Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

I dalje se ne slazem da su uspesno savladali 40nm proces, dokaza za to jednostavno nema
nema dokaza da je nv 40nm ostao neuspesan, ali nema ni dokaza da je postao uspesan, tako da ga jednoglasno proglasavamo neuspesnim:D:d:D

Dule sira memorijska magistrala ali sporije memorije.ATI se sa serijom 4xxx nije snasao sa GDDR5 vec su ga na "silu" implementirali.Bio je u pitanju vise marketing nego realne performanse i samo iskoriscenje te memorije.

Ne da ima veze sa temom... DDR5 su koristili jer je to bio jedini nacin da sa malim cipom kakav je RV770 bio od samog pocetka i 256bitnom magistralom koja je jedina imala smisla uz takav cip prebace 100GB/s. Procitaj (ako vec nisi) na Anandu sjajne tekstove o nastajanju RV770 i Cypressa. Sto se implementacije na silu tice, ne znam sta da ti kazem... radilo je bolje nego sto su i oni i NV ocekivala ;)

Cisto sumnjam da je 460 bio dizajniran i planiran pre dve godine, vise mi deluje kao plan B za ovakav razvoj situacije.

Pa nekako pre mislim da su dizajnirali GF104, i to paralelno sa GF100. Tesko da su ga smuckali za par meseci ;) Dobro, mozda nije bas dve, ali nije ni manje od godinu dana. Recimo, razvojni ciklus za Cypress je bio ~3 godine.

nema dokaza da je nv 40nm ostao neuspesan, ali nema ni dokaza da je postao uspesan, tako da ga jednoglasno proglasavamo neuspesnim:D:d:D

Oprosti, za ono prvo definitivno ima dokaza ;) Niti smo jos videli GF100 sa 512CC, niti GF104 sa 384CC. Ako to nisu dokazi, ne znam sta jesu.

A Dule je car.Koliko ima zivaca da pise na razlicite strane jos se raspise u objanjavanju do tancina + pocne da izvlaci neku statistiku i vrsi matematicke proracune.Meni bi glava pukla do sad :D

A ovo za radilo bolje ne znam samo kako si dosao do tog zakljucka.Ako je to dobro onda kuku lele..

Poslednja izmena:
Pametni ljudi uvek imaju plan B. Kako god bilo super je ispalo.
Tek sada ce biti zanimljivo na trzistu. Ocekujem polako rat u svim kategorijama.
Ako sad ne krenu da se tovare nego nastave sa ovakvim prijateljskim uglavljivanjem karti izmedju modela konkurenta shebali smo se. Nadam se da ce neko postati alav pa napadne direktno :d

@Dusan K
pa ne vidimo gf104 sa 384cc zato sto su ovi u nV pozicionirali pre 2 godine gf104 ispod 5850, pa su ga skresali da ne ispadne da lazu:D:d
Salu na stranu, ali na vise mesta su mogle da se procitaju tvrdnje da su ga skratili da ne bi konkurisao gtx465 i gtx470. Pa su uz to jos morali i da ga daunklokuju.
Inace secam se price sa ovog foruma od pre mesec dana gde su skoro svi u crvenim dresovima tvrdili (nadali se, mastali, sanjali) da ce gf104 biti izmedju 5770 i 5830, te da ce ovaj sa 1gb moci da se ozbiljno priblizi 5830:D

Salu na stranu, ali na vise mesta su mogle da se procitaju tvrdnje da su ga skratili da ne bi konkurisao gtx465 i gtx470. Pa su uz to jos morali i da ga daunklokuju.

To je jedno moguce i logicno objasnjenje... drugo je da imaju probleme sa yieldom :D Iskreno nemam pojma sta je tacno, videcemo vec kada se pojavi 384CC GF104. Uzgred, kada se taj cip konacno pojavi, GTX470 ce 100% u EOL status, kao i GTX465. Ostace GTX480, eventualno i 512CC verzija.

Ne mora da znaci da ce biti samo GTX480 ..Ovo ostalo sam i sam siguran da ce da se izbaci 100%.U tom slucaju ovde ima prostora definitivno za 480cc neku GTX475 i GTX485 sa 512cc..

Tada je vec postalo ocigledno, mada po mnogo parametara nisu bili ni ranije, sa 130% vecim cipom, dvostruko sirom memorijskom magistralom i ~30% boljim performansama. Jednostavno, imam osecaj da NVidia vise ne zna da napravi toliko efikasan cip, kao da se sve svodi na brute force, pa ko duze izdrzi.
Da, ali su se fino prodavali.:)
Definisi efikasan i brute force ako nije problem.:) Jel efikasan cip onaj samo za igre?:p
Jel brute force all around GPU?:)

http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/video-karte/test-asus-engtx460-768mb-top-directcu.html

Svaka cast gospodinu Branku (Maksimović) koji je odradio test pomenute kartice uz opasku
Kada je overklok memorijskog podsistema u pitanju, NVidia i dalje nije u potpunosti rešila neke probleme koje očigledno ima, jer su ugrađeni čeipovi deklarisani za rad na 4000MHz, ali te frekvencije nije moguće dostići. Isti problem smo imali sa ovim čipovima i kod GF100 kartica i on nije rešen na GF104 - verujemo da je problem u samom memorijskom kontroleru unutar GPU-a jer bi ovi Samsung čipovi morali da rade na propisanim frekvencijama. Zapravo, oni i rade na tim frekvencijama, ali kod Radeon kartica!

Ako se na taj nacin donosi zakljucak o necemu onda stvarno,svaka cast :d

Prilozi

• asus_gtx460top_maxoc.jpg
    asus_gtx460top_maxoc.jpg
    98.6 KB · Pregleda: 87
@Nidzo
Ti znas da sam ja malo zahtevniji korisnik.Ceka se ona zverka sa oznakom 495 ;)
Za GTX460 sam nasao sponzora od koga cu kartu da preotmem pa da uradim taj full test review.
P.S.Od onog nebi nista,covek me 'ladno iscooolirao.Mozda i bolje,sad stizu GTX475/GTX485 pa cemo se igrati.Za to se vredi potruditi.

nema zurbe,bice testova.

:p

Vezano za mene i ovog Palita - ne ocekujte puno, komp mi je kanta i greota je ovu karticu drzati u njemu :) Eventualno cu da provrtim par testova i da utvrdim oc domete kartice.

Imas prosecnu gejmersku konfigurraciju, taman kako treba, nije fora uvek namunjiti quad na 4000MHz pa vrteti testove, malo je nerealno za vecinu korisnika. Ovako, konfa se uklapa u kartu skoro savrseno. ;)

:wave:

Pa taj test ne treba da pokaze kako ce karta raditi u prosecnoj gemerskoj masini, vec koji su joj dometi. Vlasnik prosecne gejmerske konfiguracije koji ima neku karticu u tom stilu, moze slobodno da uzme gtx460 i bez testiranja:)

http://www.benchmark.rs/benchmark-testovi/video-karte/test-asus-engtx460-768mb-top-directcu.html

Svaka cast gospodinu Branku (Maksimović) koji je odradio test pomenute kartice uz opasku

Ako se na taj nacin donosi zakljucak o necemu onda stvarno,svaka cast :d

NVIDIA GeForce cards tested on ForceWare 197.41 Windows 7 x64
AMD Radeon cards tested on Catalyst 10.5

Ako treba nekih starijih drajvera za testiranje 460ke sa 1GB slobodno me kontaktirajte na PM :wall:

NVIDIA GeForce cards tested on ForceWare 197.41 Windows 7 x64
AMD Radeon cards tested on Catalyst 10.5

Ako treba nekih starijih drajvera za testiranje 460ke sa 1GB slobodno me kontaktirajte na PM :wall:

A ja znam i zbog čega je tako, nekog je mrzelo da provrti starije karte na novim driver-ima, pa su verovatno samo prepisani stariji rezultati i dodata nova karta. Imam tako neki osećaj :)

A ja znam i zbog čega je tako, nekog je mrzelo da provrti starije karte na novim driver-ima, pa su verovatno samo prepisani stariji rezultati i dodata nova karta. Imam tako neki osećaj :)

I ja sam stekao takav utisak :smash:

Sta mislite sta je najbolje,da pazarim GTX460 1GB neki superclocked ili da cekam gtx475 kome je sve otlkjucano?

malo testiranja :)))

Prilozi

• overcs.png
    overcs.png
    110.8 KB · Pregleda: 80
  • overcs (1).png
    overcs (1).png
    110.8 KB · Pregleda: 47
Pitanje je kad ce i sta ce da bude gtx475, punokrvni gf104 ce se verovatno pjaviti negde na jesen, a on ce bit brzi mozda nekih 8-10% od sadasnjeg 4601g, mada tad nas ocekuje i refres od ati-a, ali sad sta ce se pojaviti i sta ce kome spustiti cenu se ne zna, tako da ako mislis da ces biti zadovoljan narednih godinu dana sa performansama sadasnjeg 4601g, stvarno nema razloga da cekas.

Sutra kod mene GTX460 1Gb, ali sam na putu do nedelje, tako da tad i očekujete prve utiske.

Nazad
Vrh Dno