Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ovo ja planiram da uradim na obe klime sad pred pranje.
Jel islo lako to sa cvikcanglama ? Ne znam koliko su tvrde one zice, da mi ne zapne u pola posla, pa da ostane onako - ni tamo- ni vamo :)
Takodje, jel si tako svu zicu uklonio, ili su ostali neki parcici itd ?
Ostala dva šrafića, petlja žice ispod šrafa i 1mm žice viri. Ostalo nije na šrafove, pa se dalo izvaditi lako. Gledaj da nabaviš jake RAVNE sečice. Dakle ne armiračka klešta, već kao makaze (takva orijentacija sečiva). Ili lepo odšrafi ona dva šarafa

Ostala dva šrafića, petlja žice ispod šrafa i 1mm žice viri. Ostalo nije na šrafove, pa se dalo izvaditi lako. Gledaj da nabaviš jake RAVNE sečice. Dakle ne armiračka klešta, već kao makaze (takva orijentacija sečiva). Ili lepo odšrafi ona dva šarafa
Top, mislim da imam u podrumu medju alatom takve secice. Eno covek gore opisao lepo kako i sta, i sam gledah pre neki dan, dosta onih zabica ima da se to cima, odvaja pa spaja, ne ulazi mi se u to. Kod mene na gornjoj strani se sve to drzi, donja onako koliko sam video i zapamtio je gotovo pa skroz slobodna ( ovo na km, llce nisam ni gledao ), uglavnom sad cu za neki dan pa lagano da seckam :)
Procenjujem da ce za jedno 30-40 % olaksati pranje turbine, garancija na ovoj zadnje kupljenoj treba da je vec prosla, tako da mi je ovo sad samo smetnja.

Moze kvalitetnijim secicama sigurno. Ja sam na nekoliko LMC skinuo i one usmerivace vazduha (moze i to secicama jos lakse posto su plasticne). I oni smetaju za pranje i ciscenje turbine, a mislim da apsolutno nicemu posebnom ne sluze, sem da mozda minimalno skrenu vazduh levo ili desno. Ovaj KHCA ima motorizovane usmerivace, te nisam to sada razmatrao. Dok ne vidim koliko u praksi znace. A da sada treba da na jos nekoj montiranoj skidam resetku, a prosla i garancija ... 99% da bih to uradio kljestima. Druga je stvar kada nije montirana, ne verujem da je proslo vise od 3-4 min da sa ove nove KH to uradim dok je bila postavljena na stolu. Na zidu mnogo teze i komplikovanije

edit, evo ipak imam neku fotku kada je sve skinuto .. ovo je sa LMCE

Poslednja izmena:
Moze kvalitetnijim secicama sigurno. Ja sam na nekoliko LMC skinuo i one usmerivace vazduha (moze i to secicama jos lakse posto su plasticne). I oni smetaju za pranje i ciscenje turbine, a mislim da apsolutno nicemu posebnom ne sluze, sem da mozda minimalno skrenu vazduh levo ili desno. Ovaj KHCA ima motorizovane usmerivace, te nisam to sada razmatrao. Dok ne vidim koliko u praksi znace. A da sada treba da na jos nekoj montiranoj skidam resetku, a prosla i garancija ... 99% da bih to uradio kljestima. Druga je stvar kada nije montirana, ne verujem da je proslo vise od 3-4 min da sa ove nove KH to uradim dok je bila postavljena na stolu. Na zidu mnogo teze i komplikovanije

edit, evo ipak imam neku fotku kada je sve skinuto .. ovo je sa LMCE
Da, naravno, bez te resetke i jos i bez usmerivaca- livada, milina za pranje :) Ali usmerivaci u mom slucaju koriste, tj trebaju mi, iako si tacno rekao da minimalno skrecu vazduh, kod mene je nekako situacija ( pozicija unutrasnje ) da se to i te kako oseti, iako vrlo malo mogu realno da usmere vazduh.
Leva strana usmerivaca ( ili desna, gledajuci iz perspektive unutrasnje ) mi je podesena pravo, desna na desno, jer gadja tamo malu spavacu sobu. Sad, ako levu stranu usmerim skroz levo, tu je garnitura gde se sedi-lezi, i oseti se ono kad na grejanju radi nisko da te povremeno "zapljusne kao prohladan vazduh", a ako recimo tu levu stranu usmerim skroz ka desno, onda taj deo ostaje nekako manje ugrejan, oseti se zima-hladno iz zidova kad su minusi. Ovako mi se pogodio neki idealan set.

Svodi se na individualne potrebe, pa kome usmerivaci nemaju efekta ( kao kod tebe ), a olaksavaju odrzavanje, onda sto da ne, neka makne i njih.
Da, videces tek sa KHCA za usmerivace, lako ih skines ako zakljucis da ti ne trebaju, ali treba jednu sezonu grejanja a i hladjenja da prodje, pa da znas kako i sta.

@priest77
Moje je misljenje da ta resetka mnogo otezava ciscenje i pranje turbine. Mora da se vadi turbina (sto sam na jednoj i uradio i video kako je izgledala iako je bila kroz resetku oprana). Ovako bez resetke, sa skinutim krilcima, prilaz onom puskicom za prskanje je mnogo mnogo lakse i bolje. Takodje - kada nema resetke, mozes mlaznicu sasvim dobro da zavuces i iza turbine, te i taj deo operes kako treba. Jos ako nema i usmerivaca, sto kaze @Mr.Wolf , onda je decija igracka kvalitetno oprati turbinu. Sigurno opet nije kao kada se potpuno rasklopi uredjaj, ali je mnogo mnogo bolje.

Usmerivači se lako skidaju kada se skine maska koja mora da se skine da bi se oprao izmenjivač.
Ja na LLCA nisam skinuo rešetku i oprao turbinu lepo kroz nju, ne smeta toliko.

Kad smo vec kod odrzavanja-pranja, kad pogledah ovaj jedan klip, na sta sve to lici kad se skroz rasturi, jel.
Koliko li se u praksi to opere metodom "nerasklapanja" unutrasnje, onako kako vecina nas pere ( Axel, mehanicka prskalica-topla voda )

Posebno mi je taj dvoredni izmenjivac sad na pameti ( kud i gledah ovaj video ) kako izgleda iznutra, ovo bi trebalo da je neki model od Fujitsu.
Zato nije ni cudo da ljudima krene turbina da nakon par godina neravnomerno duva, iako peru gore pomenutom metodom bar jednom godisnje.

Prilozi

• How to Remove a Mini Split Fan Wheel!.mp4_20250925_103447.176.jpg
    How to Remove a Mini Split Fan Wheel!.mp4_20250925_103447.176.jpg
    340.6 KB · Pregleda: 25
Za ovako prljavu bi moralo celo rasklapanje - meni ni turbina ni izmenjivač nikad ovako nisu izgledali.
Neravnomerno duvanje je kod mene problem ispiranja, mora nešto sa jačim pritiskom jer baštenska nema dovoljno jak pritisak.

To sam i imao na umu, i meni izmenjivac izgleda tip top kad ga operem, ali sa one spoljne strane koju vidim, a tu ima 2 reda, pa koliko sve to prodre skroz do onog drugog unutrasnjeg ako peremo ovom metodom koju sam pomenuo. Turbinu i vidis, ali kao sto rece NePa, nikad je ne mozes oprati isto kao kad se skroz izvadi.

Znam, pisao si, i verovatno si u pravu, jaci pritisak bi trebalo to da resi. Kad sam ovo gledao, tvoj, i slucaj jos jednog clana mi je pao na pamet.
Trebalo bi svi proizvodjaci da konstruisu unutrasnje jedinice kao ona Midea All Easy bese, gde odvijes 1 sraf i sve ispadne ( turbina, kadica ) pa gore sa izmenjivacem koji je sam ostao lako ces kad ga ti i iznutra vidis, i kad ti je dostupan.

To oko celokupnog rasklapanja je malo diskutabilno, pogotovo kada je prvi put. Cak i majstorima koji znaju ovaj posao kako treba (a oni su retkost), a kamoli nama obicnim korisnicima. Pre ce neki dobar drugar automehanicar ili elektronicar koji non stop rasklapa kojekakve kucne aparate, da je potpuno rasklopi i sastavi i nista ne polomi, nego vecina montera klima. Kazem vecina, jer postoje i oni koji znaju i to. Treba imati i neki osecaj za ovo, ukapirati sto kazu pod prstima kako je uredjaj sklopljen. Recimo ... kod LMCA i LMCE se razlikuje skidanje bocnih poklopaca. Kod LMCA mogu da oba izadju prema grudima, a da nemaju ni 1cm lufta do bocnih prepreka (zabice su gore tik uz zid i mogu pod prstima da se primete). Kod LMCE nije tako. Bocni poklopci se skidaju u stranu (kao krila leptira), mora da ima lufta bar 10 cm sa obe strane. Za prvu LMCA mi je trebalo mnogo vremena da je potpuno rasklopim ... dok sam ukapirao nacin kako je sve sklopljeno, mozda 2h - vise se i ne secam, drugu sam rasklopio za manje od 10 min. Ali mislim da sam skidanjem resetke kasnije u mnogome olaksao posao oko pranja turbine. Nije me mrzelo da sada na ovoj novoj KHCA dok sam skidao resetku malo ragledam i ceo sklop. I mislim da sam pokapirao. Sve je mnogo lakse dok nije na zidu.
@Mr.Wolf
Ako nam je za utehu, ovo sto je na slikama je bas bas mnogo zapustena klima. Ovo nije prano nikada ako je radilo u normalnim uslovima, a ako je radila u nekoj pecenjari ili kuhinji, onda je ovo moguce i za jednu sezonu. Za izmenjivac nema neke velike filozofije, ispires dok voda ne bude full cista, ako treba i 2x prskas odmascivac. Peres toplijom vodom. Isto vazi i za deo iza turbine koji se ne vidi. Obicnom bastenskom onom boljom prskalicom to radim (ona sto se nosi na ramenu ili ledjima). Jeste da bi bilo bolje da je jaci pritisak, ali ja nikako nisam pronasao neki normalan nacin da ne napravim haos u prostoru i po zidovima. Imam inace i onaj aku pistolj koji neki cak i za auto koriste. Da je napolju i sve rasklopljeno, moze i bice super ... ali unutra mnogo tesko a da ne napravis situaciju za krecenje posle pranja klime :).

Ovo ja planiram da uradim na obe klime sad pred pranje.
Jel islo lako to sa cvikcanglama ? Ne znam koliko su tvrde one zice, da mi ne zapne u pola posla, pa da ostane onako - ni tamo- ni vamo :)
Takodje, jel si tako svu zicu uklonio, ili su ostali neki parcici itd ?
Kada budes resio da operes, skini usmerivac i otkaci krilca, zica se drzi za njih.

Vrh Dno