Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne, uradio sam nešto što se većina nije setila da uradi.
Nisam išao direkt na buy nego sam kupio 1600 UST za 600$ kad je cena bila oko 0.35-0.37 i slao na TerraStation wallet gde sam u periodu kad se najviše LUNE mintovalo u peak-u hyperinflation-a (oko 2 sata pre gašenje mreže) swapovao svaki UST(0.3$) za oko prosečno 120-130k LUNE.
Ukupno sam mintovao oko 200 miliona LUNA. Zatim sam tu LUNU slao na CEX.io gde sam većinu prodavao na ceni 0.0002-0.0003, skoro 5-10x veća nego na FTX ili Binance u tom trenutku. Ostalo mi je još tih nekih 65miliona koje ću prodati čim budem mogao.

Summary
Uložio $600
Realizovani profit $30k
Nerealizovani profit $20k po ovoj ceni
Očekivani profit - $50k, 80x
Svaka cast na ideji, obozavam kad cujem nesto ovako :)

Nisam išao direkt na buy nego sam kupio 1600 UST za 600$ kad je cena bila oko 0.35-0.37 i slao na TerraStation wallet gde sam u periodu kad se najviše LUNE mintovalo u peak-u hyperinflation-a (oko 2 sata pre gašenje mreže) swapovao svaki UST(0.3$) za oko prosečno 120-130k LUNE.
Ukupno sam mintovao oko 200 miliona LUNA. Zatim sam tu LUNU slao na CEX.io gde sam većinu prodavao na ceni 0.0002-0.0003, skoro 5-10x veća nego na FTX ili Binance u tom trenutku. Ostalo mi je još tih nekih 65miliona koje ću prodati čim budem mogao.

Summary
Uložio $600
Realizovani profit $30k
Ludilo 😂

Summary
Uložio $600
Realizovani profit $30k
Big cohones. Naklon!

Sklanjaj pare sa CEX a samo...

Vise nego solidno je moglo da se prodje i trejdovanjem preko luna/busd para na binanceu ali verujem da je vecina ovde propustila taj voz vodjena pogresnom informacijom koju je neko prosledio tu noc, da ce token biti delistovan sa binancea a u stvari je samo delistovan luna/usdt par dok se sa busd trgovalo sve do jutarnjih sati gde su oni kojima to nije promaklo kupovali sakom i kapom koristeci feature od dve dodatne decimale na busd.
Ja sam to primetio nazalost prekasno, pretpostavljam i vecina ovde, hbg
Neko je dobro primetio i to treba da bude najveca skola iz svega ovoga, ne verovati NIKOME bez provere, DYOR DYOR po sto puta DYOR, niko nikome ukljucujuci i mene nije kriv sto nije odradio dva klika na binance i proverio sam sta se desava i sta se delistuje a sta ne

@saj @CTR99

1. Iznesem činjenice za L1 mreže (LTC:SOL, [TxFee, BlockTime]) sa default TxFee i BlockTime, glavni zagovornik Litecoin mreže mi pobija činjenice sa average TxFee i sa L2 mrežom (Lighning Network, koji inače koristi i BTC). To bi bilo kao kad bi upoređivali SOL:ETH (L1) [Polygon MATIC (L2)]. Ok.

2. Koristiti izraze kao 'instant', 'svašta nešto', ' i opet ce biti nista', 'razmeniti broj telefona'... je po meni previše neozbiljno u diskusiji. Implicirati 'ja sam pameten, ti pojma nemaš', 'ja znam nešto što ti ne znaš, ali ću to zadržati za sebe', 'centralizovaniji scam to više plaćenih šilera i ostrašćenih noob-ova' govori samo za sebe.
3. 'Za početak će biti dovoljno da shvatiš razliku izmedju decentralizovane i centralizovane mreže/kripta.'
'Nikakve milisekunde niti brze transakcije ne vrede pišljiva boba ako jedan čovek ili bord odluči da malo ugasi blokchain, da ga malo promeni ili šta god odluče. To nije kripto, to nije blokchain koji ima vrednost.'
Nakamoto coefficient:
Solana validatori:

Hmmmm, koji je to validator na Solani unstake-ovao ~5M SOL-a proteklih dana? Da nije možda ovaj:

Ostaje pitanje gde je taj SOL otišao???

Trenutak, samo da proverim stanje ostrašćenih noob-ova na forumu:

Ostra-Noob-Lo-L2.png

Očigledno je da nisam upućen u decentralizaciju za razliku od "znalaca" i njihovih "argumenata". :geek:

Odosmo predaleko u 'offtopic', mada sve je to diskusija o cenama. Ponešto je ego tripovi, potcenjivanje i neznanje, ali šta da se radi. Tu smo gde smo. ;):cool:

Alpha play, bravo!!! :geek:

Summary
Uložio $600
Realizovani profit $30k
Moj trade play prošlog meseca je bio praćenje novih Solana projekata i traženje gde je moguće napraviti prednost. Imam mogućnost da vidim kad se novi Serum market otvori (CLOB) nekoliko sati pre TGE-a i zvaničnog puštanja marketa. Play je bio sa SER tokenom gde sam postavio buy order na 0.2$ što je bila cena u seed round-u (public round 0.7$), vodeći se logikom da neće cena ispod toga da ide, a moguće da se neko prevari i proda mi tokene po toj ceni što se i desilo odmah nakon zvaničnog otvaranja marketa (SER/USDC), najverovatnije je to bio AMM kad je počeo da radi. Posle desetak minuta izlaz sa 120% profita, Da sam sačekao pola sata bilo bi 5x profita, ali što je sigurno sigurno, nisam želeo da rizikujem.

Još jednom bravo za trejd. Arbitražna ocena 10 :geek:.

Otprilike u isto vreme, 2-3 sata pre gašenja mreže (na žalost, niko se nije javio):

Arbitraža UST Binance - Solana mreža nekih 25% zarade. Binance 0.45$ Solana 0.57$. Sa Binance-a nema povlačenja tako da mrka kapa. Ako neko ima ideju sa neke druge mreže na Solanu, pošaljite DM. Pomoći ću koliko mogu sa Solana strane. Pool UST-USDC na Solani je nekih 8M$. Price impact ~2.54%.

Ljudi, impresioniran sam znanjem svih vas, i ovi sto hejtuju i sto brane solanu 🙃 I sto su zaradili i sto nisu.

Summary
Uložio $600
Realizovani profit $30k
Evo sledeći potencijalno dobar play, a ovo bi ujedno i bila moja hedge pozicija dok čekam relistovanje LUNE na CEXio a želim da obezbedim profit na ovim cenama:

Otvaranje short pozicije na Gate.io-u,
vidim da je cena oko 50% veća nego na ostalim menjačnicama a ujedno i futures par sa najviše dnevnog volumena. Ako/kada se desi da omoguće deposit LUNE ponovo, cena će pasti na realnu cenu u roku od 5min kao što se desilo sinoć na Bitfinex-u gde je cena bila možda 2-3x veća. U tom slučaju cena futures para bi trebalo da isprati pad spot cene donekle?
Ovo je dobro ako ste već nekim delom u longu na LUNU. DYOR, postoje neki rizici, prvi je da je to CEX i može u bilo kom trenutku da stopiraju trejdovanja zbog ko zna kojih razloga

Koliko koji projekat vredi i ko koliko se zalaze i razvija ,videli smo pre nekih 15tak meseci kada je zahebantski novcic zvani avav , pardon doge odleteo sa 20 satoshi na 1200 satoshi , ubrzo svi novcici sa prefiksom da podseca na ku4e su poleteli. Toliko vredi citanje , proucavanje i znanje o kritpo. Lepo je Musk kupovao na siguricu sa 20sat. a kada je pustena buva da kupuje on je lepo tada prodao i zaradio u proseku x300.
Sto se tice solane, suvise sam mator i kada cujem rec solana , meni se okrene zeludac jer podsesca me na onog spanca.
Niko ne pominje ovih par nedelja da se naprimer mozda ftc dize iz mrtvih . za dva meseca on je sa 17 satoshi narasao na 58. Ima li koga da je uleteo i da je sada u velikom pada kripta tu zaradio 300% ? tu je bio sve vreme ispred nasih ociju :) .
Ima i drugih potencijalnih koji eto se lelujaju na 20tak satoshi , mozda ih upravo Elon kupuje u tajnosti ...

Btw, Solana je dobar projekat, ali nije još uvek zrela tehnologija. Zar nisu sada skoro imali pad mreže koji je trajao više sati, jer su imali nalet više miliona transakcija u kratkom vremenskom roku?

Jeste, bio je pad mreže ako se sećate otprilike u isto vreme kad je na Eterijumu bila prodaja ona prodaja BAYC 'zemljišta' i kad je TxFee na Eterijumu bio od 2k$ do 6k$.
Ukratko:
Botovi hoće Solana blokove, mreža pada
Botovi hoće Eterijum blokove, cene transakcija odu u nebesa

Ne zaboravite da je Solana beta mainnet tek oko 2 godine mlad.

Šta se konkretno desilo taj dan? Moglo bi da se kaže klasičan DDoS napad, ali nije. Jednostavno botovi pokušavali da mintuju NFT koji se pojavio i jednostavno su zagušili celu mrežu.
Slali su 6M Tx/s, gde je u trenucima prelazilo 100 Gbps ka pojedinačnim validatorima (gde su oni ostajali bez memorije jedan za drugim, nisu mogli da se dogovore oko konsenzusa, nisu mogli da se finalizuju blokovi... nema konsenzusa = nema mreže).
Validatori su onda morali da se dogovore na kom slot-u će da restartuju mrežu, u tom trenutku sam već pratim validator kanal na Discord-u i sve šta se dešava. Otprilike šta se izdešavalo, koga zanima:
(sve može da se proveri na Solana Discord serveru, gde ne da niko nije odlučio da haltuje mrežu što možete pročitati iz insinuacija nekih ovde koji eto čisto da upozore, već su validatori sami rešili problem bez ikakvog cenzurisanja bilo čega (transakcija ili programa na mreži))
7 sati zastoja i mreža je restartovana.
Već sutradan je MagicEden ubacio u svoj program bot porez, tako da je sa te strane odmah kratkoročno rešeno pitanje botova. Dugoročno, postoje planovi šta se implementira i razvija, tako da mogu i o tome ako neko želi da pročita.
Bot porez, 426 SOL-a za 3 dana, dovoljno da se botovi povuku, sve druge transakcije normalno funkcionišu.

BotTax.png

Kad sam već kod MagicEden-a, sećate se da su se Solana NFT-evi pojavili na opensea market-u aprila meseca, ovo je statistika od pre par dana, veći broj korisnika i transakcija na MagicEden market place-u u odnosu na OpenSea.
Magic-Eden-Open-Sea-Statistika.jpg

Po meni je Solana odličan projekat sa dosta poteškoća trenutno. Poslednji primer pada mreže vam govori, kako jedan projekat (MagicEden) indirektno ugrozi mrežu (obaranje mreže, bot mintovanje NFTa), ali isto tako i odmah reši problem. To se zove iteracija u razvoju software-a.

Sa druge strane poteškoća su masa inovacija i ekosistem koji buja. Npr. Solana Pay tj. Solana Pay + NFT:
1 minut video

I za kraj, ako padne mreža ponovo, a vama su sredstva na mreži, šta da kažem sem puno sreće dok ne proradi ponovo. :p

kratko podsećanje:
27.08.2021
Izašao sam sa poslednjim delom SOL-a malopre na $85.5. Bila je zanimljiva vožnja od 9.5$ iz februara meseca. HOLD je zakon, zato samo strpljivo (čak i jedan dan čini razliku) ali uz obavezno uzimanje profita. Da li sam prerano izašao? Sigurno. Ali, eto me nazad u SOL na dipovima... ako ih bude 😅.
Cilj mi je bio 80$ avgust mesec, kraj godine 100$.

Dakle, ne shill-ujem ja ovde ništa, samo sam balls deep u Solana ekosistemu i mogu da vam dam neke informacije bilo pozitivne ili negativne. Nisam nikakav bag holder SOL-a. pa da branim svoju poziciju. Pitajte sve što vas zanima i kao i uvek DYOR.

@teslatesla
"Ne zaboravite da je Solana beta mainnet tek oko 2 godine mlad."

Mlad????

Mlad kao nešto pozitivno, ono...mlad, jak, zgodan. :)

Jedino što se raspada trenutno je tvoja mogućnost da dalje shill-uješ tvoju torbu LTC-a ovde na temi. :ROFLMAO:

Aj živeli! 🍺
Kad si takav strucnjak zasto si se na mene nakacio i na LTC? Nikada te nisam spomenuo a jos manje SOL. Sto se reklamiras preko mene?! Shilujes SOL? :ROFLMAO:

Inace, kao sto rekoh pre neki dan mislim da smo najgore prosli. Jako bitno sto zatvaramo nedeljnu svecu preko 30K. Sada bi trebalo da imamo malo stabilniji period, moguce i rast ali nije obavezno.

Nije nemoguce. Sve izgleda kao da smo nasli dno, da cena nece dole vise. Gomila novcica je u ovom padu sklonjena sa menjacnica, nisu zeleli da ih prodaju. Jos pre pada 40% ljudi je bilo u minusu, posle pada ko zna koliko. Moje skromno misljenje je da smo najgore prosli i da bi cena trebala da se odbije ali kao sto rekoh malopre, nije bas ni obavezno.

edit: da se ispravim, ne da nije nemoguce vec nije nerealno uopste.

Evo sledeći potencijalno dobar play, a ovo bi ujedno i bila moja hedge pozicija dok čekam relistovanje LUNE na CEXio a želim da obezbedim profit na ovim cenama:

Otvaranje short pozicije na Gate.io-u,
vidim da je cena oko 50% veća nego na ostalim menjačnicama a ujedno i futures par sa najviše dnevnog volumena. Ako/kada se desi da omoguće deposit LUNE ponovo, cena će pasti na realnu cenu u roku od 5min kao što se desilo sinoć na Bitfinex-u gde je cena bila možda 2-3x veća.

Ako je neko ispratio, postavio sam kad je bio LUNA bila 0.00042 (Dok je na ostalim marketima bila 0.0003) Na Gateio... Ne znam da li su omogućili deposit ali cena na Gate-u se skoro pa izjednačila sa cenama na ostalim marketima
Ako Hvataj.JPG

Mislim da bi trebao malo više da se edukuješ o kriptu pre nego što kreneš da prozivaš ljude. Za početak će biti dovoljno da shvatiš razliku izmedju decentralizovane i centralizovane mreže/kripta.
Kada to odradiš, javi se da prodiskutujemo tvoje poredjenje.
Javim se:
@saj @CTR99

1. Iznesem činjenice za L1 mreže (LTC:SOL, [TxFee, BlockTime]) sa default TxFee i BlockTime, glavni zagovornik Litecoin mreže mi pobija činjenice sa average TxFee i sa L2 mrežom (Lighning Network, koji inače koristi i BTC). To bi bilo kao kad bi upoređivali SOL:ETH (L1) [Polygon MATIC (L2)]. Ok.

2. Koristiti izraze kao 'instant', 'svašta nešto', ' i opet ce biti nista', 'razmeniti broj telefona'... je po meni previše neozbiljno u diskusiji. Implicirati 'ja sam pameten, ti pojma nemaš', 'ja znam nešto što ti ne znaš, ali ću to zadržati za sebe', 'centralizovaniji scam to više plaćenih šilera i ostrašćenih noob-ova' govori samo za sebe.
3. 'Za početak će biti dovoljno da shvatiš razliku izmedju decentralizovane i centralizovane mreže/kripta.'
'Nikakve milisekunde niti brze transakcije ne vrede pišljiva boba ako jedan čovek ili bord odluči da malo ugasi blokchain, da ga malo promeni ili šta god odluče. To nije kripto, to nije blokchain koji ima vrednost.'
Nakamoto coefficient:
Solana validatori:

Hmmmm, koji je to validator na Solani unstake-ovao ~5M SOL-a proteklih dana? Da nije možda ovaj:

Ostaje pitanje gde je taj SOL otišao???

Trenutak, samo da proverim stanje ostrašćenih noob-ova na forumu:

Ostra-Noob-Lo-L2.png

Očigledno je da nisam upućen u decentralizaciju za razliku od "znalaca" i njihovih "argumenata". :geek:

Odosmo predaleko u 'offtopic', mada sve je to diskusija o cenama. Ponešto je ego tripovi, potcenjivanje i neznanje, ali šta da se radi. Tu smo gde smo. ;):cool:

Diskutuje moje poređenje između centralizovane i decentralizovane mreže:
@teslatesla
"Ne zaboravite da je Solana beta mainnet tek oko 2 godine mlad."

Mlad????

Mlad kao nešto pozitivno, ono...mlad, jak, zgodan. :)

Mlad kao mladi som/klen koji hoće da priča o decentralizaciji, pa se upeca na jednu centralizovanu rečenicu u drugom postu. :) Šalim se malo, nemoj da se ljutiš, ali sam tražiš šalu.

Kad si takav strucnjak zasto si se na mene nakacio i na LTC? Nikada te nisam spomenuo a jos manje SOL.

Razmišljam šta da napišem, ali bilo bi previše grubo jer ipak si optimista, a ubijati optimizam ne ide nikako.
SOL moze da ima i 1.000.000x nizi fee od toga i opet ce biti nista.
no comment!

Živeli! 🍺

Nema potrebe pričati o decentralizaciji kada je SOL u pitanju jer ne postoji.

Nema potrebe ni pričati dalje na tu temu jer šiluješ projekat. Za teško centralizovanu mrežu daješ "argumente" da je decentralizovana i krš mrežu sa downtime-om u samo dve godine postojanja nazivaš dve godine mladom.

Saj je optimista, nije šiler. LTC je njegov izbor i oprimizam. To što ti radiš je šilovanje.

Nema potrebe pričati o decentralizaciji kada je SOL u pitanju jer ne postoji.
Odlično, sad ćeš ti meni i nama lepo da objasniš kako je to Solana mreža centralizovana... kako ne postoji decentralizacija... i da daš argumente za to.
Nema potrebe ni pričati dalje na tu temu
Nema argumenata ili nema potrebe? jel je maca pojela jezik? Ajde da pričamo, hajde da ne pričamo?!! pa odluči se već jednom i stani iza toga što pišeš.

Poslednja izmena:
Nemoj druze, upotrebi tu energiju na nesto drugo umesto sto se bez povoda raspravljas s ljudima koji te ne cackaju.
Buducnost kripta je u L2 pa i L3 mrezama, to je jasno godinama unazad. Kombinacijama raznih mreza mogucnosti su prakticno neogranicene. To sto ti pljujes neku L1 je besmisleno. Ta mreza radi 10 godina kao sat. SOL puca po savovima, malo malo pa neki problem. I pored toga SOL se sjajno drzi. Poredjenje je Litecoin mreze i Solane je poredjenje baba i zaba. Uludo trosis vreme i energiju.
Pisi slobodno o Solani, drago mi je kad neko prati desavanja kao ti. Samo iz tog razloga nisi na ignore, da bih mogao nesto korisno da procitam.

LUNA tankuje a meni već 4. dan zaključani na CEXio. To je za zatvor šta rade, mogao sam prodati juče za 2x veću cenu nego što je sada
Nemoj mnogo sa se nadas da ces uzeti ostatak na cex-u je bio ****** volume i ranije, a teako da ce ponovo da vrate projekat nazad.. ( nema novih blokova koliko kapiram )...

Uzivaj u uzetom odigro si majstorski..

Uzmi deo zarade u kes i pici na kurve i koks ili auto ili plac neki ili sta god ti daje srecu.

Na kraju krajeva svi smo mi u "tamnom vilajetu" ovde :) ( citaj uvek cemo da zalimo zato sto nismo uzeli vise a mogli smo )

Sto se tice SOL-a to je centralizovan projekat ... Pogledajte sta je potrebno da bi neko otvorio NODE na SOL-u -> zato je i tako brz.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno