U svemu ovome, meni nije jasno zašto Highres demo ne radi na nemodifikovanoj Galaksiji, bila ona originalna ili bilo koja standardna replika.
Doduše, jednom prilikom (verovatno pre 6-7 godina) mi je došla na servis jedna koja je bila dosta prepravljana, verovatno je neko krenuo u prepravku na Galaksiju Plus pa stao, i na njoj je demo radio, čak i kad sam skinuo te prepravke (jer je vlasnik tako želeo). Ja sam te izmene zabeležio, ali ne mogu da ih pronađem...
Prvo sam sumnjao da je do CMOS/NMOS procesora, ali nije. Drugo, Interrupt Acknowledge je drugačije rešen kod redovne Galaksije, Galaksije Plus, novijih replika (Fifan, Vojina nova), no ni to ne igra ulogu.
Ovo je stvarno zanimljivo, a ima i logike, jer Tomaž Šolc sigurno ne bi davao ovaj highres primer, ako bi obavezno zahtevao Galaksiju Plus ili neki hardverski addon, a da to ne naglasi.
Možda je i on kao i ti, koristio standardnu Galaksiju koja je imala tu "pravu" kombinaciju, samo sad treba razrešiti misteriju.
Osećam da bi i Year30, proradio na toj Galaksiji, jer je baziran na Tomažovoj rutini, ali u čemu je razlika će najbolje znati kolega Ferenc, kao autor, jer na svom sajtu kaže, između ostalog:
U programu se nalazi modifikovana verzija "hires" rutine Tomaža Šolca, a ceo program je inspirisan introima i demoima sa C64.
Caka u celom programu je to, što gornji deo sa slikom crta "hires" rutina, a donji, sa dva reda teksta crta ROM rutina, a prelaz se uopšte ne vidi. Za razliku od standarno generisane slike sa 208 linija, ovaj demo crta najviše 209 linija (183+2x13).
@kiFlaFlaki
Zanimljivo, da u tom istom opisu, kolega Ferenc kaže da postoje dve verzije, jedna za 38Kb, a druga za 46Kb Ram-a.
Tačno je da ta prva verzija ima oko 28Kb, ali kad sam je pokrenuo na standardnoj Galaksiji sa tom količinom memorije u njegovom, inače odličnom emulatoru, nije htelo da radi (program krahira), dok sa 38Kb Ram-a, radi bez problema.
Neću sad da izvlačim neke krupne zaključke iz ovog mini eksperimenta, ali možda bi vredelo probati baš sa 38K, kao što je autor naveo, ili postoji i treća verzija, za koju ne znam.
Inače, zanimljivo mi je ovo tvoje proširenjek, ako možeš da napišeš par detalja, kako si ga ostvario i koliko imaš ukupno Ram-a ?
U ono vreme se uglavnom pričalo o dodavanju 32K, na onu standardnu Galaksiju sa 6K, što je i davalo tih 38Kb u zbiru.