Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Biće vrlo zanimljiva jesen. :)
Za sada se i ja uspešno uzdržavam od kupovine.

Nema veze, mogu nasi da drze cene kako hoce, ako zaista napolju ode na te cene onda mi se svakako isplati da je kupim napolju. A nasi uvoznici i maloprodaja neka nabijaju cene kako hoce.

Mozda su spustili cenu gtx470 jer prave mesto za 475?... mislim da ce malu gtx460 da zameni 450 model sa onim manjim cipom, a velika od 1gb ce ostati na 200e. Po meni cena ove male je ok. uzimajuci u obzir cenu konkurencije... mada bih vise voleo da je kod nas bliza ovim cenama...Nadam se da ce 450 model biti brz kao 460 od 768mb :p.

kako god, samo neka padaju cene :)

edit: prvi put sam uspeo da se suzdrzim od kupovine - i to na jedvite jade :d

Najmanje 2 puta si u ovoj temi "kupovao" pa odustajao od kartice iz naslova, kao neka postidjena mlada oko one stvari. Obavezno nam javi kada i treci put odustanes :D

Sve skupa... koliko je samo bilo jednostavnije odluciti se za kupovinu pre malo vise od godinu dana.

Rapture je napisao(la):
Sve skupa... koliko je samo bilo jednostavnije odluciti se za kupovinu pre malo vise od godinu dana.

Ziva istina, ali izbor je vise manje bio nikakav. Konacno se malo pokrenulo trziste, ziv bio nV kad je krenuo na dole s cenama.

cene u nabavci sa pdv koliko sam danas video:

5850 250e sapphire ref.
5830 sapphire 210e

gtx480 430e

radeoni zalihe po 10

gtx480 zaliha oko 10,mozda malo manje

znaci zarada 15-20%,nikada veca

mali off

cpu manja cena oko 15%,mb oko 5-10,zavisno do modela

najveca zarada na x58 rampage 3 80e,sto se tice mb,sto dodje nekih 25%

gledao sam jeftinije firme po bg,a ove cene su u maloj firmi u unutrasnjosti...

sada vidite koliko nas j... sa cenama...

nikada siti nece biti,jer ovo je j... Srbija

cene u nabavci sa pdv koliko sam danas video:

5850 250e sapphire ref.
5830 sapphire 210e

gtx480 430e

radeoni zalihe po 10

gtx480 zaliha oko 10,mozda malo manje

znaci zarada 15-20%,nikada veca

mali off

cpu manja cena oko 15%,mb oko 5-10,zavisno do modela

najveca zarada na x58 rampage 3 80e,sto se tice mb,sto dodje nekih 25%

gledao sam jeftinije firme po bg,a ove cene su u maloj firmi u unutrasnjosti...

sada vidite koliko nas j... sa cenama...

nikada siti nece biti,jer ovo je j... Srbija

Nije ni u Bg-u mnogo bolje, jeste ali ne mnogo.

Kada se omoguci nama narucivanje preko neta iz EU, onda ce pasti cene na "normalan" nivo, nadajmo se. ;)

Poslednja izmena:
Kao sto sam i pricao pre par meseci, GTX470 ide sto pre u EOL status, jer je za NVidiu totalno nerentabilna, sa niskim yieldovima cipa i nesrazmerno niskom cenom u odnosu na taj podatak. Sada su predstavili i Quadro karte, i na njima zaradjuju par puta vise.

Ovo snizenje cena je samo nacin da zastite koliko toliko AIB partnere koji su vec kupili te cipove, da ne bi bili u gubitku posle pojave 384CC GF104, koja ce za igranje biti daleko bolja karta. Tako da nista od rata cenama, NV je prinudjena da ovo uradi. Uostalom, sumnjam da je kolicina tih kartica na trzistu tolika da previse ugrozi ATI-jevu prodaju i natera ih da spuste cene. To bi tek mogla da uradi GTX475 (ili kako ce se vec zvati 384CC GF104), kada se pojavi.

Nema logike da se kartica bazirana na GF104 sa 384cc zove GTX475!
To ce biti neki drugi GF tipa novog GTX465,zamena za tu karticu koja ce se povuci.
GTX470 vec sad ima 448cc tako da kapiram da ce GTX475 biti jos jaci dok ce GTX485 biti sa punih 512cc..Tri kartice se povlace.Mora se mesto tih popuniti sa necim.

Tri kartice se povlace.Mora se mesto tih popuniti sa necim.

GTX480 ce verovatno ostati do u ponudi, nema kartice za profesionalnu upotrebu (Quadro i Tesla) sa toliko CUDA jezgara, pa ti cipovi ostaju za desktop. Mozda cemo videti GTX485 sa svih 512, ukoliko su uspeli da sakupe dovoljnu kolicinu da im se isplati da je predstavljaju. To ce se (po meni) desiti ukoliko ta karta bude mogla da parira novom ATI cipu vise klase, najavljenom za kraj Q3. Ukoliko bude sporija, mozda je necemo ni videti nikada. Na kraju, mozda bude i revizije GF100 cipa da povecaju yield, ali je pitanje da li ce to raditi, stvarno je prevelike povrsine da bi bio previse isplativ za desktop trziste, a raditi to samo za profi karte nema previse smisla.

Full GF104, sa 384CC i visokim klokovima bi lako mogao da bude GTX475... sva je prilika da ce biti brzi od GTX470 u svemu, sem u teselaciji. GTX475 zasnovan na najjacem cipu ne vidim kako bi mogli da predstave. Vec su iskljucena dva klastera, sa jednim vise dobijaju GTX480. Povecanje klokova nije opcija zbog potrosnje. Na kraju, jednostavno im se nimalo ne isplati da GF100 prodaju za ~300 evra, kada najjeftinija Quadro kosta 1200.

GTX465 je ionako vec zamenjen sa GTX460 1GB, a kao sto rekoh u drugoj temi, nije nemoguce da i GTX460 768 bude relativno brzo zamenjena sa GTS450.

Nema logike da se kartica bazirana na GF104 sa 384cc zove GTX475!
To ce biti neki drugi GF tipa novog GTX465,zamena za tu karticu koja ce se povuci.
GTX470 vec sad ima 448cc tako da kapiram da ce GTX475 biti jos jaci dok ce GTX485 biti sa punih 512cc..Tri kartice se povlace.Mora se mesto tih popuniti sa necim.

Pa i nije bas da nema lokige, ti jaci modeli na koje aludiras ce mozda imati i "jacu" nomenklanturu, da isprate SI ;) .

Pa i nije bas da nema lokige, ti jaci modeli na koje aludiras ce mozda imati i "jacu" nomenklanturu, da isprate SI ;) .

Ja sam mislio logiku na mestu kojem ce se pozicionirati.Ako se ta sa 384cc bude zvala GTX475 sta ce onda GTX475 da bude?Mozda GTX485 a GTX485 => GTX495 a GTX495 to je vec pitanje?Gubi se smisao sa tim brojkama samo zbog rasula u serijama koje izbacuju.Tako je bilo i sa 8800 GTX pa je kasnije izasao 8800 GTS G92!

Kada sam rekao jacu nomenklanturu, mislio sam na gtx580 itd.

Ma jok...GTX680...dzizs koja rasprava.

ako bude brza od gtx470 moze se zvati gtx475 bez obzira koji gpu ima. A i ne mora da bude brza, moze da bude tu negde, ali da bude 100$ jeftinija, i opet bi mogla da se zove gtx475. Ne vidim drugo ime, osim mozda gtx469:)

Ako se ta sa 384cc bude zvala GTX475 sta ce onda GTX475 da bude?

Koja GTX475? Kako ces napraviti jos jednu kartu od GF100, kada je u startu u GTX470 ukljuceno 14, a u GTX480 15 klastera. Nemaju nacin da naprave novu kartu sa performansama izmedju te dve sem overklokom/downklokom... a to izvesno nece raditi ;).

ako bude brza od gtx470 moze se zvati gtx475 bez obzira koji gpu ima.

Upravo to... ukoliko su performanse bolje, nebitno je sta je unutra.

Od kog proizvodjaca uopste uzeti GTX460 1GB ? Pojavice se sl nedelje MSI,Gigabyte, Leadtek, Palit, mozda Asus i EVGA.
Prodavac mi predlaze MSI, kaze kao ok. Ja nekako imam najvise poverenje u Asus ili EVGA, Palit.
Kakvog su kvaliteta danasnje MSI kartice ? Da li ce s eovaj cooler cuti kao mlaznjak ? :D
http://www.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=130&cat2_no=136&prod_no=2110

Evo i ostalih:
http://www.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=130&cat2_no=136&prod_no=2110
http://www.leadtek.com/eng/3d_graphic/overview.asp?lineid=1&pronameid=568&check=f
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=H6TLkh8DlwAs1Liv&templete=2
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=UATIvdWePp9oPSIk&templete=2
http://www.palit.biz/main/vgapro.php?id=1337
http://www.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=01G-P3-1371-AR&family=GeForce 400 Series Family&sw=

Ne znam jel imas jos koji proizvodjac kod nas u ponudi.

Najvise bi mi odgovarala Asus, ali bojim se da cu morati da cekam jos 7 dana onda. :(

Milim da je dobra kupovina Leadteka ima ipak 256bit-a uznaci dosta u odnosu na 192bit, a i ima solidan OC sta vi mislite ?,)

uzmi slobodno msi,kuler je veoma tih i po testovima mnogo dobar...

ja bih mozda i razmislio o evga,jer koliko vidim,ima dozivotnu garanciju(makar u inostranstvu)...

@kilowatt

sve koje je nabrojao Bob imaju 256bit-a

modeli sa 768mb imaju 192bit-a

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno