Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Cekaj jel ovo cudo od ATi 5850 staje u midi kucista ?!

Da, bez problema.

Nije 5850 mnogo velika , neko je ovaj palit bas kompaktno napravljen ;).

Poslednja izmena:
Moze biti da si u pravu, moze biti da nisi, videcemo vec :)

Jedino ne bih racunao na sujetu, osvetu i mrznju kao bitne faktore ;) Biznis je biznis, priseti se samo kako cak i zaracene strane trguju u ratnim zonama.

Ne tvrdim da sam u pravu, samo ti kazem kako tvoji argumenti mogu da daju drugaciju sliku ako se drugacije posmatraju. Sto se sujete i ostalog tice, sumnjam da si u pravu...trguju jer moraju, a ne jer zele ;) ovi ne moraju.

E sad, jedno pitanje. Sta je bolja kupovina, 460 768mb ili reparirana 285? Nju mogu da vratim ako bilo sta nije u redu sa njom, i kosta nesto manje.

Poslednja izmena:
Gledajuci testove ispada da je GTX460 sasvim ok u odnosu na 5850. Tu su negde, zavisno od igre. Ne mogu da verujem da je onaj truli Metro 2033 najzahtevnija igra danasnjice!

Inace kakva je sad situacija sa drajverima ? Ko nudi bolje i stabilnije ? Catalyst nisam nikad previse voleo niti koristio opcije iz njega.
Dok sam se sa nVidia karticom uvek igrao overclocka.

Ovaj Palit je definitivno ruzna karta.Po slici rekao bih da su i materijali jeftiniji.Nekako mi ovo ne lici na nVidiu vise vuce na ... mada mozda i ta cena utice na sve.

@tema: Palit i Gainward su postali dva fušerska brenda.

Poslednja izmena od urednika:
Mojih par crtica iz ovih par sati druženja sa GTX460 pre nego što DAS objavi rezultate:

- Overklokovan GTX460 nije brži od overklokovanog HD5850 (vlasnici čuvenih HD5850 od dvajs banki mogu da odahnu).
- Ko god kupuje sada karticu srednje klase jedini logičan izbor je GTX460 768MB a srednje više klase GTX460 1GB za ~25K jer HD5850 NE VREDI tri hiljade više.
- Kartica je jako tiha, tiša od HD5850 i ne preterano vruća, otprilike kao HD5850.
- Ako kupujete Palit GTX460, ma koji model (običan, Sonic ili Sonic Platinum) obavezno proverite koju veziju BIOS-a imate jer imaju problem sa bukom i temperaturom. Bez brige, ovaj BIOS rešava problem. Najnovija verzija je 70.04.13.00.01. Ovo je Palit-ov problem, ne nVidije!
- Overclock kartice kod nekih modela ograničava default voltaža, odnosno koliko lufta ima do "krova". Na ovom primerku se može softverski dizati voltaža do maksimalno deklarisanih 1.087V ali pošto je u startu dignuta na 1.037V (neki primerci imaju npr 0.975 def.) ne dobija se mnogo više u odnosu na default (oko 820/1640/4000). Videćemo šta kaže DAS jer je meni komp krenuo ozbiljno da trokira kada sam počeo da se igram sa OC.
- Plus za nVidiju je spuštanje idle taktova na smešne brojke (vidi sliku br. 3.).

Još jednom sorry što nema kvalitetnog review-a ali izdao me RAID0 (čini mi se).

Prilozi

• BIOS.png
    BIOS.png
    42.3 KB · Pregleda: 58
  • Default2.jpg
    Default2.jpg
    58.6 KB · Pregleda: 54
  • clocks.png
    clocks.png
    30.7 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
A generalni rezultati izmedju tih karti koje si naveo mozes da poredis tek kada izadje GTX475/GTX485 pa onda komentarisi kako tu nesto valja ili ne valja jer ce ovo biti prvi produkt u tom segmentu kroz savladan 40nm proces.

I dalje se ne slazem da su uspesno savladali 40nm proces, dokaza za to jednostavno nema ;) Kada vidimo full GF100 i GF104 384CC u velikim kolicinama, onda mozemo reci da su se konacno sredili.

Primer ti je GTX460 koji je pomrsio konce 5830...

A ovo je uspeh do yaya :p Bolja je od karte za koju svi od pocetka govore da je izuzetno losa po svakom parametru, i koja verovatno i nije imala za cilj da se previse prodaje.

@Dusan K
Karakteristike ti sve govore.Posto brojke znas na pamet nema potrebe za sarkazmom i poredjenjem kako je 5830 promasen proizvod.Mozda i jeste ali uopste nije bitno to vec je bitno sta je GTX460 doprineo na trzistu.
Videcemo uskoro i punih 512cc..Malo strpljenja :)

Svaka cast svima u ovoj temi i gtx460, ali to sto je potukao 5830 je smesan uspeh, ta kartica je bila na losem glasu opravdano i pre njega. Neke druge stvari su zanimljive, priblizavanje perf. 5850 def. i dobra cena, a 5830 zaboravite, to je smesan argument. Za njega su i najokoreliji Atijevci rekli da je promasaj cim je izasao.

Posto brojke znas na pamet nema potrebe za sarkazmom i poredjenjem kako je 5830 promasen proizvod.

Ja licno nikada nisam rekao da je to promasen proizvod... sta vise, od pocetka govorim da je vrlo pametno pozicioniran, a sada verujem i da je vise nego posluzio svojoj svrsi ;)

A koja je to svrha, sem sto su neupuceni uzimali njega u slucaju manjka 5850 kartica jer je "samo za 20 manji" ;). Jesi li primetio kako 5830 kartica ima na sve stane, zasto? Jer se ne kupuju. A ako vec Ati ima mali % skarta, onda ih ima malo u proizvodnji, zar ne?
460 768mb je jedina nV kartica koja je u svom segmentu bolja od Ati konkurenta. To je zahvaljujuci visokoj ceni 5850 ili losim performansama 5830, kako vec ko voli da tumaci.

Mislim da ce poceti rat cena kad izadje fermi mainstream, konkurenti 5750 i 5770, jer za razliku od 5850/70, tih kartica ima u izobilju.

Poslednja izmena:
Upravo zbog ove cinjenice me i raduje GF104 ;)

Nema GF104 nikakve veze sa 512CC.

A koja je to svrha, sem sto su neupuceni uzimali njega u slucaju manjka 5850 kartica jer je "samo za 20 manji" ;). Jesi li primetio kako 5830 kartica ima na sve stane, zasto? Jer se ne kupuju. A ako vec Ati ima mali % skarta, onda ih ima malo u proizvodnji, zar ne?

5830 je bio tako pozicioniran da je gomilu ljudi "naterao" da dodaju malo i kupe daleko isplativiji 5850, ili da procene da se jednostavno ne isplati dodati tu razliku u odnosu na 5770. "Sasvim slucajno", AMD na te obe karte ima daleko vecu zaradu nego na 5830 ;)

Poslovna politika ATI-ja je jako dobra i ATI 5830 i jeste dobro pozicioniran gde mu je mesto ali da li opravdava sve svoje karkateristike je pitanje.Dobio je mesto za segment koji je falio a taj segment je prezuela nvidia sa GTX460.Zbog cega to nije uspeh?Sad treba da se pravimo da ATI5830 ne postoji jer je izasao nvidia proizvod aktuelnoj ceni i performansama koji je jednostavno bolji za taj segment!
Pa GTX460 jeste sa namerom tako projektovan da bi se napao segment u kom je 5830 i to se i uradilo i to se ostvarilo.Udarili su tamo gde je ATI najslabiji.Svugde u svetu trenutno je najpopularnija karta GTX460.To sto je kod nas 1GB model malo skuplji mozda ne opravdava tih par crvenih slicica za dodati ali gledajuci svetsko trziste a dotakli ste se i toga kad ste pricali o troskovima u proizvodnji -jednostavno donosi profit.
Ako ne bar na vecu kolicinu prodatih kartica.
@DusanK
Ja to nisam ni rekao_Otisao sam dalje u polemiku kad si pomenuo CC a pricali smo i o GTX475 i GTX485 ,zna se na sta se odnosilo.
Bice zanimljivo kada se pojavi GTS450.Bas me interesuje tvoje razmisljanje u tom trenutku ako se desi isti slucaj kao sa GTX460.Da li ce onda postojati izgovor tipa ATI 5770 se nije dobro prodavala i sl..

Poslednja izmena:
Za pametne At 5830 na neki nacin NE POSTOJI jer nije cenovno konkurentan. Jedino ako neko hoce da "sladi dusu" :) sto je nv sa 460 konacno u nekom segmentu zasela na tron :)
@Dusan K videcemo koliko je 5830 dobar kad bude bio tehnoloski prevazidjen, pa bude isao ispod cene da bi se rasprodao i tako akumulirao gubitak. Da ne racunam cist gubitak sto stoji po lagerima, drzeci zarobljen kapital. Proci ce gore od 4730, ako je se neko seca ;)

Poslednja izmena:
@fingon82
Ne postoji pametan i glup vec postoji poslovna strategija i marketing tj celokupno dobro odradjen menadzment.
ATI 5830 kao takva postoji a da li je ona ugledala svetlost dana kao proizvod koji je prihvacen od strane korisnika ili nije je sasvim nebitna stvar.Totalno nebitna stvar je i koliko ona kosta i sta daje za tu cenu.Svi ovi detalji su bitni samo ATI/AMD nVidia-e se ovo uopste ne tice cak ide joj u prilog
Stoga napali su granu gde je ATI najtanji i time taj segment dobili.
Hoces da kazes da treba da se zanemare performanse izmedju ATI 5770 i ATI 5850 i razlika u ceni u grubo od 100 Eur+?Nek gledamo i tako ali upravo je taj potez bio bitan pojavila se nVidia GTX460 koja se uvukla izmedju ove dve karte i za te pare pruzila dosta.Cak 1GB model daje jos zanimljivije performanse za cenu kojom je pocizioniran.

Pa GTX460 jeste sa namerom tako projektovan da bi se napao segment u kom je 5830 i to se i uradilo i to se ostvarilo.

Otkuda znas za koji je segment projektovan? ;)

videcemo koliko je 5830 dobar kad bude bio tehnoloski prevazidjen, pa bude isao ispod cene da bi se rasprodao i tako akumulirao gubitak. Da ne racunam cist gubitak sto stoji po lagerima, drzeci zarobljen kapital. Proci ce gore od 4730, ako je se neko seca ;)

A da li stvarno mislis da ATI posle ukupno 15 miliona prodatih Evergreen cipova i cinjenice da ~11 meseci po predstavljanju 5850 i 5870 idu iznad inicijalne preporucene cene brine previse o tome ;) Iskreno mislim da ih je bas briga da li ce (u najgorem slucaju) par stotina hiljada 5830 kartica otici ispod cene.

Bice zanimljivo kada se pojavi GTS450.Bas me interesuje tvoje razmisljanje u tom trenutku ako se desi isti slucaj kao sa GTX460.Da li ce onda postojati izgovor tipa ATI 5770 se nije dobro prodavala i sl..

Editujes postove pa propustam stvari koje si meni napisao.

GTS450 ce biti brzi od 5770 bez ikakve dileme, ali ne znam sta ocekujes da ce se desiti i bitno promeniti. Kasne 11 meseci, taman da ne budu brzi ;)

Uzgred, tesko da ce biti brzi od 5830, pa eto ATI-ju prilike da se otarasi tih nagomilanih viskova :)

Poslednja izmena:
@fingon82
Ne postoji pametan i glup vec postoji poslovna strategija i marketing tj celokupno dobro odradjen menadzment.
ATI 5830 kao takva postoji a da li je ona ugledala svetlost dana kao proizvod koji je prihvacen od strane korisnika ili nije je sasvim nebitna stvar.Totalno nebitna stvar je i koliko ona kosta i sta daje za tu cenu.Svi ovi detalji su bitni samo ATI/AMD nVidia-e se ovo uopste ne tice cak ide joj u prilog

Pazi, da je ovo tacno sto si rekao, svaki marketing plan i poslovna strategija bi bili uspesni, sto naravno nije tako. Trebalo bi bar toliko da znam, imam nesto malo skole u tome ;) a to sto kazes da je nebitno da li je prihvacena od strane korisnika ili ne - to je, u stvari, ubedljivo najbitnije, uz profit (to prati jedno drugo).
Jedino se slazem sa tobom da to TRENUTNO nV ide u prilog.

@Dusan K

Pa, sto se toga tice, mislim da si u pravu. Nece to biti neki veliki gubitak, vec za 150e bi te karte isle kao alva. Ali bih opet pre uzeo za 180-190 460 768mb

Jos jedno pitanje vezano za moj skorasnji upgrade gpu:
ima li neke OC verzije sa 768mb u planu? Nisam primetio ni jednu na trzistu

edit: sto se tice 106-tice, ona ce naravno cenovno ici ispod 460, na oko 150e gde je sad 5770. Sto ce dovesti do pada cena, nadajmo se :)

Poslednja izmena:
Gde su ti rezultati iz domace kuhinje?
Imam dva linka na "stendbaju" koji hoce da pazare kartice ne znaju da li da idu na 768/1gb/5850 nisu fanboyevi i zanima i ih samo cena kvalitet i buka.

@fingon82
Ja i pricam iskljucivo vezano za NV zato i kazem da nije bitno.Ne gledam sa strane posmatrajuci proizvod kao nesto sto se plasira na trziste da bi kroz isto dobro proslo_O tom treba da brine firma koja zastupa takav isti tako da je to samo problem ATI-jev i njihovih kupaca pa stoga i naravno da ide u korist nv.Posto je taj segment ili ti grana bila slaba kao karika tu su ih i udarili pa ja kao neko ko to gleda sa strane smatram da je to pametan potez.Ugasice im taj segment bez obzira kako su poslovali i koliki profit ostvarivali .Ostavarili su prostor za sebe.
@DusanK
Ako ti se ne svidja projektovan mogu drugacije da se izrazim,recimo zamisljen ili ti ciljna grupa ;)

Ono sto ja vidim jeste trud koji se ulaze uprkos tolikom kasnjenju.Po tebi trebalo bi ostanu na istom i da se jednostavno sekcija GeForce ugasi.
Normalno je da ce uprkos kasnjenju da napadaju trziste.Pa bilo bi glupo da nece!
Jednostavno opet ce vreme pokazati uspesnost u svemu tome ali jasno je sta im je cilj.

Poslednja izmena:
@fingon82
Ja i pricam iskljucivo vezano za NV zato i kazem da nije bitno.Ne gledam sa strane posmatrajuci proizvod kao nesto sto se plasira na trziste da bi kroz isto dobro proslo_O tom treba da brine firma koja zastupa takav isti tako da je to samo problem ATI-jev i njihovih kupaca pa stoga i naravno da ide u korist nv.Posto je taj segment ili ti grana bila slaba kao karika tu su ih i udarili pa ja kao neko ko to gleda sa strane smatram da je to pametan potez.Ugasice im taj segment bez obzira kako su poslovali i koliki profit ostvarivali .Ostavarili su prostor za sebe.

Razumem ja tebe, nisam ni sumnjao da stvari posmatras iz nV ugla, sto meni licno ne smeta, zaista. To im je najpametniji moguci potez u ovom trenutku, sa gtx460 napasti segment gde je Ati najslabiji. Na zalost, tih segmenata vise nema, i na zalost, opet ce nV biti u problemima kad izbaci sledecu generaciju. To nama, fanovima nasih zeleno/crvenih papira, najmanje odgovara :/

I, ima li sta od oc varijante 460 768mb?

Poslednja izmena:
Ako ti se ne svidja projektovan mogu drugacije da se izrazim,recimo zamisljen ili ti ciljna grupa ;)

Masis poentu. Otkud znas da nije projektovan da bude brzi od 5850, pa je ispao losiji nego sto je trebalo ;) Ajde da ti olaksam... kada su krenuli da ga dizajniraju, nisu imali pojma ni kakve ce performanse imati ni 5850, ni 5830, ni 5770... to je bilo pre makar dve godine, mozda i malo vise. To gde je na kraju pozicioniran, gde mnogo nudi... uopste ne mora da znaci da su ga tu i planirali.

Ono sto ja vidim jeste trud koji se ulaze uprkos tolikom kasnjenju.Po tebi trebalo bi ostanu na istom i da se jednostavno sekcija GeForce ugasi.

Daleko bilo :) Ja bas hocu da budu mnogo konkurentniji, ali to bas i nisu u poslednje vreme. Ovo je sve krpljenje rupa, a ne prava konkurencija.

@Dule
Pa ja to ne mogu ni da znam niti verujem mozes ti.
Ali sasvim je dovoljno ovo da mi kaze gde je pozicioniran

Verujem da kao takav dobro je ispao :)

Nisu konkurentni od pojave serije 5xxx, mislim da se situacija malo preuvelicava.;)

Tada je vec postalo ocigledno, mada po mnogo parametara nisu bili ni ranije, sa 130% vecim cipom, dvostruko sirom memorijskom magistralom i ~30% boljim performansama. Jednostavno, imam osecaj da NVidia vise ne zna da napravi toliko efikasan cip, kao da se sve svodi na brute force, pa ko duze izdrzi.

Pa ja to ne mogu ni da znam niti verujem mozes ti.

Pa ja nisam ni rekao da znam, ti se rekao ;) Sve sto znamo je kako se zavrsilo, ne i sa kakvim namerama je krenulo.

Poslednja izmena:
Dule sira memorijska magistrala ali sporije memorije.ATI se sa serijom 4xxx nije snasao sa GDDR5 vec su ga na "silu" implementirali.Bio je u pitanju vise marketing nego realne performanse i samo iskoriscenje te memorije.

Poslednja izmena:
kada su krenuli da ga dizajniraju, nisu imali pojma ni kakve ce performanse imati ni 5850, ni 5830, ni 5770... to je bilo pre makar dve godine, mozda i malo vise.

Cisto sumnjam da je 460 bio dizajniran i planiran pre dve godine, vise mi deluje kao plan B za ovakav razvoj situacije.

Ali Dule zna :)
Salu na stranu i meni je logicno ovo sto Rapture kaze.Uleteli su u problem i naisli na sam procep sto se tice trzista.Morali su da izvedu nesto sto ce bar malo da promeni situaciju.
Mislim da je ovo backup plan B.

Vrh Dno