Šta je novo?

Galaksija

Da, video sam da si napisao šta ti ne radi, mislim da je i kolega tomcat napisao ranije nešto slično, ali onda vidim kod par drugih kolega, da njima radi to što vama ne radi: Year30, sidetext 2 i 3, a tek onaj demo 29c3dem, koji čas radi, pa ne radi ili radi ali usporeno.
Ako možemo bar neki konsenzus da nađemo, ovako sam više zbunjen nego na početku.
btw, ona druga verzija year30_v2 i ne treba da radi, jer zauzima oko 45kb memorije.
Ja sam je testirao na našoj fpga Galaksiji, radi bez greške, kao i na MESS emulatoru sa 54k Ram-a.
Ja nemam novu Galaskiju, ali ako neko ima vremena i volje da proba sve što je do sada skupljeno od softvera, to bi dalo celovitu sliku.

28C3dem kod mene radi ok ide lepo animacija samo kao malo da treperi u donjem delu teksta al nije strasno...

To je već potvrdio kolega kiFlaFlaki, da taj demo treperi i da animacija ide grublje nego na pravoj Galaksiji, ali ovde imamo i potpuno kontardiktorne tvrdnje za one druge demoe što sam pomenuo u prethodnoj poruci.
Jedni kažu radi, drugi da ne radi na novoj Galaksiji, to mi nikako nije jasno.
Inače, ovaj 29c3dem demo je sjajan, u najboljem maniru C64 introa, jedna od najimpresivnijih stvari na Galaksiji, sigurno.
Na pravoj Galaksiji to ide kao podmazano, nema treperenja, savršeno glatki skrol.

Ja nemam novu Galaskiju
Bez obzira na dosadašnje kritike ili opažanja napravi jednu i uživaj... kao nekad, ja sam uživao svake minute od narucivanja dijelova, lemljenja, projektiranja što i kako na koji način, crtanja... spajanja na PC, uz replike originalnih ovo je baš recimo nešto novo... Galaksija 40 je mala, praktična i sad je stalno uz velike na izložbama. Ljudima je jako zanimljivo vidjeti pogotovo jednu kraj druge.

IMG_3398.jpegIMG_3374.jpegIMG_3663.jpegIMG_3481.jpeg

Možda i uradim tako, mada, koči me nedostatak kvalitetne opreme za lemljenje, a još više slabo iskustvo sa lemilicom i drhtave ruke. ;)
Čak i da zanemarim ove primedbe, imam već jednu pravu sklopljenu uz pomoć ljudi sa bencha, plus jednu još manjih dimenzija, perfektnu fpga izvedbu, koja mi je ljubimac.
Ako već pravim kompromise po pitanju hardvera i fizičkog izgleda, onda barem kod ovih, ne moram da brinem o softverskom delu, a to je za mene srce i duša Galaksije.

Da li je nova Galaksija 100% kompatibilna sa starom i sa svim njenim postojećim softverom ?

Ovakvo je stanje na G40:
29c3dem.gtp - radi, ali ne klizi glatko
Benchmark_run.gtp - ne radi, krešuje prilikom testa
hardware.gtp - radi, daje Fake Galaksija ili emulated
highres.gtp - radi bez problema (kao i ostale), potrebno je pomeriti samo sliku. Ovde se koristi IM 2
PhoneSpy.gtp - Ne radi
SHOWDemo_run.gtp - Ne radi
Sidetex2.gtp - Ne radi
Sidetex3.gtp - Ne radi
Year30v2.gtp - Ne radi

Zbog čega ne rade, to ne znam. Moje iskustvo i u kontaktu s drugima koju se je pravili, je da i nove G40 se razlikuju među sobom. Ja sam imao problem tajminga između EEPROMa sa karakterima, nand kola (u7) i nekih Z80, tzv. problem 7. i 8. piksela, dok neki ih nisu imali.

Što se IM2 i G40, po mom mišljenju bi morao da radi, ako radi hires rutina.
Ponavljam, istina je da se registar I koristi za indeksiranje karaktera i da na databus-u može biti bilo šta (&00 - &FF), ali to Tomaž rešava tako što praktično isključi interapte potpuno (DI), pa onda u &2800 - &28FF upisuje seriju bajtova &29 (ako učitate hires.gtp i uradite WORD &2C5A,&0000, videćete na ekranu ")))))))))))))))))...", jer upravo 29hex odgovara tom ASCII karakteru). Zatim u registar I učitava &28 (gornji bajt adresse), dok donji (pročitan sa databus-a) može biti bilo šta &00-&FF, ali nije važno, jer Z80 će uvek čitati &2929 i otići na tu adresu. Preostaje samo da na &2929 upiše JP na novu adresu drajvera, što je kod njega &2D19 i omdah uradi uključi dalje interapte (EI).

Zašto ne radi Year30, treba videti šta upisuje &2800 - &28FF i da li radi JP, kao prva stvar. Znamo takođe, da taj demo kombinuje highres i lowres drajver.

Kod:
        call sub_2c89h        ;2C3A poziv pripremne rutine (učitavanje ISR koda/slike)
        di                    ;2C3D zabrana prekida
        ld hl,02800h          ;2C3E HL pokazuje na početak IM2 vektorske tabele (2800h)
        ld d,029h             ;2C41 D = 29h (koristi se kao vektorska niska vrednost)

l2c43h:
        ld (hl),d             ;2C43 upisuje 29h u memoriju
        inc hl                ;2C44 povećaj HL
        ld a,h                ;2C45 uzmi visoki bajt
        and 001h              ;2C46 proveri bit 0
        jr z,l2c43h           ;2C48 ako je nula → nastavi punjenje (sve dok H = 28h)

ld (hl),d             ;2C4A poslednji upis (2900h) = 29h

ld hl,02929h          ;2C4B HL = 2929h
        ld (hl),0c3h          ;2C4E (2929h) = C3h → opcode za JP nn
        inc hl
        ld (hl),019h          ;2C51 (292Ah) = 19h → low byte od adrese skoka
        inc hl
        ld (hl),02dh          ;2C54 (292Bh) = 2Dh → high byte od adrese skoka
                              ; dakle na 2929h stoji: JP 2D19h

ld a,028h             ;2C56 A = 28h
        ld i,a                ;2C58 I = 28h (gornji bajt IM2 vektora)
        im 2                  ;2C5A uključi Interrupt Mode 2
        ei                    ;2C5C dozvoli prekide

; ----------------------------
; Pripremna rutina
; ----------------------------

sub_2c89h:
        ld hl,l2ca1h          ;2C89 HL = adresa koda/podataka na 2CA1h
        ld (02c36h),hl        ;2C8C upis pointera na 2C36h
        ld hl,l2cb0h          ;2C8F HL = 2CB0h
        ld (02c38h),hl        ;2C92 upis pointera na 2C38h

ld hl,03720h          ;2C95 HL = 3720h (početak binarne slike u ROM/RAM)
        ld de,03fffh          ;2C98 DE = 3FFFh (krajnja adresa u RAM-u)
        ld bc,00800h          ;2C9B BC = 0800h = 2048 bajtova (2 KB)
        lddr                  ;2C9E kopiraj 2 KB naniže, od HL ka DE
        ret                   ;2CA0 povratak

jos niko nije uspeo da mi objasni zasto na mojoj galaksiji 40 highres slike rade sve samo ako ih ucitam preko serijskog porta a kad ubacim bilo koju sliku u eeprom nece da ucita sem rtvtelop.gtp jedino tu highres sliku mi ucita sa eeproma. A sto se tice zvucnog cipa AY-3-8910 testirao sam taj sto sam kupio od nekog i neispravan je ne daje znake zivota i greje se...tako da mi preostaje samo mogucnost da eksperimentisem sa AVR AY ....

Da li sačuvaš hires sliku pre pokretanja ili posle? Najbolje je da učištaš sliku sa OLD # preko serijskog, zatim je sačuvaš sa SAVE na fleš i onda pokušaj kasnije da je učitaš.

da tako sam i pokusao ucitam sliku sa serijskog i radi normalno i sacuvam je i kad treba da je pokrenem iz eeproma onda ne radi...

Vrh Dno