Šta je novo?

Galaksija

ali kako idem sve dublje u otkrivanje sta sve treba za jedan obican zvucni dodatak za galaksiju 2024 sve je vise komplikovano, znaci evo primer samo da bi ubacio taj asembler program za nove komande u BASIC u eeprom fles morao bi da skidam sa ploce eeprom SMD fles ili da ga ostavim pa da dodam ISP header sa 6 pinova i programiram ga preko USB-SPI programatora na primer CH341A i opet ima jos svasta ma to uopste nije lako... mozda najbolje da ja eksperimentisem samo sa arduinom i tim AY-3-8910 cipom :)
Ne treba mešati 8-pinski EEPROM čip (sa dva "E") u koji se snimaju programi za izvršavanje na Galaksiji, i 28-pinski EPROM čip (sa jednim "E") u kojem je BASIC.

ROM sa stare Galaksije ne može da radi na Galaksiji 2024 - video rutina je promenjena, druga je frekvencija slike i linijska frekvencija. Ako bi uopšte bilo slike, ona bi bila znatno izobličena. Takođe, u starom ROM-u nema naredbi za snimanje i čitanje iz EEPROM-a.

Osim EPROM programatora, potreban je i UV brisač EPROM čipova.
Razumem al jednostavnije mi da kupim a vec imam u rezervi jedan nov prazan 27C512 eprom cip nego da koristim UV brisac za eprom cipove.

Vrh Dno