Btw, Solana je dobar projekat, ali nije još uvek zrela tehnologija. Zar nisu sada skoro imali pad mreže koji je trajao više sati, jer su imali nalet više miliona transakcija u kratkom vremenskom roku?
Jeste, bio je pad mreže ako se sećate otprilike u isto vreme kad je na Eterijumu bila prodaja ona prodaja BAYC 'zemljišta' i kad je TxFee na Eterijumu bio od 2k$ do 6k$.
Ukratko:
Botovi hoće Solana blokove, mreža pada
Botovi hoće Eterijum blokove, cene transakcija odu u nebesa
Ne zaboravite da je Solana beta mainnet tek oko 2 godine mlad.
Šta se konkretno desilo taj dan? Moglo bi da se kaže klasičan DDoS napad, ali nije. Jednostavno botovi pokušavali da mintuju NFT koji se pojavio i jednostavno su zagušili celu mrežu.
Slali su 6M Tx/s, gde je u trenucima prelazilo 100 Gbps ka pojedinačnim validatorima (gde su oni ostajali bez memorije jedan za drugim, nisu mogli da se dogovore oko konsenzusa, nisu mogli da se finalizuju blokovi... nema konsenzusa = nema mreže).
Validatori su onda morali da se dogovore na kom slot-u će da restartuju mrežu, u tom trenutku sam već pratim validator kanal na Discord-u i sve šta se dešava. Otprilike šta se izdešavalo, koga zanima:
0/A 🧵 on the SOL TXN "censorship" discussion that happened among validators during the recent @solana network halt. As perspective, I was active in t
cryptos.blue
(sve može da se proveri na Solana Discord serveru, gde ne da niko nije odlučio da haltuje mrežu što možete pročitati iz insinuacija nekih ovde koji eto čisto da upozore, već su validatori sami rešili problem bez ikakvog cenzurisanja bilo čega (transakcija ili programa na mreži))
7 sati zastoja i mreža je restartovana.
Već sutradan je MagicEden ubacio u svoj program bot porez, tako da je sa te strane odmah kratkoročno rešeno pitanje botova. Dugoročno, postoje planovi šta se implementira i razvija, tako da mogu i o tome ako neko želi da pročita.
Bot porez, 426 SOL-a za 3 dana, dovoljno da se botovi povuku, sve druge transakcije normalno funkcionišu.
Kad sam već kod MagicEden-a, sećate se da su se Solana NFT-evi pojavili na opensea market-u aprila meseca, ovo je statistika od pre par dana, veći broj korisnika i transakcija na MagicEden market place-u u odnosu na OpenSea.
Po meni je Solana odličan projekat sa dosta poteškoća trenutno. Poslednji primer pada mreže vam govori, kako jedan projekat (MagicEden) indirektno ugrozi mrežu (obaranje mreže, bot mintovanje NFTa), ali isto tako i odmah reši problem. To se zove iteracija u razvoju software-a.
Sa druge strane poteškoća su masa inovacija i ekosistem koji buja. Npr. Solana Pay tj. Solana Pay + NFT:
1 minut video
I za kraj, ako padne mreža ponovo, a vama su sredstva na mreži, šta da kažem sem puno sreće dok ne proradi ponovo.
kratko podsećanje:
27.08.2021
Izašao sam sa poslednjim delom SOL-a malopre na $85.5. Bila je zanimljiva vožnja od 9.5$ iz februara meseca. HOLD je zakon, zato samo strpljivo (čak i jedan dan čini razliku) ali uz obavezno uzimanje profita. Da li sam prerano izašao? Sigurno. Ali, eto me nazad u SOL na dipovima... ako ih bude 😅.
Cilj mi je bio 80$ avgust mesec, kraj godine 100$.
Dakle, ne shill-ujem ja ovde ništa, samo sam balls deep u Solana ekosistemu i mogu da vam dam neke informacije bilo pozitivne ili negativne. Nisam nikakav bag holder SOL-a. pa da branim svoju poziciju. Pitajte sve što vas zanima i kao i uvek DYOR.