Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Svi čekamo model sa 1GB memorije...i da neko drugi odavde pazari i odradi testove pa da se odlučimo...

@MegaSkot:
768MB i ona isto nije nista manje zanimljiva obzirom na cenu.
@Dimco:
imas testova ne netu koliko hoces. ne znam sta ti znaci to sto ce neko od forumasa da provrti par igara i da je ne uporedi ni sa cim. sta ces saznati iz tog testa?

@Dimco:
imas testova ne netu koliko hoces. ne znam sta ti znaci to sto ce neko od forumasa da provrti par igara i da je ne uporedi ni sa cim. sta ces saznati iz tog testa?

Meni lično ništa ne znači, ja sam inače bacio oko Asus gtx 460 1GB. Ali znam da većina ljudi ovde voli da im neko kog znaju i u kog imaju poverenja potvrdi testove pre nego što izvade lovu. ;)

Nista se ovde neceka nego nema narod para :)
verzija od 768MB sasvim fino odradjuje posao,1GB i nije toliko potrebno.

te 460 sa 768 i 1GB
me podsecaju na ranije kartice 9600GSO i 9600GT

Poslednja izmena:
Pa dobro i 9600GT je sve lepo služila. U proseku rok trajanja takvih kartica je 2 godine, a posle toga se i dalje drže u igrama... Danas je 4850 je za prosečnog korisnika sasvim dovoljan, a izašla je pre dve godine. Tako uvek biva sa tim karticama srednje klase...

I nije bas dobro poredjenje.
Zato sto je jaci model 9600GS0 768MB bio brzi od 9600gt 512MB ;).
A slabiji model 9600GS0 384MB bio sporiji.

Dakle, pre ce biti da je odnos GTX460 1GB i 768MB modela, kao poredjenje 9600GS0 768MB i 384MB.
U oba slucaja, nije razlika bila samo u kolicini memorije, nego i u manjku/visku sp-ova.

@PLAYBoY: Zasto? 9600 GSO je preimenovani 8800GS, i obe su koristile G92 GPU, dok je 9600GT koristio G94.

A ovaj MSI GTX460 768MB nosi otprilike cenu kao na zapadu ~180 evra (tamo je mozda ~5 evra nize), s tim sto evro nasi racunaju 111, tako da tesko da ce biti bolje od ovoga kod nas, eventulano neka akcija.

Poslednja izmena:
Moja greska mislio sam na 9600GSO 384mb i 9600GT 512mb,

uglavnom ako bude 460 1GB 25000din to ce biti super cena u ovom sada vremenu. Ali po meni su i dalje jako skupe kartice, zasto?!

Zato sto modul po kom se sada 460 kartice cenovno porede je 5830/5850, e sad sta je tu problem, te kartice kada su se pojavile kostale su mnogo manje nego danas, konkretno 5850 se mogao naci za 190e!
I sada posle ko zna koliko miliona prodatih 5850 kartica i vec sa najavom 6xxx serije poredi se kartica koja je izasla pre 3 dana i kosta isto kao kartica koja se predaje 10meseci, mogla bi mozda da se napravi paralela izmedju 460ice(1GB) i 5850 u momenetu kada su karte izasle na trziste.

Sve u svemu kao sto neko rece, ko je na vreme pazatrio 5850 za 190-200e nema sta da brine napravio je posao godine, sada moze da proda istu karticu posle toliko vremena skuplje nego sto je platio : )

@DAS, rekao sam da me podesecaju...a G92 i G94 kao sto i sam znas su cista laprdanja u smislu razlike - prakticno i nepostoje : ) inace ima i 9600GSO u verizji sa G94 chipom
(inace imao sam 9600GT palit sonic+ i to mi je jedna od najboljih kartica u zivotu koje sam imao, hladniju nikada nisam imao)

Poslednja izmena:
Jedan user sa drugog foruma je dobio MSI GTX 460 1GB i protestirao je karticu..
Nema nikakav shoot ali mu verujem na rec jer nije neko ko ne zna sa hardverom vec se dosta dugo bavi sa tim i radi ali bas dugo..Ono sto znam sto je receno da je poredio GTX460 1GB sa ATI 5850 i kaze da je dosta sporija od njegove ATI 5850.
28% razlike u Metro-u 2033, a 18 % u Crysis-u, dok je u Just Cause 2 razlika od 12-34 %( rezolucija 1920*1200 sa 8xAFA i 4xAA ) ..
Koliko sam ga razumeo on je testirao i upopredjivao obe karte na max OC za svaki dan..
Za GTX460 je postigao 850 Mhz za GPU ali nije naglasio da li je dodavao voltazu ili je ovaj clock postigao na defaultu.
Prethodno je imao kartu GTX465 za koju kaze da se mounstroalno grejala i da je bukvalno topila sata kablove u kucistu a da je ova GTX460 23c hladnija..
Takodje se izjasnio da je cena ATI 5830 od 17000 a ovaj MSI GTX 460 1GB 23000 i da te dve kartice nisu u istom rangu jer ih razlika u ceni razdvaja a po njegovom zakljucku razlika u performansama je svega 2-7% sto po njegovoj logici ispade da je GTX 460 768 jos i sporiji od ATI 5830.Ukazao sam mu na dosta neprecizno iznosenje cinjnica i zatrazio sam jos podataka da bi slika bila jasnija ali po njegovom zakljucku kaze da je ovo vise marketing i da je to nvidia dobro odradila..Sve u svemu zadovoljan je na temperature ali na performanse karte ne..
Ocekujem dalji razvoj situacije i neke odgovore za koje sam postavio pitanja pa cu ih proslediti ovde..
Za sad toliko od usera koji je prvi probao GTX 460 1GB..

Poslednja izmena:
Mulja mi on to nesto.
Laze kao pas :d.

Msm cmon, 2-7% brza od 5830...

Ne verujem da laze..Mozda se nije samo preciznije izrazio..Dosta detalja fali.Cekam da mi objasni tacno sta je sve uradio i kako..
Jos uvek ne znam da li je tih 850 Mhz dobio na stock voltazi ili je dodavao kao i to da li je GTX 460 OC-vanu poredio sa ATI 5850 na defaultu ili koliko sam ja razumeo da je ATI 5850 bila isto OC-vana za svaki dan!
Po testovima na kojim sam ja gledao oko 18% je GTX460 1GB brzi od GTX460 768 sto ce ukupno biti negde oko 25% brzi od ATI 5830..
Jednostavno mi ne ide u glavu jel mi od nVidije ne lici da se bavi takvim sistemom,laznim marketingom,do sad zaista to nikad nije bilo tako!Ovde definitivno nesto nije u redu ali cekam da uzmem i ja jedan model na test od 1GB pa cu najverovatnije uraditi ceo test review sa igrama ..

Čekam da se pojavi neki GTX460 sa 1GB pa da ga malo provrtim sa ovim mojim HD5850 ;)

Performanse na default podešavanjima već znamo ali ne i kako izgleda dvoboj sa OC obe kartice.
Baš sam juče jurio testove gde su GTX460 overclockovali i probao da simulišem slične uslove sa ovim mojim OC radeonom čak sam maločas probao da oborim taktove svoje kartice da bi nadoknadio soft volt mod koji je moguć na nekim GTX460 a za koje se priča da idu i preko 900MHz.

Moja neka (gruba) nagađanja su da je Radeon HD5850 kloknut na 930/5000 MHz (gotovo svaki ide na toliko bez dizanja voltaže, ovaj moj ide na 1000/5000 MHz uz malo povećanje voltaže) je oko 8% brži od GTX460 kloknutog na 820/1640/3600 (i ovde je slučaj da gotovo svaki testirani može ovoliko da se klone). U zavisnosti od igre, prednost ATI-ja je od dvadesetak posto u naslovima koji bolje rade na 5850 do malog u minusa u nekim igrama koji više leže nVidiji.

Uglavnom, videćemo kad prva kartica stigne :)

@PCBeast
To je otprilike to. Fermi odlično skalira tako da ovih 120Mhz+ na GTX460 radi posao bolje od 180+ MHz za HD5850. Bogami, biće čupavo sa žestokim overclockom.

Poslednja izmena:
@pixell Sacekaj da izadje mafia 2, pa onda se zezaj sa testiranjem, a ujedno pokreni apex sa 460.:D

Kupujem 1Gb model čim se pojave.

Nego: 217e Gigabyte GTX460 OC 1Gb, u Cro.

Poslednja izmena od urednika:
Onda odlicno skaliraju, sto znaci bice uskoro i dvoglave...

Pa realno mogli su da naprave vrhunsku kartu od dva ovakva GF104 chipa..Jos da mu oslobode koju shader jedinicu,mozda malo veci clock..
Ako uzmu osnovu GTX295 ta karta ako bi se pojavila bila bi vrhunska kartica a opet ne preterano skupa.Pa evo i sad SLI zasnovan na GTX460 1GB je znatno jeftiniji od 5970 a ima dosta bolje mogucnosti..
Inace Dual GPU izvedba je najavljena sa dva GF100 u verziji GTX495 ,dva Fermija druge generacije..
Sta ce se desiti will see!

Dvoglava kartica nece imati vise, vec gotovo izvesno nize klokove da bi se potrosnja spustila ispod 300W. Ukoliko kartu budu pravili sa dva potpuno ispravna GF104 cipa, taktovi ce verovatno morati da budu 625MHz ili tu negde. To naravno vazi za default, a OC potencijal ce biti ogroman, isto kao i sa 5970.

Dva GF100 cipa tesko da cemo videti na istoj kartici (ne racunajuci onog Asusa koji je PR stunt), potrosnja je ogromna, i to ne mogu resiti bez naprednijeg proizvodnog procesa. Sada je vec ocigledno da GTX480 trosi ~300W pod punim opterecenjem, i to na defaultu. 250W na koliko je deklarisana je samo lepa, okrugla brojka ;)

DusanK..tebi su neke informacije promakle..
Koliko se secam 40nm proces je bio prepreka da se razvije chip kakav je bio i planiran od samog pocetka.Za kratko vreme savladali su 40nm a dokaz tome je i uspeo produkt GTX460 kartica..
Sada je na snazi Fermi chip druge generacije,znaci sasvim drugaciji chip nego sto se prvobitno pojavio GF100.Poslednja revizija je A3 cini mi se.Dual GPU kartica ce upravo da se bazira na takva dva chipa..
Chim Asus moze da napravi Mars 2 sa punokrvnim GF100 od dva GTX480 i to sve na vazdusnom sistemu hladjenja a Galaxy sa dva GTX470 on board zar stvari nisu jasne da se nesto na tom polju popravilo i izmenilo..Ici samo tom logikom..
Hocu da kazem da su karakteristike sada drugacije..A i sa dva GF104 moze lagano da se napravi karta bez da se smanjuju klokovi..

Poslednja izmena:
DusanK..tebi su neke informacije promakle..
Koliko se secam 40nm proces je bio prepreka da se razvije chip kakav je bio i planiran od samog pocetka.Za kratko vreme savladali su 40nm a dokaz tome je i uspeo produkt GTX460 kartica..

Nije meni nista promaklo, vec ti previse verujes NV marketingu ;) Da li su savladali 40nm mozemo da diskutujemo... ako jesu, zasto i dalje imaju probleme sa yieldom? GTX460 je sjajna karta samo zbog toga sto je cenovno pozicionirana tu gde jeste... GF104 je i dalje losiji od Cypressa kada se pogledaju perf/mm2 i perf/watt. Da, karte nude mnogo za to koliko kostaju, ali to sto je NV uspela da napravi iole konkurentan cip posle dve godine ne znaci da je i sjajan i da je sada sve u redu ;)

Sada je na snazi Fermi chip druge generacije,znaci sasvim drugaciji chip nego sto se prvobitno pojavio GF100.Poslednja revizija je A3 cini mi se.Dual GPU kartica ce upravo da se bazira na takva dva chipa..

A ovo je druga generacija Fermija po cemu? Jer je Fuad to napisao? Price za malu decu, a ako stvarno jeste, prva je najneuspesniji graficki cip za desktop trziste u istoriji ;)

Chim Asus moze da napravi Mars 2 sa punokrvnim GF100 od dva GTX480 i to sve na vazdusnom sistemu hladjenja a Galaxy sa dva GTX470 on board zar stvari nisu jasne da se nesto na tom polju popravilo i izmenilo..Ici samo tom logikom..

A potrosnja tog Asusa je... Please, ne mesaj karte koje su klasican PR stunt sa onim sto treba da prodje sertifikaciju. Uzgred, otkuda znas da se GF100 i dalje proizvodi za desktop trziste ;)

Hocu da kazem da su karakteristike sada drugacije..A i sa dva GF104 moze lagano da se napravi karta bez da se smanjuju klokovi..

OK, kako? GTX460 trosi 160-170W, full verzija GF104 ce verovatno preci 190, a sa OC na 750-775-800, sto joj verovatno treba da prestigne 5870, ce uveliko preskociti 200W.

GTX460 fabricki radi na 675MHz iz jednog jedinog razloga... trebao im je "good press". Nisu hteli da se jos jednom testovi akcentuju na velikoj potrosnji, vec na OK potrosnji na defaultu i sjajnom OC potencijalu. To su i dobili ;)

@Dusan K
GTX460 je veci redizajn Fermi-a i neki nov fermi chp mozes tako zvati Fermi II iako po meni koliko su ga pooljsali toliko su ga i osakatili :)
GTX 470/480 nikako nije promasao, prodaje se i dalje u velikom broju samo ne u banana zemljma jer te zemlje nemaju para ni za banane :)

Nazad
Vrh Dno