Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Нико није ни питао да ли су добри за загревање стана на Златибору у коме се повремено борави. Ради се о догревању једне собе у стану где већ постоји клима.

Najbolje je da svaka prostorija ima svoju klimu, e sad problem je naci dobre klime za prostorije od 10-15 kvm, da nisko moduliraju i tiho rade, da im nisu bucni defrosti. To su 7-9-tke, nista jace, i to iskljucivo japanci, ali treba pogoditi koju tacno

I mene to muci, imam jednu sobu isto od 15-17kvm..al sam prvo ubacio u dnevnu ovu 12ku neku KGCG pa dok se malo razmislim da l cu KETA ili KPCP u toj maloj, mozda izadje nesto bolje (tj i sad ima ali nedostupno) :D

Planirao sam da kupim 12KMCG koja bi dogrevala sprat od 60 kvm. Da li ce se moci ova klima da modulira efikasno u prostoriji od 15-ak kvm gde sam planirao da je stavim bez da se ponasa kao on-off klima ako zatvorim vrata? To je spavaca soba u kojoj spavam i plan je da se tu tokom noci spusti temperatura za nekih stepen-dva(znaci da greje na nekih 20ak stepeni) jer mi je tako najprijatnije. Klima je direktno iznad kreveta pa ne bih da me budi tokom noci sa paljenjem i zaletanjem kompresora, a vrata bih zatvarao preko noci jer me vrlo lako probudi bilo koja buka. Da li ici na neku manju u ovom slucaju? Ne bi ta promena uticala mnogo na ostatak grejanja sprata
Hladim se sa tom klimom 40m2 plus šta dobaci. Tiha je i unutrašnja i spoljna jedinica. Nema zaletanja kompresora. Buka je lična stvar. Odrastao sam u zgradi gde lift prolazi kroz stan tako da možda i nisam merodavan...

Ima li razlike osim u boji UJ izmedju ASHG09KETA/AOHG09KETA I ASYG09KETE-B/AOYG09KETA
Namena za grejanje za 13m2 i dogrevanje koliko je moguce ostalih prostorija, 1 spoljni zid bez izolacije, stanovi iznad i ispod se ne greju/niko ne stanuje...
KETA bela, KETE-B siva

LukasP Imam dvoje djece, svako po svoje sobu, pa sve funkcioniše bez problema sa 2 klime na dnevna + velik dvoetažni hodnik, 3 sobe i 2 kupatila...
Ali je to praceno adekvatnom izolacijom, tako da ljeti gotovo i ne palimo hladjenje.

Cooler, naravno da je komotnije vise uređaja koji rade "pomalo i diskretno" nego jedan koji raspiraju ko aždaja da dobaci u svaku sobu. Takođe, besmisleno mi je kačiti u svaku prostoriju klimu, ako već postoje provjereni dizajni centralnih sistema grijanja, gdje možeš takođe na svakom radijatoru podesiti T za svaku sobu pojedinačno, ili kakvo prijatno podno i problem rješen (a znamo da će iole izolovan stan ohladiti kinez od 300 eura).

Štaviše, kumovi u stanu imaju najobičnije konvektore. računi im presmiješni, inicijalna investicija za tri komada bila 300 eura...
Hajde njima objasni superiornost klima, dirkanja i pipkanja, čišćenja i održavanja? Imaju termostat na konvektoru...
Hoću reći - jednostavnost je po meni uvijek prioritet.
Lako je biti jednostavan i grejati se jeftino na električnu panel grejalicu kad živiš u stanu sa jednim spoljnim zidom, a sa ostalih 5 strana greju komšije.

Poslednja izmena:
Ja, iskreno, stvarno ne shvatam koncept "klime u svakoj prostoriji". Pa čemu ljudi? Nismo od šećera niti smo takve pekice, da se ne može tolerisati razlika u temperaturi, niti "hodamo" stalno tamo amo pa da primijetimo razliku, realno se 80-90% budnog vremena provede u dnevnoj/kuhinji.
A koncept radijatora u svakoj sobi kod centralnih sistema shvataš ili i tu imaš dilemu?
Postoji grejanje i zezanje. Kome je do zezanja, slobodno.
Trebalo bi manje da se predlažu norveški i ostali gutači struje sad kad od oktobra smanje crvenu tarifu na 1200kW, ima ljudima da presedne kada im stigne račun. Ok je za neko dogrevanje kupatila ali da to stalno radi umesto klime, ne.
Ja znam toliko ljudi koji se muče, kao seču svoja drva, neki kupuju, greju na 100 načina i to kod njih samo dnevna i kuhinja je pakao da ja ni go ne bih mogao da sedim a ostale sobe pingvini igraju svetsko prvenstvo u sportovima, ledare.

Tako je bilo kod mog tasta. Grejao godinama predsoblje kaminom, tu ne može da se diše. U ostatku kuće ledara. Tek prošle godine na moj nagovor ugradiše dva Daikina FTXC50D. Ni jednom nakon toga nije založio kamin

Tako je bilo kod mog tasta. Grejao godinama predsoblje kaminom, tu ne može da se diše. U ostatku kuće ledara. Tek prošle godine na moj nagovor ugradiše dva Daikina FTXC50D. Ni jednom nakon toga nije založio kamin
Dve 18 tice u kuci? Kako to funkcionise, ima li Kosave 😅

A koncept radijatora u svakoj sobi kod centralnih sistema shvataš ili i tu imaš dilemu?
Postoji grejanje i zezanje. Kome je do zezanja, slobodno.
Trebalo bi manje da se predlažu norveški i ostali gutači struje sad kad od oktobra smanje crvenu tarifu na 1200kW, ima ljudima da presedne kada im stigne račun. Ok je za neko dogrevanje kupatila ali da to stalno radi umesto klime, ne.
Ja znam toliko ljudi koji se muče, kao seču svoja drva, neki kupuju, greju na 100 načina i to kod njih samo dnevna i kuhinja je pakao da ja ni go ne bih mogao da sedim a ostale sobe pingvini igraju svetsko prvenstvo u sportovima, ledare.
Kod centralnog je "pasivniji" sistem, nema cirkulacije zraka i topline pa je neophodno u svaku sobu, sa klimom uz dobro pozicioniranje možeš dobaciti u više prostorija sa jedne tačke.
Ko ima izolaciju, može najnormalnije i sa konvektorom, ne govorim da je uključen 24/7, već po potrebi.
J..b..g. ja sam momačku sobu na kraju kuće, 2 vanjska zida (izolacija 5 cm) grijao računarom - jeste procesor grijao kao sam đavo, ali to je uvrh glave izbacivalo 150-200 w toplote aktivno... Ali kad imaš izolaciju, ne žuri toplota nikud van...

Čovjek traži savjet za dogrijavanje, gdje po vašoj projekciji treba ići na investiciju od cca 800 eura, pa "da vidi" kako će to raditi. Ja mu savjetujem da ide sa 50-100 eura, pa da "vidi", a uvijek može ubaciti klimu, pogotovo što će nakon jedne sezone sa konvektorom imati puno bolju polaznu tačku da odredi ima li 12-ka smisla za jednu sobu, ili je radije 7 ili 9 mjera za njega, ili će ga konvektor izlaziti tako jefitno, da nema interesa ići u tako krupan zahvat sa "momačkom" sobom.
Svakako puno pametnije nego da je platio kotao 2k eura, pa razvodjenje sistema, radijatore barem još toliko... Bogu hvala ima naroda koji sluša.
Sadašnja kuća se uspješno grijala mjesec i po dana na Amity kamin, kad nije bilo izoalcije na njoj a udario je onaj legendarni minus 2016/2017 (kao za inat ganc novo centralno se pokvarilo baš tad), tako da, uz dobar raspored prostorija i poziciju grejnog tijela, štošta se može napraviti, isto kao što uz loše pozicioniranje i cirkulaciju toplote, ne možeš ni najjačim kaminom jednu i po sobu ogrijati...

Poslednja izmena:
1758269779828.png

Kako cete vi koji malo vise trosite struje progurati ovo za crvenu tarifu?
Mi trosimo oko 600kw ono bez klima. dec,jan,febr,mart smo na skoro 1200kw.
Dnevna i dve decije sobe, svaka ima svoju pricu oko potrosnje, ali od decembra sve tri rade 24h sobna temp oko 23-24C
Sem velike frustacije zbog te odluke za crvenu tarifu sto su spustili prag i ubacivanja male pećke na drva u dnevnoj da se koristi samo vikendom sub+ned jel radim danima se radi pa nema smisla podpaljivati posle 17h. Zivim u kuci. Dnevna trosi oko 250kw, decija veca oko 170kw i manja 70kw za ove mesece. Ako zahladni mozda ce i vise.
Kupovati kubik dva drva ili placati 100-200kw u crvenoj treba proracunati...

Ovo je za temu Potrošnja vaših klima, pretpostavljam... Meni nije jasno kako uspjete navući na 600, mi u proljeće se vrtimo oko 200 do 300 kW max, ogromna je to razlika? Ne pazimo ni na šta, bojler uglavnom stalno radi, srednja tarifa potrošnje. Doduše, nemamo sušilicu, a ona poždera...

Ovo je za temu Potrošnja vaših klima, pretpostavljam... Meni nije jasno kako uspjete navući na 600, mi u proljeće se vrtimo oko 200 do 300 kW max, ogromna je to razlika? Ne pazimo ni na šta, bojler uglavnom stalno radi, srednja tarifa potrošnje. Doduše, nemamo sušilicu, a ona poždera...
1758272645090.png

ovo je od moje majke-penzionerka i sama zivi u drugoj kuci, tv 40` preko dana kad kako ne uvek. Ves masina mozda 1 nedeljno, boler po potrebi pali predvece, ima i onaj malo protocni u kuhinji, skuva sebi ponekad i rerna ne tako cesto mozda 1-2x mesecno, frizider to bez klime ima je ali nije vidi se da ne koristi, stedi :) punjaci, ruter internet, led sijalice
ovo mi je ok za nju, ali za porodicu bez extremne stednje neznam. Isto srednja tarifa.
Mi kao cetvoroclano domancinstvo, boljer bosh digitalni termostat 80l na 45C, ves masina stara 6 godina nije kao inverter motor :) radi 3x nedeljno najmanje isto toliko i nova inverter susara max 450w merio je. Moramo je imati jel napolje od komsija prijatni mirisi iz svinjca i obliznjeg smetlista. Frizider, nov manji zamrzivac, kuvanje svakodnevno najmanje 4x nedeljno, rerna 1 nedeljno, mali bojler nov 10L na eko mod. Masina za pranje sudja nova inverter motor ;) svaki ili svaki drugi dan, video nadzor, tv 65` komp kod sina + igrice kad kako, cerka tv TY-netflx moj komp po 1-2x kad kako stignem. Ruteri, punjaci i sitna elektronika ... Sve led osvetljenje gde god sam mogao da optimizujem potrosnju uradio sam to moze daleko bolje ali i kada sam probao extremno da stedim gasim bojler palim ga u jeftinoj isto i masine samo u jeftinijoj koliko sam mogao nisam mogao ni 100kw ustedeti a veci sam stres imao od te akcije.
Nije malo 600kw ali smatram da ovaj nazovi savremeni zivot trosi toliko, mogu ustedeti da ugasim neke stvari ali mi je to minimalna usteda i nikada ne bih stigao do recimo 300-350kw nema sanse. Nije da je neispravan dvotarifno brojilo i na starom i na novom ista potrosnja. Toliko je i to je to pomirio sam se. vidim da mi pise na racunu recimo za prosli da sam 98% vise potrosio od proseka a zimi kad krenu klime bude i 188% vise :)
Ne znam da li je pogodno ovde pricati o potrosnji ako treba nek moderator prebaci.

Pogledajte prilog 505672

Kako cete vi koji malo vise trosite struje progurati ovo za crvenu tarifu?
Mi trosimo oko 600kw ono bez klima. dec,jan,febr,mart smo na skoro 1200kw.
Dnevna i dve decije sobe, svaka ima svoju pricu oko potrosnje, ali od decembra sve tri rade 24h sobna temp oko 23-24C
Sem velike frustacije zbog te odluke za crvenu tarifu sto su spustili prag i ubacivanja male pećke na drva u dnevnoj da se koristi samo vikendom sub+ned jel radim danima se radi pa nema smisla podpaljivati posle 17h. Zivim u kuci. Dnevna trosi oko 250kw, decija veca oko 170kw i manja 70kw za ove mesece. Ako zahladni mozda ce i vise.
Kupovati kubik dva drva ili placati 100-200kw u crvenoj treba proracunati...
Ja sam vec zvao Eps 90k novo brojilo i podelim sprat i pridzemlje. Sa poskupljenjem sad i spustanjem tarife meni bi skocila potrosnja za 45k, znaci za dve god se isplati investicija a posle mogu i na spratu u jos dve sobe po klimu i da se ne plasim crvene dok ne spuste na 1000kw crvenu :)

Ima SNS narko kartel još kečeva u rukavu! Noćna tarifa je jedino još kod nas četiri puta jeftinija. Nisam prorok, ali mi se javlja da će taj odnos da se promeni
Jozzo brate ne daj im ideju :) Sto se tice cene struje i smanjenja crvene zone na 1200 kw vec smo pricali o tome, neki su se smejali na upozorenja da ce struja biti sve skuplja i skuplja i sto ljudi kupuju "skupe" klime koje manje trose.... kao neces se osiromasiti za 300-400 kw.... a ovi nece na ovome stati, svake godine ce struja ici na gore po 10% a mozda i vise...

Ima SNS narko kartel još kečeva u rukavu! Noćna tarifa je jedino još kod nas četiri puta jeftinija. Nisam prorok, ali mi se javlja da će taj odnos da se promeni
Нек' вам ови Норвежани што реформишу ЕПС уведу фиксну цену струје, као што уводе у Норвешкој јер су имали озбиљне политичке притиске због "слободног тржишта" електричне енергије, и екстремних варијација у цени.

Jozzo brate ne daj im ideju :) Sto se tice cene struje i smanjenja crvene zone na 1200 kw vec smo pricali o tome, neki su se smejali na upozorenja da ce struja biti sve skuplja i skuplja i sto ljudi kupuju "skupe" klime koje manje trose.... kao neces se osiromasiti za 300-400 kw.... a ovi nece na ovome stati, svake godine ce struja ici na gore po 10% a mozda i vise...
Nema šta ja da im dajem ideju, kad su to već poodavno uradili "savetnici" i članovi Upravnog odbora, kojim praktično upravljaju Norvežani, sa sve Kurtijevom suprugom u timu. Aktuelna ministarka "Duda Prada" je sve to već (uvijeno) najavila. Spremaju teren da prodaju kompletnu elektroprivredu Norvežanima, koji su nezvanično ponudili 6 milijardi eur. Nagrada koja će se "preliti" SNS narko kartelu nije mala, tako da će se žestoko boriti da se planovi ispune. Eno već su prodate dve firme iz Vojvodine, nekadašnji deo naše elektroprivrede. U prethodne dve godine smo svedoci da je struja poskupljivala dva puta godišnje, pred sezonu grejanja i odmah posle sezone grejanja. I uvek nam Velika Usna maže oči kako smo ispod ekonomske cene, kako je struja socijalna kategorija u državi, itd. Nw može elektroprivreda da posluje u plusu kad SNS narko kartel ima ogroman broj svojih pripadnika "zaposlenih" u elektroprivredi, koji primaju astronomske plate a nikada ih nema na poslu. S obzirom na broj siromašnih, struja MORA biti socijalna kategorija. Dakle imali smo poskupljenja svaki put po 8%, i ako se tako nastavi, imaćemo ozbiljne cene električne energije. Ovaj put su samo spustili granicu ulaska u crvenu zonu, sa 1600 na 1200kWh. Pa kad su sračunali da im je to malo, podigli su još dve stavke na računu. Sve u cilju ispunjenja obećanja Velike Usne prema narodu, da se cena struje NEĆE menjati. A ti narode plaćaj tuđa lažna obećanja...
Нек' вам ови Норвежани што реформишу ЕПС уведу фиксну цену струје, као што уводе у Норвешкој јер су имали озбиљне политичке притиске због "слободног тржишта" електричне енергије, и екстремних варијација у цени.
Neće biti fiksne cene u Srbiji. Duda Prada je najavila "dinamične cene, u skladu sa kretanjem cene električne energije na slobodnom tržištu". Još jedan u moru načina da se narodu džepovi izvrnu na postavu.

Nema šta ja da im dajem ideju, kad su to već poodavno uradili "savetnici" i članovi Upravnog odbora, kojim praktično upravljaju Norvežani, sa sve Kurtijevom suprugom u timu. Aktuelna ministarka "Duda Prada" je sve to već (uvijeno) najavila. Spremaju teren da prodaju kompletnu elektroprivredu Norvežanima, koji su nezvanično ponudili 6 milijardi eur. Nagrada koja će se "preliti" SNS narko kartelu nije mala, tako da će se žestoko boriti da se planovi ispune. Eno već su prodate dve firme iz Vojvodine, nekadašnji deo naše elektroprivrede. U prethodne dve godine smo svedoci da je struja poskupljivala dva puta godišnje, pred sezonu grejanja i odmah posle sezone grejanja. I uvek nam Velika Usna maže oči kako smo ispod ekonomske cene, kako je struja socijalna kategorija u državi, itd. Nw može elektroprivreda da posluje u plusu kad SNS narko kartel ima ogroman broj svojih pripadnika "zaposlenih" u elektroprivredi, koji primaju astronomske plate a nikada ih nema na poslu. S obzirom na broj siromašnih, struja MORA biti socijalna kategorija. Dakle imali smo poskupljenja svaki put po 8%, i ako se tako nastavi, imaćemo ozbiljne cene električne energije. Ovaj put su samo spustili granicu ulaska u crvenu zonu, sa 1600 na 1200kWh. Pa kad su sračunali da im je to malo, podigli su još dve stavke na računu. Sve u cilju ispunjenja obećanja Velike Usne prema narodu, da se cena struje NEĆE menjati. A ti narode plaćaj tuđa lažna obećanja...

Neće biti fiksne cene u Srbiji. Duda Prada je najavila "dinamične cene, u skladu sa kretanjem cene električne energije na slobodnom tržištu". Još jedan u moru načina da se narodu džepovi izvrnu na postavu.
Za sve si u pravu. Nista ne bih dodao osim da smo sami krivi sto smo usni dozvolili da radi sta god hoce.

Resio sam da ubacim klimu u svaku od 3 prostorije od 15-20 kvadrata i da ne razmisljam ni o rasporedu ni o otvaranju/zatvaranju vrata, ni o cemu drugom. 3x 09KETA. Da li je ova klima prikladnija za te povrsine? Ili biste mi preporucili nesto drugo? U mom prethodnom komentaru pisao sam da sam hteo da stavim 12KMCG i dobio sam utisak da bi ona bila prejaka za prostoriju od 15kvm ako zatvorim vrata.

Ima li neko od clanova iskustva sa 09KETA u ovim kvadraturama? Kako radi pri grejanju, koliko nisko modulira, koliko je bucna i kakva joj je kultura rada? Video sam od jednog clana losu kulturu rada pri hladjenju, ali je meni grejanje primarna stvar

Nazad
Vrh Dno