Prvo da čestitam na samogradnji Galaksije, a i na iskazanom entuzijazmu za dalju nadogradnju.
Meni si samo potvrdio, ono što sam naslućivao od kad sam saznao nešto više detalja, da ova Galaksija suštinsiki nije verna replika originala, veać više još jedan klon.
Iz tog ugla sam i skeptičan kakvi su joj kapaciteti za proširenje, mada je nadogradnja prave Galaksije u Galaksiju Plus itekako moguća i opisana još pre četiri decenije u Računarima i Svetu Kompjutera.
Kao i obično sajt kolege Ferenca je uvek najbolje mesto za pretragu u Galaksija Kolekcija/Hardver/Minus u Plus sekcijama:
Takođe preporučujem i ovaj ruski sajt, preko web arhive ( na žalost više nije online), gde je takođe na jednom mestu opsiana samogradnja klona Galaksije Plus, kao i potrebne prepravke za dodavanje zvučnog generatora i ostalog potrebnog za proširenje standardne Galaksije:
Inače, za potpuni doživljaj u igrama i demoima, Galaksija treba da radi na PAL 50Hz, dok je 60Hz namenjeno pre svega monitorima, što su takođe autori ovog ruskog klona uradili i tada se gubi potpuno glatki skrol, koji Galaksija ima, a nisam siguran ni kako bi radili svi zahtevniji demoi i igre.
Ja sam port ove ruske Galaksije plus isprobao kao jezgro na FPGA ZX-Uno i mogu samo da kažem, da kompatibinost nije najbolja što se grafičkog prikaza tiče, ali mogu da potvrdim da AY dodatak radi bez probema, što bi tebe verovatno i najviše zanimalo.
Ja ti naravno želim sreću u nadogradnji, tonski generator ne bi trebalo da bude preveliki problem, jer je prilično nezavistan sklop u odnosu na ostatak Galaksije.
Ovo je naravno sve teorija, ja nisam neki hardverski guru, niti sam imao potrebu da nadograđujem moju Galaksiju sklopljenu dosta ranije, jer želim da ostane onakva, kakvu je Voja inicijalno zamislio.
Nešto na ovu temu je pisao i kolega msolajic na prethodnim stranicama, pa pregedaj.