Težak bunarLjudi de smo sad zna li se nesto 😂
Ti si baš optimistaTežak bunar
Nakon objave novih tarifa nasdaq -4%, sp500 -3% after hours.Trumpove tarife danas u 22h po našem vremenu.
Da li je to sve većinom već "Priced in" u ove silne padove ? Iskreno se nadam da jeste..uf.
Verovato neki divlji skokovi i padovi za vreme obraćanja ? A šta kasnije, kakva su očekivanja ?
***, novo je to da su altovi totalno ******i, za razliku od svih ciklusa do sad, što reče kolega iznad, masakr bukvalnoPosle kiše uvek dođe sunce, tako je uvek bilo i biće nadalje. Ništa novo.
Eth veliko razocarenje po meniJa sam poredjao kupovine za ETH od 1800 do 1500, ne bi trebalo da idemo ispod nadam se, ako ce vec biti drugog dela bull ciklusa...
Ja sam poredjao kupovine za ETH od 1800 do 1500, ne bi trebalo da idemo ispod nadam se, ako ce vec biti drugog dela bull ciklusa...
Ja čekam spustanje kamatnih stopa. Nadam se da će ovaj pičvajz samo ubrzati prelazak na QE, mada nesam stručljak
Negativan sentiment na forumu uliva nadu, pošto po običaju sve ide kontra od očekivanja većine.
Briga mene za njihovu ekonomiju zanima me upumpavanje love u Stock/Kripto market.QE je samo inflacija pod drugim imenom. Ako pojačavaš inflaciju kad je ona niska, ti stimulišeš ekonomski rast; ali kada podižeš inflaciju kad je ona već visoka kao sada, ti gušiš ekonomski rast. Ni jedna ekonomija sa visokom inflacijom ne može da krene nabolje dok se prvo ne obračuna sa inflacijom, pitaj po Južnoj Americi, objasniće ti. Tramp naravno neće da pita nikoga, već će zahtevati inflaciju, jer on zna najbolje, ostaje da se vidi hoće li to i dobiti.
Diletantizam najgoreg nivoa, šta je uradio sa ovim tarifama, to ni malo dete ne bi napravilo. Umesto da gleda šta od koga uvoze i izvoze i naprave ozbiljne analize, Tramp je samo uzeo količnik trgovinskog deficita i ukupnog uvoza. Tako je recimo odvalio visoke tarife na Vijetnam koji izvozi puno jeftine robe u SAD koju Amerika i onako ne može da isplativo proizvede i mora da kupi, a kao relativno siromašna zemlja nema šta iz Amerike da uveze.
Briga mene za njihovu ekonomiju zanima me upumpavanje love u Stock/Kripto market.
A ne razumem sta se loze svi oko tarifa, pa valjda ste do sada skontali sta on sve vreme radi, posto je sve drzave naguzio sa ovim svaki lider ce da dodje kod njega i proba da dogovori bilateralni trejd dil, to je poenta cele price.
Verujem da to nije lokalna MZ.... i da su neki uceni ljudi napravili neku analizu i plan sto i zasto..ako ce biti lose verovatno i za to postoji razlogQE je samo inflacija pod drugim imenom. Ako pojačavaš inflaciju kad je ona niska, ti stimulišeš ekonomski rast; ali kada podižeš inflaciju kad je ona već visoka kao sada, ti gušiš ekonomski rast. Ni jedna ekonomija sa visokom inflacijom ne može da krene nabolje dok se prvo ne obračuna sa inflacijom, pitaj po Južnoj Americi, objasniće ti. Tramp naravno neće da pita nikoga, već će zahtevati inflaciju, jer on zna najbolje, ostaje da se vidi hoće li to i dobiti.
Diletantizam najgoreg nivoa, šta je uradio sa ovim tarifama, to ni malo dete ne bi napravilo. Umesto da gleda šta od koga uvoze i izvoze i naprave ozbiljne analize, Tramp je samo uzeo količnik trgovinskog deficita i ukupnog uvoza. Tako je recimo odvalio visoke tarife na Vijetnam koji izvozi puno jeftine robe u SAD koju Amerika i onako ne može da isplativo proizvede i mora da kupi, a kao relativno siromašna zemlja nema šta iz Amerike da uveze.
U prethodnom Trampovom mandatu je usd pao oko 20% u odnosu na eur za 4 godine. To je njegova politika, slabiji dolar da izvoz bude jeftiniji i visoke carine da uvoz bude skuplji. Uz to zeli i nize kamate da bude vise investicija i da refinansiranje duga bude jeftinije.Ljudi, svaka čast na trezvenom razmišljanju i analizi!
Samo bih još nešto dodao... DXY (dolar) index od inauguracije u padu ~7.5%, tako da i mi koji smo u USD stable-ima nismo pošteđeni. Na to treba dodati da je u Srbiji inflacija samo u februaru iznosila 4.5% prema zvaničnom podatku NBS-e. Naš omiljeni žuti predsednik hoće da uradi istorijsku stvar nakon Brett Woods sistemа/dogovora koji je počeo nakon drugog svetskog rata. Od tada (od '50ih), američka proizvodnja opada u odnosu na globalnu, na korist dolara kao rezervne valute pa samim tim i izvoženja inflacije van Amerike. U međuvremenu se proizvodnja preselila van amerike ('50ih oko 27% u odnosu na global, danas oko 10-11%). Zato DJT i priča da hoće da vrati proizvodnju u Ameriku tj. da krene sa novim 'ciklusom'. Tarife su trenutno samo pregovaračka pozicija! Da li će i koliko u tome uspeti, koliko će da traje, ostaje da vidimo.
Što se tiče kripta, neverovatno je kolike su manipulacije i otimanje likvidnosti (napad na HiperLiquid pre 10-ak dana). Binance i još neki mogu trenutno da manipulišu cenama kripta, ali kad nova američka administracija donese nova pravila, loše im se piše. Ne zaboravite da se Binance izvukao sa samo 4B$ kazne (npr. FB je platio pre par godina 5B$ kazne EU), da je CZ dokazani kriminalac i da je on delom kriv za onaj FTX fijasko. NE DRŽITE KRIPTO NA MENJAČNICAMA!!!
Navodno sam početkom februara prebacio prebacio 1000 USDC-a u EURC (Circle), danas ti EURC vrede 1130 USDC-a (+13%). Probajte da nađete u ovoj makro situaciji prilike za zaradu. Cika Gavra je spomenuo i arbitražu koliko se sećam.![]()
Verujem da to nije lokalna MZ.... i da su neki uceni ljudi napravili neku analizu i plan sto i zasto..ako ce biti lose verovatno i za to postoji razlog
Sustina je nama, da se prilagodjavamo![]()
*Ovo sto objavljuje Nbs je medjugodisnja inflacija, znaci 4.5% od proslog februara do ovog. Ali to treba uzeti sa rezervom jer se koriste raznim trikovima da prikazu manju inflaciju nego sto jeste.
Извршни одбор Народне банке Србије, на седници Извршног одбора од 12. децембра 2024. године, одредио је циљану стопу укупне инфлације, за период од јануара 2025. до децембра 2027. године у висини 3%, с дозвољеним одступањем ± 1,5 п. п. (Меморандум Народне банке Србије о циљаним стопама инфлације до 2027. године).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari