozda mi se samo cini jer je u medjuvremenu napolju zahladnelo pa je veca temperaturna razlika i sam subjektivni osecaj.
Ali vraga... Pre dva dana ulazim u kucu kad me toplotni udar nije strefio 😲 Temperatura na klimi podesena na 24 a u kuci rekao bih 34, a ona i dalje duva vrelo. Proverim sobnu temperaturu na klimi a ona pokazuje 20c. Prvo sto mi je proslo kroz glavu je da je termometar ili sama unutrasnja jedinica nesto prezubila pa probam da je po Srpski isklucim i posle par minuta ukljucim, ali ona i dalje isto. Smanjim temperaturu na 19c ona se normalno ugasi, reko dobro je bar nesto radi ali kada vratim na 24 ona krece ponovo da greje bez obzira sto je prava temperatura u kuci preko 30c.
Eeee, pomislim to je to, rizikovao si i dobio si problem kao i mnogi na forumu ☹️ ali mi pade na pamet da probam I FEEL funkciju i eto iznenadjenja, sve radi kako treba. Sad sam siguran da je "samo" unutrasni senzor temperature u kvaru. Vec sam resio da zovem servis i reklamiram ali djavo mi ne da mira pa reko ajde pre toga da pogledam gde se u stvari nalazi taj senzor temperature na unutrasnjoj jedinici. Cini mi se da sam video neke rupice na desnoj bocnoj strani jos kad smo ugradjivali klimu pa pomislih da je verovatno tu. I tako pridjem sa desne bocne strane, stavim ne znam ni ja zbog cega ruku preko tih rupica a ona LEDENA... A uuuu... sta je sad ovo... pa nije ni cudo sto nece da iskljuci.
Ljudi, ladno je u kuhinji sve vreme bio ukljucen aspirator iznad sporeta i pravio vakum u kuci jer sve perfekno dihtuje a hladan vazduh je kroz rupu na zidu na desnoj strani klime gde su izbacene cevi napolje do spoljne jedinice, ulazio po malo i hladio bas taj deo klime gde se nalazi senzor temperature. Ugasim aspirator, unutrasnja jedinica se ugreja i sve ponovo poce normalno da radi 😀😀😀
Naravno problem je i taj sto rupa kroz koju su izbacene cevi napolju nije necim zatvorena i zadihtovana nego ima dovoljno mesta da ulazi spoljni vazduh unutra. To cu resiti najverovatnije pur penom sa spoljne strane jer nemam namere sam da skidam unutrasnju jedinicu a mislim da nema ni potrebe. Rupa je normalne velicine, nije prevelika ali se nalazi bas iza samog senzora temperature i dovljna je da pod odredjenim uslovima prolazi vazduh kroz nju.
Trenutno klima radi na I FEEL funciju bez ikakvih problema dok ne resim problem sa rupom 😁
Sta da vam kazem... Da nisam slucajno dodirnuo i osetio hladan vazduh sada bih i ja bio jedan od onih sto pljuju Gree klime kako ne rade kako treba 😂😂😂