Šta je novo?

Galaksija

Pa ide sporije, jer možda ne uspeva da isprati.

Mogu proširenja da se izvedu i preko serijskog. Ja sada dok ne stigne fleš pokušavam da napišem program da upisujem GTP direktno u RAM. Pretpostavljam da se i zvuk može izvesti, Voja kaže da galaksija uspeva da pošalje 16byte sadržaj alfanumerika Y$ ili X& komandama TY ili TX.
sve je to lepo ako moze tako al opet mora valjda da postoji cip za zvuk sta ce da proizvodi zvuk ako je procesor vec previse zauzet :). Ja bi na primer pokusao sa youtube neko je vec pravio tu plocicu sa AY-3-8910 zvucnim cipom za galaksiju pa da se napravi novo prosirenje sa tim zvucnim cipom i procesor na plocici. za galaksiju 2024..
ovo je sound board za galaksiju plus e tako nesto da bude i prosirenje za galaksiju 2024 lepo se stavi na podnozje procesora i na prosirenju da bude procesor i zvucni cip i jos sta treba za zvuk i to je to...

Poslednja izmena:
al opet to ja samo kazem voleo bi al kad nemam pojma nista ni o programiranju pogotovo to masinsko programiranje...kad bi znao kako se pise naredba na primer da procesor kaze zvucnom procesoru da proizvede zvuk :). Oduvek sam zeleo da shvatim programiranje al cim pocnem nesto vidim da je to tesko i onda odustanem... pogotovo C plus plus... Evo jedino sam uspevao da napravim digitalni pocetni sintisajzer sa 4 operatera FM sinteze uz pomoci AI kopilota za neverovatno AI mi pomogao u kodiranju :) i za divno cudo to radi za pocetak sta god kazem ispravi mi sve greske u kodu .... Nekako uvek sam vise voleo hardver i da lemim nego taj sotfver i programiranje :) ...

probao sam Blade Alley na monitoru 60Hz preko AV2VGA konvertera i radi ok nista ne zapinje jedino sto se pojavljuju malo te vertikalne linije neprimetne su nije strasno al ipak valjda to je zato sto je monitor 60Hz

https://pcpress.rs/usb-interfejs-za-galaksiju/ koliko vidim iz ovog teksta kad bi hteo prosirenje sa AY-3-8910 (ekvivalent yamaha YM2149) znaci trebalo bi u eprom nove galaksije 2024 da se ubaci te komande za zvuk da bi zvucni cip radio ... znam sve sta bi trebalo al ne znam to sistemsko masinsko programiranje morao bi mnogo citati o tome i testirati kao sto je Vitomir uradio USB fles interfejs za obe galaksije. i jos bi morao da obratim paznju na ovo (The Yamaha YM2149F SSG (Software-controlled Sound Generator) chip has the same pinout as the AY-3-8910, with the minor difference that pin 26 could halve the master clock if pulled low.) . Znaci trebalo bi puno tu da se eksperimentise i koje jos komponente na plocici za zvuk da se dodaju i tako dalje... to bas nije jednostavno... ja bi cak platio da mi to neko napravi al da se ne prekida slika kad se cuje ton to je neko objasnio na youtube kako se resava i taj mali problemcic sa zvukom i igricom na galaksiji...

i zaboravio da kazem imam neki AY-3-8910 zvucni cip al pitanje dal je ispravan tako da bi trebao prvo da ga testiram. A ako neko zna koji bi cip novije generacije ili neka nova zamena u vidu fpga mozda da bude zvuk za galaksiju ako ima neko neku ideju nek napise :) ili mozda cak mikrokontroler atmega 328p da bude zamena za zvucni cip za galaksiju ...mislim da bi galaksija 2024 lepo funkcionisala sa atmega 328 miktrokontrolerom :)

i zaboravio da kazem imam neki AY-3-8910 zvucni cip al pitanje dal je ispravan tako da bi trebao prvo da ga testiram. A ako neko zna koji bi cip novije generacije ili neka nova zamena u vidu fpga mozda da bude zvuk za galaksiju ako ima neko neku ideju nek napise :) ili mozda cak mikrokontroler atmega 328p da bude zamena za zvucni cip za galaksiju ...mislim da bi galaksija 2024 lepo funkcionisala sa atmega 328 miktrokontrolerom :)
Kao sto su na primer za komodor 64 napravili zamene za taj popularni SID zvucni cip kao na primer The ARMSID uses an STM32 ARM microcontroller and has features like automatic 6581/8580 mode detection, configurable filters, and easy firmware updates. armsid koristi STM32 ARM mikrokontroler... onda Galaksija 2024 dobija ono sto Voja ne zeli a to je nov koncept kompjuter u kompjuteru :)

i tacno sam znao evo ovde ima replacement (Zamena) ploca bas za taj AY-3-8910 (u slucaju da je nesispravan) cip i to sa atmega https://github.com/Yevgeniy-Olexandrenko/avr-ay-board?tab=readme-ov-file
i tacno sam znao evo ovde ima replacement (Zamena) ploca bas za taj AY-3-8910 (u slucaju da je nesispravan) cip i to sa atmega 48, 88, 168 ili 328 https://github.com/Yevgeniy-Olexandrenko/avr-ay-board?tab=readme-ov-file

Prvo da čestitam na samogradnji Galaksije, a i na iskazanom entuzijazmu za dalju nadogradnju.
Meni si samo potvrdio, ono što sam naslućivao od kad sam saznao nešto više detalja, da ova Galaksija suštinsiki nije verna replika originala, veać više još jedan klon.
Iz tog ugla sam i skeptičan kakvi su joj kapaciteti za proširenje, mada je nadogradnja prave Galaksije u Galaksiju Plus itekako moguća i opisana još pre četiri decenije u Računarima i Svetu Kompjutera.
Kao i obično sajt kolege Ferenca je uvek najbolje mesto za pretragu u Galaksija Kolekcija/Hardver/Minus u Plus sekcijama:
Takođe preporučujem i ovaj ruski sajt, preko web arhive ( na žalost više nije online), gde je takođe na jednom mestu opsiana samogradnja klona Galaksije Plus, kao i potrebne prepravke za dodavanje zvučnog generatora i ostalog potrebnog za proširenje standardne Galaksije:
Inače, za potpuni doživljaj u igrama i demoima, Galaksija treba da radi na PAL 50Hz, dok je 60Hz namenjeno pre svega monitorima, što su takođe autori ovog ruskog klona uradili i tada se gubi potpuno glatki skrol, koji Galaksija ima, a nisam siguran ni kako bi radili svi zahtevniji demoi i igre.
Ja sam port ove ruske Galaksije plus isprobao kao jezgro na FPGA ZX-Uno i mogu samo da kažem, da kompatibinost nije najbolja što se grafičkog prikaza tiče, ali mogu da potvrdim da AY dodatak radi bez probema, što bi tebe verovatno i najviše zanimalo.
Ja ti naravno želim sreću u nadogradnji, tonski generator ne bi trebalo da bude preveliki problem, jer je prilično nezavistan sklop u odnosu na ostatak Galaksije.
Ovo je naravno sve teorija, ja nisam neki hardverski guru, niti sam imao potrebu da nadograđujem moju Galaksiju sklopljenu dosta ranije, jer želim da ostane onakva, kakvu je Voja inicijalno zamislio.
Nešto na ovu temu je pisao i kolega msolajic na prethodnim stranicama, pa pregedaj.

Evo posle par proba usepao sam da dobijem kvalitetnu video sliku.

Dakle, izlaz iz Galaksije40 mora biti PAL@50Hz (tj. monohromatski deo, pošto boja nema). Sa zadnjom modifikacijom i 100pF kondezatorima se dobija 50Hz, zato je važno da se testira da li je kompozitni video 50Hz ili ne. Moje mišljenje zašto je slika razmazana kada se koristi jeftini AV2VGA je u tome što se generisani signal nije perfektan (a ni jeftini adapteri) tako da dolazi do interpretacije dela video signala kao informacija o boji. To je teže s PALom, ali NTSC "burst" signal je lakše implementirati (čak i greškom), pa se kod nekih javljaju i kolaterani efekti tj. boje.

Npr. ovo je slike kolege @mmjs, gde je plava boja efekat fotografisanja LCD-a ili je signal interpretiran kao kolor singal
PXL_20240412_020822725-1024x918.jpg

Izvor slike https://blog.vladovince.com/galaksija-and-racunari-u-vasoj-kuci-40th-anniversary-celebration/

Te boje nisu problem ako je dobro razdvojen signal koji nosi senke (tj. signal, luma, često Y) i koji nosi boju (chroma signal, često C), što često nije slučaj sa ovim najjeftinijim AV2VGA koji rade ali ne baš najbolje.

Drugi problem je VGA standard, koji kaže da u specifikaciji kaže da vertikalno osveženje monitora mora biti 60Hz (ili 70Hz), u standardu nema 50Hz. To je uslovljeno delom NTSC standarda u SADu. To znači da nije lako naći adapter AV2VGA ili AV2HDMI koji na izlazu VGA ili HDMI daje 50Hz (a verovatno ni monitor)! Na šta ovo utiče, utiče na glatkost prikaza i na galaksijin "smooth scroll", jer adapter mora da radi interpolaciju 50Hz -> 60Hz

Isprobavajući razne adaptere, došao sam da zaključka da za problem sa bojom bolje koristiti one koje imaju odvojen ulaze za signal Y / C (S-Video ili komponenti), iako se koristi samo signal o intezitetu tj. Y, slika će biti mnogo jasnija.

61-3Pbmhx4L._AC_SX522_.jpg

Što se tiče osveženja monitora i rezolucije, ja sam uspeo da nateram već pomenuti retroscaller2x sa aliexpressa da propusti 50Hz! To sam se može postići tako što se video izlaz iz galaksija povezuje ne na RCA, već na Y ulaz. Time se rešava prvi problem, a i drugi, jer sam dobio na monitoru konačno 720x576@50Hz!!!!

Screenshot 2025-08-21 at 12.30.44.png
2025-08-21 12.35.37.jpg

Naravno treba naći i monitor koji će vam prikazati 50Hz!!! :D

Nazad
Vrh Dno