Šta je novo?

GeForce GTX 460 thread

@Seinfeld - Apro po cene..Malo si me zagolicao sa ovom tematikom oko kostanja karte..
Ako za kartu brzu za oko 57% + od tvoje koju imas dodajes oko 100 eur za novu generaciju karti iz mog ugla to nisu velika ulaganja..Znaci samo poredeci skok u performansama.Druga stvar,zaboravljas koliko je kostao GTX260 kada se pojavio,cini mi se oko 300 eur nek me neko ispravi sto je bilo opet pre 2 godine sto je jako bitna stvar.
Sada karticu iz nove genracije ,tehnoloski napredniju,sa velikom razlikom brzu i sa boljim karakteristikama dobijas za skoro duplo manje para nego sto bi je dobio u ono vreme.
U danasnje vreme shodno seriji i tehnologiji po meni su to minimalna ulaganja ako jos uzmemo u obzir koliko padaju cene polovnog hardvera.
Znam reci ce te mi da je ta karta iz srednjeg segmenta i da sam trebao GTX260 da poredim sa GTX470 pa onda da uzmem u obzir cenu/performanse/doplata..Posto GTX470 nije izasao u punom sjaju pa tu kalkulaciju ne mogu da izvrsim ne znam tacno sta bi tu i da li bi bilo isplatljivo..
Znam samo da kada sam imao 8800 GTS 512 koga sam platio 315 eur a prodao za 150 Eur (karta iz vise klase u to doba),morao sam da dodam 230 Eur za GTX280 koga sam cak dobio ispod cene..
Znaci po klasama ove karte za razliku na vreme koje su izasle su iste ali je razlika u ceni daleko veca..Nesto slicno tipujem i na GTX260 u odnosu na GTX460 gde se dosta dobija u odnosu na minimalnija ulaganja..Al' sam sve ovo srocio,i sam se jedva snadjoh :) :) :)
Da li moze da se gleda i iz ovog ugla?
@nex999
Iskreno i meni je cimanje ali necu odoleti da to probam :)

Poslednja izmena:
Za ovu zamenu i doplatu sa 260 na 460, mislim da to treba uraditi pre izlaska gts450(odnosno gf 106), posle toga ce cena polovnih 260-ki ce em dodatno pasti, em ce teze ici prodaja polovne, sto ce reci sad je pravi trenutak, dok ima kakvu takvu vrednost 260...

GTX260 trenutno ima nižu cenu od one koliko bi vredela na tržištu da nije novih refabrikovanih kartica. Doplata od 100€ za GTX260 će dugo biti aktuelna i kada GTX460 bude široko dostupan.

Mudro zboris..Sada treba prodavati jer je pravo vreme za to..Kasnije ce to ici tesko pa skoro i nemoguce (jedino za neku jadnu cenu)

Nego ljudi,ima li najave za Gainward od 1GB GS?

@Seinfeld - Apro po cene..Malo si me zagolicao sa ovom tematikom oko kostanja karte..
Ako za kartu brzu za oko 57% + od tvoje koju imas dodajes oko 100 eur za novu generaciju karti iz mog ugla to nisu velika ulaganja..Znaci samo poredeci skok u performansama.Druga stvar,zaboravljas koliko je kostao GTX260 kada se pojavio,cini mi se oko 300 eur nek me neko ispravi sto je bilo opet pre 2 godine sto je jako bitna stvar.
Sada karticu iz nove genracije ,tehnoloski napredniju,sa velikom razlikom brzu i sa boljim karakteristikama dobijas za skoro duplo manje para nego sto bi je dobio u ono vreme.
U danasnje vreme shodno seriji i tehnologiji po meni su to minimalna ulaganja ako jos uzmemo u obzir koliko padaju cene polovnog hardvera.
Znam reci ce te mi da je ta karta iz srednjeg segmenta i da sam trebao GTX260 da poredim sa GTX470 pa onda da uzmem u obzir cenu/performanse/doplata..Posto GTX470 nije izasao u punom sjaju pa tu kalkulaciju ne mogu da izvrsim ne znam tacno sta bi tu i da li bi bilo isplatljivo..
Znam samo da kada sam imao 8800 GTS 512 koga sam platio 315 eur a prodao za 150 Eur (karta iz vise klase u to doba),morao sam da dodam 230 Eur za GTX280 koga sam cak dobio ispod cene..
Znaci po klasama ove karte za razliku na vreme koje su izasle su iste ali je razlika u ceni daleko veca..Nesto slicno tipujem i na GTX260 u odnosu na GTX460 gde se dosta dobija u odnosu na minimalnija ulaganja..Al' sam sve ovo srocio,i sam se jedva snadjoh :) :) :)
Da li moze da se gleda i iz ovog ugla?

Mogu se sloziti naravno.
Samo pitanje opravdanosti moze se gledati i sa (najbitnijeg) aspekta, igara ;).
Koja je to igra izasla, a da ce svojom zahtevnosti opravdati upgrade sa GTX260 na GTX460.
Neoptimizovane portovane igre, kakva je recimo Metro 2033, ne treba uzimati previse u obzir. Mada posto je sve vise konzolaskih portova, najbitnija stvar postaje procesor, odnosno neophodnost 4 jezgra.
Mislim da ne bih mnogo dobio (cak i kad bi naglo pocele da izlaze zahtevne i kvalitetne igre), upgrade-om sa GTX260 na 460, a da mi ostane C2Duo :trust:.

Btw, ja sam platio ovako:
- novu, pre 3 godine 8800GTS 320MB platio 250e.
- prodao je za 70e (lol :D), doplatio 15e i kupio novu iChill 8800GT 512MB za 85e.
- prodao 8800GT i dodao 65e i kupio polovnu 4870 512MB, ukupno za 145e.

Pa mi je crkla 4870, dva komada, i na kraju sam od uvoznika dobio GTX260 216sp.
Prakticno od GTS 320MB do GTX260 za 80e doplate, mislim da sam sasvim dobro prosao :). Kao da sam novu GTX260 platio 330e, a toliko je ~ kostala nova kad se pojavila.

Za ovu zamenu i doplatu sa 260 na 460, mislim da to treba uraditi pre izlaska gts450(odnosno gf 106), posle toga ce cena polovnih 260-ki ce em dodatno pasti, em ce teze ici prodaja polovne, sto ce reci sad je pravi trenutak, dok ima kakvu takvu vrednost 260...

Pa mislim da cena nece mnogo pasti. Ako taj GTS 450 bude kostao nekih 130-150e i bude, po svemu sudeci ~ jednak performansama sa GTX260, eventualno GTX275, i dalje ce GTX260 polovan drzati svoju cenu, ne kao sad sigurno, al ne i mnogo manje ;).

Npr, neka cena GTX 460 na jesen bude 170e, a GTS 450 130e, pa sta mislis koliko ce kostati GTX260 polovna ? Ja bih rekao oko 70-80e :).

Poslednja izmena:
@Seinfeld
Slazem se..Ako se gleda sa aspekta gaming-a onda trenutno ulaganje u novu kartu nije ni neophodno.A ako se gleda sa tehnoloskog aspekta u pogledu na novu i napredniju seriju i zeljom da se napreduje u smislu da se izvrsi upgrade novom serijom ulaganje je opravdano..Naravno sve ovo bi imalo pravi smisao kada bi kako ti kazes bilo daleko zahtevnijih igara pa bi osnova za upgrade bila teznja ka boljim performansama..Sve u svemu kao sto kazes postoje vise aspekata gledista ali generalno kako god cenim da su ulaganja najminimalnija trenutno za te performanse i karakteristike koje GTX460 nudi..Koliko sam puta ponovio aspekAt? :)

U te price, kako je karta uspesna jer to AMD dozvoljava jednostavno ne verujem. A zasto bi to AMD dozvolio?? To nema nikakvog smisla. Ocigledno da ne mogu da tek tako spuste cene na pola kako si ranije pricao :)

Hm, pa ukoliko prodaju ono sto proizvedu, i po visoj ceni, sumnjam da ih je previse briga da li i NV zaradjuje. Cilj im je profit, a ne propast NVidije. Ukoliko im opadne prodaja 5850 i 5870, spustice cene i gotovo - makar na te MSRP (za koje sam iskreno mislio da su 10-20 dolara nize, davno su se prodavale po toj ceni :)). I da, stvarno imaju mogucnost da znacajno obore cene 5800 serije ;)

Sto se 5830 tice, ionako je obavila svoju funkciju - naprodavali su se 5850 i 5770 koje su mnogo isplativije i za AMD i za kupce u prethodnih sest meseci ;) Sta ce sada biti sa njom ionako nije previse vazno.

Neki bi prvo trebali shvatiti da ima i nas koji NE želimo ATI i da se patimo s GSOD-ovima i sličnim falinkama, tako da nema mesta špekulacijama o ceni tamo neke 5850 i šta Ati "dopušta" a šta ne. :)

Nikada ja nigde nisam rekao da je ATI jednostavno bolji, da je bezgresan, i da svako treba da ga kupi. Svako kupuje ono sto mu odgovara za svoj novac, samo je vazno da ima mogucnosti da to uradi ;) To je ono na sta ukazujem vecinom postova, a za tu mogucnost je od performansi mnogo vaznija ekonomija, posebno na duge staze. Odlicna analogija ti je ishod bitke 3dfx-a i NV... nije NV pobedila samo zbog GF2/GF3/GF4, vec pre svega zbog gomila MX/Vanta/whatever kartica koje su se prodavale na desetine/stotine milione komada, jer konkurencije jednostavno nije bilo.

Da li je GF104 nesto sto ce potpuno preokrenuti situaciju na trzistu? Ne, zato sto se ~60% karti prodatih u retailu/etailu proda za manje od onoga sto te karte kostaju (tj u nizim klasama), a ako se uracunaju i ugovori sa OEM-ovima, to je i daleko veci procenat. Ukoliko GF106 i GF108 ne budu uspesni, NV ce biti u problemu, a verujte mi da to niko od nas ne zeli (verovatno cak ni Nedjo ;)). Najlakse je reci... bas me briga, dobio sam sjajnu kartu za 200e, bas me briga koliko NV zaradjuje na njoj, i sa stanovista krajnjeg korisnika to je potpuno razumljivo. Ipak, voleo bih da mislim da makar na ovom forumu ljudi malo ozbiljnije gledaju stvari, sem kroz sirove performanse.

Najlakse je reci... bas me briga, dobio sam sjajnu kartu za 200e, bas me briga koliko NV zaradjuje na njoj

Da je ta karta i 150$ u proizvodnji i da nv proda zaradi samo 10$ po karti, opet je za njih to bolje nego da je skuplja od ati kartica i da je ne prodaju. Mislim da je gtx 460 bolja kupovina od 5850 po trenutnim cenama i ako je tacno sto se pise na SA onda se moze ocekivati pad cena 5850 i 5870(mozda pod nekim drugim nazivom:trust:).

NV ide suprotnom politikom naruci sto vise cipova (tako verovatno postici i dodatni popust od TSMC-a) preplaviti trziste GTX460 kartama i tako povecati market share, a cena je u drugom planu, a ako dodje do zascenosti trzista prvi ce vendori spustiti marze da bi prodali ono sto su narucili od NV-a pa i onda i sam NV ako se stvori veci lager istih
Mozda to i ocekuju u ati pa onda da krenu u rat cena, jer ako su stvarno u pravu na SA (da karta sa gf104 kosta 56$, a sa cypres 42$) onda je nv ugasila zajedno sa svima nama.

Poslednja izmena:
Daleko od toga da je Charlie u pravu za sve, previse "mrzi" NV da bi bio objektivan (interesantno bi bilo znati razlog zasto je to tako :)). Ono sto on ne zna je kakav tacno dil NV ima sa TSMC-om, ali kakav je da je, TSMC je uspesna kompanija koja kapacitete moze da proda i drugima (AMD-u, Alteri i slicno). NV svakako ima neki popust na kolicinu, mozda i na to sto hoce da ih dugotrajnije vezu, ali nisu ni jedni ni drugi glupi - TSMC hoce svoje pare, a NV ce sutra preci u GF ako procene da im je to isplativije... u multinacionalnom biznisu nema sentimentalnosti.

Pogledajte malo izvestaje za berze za 2010. godinu, posebno Net profit margin i Operating margin kada je NV u pitanju, sve ce vam biti jasno. Prihod nema veze za profitom. ;)

Npr, neka cena GTX 460 na jesen bude 170e, a GTS 450 130e, pa sta mislis koliko ce kostati GTX260 polovna ? Ja bih rekao oko 70-80e :).

I opet moras da dodas 100e ;), 100e ti ne gine:d... onda bolje prvo uzmi neki quad, pa onda grafiku, ili najbolje oba ako mozes, cekanjem ne dobijas nista...

Par strana unazad je bilo informacija da stize MSI 460 768mb i da ce biti 20 500. Tesko. Bice oko 22k

edit: evo pojavila se na itsvetu, 209e, znaci: 209*111=23.000

Znaci 1gb verzija ce biti kao 5850

Poslednja izmena:
I opet moras da dodas 100e ;), 100e ti ne gine:d... onda bolje prvo uzmi neki quad, pa onda grafiku, ili najbolje oba ako mozes, cekanjem ne dobijas nista...

Pa ako ce razlika biti stalno oko 100e, sta dobijam kupovinom sada ;) ?
Sad, kad nema igara...

A za quad, pa tu ima dileme tek :D, dal Q6600 (doplata 60-tak evra), ili i3/i5.
Ma mnogo para either way :p.

Poslednja izmena:
Dabome.
Dok ta "buducnost" postane archena od igara kako valja, postace vrlo brzo sadasnjost, a bogami i proslost :D.
Da ne kakim vise po temi... uradicu upgrade kada dodje prva dobra igra koja ce mi seckati na medium-high na 1680x1050. Al ce i tad, prvi na redu biti quad.

Po meni je jos uvek precenjeno dodavati 100+ eura za razliku u performansama koju bi dobio prelaskom sa 260 na 460! Bolje uzmi jos jedan 260 za te pare pa pravi sli koji je sa novijim drajverima skroz ok u vecini igara :wave:

Da, a niko ne razmislja koliko njih ima sli plocu...

Zanemarljiv procenat, od ljudi ovde na benchu.
Za to bese treba Nvidia-ina nforce ploca.

Sad bas gledam, koliko su uopste te ploce zastupljene na nasem trzistu.
Evo modela sa 2 pcie slota, LGA 775, DDR2,... Nforce 750i Sli MCP, nikad cuo, dok nisam sad otisao na Nvidia sajt. U Dzidzatronu 100e.

Poslednja izmena:
Za to bese treba Nvidia-ina nforce ploca.

Ili high-end Intel (P55/X58), i to ne bas svi modeli. SLI/CF tesko da ce ikada biti previse popularni, iako mogu mnogo da pruze, posebno u nekim cenovnim klasama.

A ovde na forumu imas za to preporuka kolko oces, i to i ati + nvidia za physx.:D

@Seinfeld
Ako gledas ploce zasnovane na LGA 775 socket-u sa nVidia chipsetom ne isplati se ici ispod 790i/ultra chipset-a koji definitivno ima najbolje performanse-najslicnije intelovim chipsetovima(X48) ali isto tako se jako mnogo greju!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kod nas ce najverovatnije biti najjeftiniji Gainward i Palit modeli a cenim da ce biti i najprodavaniji..
vec imam drugara koji ce uzeti dva ovakva modela :
http://www.gainward.com/main/vgapro.php?id=394
Inace ovaj model se krece od 200 do 220 eur!

Poslednja izmena od urednika:
Ta ce imati lepu cenu, bolje juri neku referentnu.

Ta ce imati lepu cenu, bolje juri neku referentnu.

Ne jurim nigde :) Uzecu gr tek septembar/oktobar...treba provo monitor i jos par stvari da uzmem.

edit
Ne izgleda lose ni taj Gainward samo sto mi se ne svidja crveni PCB :D Sta cu kad sam picajzla :sceptic:

Poslednja izmena:
Po meni je jos uvek precenjeno dodavati 100+ eura za razliku u performansama koju bi dobio prelaskom sa 260 na 460! Bolje uzmi jos jedan 260 za te pare pa pravi sli koji je sa novijim drajverima skroz ok u vecini igara :wave:

bas o tome ja razmisljam. Ja ima 790i ultra plocu (3 sli) i jednu za sad gtx260 216.

Jako se lomim sta da radim u sledecih mesec dva.

ps

ima 1000w napajanje pa to nije problem

Da, a niko ne razmislja koliko njih ima sli plocu...
Sta imam da razmisljam pored hakovanih drajvera koji na svakom intel cipsetu od 965 pa na dalje omogucavaju sli i to sasvim lepo radi (provereno)!!
bas o tome ja razmisljam. Ja ima 790i ultra plocu (3 sli) i jednu za sad gtx260 216.

Jako se lomim sta da radim u sledecih mesec dva.

ps

ima 1000w napajanje pa to nije problem
Pa ako te svrbi dzep i nemas na sta da bacas pare samo napred ;) Ja ni dx10 jos ne furam, 11 ce da se naceka jos ojoj!!

dakle niko nije kupio MSI GTX460? do sada je u zemlji prodato nekoliko komada a niko je nije kupio sa foruma?

Vrh Dno