Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

Pa sta znam, dobijes brzu kartu, dx11 i physx i ce bolje da ti radi zbog veceg broja SP jedinica. Jedino je problem 100 evra doplate koji nije tako mali.

Pa to ti kazem, duplo :).
Ako GTX260 216sp (Gainward GS u garanciji je) vredi 110e, trebalo bi jos toliko doplatiti. Dakle veoma upitna validnost upgrade-a :).

Ko kupuje novu grafu, sa ~200e nema da omane.

Ako cena bude nize, 170e za slabiji GTX260, onda vredi razmisliti.

Poslednja izmena:
Ako bude zaista 170e, i siroko dostupna, pomerice sve cene ispod nje nanize, pa i 260-ku ;)

Naravno, ali ne mnogo, recimo nekih 90-tak evra.
Sto mu opet dodje 100% razlika :D.

Ako bude zaista 170e, i siroko dostupna, pomerice sve cene ispod nje nanize, pa i 260-ku ;)

Ma ajde 260GTX je vec prosla generacija, njena cena realno nekih 120e za novu. Ovi bolidi iz mog kraja drze jos na stanju 'Goes Like Hell':d za 16000din:bottle:

Zašto bi GTX460 bio 170e kad je slabiji Ati 5770 sad od 16 do 19k? Nema zašto Nvidia da spušta cenu karte.

treba cena GTX460 brzo da padne, ja ciljam na <170e

Zasto mislis da treba da padne cena? Ovo je prvi komercijalno koliko-toliko isplativ NVidijin cip vise klase u poslednjih 12-15 meseci, koja i tako kosta vise od svih Cypressa u proizvodnji, a prodaje se za manje novca. Obarace sebi prihod samo ako prodaja ne bude isla dobro.

Zasto mislis da treba da padne cena? Ovo je prvi komercijalno koliko-toliko isplativ NVidijin cip vise klase u poslednjih 12-15 meseci, koja i tako kosta vise od svih Cypressa u proizvodnji, a prodaje se za manje novca. Obarace sebi prihod samo ako prodaja ne bude isla dobro.

Nadam se da su bas narucili ogromne kolicine cipova od TSMC-a pa i dobra prodaja nece biti dovoljna a i nadam se da zele da povrate market share od ATI-a a to mogu samo jakoo niskim marzama i dumpingom cena trenutno

To zavisi i od kolicina koji dobijaju jedni i drugi. U teoriji, sta vredi Atiji sto moze da ima 300% zarade na gpu, kad ne dobijaju onoliko kartica koliko mogu da prodaju. A nV sa mnogo manjom marzom, a vecom prodajom zbog vise dobijenih kartica, moze da ih uzdrma dobro.

Zavisi od kolicine koju proizvedu ako bude viskova eto razloga da se spusti cena i ugrabi veci deo trzista...

Ne zavisi od toga koliko mogu da proizvedu, vec koliko mogu da prodaju. Ako sve sto proizvode mogu da prodaju za 200 dolara/evra, zasto bi ga prodavali za 170? Druga je stvar ako ne mogu, ali to trenutno ne mozemo znati ;)

Nadam se da su bas narucili ogromne kolicine cipova od TSMC-a pa i dobra prodaja nece biti dovoljna a i nadam se da zele da povrate market share od ATI-a a to mogu samo jakoo niskim marzama i dumpingom cena trenutno

Koliko su narucili nemam pojma, ali dumping cena svakako nije dobar put ukoliko si skuplji u proizvodnji, a jos i sporiji, uz gomilu drugih problema (ukljucujuci mozda i yield). Dumping cena u takvom slucaju se radi samo kada si ocajan, a NVidia to trenutno nije. Mada, nije im to strano, setite se 5900XT karte.

Nemaju razloga da spustaju cene jer je Ati najslabiji u segmentu na koji cilja GTX 460 - to je najveci razlog.

Druga stvar - nema sanse da su GTX 460 skuplje da se proizvedu od 5830/5850 a kamoli od 5870.

GF104 je za sada brzi od Cypress-a u 5830, i u ovom segmentu se nVidia obezbedila do daljnjeg, a sporiji je od Cypress-a u 5850/5870. Ati i dalje drzi visoke cene 5850 i 5870, ali videcemo sta ce biti kad (i ako) izadje puna verzija GF104 na visim klokovima za jedno 300$. Po meni, prioritet nVidia-e u narednih mesec,dva treba da bude lansiranje takve karte jer bi im to mnogo znacilo, a verujem i kupcima kao i u slucaju GTX 460.

Kao sto je neko rekao, jedna karta (GTX 460) ne moze da znaci puno kad se cela scena uzme u obzir, ali ako ovo ponove i na druge segmente, tj. naparnu Ati na drugim frontovima, razlika ce se itekako osetiti.

Druga stvar - nema sanse da su GTX 460 skuplje da se proizvedu od 5830/5850 a kamoli od 5870.

A koliko mislis da je 5870 skuplji od 5830 u proizvodnji, i zasto ;)

GF104 je za sada brzi od Cypress-a u 5830, i u ovom segmentu se nVidia obezbedila do daljnjeg, a sporiji je od Cypress-a u 5850/5870. Ati i dalje drzi visoke cene 5850 i 5870, ali videcemo sta ce biti kad (i ako) izadje puna verzija GF104 na visim klokovima za jedno 300$. Po meni, prioritet nVidia-e u narednih mesec,dva treba da bude lansiranje takve karte jer bi im to mnogo znacilo, a verujem i kupcima kao i u slucaju GTX 460.

Kao sto je neko rekao, jedna karta (GTX 460) ne moze da znaci puno kad se cela scena uzme u obzir, ali ako ovo ponove i na druge segmente, tj. naparnu Ati na drugim frontovima, razlika ce se itekako osetiti.

Po meni su im daleko vazniji nizi segmenti i veliki ugovori sa OEM-ovima, gde se vrte pare od miliona cipova.

Nemaju razloga da spustaju cene jer je Ati najslabiji u segmentu na koji cilja GTX 460 - to je najveci razlog.

Otkud sad to? Ako mislis na verziju sa 768 mb, onda da, ali verzija od 1gb je konkurencija 5850, od koje je malo sporija i malo jeftinija, a tu je Ati mozda i najjaci, uz segment gde je 5750

Dobro 5830 ima isti PCB kao i 5870, ali je 5850 sigurno barem malo jeftinji da se proizvede od te dve. A necemo sad da ulazimo u to koliko kosta GPU koji skart, u koje sve faze prolazi itd.
Generalno, GTX 460 ima dosta jednostavniji PCB i GPU slicne velicine kao Cypress karte, jedino yield ne mozemo znati sa sigurnoscu. Kao sto je razmatrao onaj lik sa drugog foruma - nVidia kontrolise broj GF104 chipova za GTX 460 karte, niskim klokovima i dizejblovanom osminom jedinica. Tako da ih za GTX 460 karte ima i vise nego dovoljno, sto potvrdjuje broj dostpunih karti i cena koja je u Evropi vec ~170 evra za 768BG model.

A za nize segmente si svakako u pravu, oni su itekako bitni za nVidia-u, ali su manje bitni za gejmere :)

@fingon82: GTX 460 768MB/1GB je 199/229$, a 5850 je 299%, to su dva razlicita segmenta. nVidia je iskoristila sansu koju je dobila jer je segment oko 200$ najslabije pokriven od strane Ati-ja - imaju samo 5830 koji je slabo prihvacan od predstavljanja.

Poslednja izmena:
Iskreno,jedino od fermija sto valja jeste ova kartica koja po vecini stvari zadovoljava neke opste zahtjeve,kao sto su odnos performansi i potrosnje i cijene.Neko moje skromno misljenje.
Ipak najradije bi uzimo Ati ako bi trebalo da kupujem.:wave:

Dobro 5830 ima isti PCB kao i 5870, ali je 5850 sigurno barem malo jeftinji da se proizvede od te dve. A necemo sad da ulazimo u to koliko kosta GPU koji skart, u koje sve faze prolazi itd.
Generalno, GTX 460 ima dosta jednostavniji PCB i GPU slicne velicine kao Cypress karte, jedino yield ne mozemo znati sa sigurnoscu. Kao sto je razmatrao onaj lik sa drugog foruma - nVidia kontrolise broj GF104 chipova za GTX 460 karte, niskim klokovima i dizejblovanom osminom jedinica. Tako da ih za GTX 460 karte ima i vise nego dovoljno, sto potvrdjuje broj dostpunih karti i cena koja je u Evropi vec ~170 evra za 768BG model.

A za nize segmente si svakako u pravu, oni su itekako bitni za nVidia-u, ali su manje bitni za gejmere :)

@fingon82: GTX 460 768MB/1GB je 199/229$, a 5850 je 299%, to su dva razlicita segmenta. nVidia je iskoristila sansu koju je dobila jer je segment oko 200$ najslabije pokriven od strane Ati-ja - imaju samo 5830 koji je slabo prihvacan od predstavljanja.

Da ali prica se o cenama cipa. 5830 je u stvarnosti skuplji od cipa 5870, jer se mora disableovati neispravan deo cipa-sto znaci jos najmanje 1 ciklus po proizvodnji, sto kosta.
A sto se ovih cena tice, prilicno sam siguran da 5850 ima po znatno manjoj ceni, ali ne bih mogao da kazem koliko

GPU kosta identicno, to je valjda svima do sada jasno, a na to jos treba dodati dodatni "zahvat" laserom na skartu. To sto je PCB malo manji na 5850 pitanje da li moze da bude vise od 2-3 dolara u ukupnoj ceni. Jednostavno, razlika u proizvodjackoj ceni svih ovih kartica je minimalna, ali je razlika u zaradi ogromna.

Malopre videh na SA (da, znam, nije bas pouzdan ;)) da je povrsina GF104 navodno 367mm2, tj ~10% vise od Cypressa. Taj podatak ce se saznati pre ili kasnije pouzdano, ali je negde u skladu sto sam pretpostavljao (od pocetka sam govorio 350-370). Taj silicijum u GPU-u pojedinacno najskuplji deo karte, i u istoj klasi najvise i utice na proizvodnu cenu. Ako jos imaju i probleme sa yieldom punog cipa... jednostavno, i dalje im ekonomija ne ide u prilog ;)

Ma slazemo se mi oko gomile stvari, samo imamo nesto drugaciji ugao gledanja ;)

Malopre videh na SA (da, znam, nije bas pouzdan ;)) da je povrsina GF104 navodno 367mm2, tj ~10% vise od Cypressa. Taj podatak ce se saznati pre ili kasnije pouzdano, ali je negde u skladu sto sam pretpostavljao (od pocetka sam govorio 350-370). Taj silicijum u GPU-u pojedinacno najskuplji deo karte, i u istoj klasi najvise i utice na proizvodnu cenu. Ako jos imaju i probleme sa yieldom punog cipa... jednostavno, i dalje im ekonomija ne ide u prilog ;)

Ispada po tome da ati vise zaradi po karti od nvidie...tj. kad bi nv bila na 0 sa zaradom , ati bi bio u plusu... Znaci samo je pitanje vremena kad ce spustiti cenu i prekinuti prodaju gtx460? Zasto cekaju ?

Poslednja izmena:
GF104 je po svemu sudeći nešto manji od Cypress jezgra, a kartice bazirane na ovom jezgru su još jednostavnije (čitaj jevtinije) za proizvodnju. Dovoljno je pogledati ovaj PCB i konstatovati da je NVIDIA apsolutno usvojila taktiku konkurenta koji je svoju poziciju izgradio i učvrstio na midrange proizvodu. GF104 je uspeo da sve ono što krasi Cypress kao ideju dostigne i prestigne. Svaka im čast na ovome, to se zove dobro obavljen zadatak.

Prilozi

• gw460_fan1.jpg
    gw460_fan1.jpg
    437.1 KB · Pregleda: 47
  • gw460_front2.jpg
    gw460_front2.jpg
    475.7 KB · Pregleda: 51
  • gw460_back.jpg
    gw460_back.jpg
    486.1 KB · Pregleda: 37
Koja minijatura od kartice:) Ovo mi izgleda krace od ove koje imam sad.

Edit- poredjenje sa 5830 cisto radoznalosti radi

66hr94.jpg

Poslednja izmena:
Iskreno,jedino od fermija sto valja jeste ova kartica koja po vecini stvari zadovoljava neke opste zahtjeve,kao sto su odnos performansi i potrosnje i cijene.Neko moje skromno misljenje.
Ipak najradije bi uzimo Ati ako bi trebalo da kupujem.:wave:

Grubo receno mozda jeste tako..
Ali dolazi druga generacija Fermi chipa GF100 i spremaju se karte GTX475 i GTX485 dok se sa trzista povlace i GTX470 i GTX480 zbog njihovih zamena..
E sad posto su savladali 40nm i izbacili da kazem tako odlican produkt kao sto je GTX460 zamisli sta ce se desiti sa GTX475 i GTX485 koje dolaze na jesen:p
Za GTX485 vec imaju specifikacije da se nadju po netu od kojih je bitna cinjnica da ce imati punih 512 cuda cores a takodje se sprema i GTX495 baziran na GTX470 chipu (verovatno te druge generacije),ima Galaxy-jev model koji je predstavljen na Computexu..
Polako ali sigurno dici ce se nVidia na noge u svim segmentima..
P.S.Takodje stize i GTS450 ,128 bit-na karta koja ce da parira ATI 5770.

Ispada po tome da ati vise zaradi po karti od nvidie...tj. kad bi nv bila na 0 sa zaradom , ati bi bio ~20$ u plusu... Znaci samo je pitanje vremena kad ce spustiti cenu i prekinuti prodaju gtx460? Zasto cekaju ?

Pa u teoriji ista stvar kao sto sam malopre rekao za GTX460... ako se sve prodaje, zasto spustati cenu i smanjivati sebi zaradu? Cene ce padati ako opadne prodaja, ili u slucaju AMD-a pred pojavu S.I., da isprazne lagere ukoliko ih bude.

GF104 je po svemu sudeći nešto manji od Cypress jezgra, a kartice bazirane na ovom jezgru su još jednostavnije (čitaj jevtinije) za proizvodnju. Dovoljno je pogledati ovaj PCB i konstatovati da je NVIDIA apsolutno usvojila taktiku konkurenta koji je svoju poziciju izgradio i učvrstio na midrange proizvodu. GF104 je uspeo da sve ono što krasi Cypress kao ideju dostigne i prestigne. Svaka im čast na ovome, to se zove dobro obavljen zadatak.

Vecina sajtova jeste objavila tu povrsinu od 320, neki su cak objavili da je manja, ali je bilo i drugacijih misljenja...

The final tally for GF104 is 1.95 billion transistors, which occupies a die space slightly more than that of AMD’s Cypress in the 5800 series.

Ovo je iz Anandovog review-a, sto mi govori da je mozda ipak veci ;) Videcemo vec, kao sto rekoh, to je makar podatak koji je veoma lako proveriti i izaci ce na videlo pre ili kasnije.

Ove price naravno uopste nisu vazne za ovu konkretnu temu, i vise spadaju u Trendove i nove tehnologije. GTX460 je sjajna karta za pare koliko kosta, ali je uspesna zato sto AMD to trenutno dozvoljava. MSRP za 5850 je i dalje 229-239 dolara, a izvesno da u teoriji mogu da spuste i 5870 u tu klasu.

Koja minijatura od kartice:) Ovo mi izgleda krace od ove koje imam sad.

Edit- poredjenje sa 5830 cisto radoznalosti radi

66hr94.jpg

Sjajno sta su sve uspeli da natrpaju na tako mali pcb :).
Me like it.

Definitivno je kraca od ove moje i to prilicno. Za moje kuciste dusu dalo. Jos kad bi mogao Sli na ovu moju plocu...

Znam za to...ali mi je isuvise cimanja:) Jesu to napravili da bude sto jednostavnije i foolproof, ali ne smem da rizikujem gubljenje vremena i smaranje ako nesto podje po zlu, a to bi se verovatno desilo:D

Ove price naravno uopste nisu vazne za ovu konkretnu temu, i vise spadaju u Trendove i nove tehnologije. GTX460 je sjajna karta za pare koliko kosta, ali je uspesna zato sto AMD to trenutno dozvoljava. MSRP za 5850 je i dalje 229-239 dolara, a izvesno da u teoriji mogu da spuste i 5870 u tu klasu.

U te price, kako je karta uspesna jer to AMD dozvoljava jednostavno ne verujem. A zasto bi to AMD dozvolio?? To nema nikakvog smisla. Ocigledno da ne mogu da tek tako spuste cene na pola kako si ranije pricao :)

Odakle ti da je MSRP 5850 229-239 ?? Kad je 5850 predstavljen MSRP mu je podesen na 259$ a zatim je povecan za 20$, mada se kartice prodaju uglavnom za 300, evo bilo je o tome reci jos ranije:

http://www.anandtech.com/show/3587

Neki bi prvo trebali shvatiti da ima i nas koji NE želimo ATI i da se patimo s GSOD-ovima i sličnim falinkama, tako da nema mesta špekulacijama o ceni tamo neke 5850 i šta Ati "dopušta" a šta ne. :)

ATI je veoma pametno da ne kazem stedljivo isplanirao kolicinu narucenih cipova od TSMC-a, prakticno je ukinuo lager, to je sve dovelo da rasta cene 58xx generacije... NV ide suprotnom politikom naruci sto vise cipova (tako verovatno postici i dodatni popust od TSMC-a) preplaviti trziste GTX460 kartama i tako povecati market share, a cena je u drugom planu, a ako dodje do zascenosti trzista prvi ce vendori spustiti marze da bi prodali ono sto su narucili od NV-a pa i onda i sam NV ako se stvori veci lager istih

Vrh Dno