Šta je novo?

Google Nexus 10

Ma nemoj, sto onda pominjes Nexus u ipad temi? Mnogo se pravis naivan.
Nisam ga ja pomenuo nego djurkash, ja sam mu odgovorio... ti si taj koji se pravi naivan ovde.

Ekran je 2560 x 1600 PLS (plane-to-line switching), ovi sa PhoneArena lupaju.
Ne znam dal ste primetili, rezolucija nije slučajno izabrana - dvostruko veća po x i y osi od standardne rezolucije ranijih generacija tableta (1280x800) -pametno.
To znači da će sve aplikacije koje su ranije napravljene za android tablete izgledati ok, dok ne dobiju podršku za nativnu rezoluciju

Ne znam dal ste primetili, rezolucija nije slučajno izabrana - dvostruko veća po x i y osi od standardne rezolucije ranijih generacija tableta (1280x800) -pametno.
To znači da će sve aplikacije koje su ranije napravljene za android tablete izgledati ok, dok ne dobiju podršku za nativnu rezoluciju

Oni su sa ovom rezolucijom i dijagonalom gadjali 300ppi, jer im je to znacajno za marketing protiv iPada

@drgonzo:
Android se ne skalira kao iOS. Postoji DPI vrednost uredjaja i njegova rezolucija i Android odredjuje velicinu UI elemenata na osnovu toga.

Mozda je vec nekao napisao, ali nisam video: da li postoje neke najave kada ce se ovaj uredjaj pojaviti kod nas?

Oni su sa ovom rezolucijom i dijagonalom gadjali 300ppi, jer im je to znacajno za marketing protiv iPada

pošto se čitav iPad marketing u zadnje vreme sveo na retinu. ovo je onda uber retina po apple-ovim standardima. i na kraju ispade mi jako smešno sve vezano za iPad4, nekako mi je delovalo kao da ga je i sam apple zaboravio a fanboyevi se primili. mada poznajem neke speknute jabučare koji su pop**** zbog četvorke, jer su trojku bukvalno nedavno pazarili :D.

Nisu to pravi jabucari. Oni koji cekaju 3-6 meseci da bi skrpili za kes i kupili novo iNesto su ispali da ne kazem sta, a verujem da je to Apple-ov nacin da ih disciplinuje i prevede u visi tier poklonika. Tako im i treba kada kupuju uredjaj da bi bili face u drustvu a realno ne mogu tako lako da ga priuste.

Sve to na stranu, ovaj veliki Nexus mi je i dalje ruzan a ne vidim po kom pravu 16GB kosta 100$ vise kao kod Apple-a. Ne verujem da ce biti preterano popularan, nezavisno od ultra giga mega rezolucije.

Ja da biram izmedju N10 i iPad4, protegao bih se tih 100-150 dolara za iPad4 jer ovaj Nexus ne lici ni nasta. Definitvno Google treba da izbegava Samsung kada je kompletna izrada Nexus uredjaja u pitanju i da samo uzimaju iznutrice i ekrane od njih.

Sve to na stranu, ovaj veliki Nexus mi je i dalje ruzan a ne vidim po kom pravu 16GB kosta 100$ vise kao kod Apple-a. Ne verujem da ce biti preterano popularan, nezavisno od ultra giga mega rezolucije.

Šteta što lepo/ružno nije samo stvar ukusa... Čekaj malo, upravo javljaju na B92, ipak JESTE! :D

neće izgledati rastegnuto pošto je rezolucija u obe ose povećana i iskuliraj više, ipad je najbolji nemoj da se plašiš.

^Sta je sad covek pogresno rekao ili je pogresio sto je pitao?

@drgonzo:
Ako se koriste dinamicki layouti UI elementi ce se rasporediti tako da najveci deo aplikacije u kome se nalaze ui kontrole sa podacima dobiti najvise prostora. Npr elementi liste zadrzavaju svoju velicinu, pa na vecem ekranu stane vise elemenata liste.
Kao kada rastegnes prozor browsera na racunaru, fiksni delovi (toolbarovi i status bar) su zalepljeni za vrh/dno prozora, a sredisnji deo dobija vise ili manje prostora.
Aplikacije koje koriste fiksan layout imaju problem, ali takvih app ima malo.

hands on sa wired.com:
http://www.wired.com/gadgetlab/2012/10/nexus-10-hands-on-google-samsung/

aha... jel to znači da će aplikacije pravljene za ranije tablete ipak izgledati rastegnuto, s obzirom na 4x veću rezoluciju?

Kao sto je yooyo odgovorio, nije prevelik problem napraviti dinamicki layout za vece rezolucije i veci DPI, velika rezolucija na ovom tabletu je odlicna stvar koja ne pravi previse problema dev-ovima. ono sto je problem je zelja dev-ova da se posvete kreiranju potpuno novog interfejsa za uredjaje vecih dijagonala u odnosu na telefone koji bi prazan prostor na najbolji moguci nacin iskoristio.

Google je za to napravio fragment api. Ista app na telefonu i tabletu izgleda drugacije.

Naravno, fragmenti su tu da pomognu dev-ovima u kreiranju interfejsa za uredjaje razlicitih dimenzija ekrana, do dev-ova je na koji ce ih nacin koristiti.

Sve je to super, i meni se cak svidja vise ta filozofija fleksibilnosti koju nudi dinamicki layout, ali ima i druga strana medalje, a to je da to dolazi sa svojom cenom koja se odslikava na izled aplikacije. Verovatno je svako ko saradjuje sa dizajnerima pri izradi neke aplikacije bio u situaciji da mu ovaj kaze: "Ajde pomeri mi to dugme jedan piksel u desno", na sta ti ostaje samo da zakolutas ocima :)

Ali to je tako sa razlogom, dinamicki layout nece da izgleda lepo kao "pixel precise" layout (gde je dizajner od starta mogao da razvija dizajn za jednu konkretnu rezoluciju), ali kada se stave na vagu razlika u izgledu i fleksibilnost celog sistema, ja sam ipak za dinamicku varijantu.

Naravno da ne. Igre obicno imaju potpunu kontrolu nad uredjajem.
3d igre procitaju rezoluciju ekrana, podese viewport i aspect ratio i crtaju.
2d igre obicno renderuju u neki offscreen buffer i posle proporcionalno skaliraju na izlaznu rezoluciju. Obicno se pozadina crta odvojeno tako da popunjava ceo ekran.
UI elementi se uglavnom zalepe za coskove i stranice ekrana uz eventualno skaliranje.

Mene bi ovaj tablet 100% zadovoljio, samo da nije 16:9. Po meni to nije za tablet. 4:3 mi mnogo vise lezi za 10" i taj nacin koriscenja. 16:9 mi je preusko kad se drzi vertikalno, a presiroko kad se drzi horizontalno, sa manje prostora po vertikali nego sto zelim.

Ali, ne moze sve da se bira. Sve drugo mi je odlicno.

Mene bi ovaj tablet 100% zadovoljio, samo da nije 16:9. Po meni to nije za tablet. 4:3 mi mnogo vise lezi za 10" i taj nacin koriscenja. 16:9 mi je preusko kad se drzi vertikalno, a presiroko kad se drzi horizontalno, sa manje prostora po vertikali nego sto zelim.

Ali, ne moze sve da se bira. Sve drugo mi je odlicno.

Ne bih da budem cepidlaka :), ali 2560x1600 nije 16:9 (to bi bilo 2560x1440) nego je 16:10 i nije preusko. Video sam nekoliko 10" 16:10 tableta i skroz je OK. Pogotovu s ovom rezolucijom i PLS tehnologijom, ekran će biti odličan.

Poslednja izmena:
Ne bih da budem cepidlaka :), ali 2560x1600 nije 16:9 (to bi bilo 2560x1440) nego je 16:10 i nije preusko. Video sam nekoliko 10" 16:10 tableta i skroz je OK. Pogotovu s ovom rezolucijom i PLS tehnologijom, ekran će biti odličan.

Još bolje ako sam se zeznuo, 16:10 mi je prihvatljivije, mada i dalje ne idealno :). Hvala na ispravci u svakom slučaju...

Poslednja izmena:
Pročitao, pogledao par review-a i jedina suštinska zamerka su broj aplikacija koja će po mom mišljenju strahovitom brzinom da se razvijaju i dostići nivo od par hiljada do kraja godine!
Jedva cekam božićne popuste itd. Mislim da će dotle da ispeglaju nedostatke ukoliko ih bude prilikom proizvodnje i da se najzad i ja dokopam nexusa. :)

Vrh Dno