Ove krosplatform igre su baš dobra ideja, nadam se da još negde ima ovakvih primera sa source fajlovima za kompajliranje.
Meni je odavno želja da vidim portove nekih od najpoznatiih TRS-80 igara na Galaksiji, ali to su komercijalne igre, teško će tu moći da se dođe izvornog koda.
Ove četiri igre, iako jednostavne, ipak zauzimaju više od 6K, tako da će mali broj ljudi moći da ih proba na pravoj Galaksiji, jer zahtevaju memorijsko proširenje.
Inače, ja se u posednje vreme ponovo zanimam za emulaciju Galaksije za MAME/MESS, pre svega na raspberry pi.
Emulator bukvalno pušta sav softver za Galaksiju bez greške, a na LCD TV sinhronizuje sliku na 50Hz i daje savršeno glatki skrol u igrama i demoima, baš kao na starim crt televizorima.
Glavni problem je kompajliranje Galaksija i Galaksija Plus jezgra, jer čitav MAME je takav mastodont, da bez Pi4 i 2Gb memorije, teško da se išta može uraditi.
Mene jako zanima da li je na novijim verijama MAME, emulator Galaksije radi išta bolje nego one stare verzije od pre 10-tak godina, jer tada nije bio ispravan AY zvuk za Galaksiju Plus, dok je originalna i tada radila apsolutno sjajno.
Lično bih najviše voleo da je GalMax emulator kolege Ferenca moguće kompajlirati za Linux i Pi, ali mislim da je Windows ekskluziva.
Da pomenem i to, da je nastavak rada na Galaksija Pi Pico emulatoru za sada na čekanju, dok Microjack i ja ne budemo imali više vremena, ali zato je tu još jedan sličan emulator za Pico rp2040, španskog autora, koji je krenuo drugim putem i umesto od nule, uradio port prvog poznatog windows emulatora Miodraga Jevremovića.
Ja sam ga testirao na Pico baziranoj Waveshare PiZero ploči, a podržava i Olimex Pico dev board i mogu reći da radi sasvim dobro.
Galaksija emu Waveshare RP2040 pizero. Contribute to rpsubc8/RP2040TinyGalaksija development by creating an account on GitHub.
github.com
Nije tako savršen kao dva gore pomenuta emulatora ili naša fpga Galaksija, jer još uvek nije 100% precizan i kompatibilan i radi samo na 60Hz sa fiksnim brojem igara na fleš memoriji, ali za početak sve pohvale.