Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Binance i Wintermute:

Winter-Mute01.png

Winter-Mute02.png

Winter-Mute-Mim.jpg

Winter-Mute-Massive-Dump.jpg

Circle-ova USDC adresa na Solani. Radi 'štamparija', ne staje:

Trumpove tarife danas u 22h po našem vremenu.
Da li je to sve većinom već "Priced in" u ove silne padove ? Iskreno se nadam da jeste..uf.
Verovato neki divlji skokovi i padovi za vreme obraćanja ? A šta kasnije, kakva su očekivanja ?

Trumpove tarife danas u 22h po našem vremenu.
Da li je to sve većinom već "Priced in" u ove silne padove ? Iskreno se nadam da jeste..uf.
Verovato neki divlji skokovi i padovi za vreme obraćanja ? A šta kasnije, kakva su očekivanja ?
Nakon objave novih tarifa nasdaq -4%, sp500 -3% after hours.

Tramp, omraženiji čak i od ovog našeg ludaka :)

Prilozi

• Screenshot_20250403_001336_TabTrader.png
    Screenshot_20250403_001336_TabTrader.png
    138 KB · Pregleda: 75
Nece imati sta da se proda u maju, od altova ni dugmici nece ostati.. Ovo je masakr nad altovima.. Daj Boze da se oporave ali tesko..

Ja sam poredjao kupovine za ETH od 1800 do 1500, ne bi trebalo da idemo ispod nadam se, ako ce vec biti drugog dela bull ciklusa...

Ja sam poredjao kupovine za ETH od 1800 do 1500, ne bi trebalo da idemo ispod nadam se, ako ce vec biti drugog dela bull ciklusa...

A šta ako ne bude drugog dela i mi ulazimo u poslednji kripto bear market? ;)

Još je prerano da se kaže gde ćemo, ali je bond market konačno reagovao nakon što je debeli objavio Liquidation Day i prinosi su krenuli naniže. Pada i berza, i nafta, zlato i metali, kriptosi se zapravo iznenađujuće solidno drže, verovatno jer su već puno iskrvarili.

Ako ne bude, ostaje mi druga polovina stablecoin-a koju cu izvuci u kes a kripto ide u visegodisnji yield pa otom potom...

S obzirom na sva desavanja BTC je ostao iznad 80k, za mene licno iznenađujuće, jako dobar signal. Nadam se nekom povoljnijem periodu jer sa ovih 80k+ i dalje ima sansu za jos jedan izlet na 100k+
I ranije sam govorio sve je manje vremena da vidimo neki finalni pump, ali ipak ima jos nade, sad nam ostaje da strpljivo cekamo rasplet.

Ja čekam spustanje kamatnih stopa. Nadam se da će ovaj pičvajz samo ubrzati prelazak na QE, mada nesam stručljak

Ja čekam spustanje kamatnih stopa. Nadam se da će ovaj pičvajz samo ubrzati prelazak na QE, mada nesam stručljak

QE je samo inflacija pod drugim imenom. Ako pojačavaš inflaciju kad je ona niska, ti stimulišeš ekonomski rast; ali kada podižeš inflaciju kad je ona već visoka kao sada, ti gušiš ekonomski rast. Ni jedna ekonomija sa visokom inflacijom ne može da krene nabolje dok se prvo ne obračuna sa inflacijom, pitaj po Južnoj Americi, objasniće ti. Tramp naravno neće da pita nikoga, već će zahtevati inflaciju, jer on zna najbolje, ostaje da se vidi hoće li to i dobiti.

Diletantizam najgoreg nivoa, šta je uradio sa ovim tarifama, to ni malo dete ne bi napravilo. Umesto da gleda šta od koga uvoze i izvoze i naprave ozbiljne analize, Tramp je samo uzeo količnik trgovinskog deficita i ukupnog uvoza. Tako je recimo odvalio visoke tarife na Vijetnam koji izvozi puno jeftine robe u SAD koju Amerika i onako ne može da isplativo proizvede i mora da kupi, a kao relativno siromašna zemlja nema šta iz Amerike da uveze.

Negativan sentiment na forumu uliva nadu, pošto po običaju sve ide kontra od očekivanja većine.

Istina. Ali postoje melt up i melt down situacije kad je većina u pravu, a ko tad ide protiv nje, može ozbiljno da nadrlja.

QE je samo inflacija pod drugim imenom. Ako pojačavaš inflaciju kad je ona niska, ti stimulišeš ekonomski rast; ali kada podižeš inflaciju kad je ona već visoka kao sada, ti gušiš ekonomski rast. Ni jedna ekonomija sa visokom inflacijom ne može da krene nabolje dok se prvo ne obračuna sa inflacijom, pitaj po Južnoj Americi, objasniće ti. Tramp naravno neće da pita nikoga, već će zahtevati inflaciju, jer on zna najbolje, ostaje da se vidi hoće li to i dobiti.

Diletantizam najgoreg nivoa, šta je uradio sa ovim tarifama, to ni malo dete ne bi napravilo. Umesto da gleda šta od koga uvoze i izvoze i naprave ozbiljne analize, Tramp je samo uzeo količnik trgovinskog deficita i ukupnog uvoza. Tako je recimo odvalio visoke tarife na Vijetnam koji izvozi puno jeftine robe u SAD koju Amerika i onako ne može da isplativo proizvede i mora da kupi, a kao relativno siromašna zemlja nema šta iz Amerike da uveze.
Briga mene za njihovu ekonomiju zanima me upumpavanje love u Stock/Kripto market.

A ne razumem sta se loze svi oko tarifa, pa valjda ste do sada skontali sta on sve vreme radi, posto je sve drzave naguzio sa ovim svaki lider ce da dodje kod njega i proba da dogovori bilateralni trejd dil, to je poenta cele price.

Briga mene za njihovu ekonomiju zanima me upumpavanje love u Stock/Kripto market.

Poenta je u tome što zadnji put kad smo imali takvu situaciju tamo 70-tih, upumpavanje love je činilo da finansijski aseti rastu, ali manje od stope realne inflacije. Kriptosi nisu postojali tada, ali su realno finansijski aseti, tako da ako bi se ostvarilo to što priželjkuješ, BTC bi za par godina mogao da izađe na milion dolara, ali bi za taj milion mogao da kupiš manje stvari nego danas za 80k koliko mu je sada cena. Tako da bi tebi brojevi rasli, ali bi u stvarnosti samo siromašio.

A ne razumem sta se loze svi oko tarifa, pa valjda ste do sada skontali sta on sve vreme radi, posto je sve drzave naguzio sa ovim svaki lider ce da dodje kod njega i proba da dogovori bilateralni trejd dil, to je poenta cele price.

Ili ostatak sveta može da napravi dilove između sebe i isključi Ameriku. Ne postoji ništa što SAD proizvodi, a da ostatak sveta ne može da zameni. Amerika ima trgovinski deficit zato što je prosto jeftinije naštampati dolare nego proizvoditi robu. Znači, Amerika dobije nešto (robu) u zamenu za ništa (fiat dolare) i još se njen predsednik žali da su oni iskorišćavana stranka u toj transakciji. Tu Tramp ne kapira koliko je njegova pozicija zapravo slaba i počiva jedino na tome koliko je ostatak sveta zavađen međusobno, pa im treba američka vojska da održava poredak. Poslednja stvar koju treba da radi je da stimuliše svet da se ujedini protiv njega, što on upravo čini.

Verujem da to nije lokalna MZ.... i da su neki uceni ljudi napravili neku analizu i plan sto i zasto..ako ce biti lose verovatno i za to postoji razlog

U suprotnom lakse i jeftinije bi mu bilo da prati forum, tebe, mene, Miku i Ziku :)

Sustina je nama, da se prilagodjavamo ;)

Ljudi, svaka čast na trezvenom razmišljanju i analizi! :cool:
Samo bih još nešto dodao... DXY (dolar) index od inauguracije u padu ~7.5%, tako da i mi koji smo u USD stable-ima nismo pošteđeni. Na to treba dodati da je u Srbiji inflacija samo u februaru iznosila 4.5% prema zvaničnom podatku NBS-e. Naš omiljeni žuti predsednik hoće da uradi istorijsku stvar nakon Brett Woods sistemа/dogovora koji je počeo nakon drugog svetskog rata. Od tada (od '50ih), američka proizvodnja opada u odnosu na globalnu, na korist dolara kao rezervne valute pa samim tim i izvoženja inflacije van Amerike. U međuvremenu se proizvodnja preselila van amerike ('50ih oko 27% u odnosu na global, danas oko 10-11%). Zato DJT i priča da hoće da vrati proizvodnju u Ameriku tj. da krene sa novim 'ciklusom'. Tarife su trenutno samo pregovaračka pozicija! Da li će i koliko u tome uspeti, koliko će da traje, ostaje da vidimo.
Što se tiče kripta, neverovatno je kolike su manipulacije i otimanje likvidnosti (napad na HiperLiquid pre 10-ak dana). Binance i još neki mogu trenutno da manipulišu cenama kripta, ali kad nova američka administracija donese nova pravila, loše im se piše. Ne zaboravite da se Binance izvukao sa samo 4B$ kazne (npr. FB je platio pre par godina 5B$ kazne EU), da je CZ dokazani kriminalac i da je on delom kriv za onaj FTX fijasko. NE DRŽITE KRIPTO NA MENJAČNICAMA!!!
Navodno sam početkom februara prebacio prebacio 1000 USDC-a u EURC (Circle), danas ti EURC vrede 1130 USDC-a (+13%). Probajte da nađete u ovoj makro situaciji prilike za zaradu. Cika Gavra je spomenuo i arbitražu koliko se sećam. ;)

Ljudi, svaka čast na trezvenom razmišljanju i analizi! :cool:
Samo bih još nešto dodao... DXY (dolar) index od inauguracije u padu ~7.5%, tako da i mi koji smo u USD stable-ima nismo pošteđeni. Na to treba dodati da je u Srbiji inflacija samo u februaru iznosila 4.5% prema zvaničnom podatku NBS-e. Naš omiljeni žuti predsednik hoće da uradi istorijsku stvar nakon Brett Woods sistemа/dogovora koji je počeo nakon drugog svetskog rata. Od tada (od '50ih), američka proizvodnja opada u odnosu na globalnu, na korist dolara kao rezervne valute pa samim tim i izvoženja inflacije van Amerike. U međuvremenu se proizvodnja preselila van amerike ('50ih oko 27% u odnosu na global, danas oko 10-11%). Zato DJT i priča da hoće da vrati proizvodnju u Ameriku tj. da krene sa novim 'ciklusom'. Tarife su trenutno samo pregovaračka pozicija! Da li će i koliko u tome uspeti, koliko će da traje, ostaje da vidimo.
Što se tiče kripta, neverovatno je kolike su manipulacije i otimanje likvidnosti (napad na HiperLiquid pre 10-ak dana). Binance i još neki mogu trenutno da manipulišu cenama kripta, ali kad nova američka administracija donese nova pravila, loše im se piše. Ne zaboravite da se Binance izvukao sa samo 4B$ kazne (npr. FB je platio pre par godina 5B$ kazne EU), da je CZ dokazani kriminalac i da je on delom kriv za onaj FTX fijasko. NE DRŽITE KRIPTO NA MENJAČNICAMA!!!
Navodno sam početkom februara prebacio prebacio 1000 USDC-a u EURC (Circle), danas ti EURC vrede 1130 USDC-a (+13%). Probajte da nađete u ovoj makro situaciji prilike za zaradu. Cika Gavra je spomenuo i arbitražu koliko se sećam. ;)
U prethodnom Trampovom mandatu je usd pao oko 20% u odnosu na eur za 4 godine. To je njegova politika, slabiji dolar da izvoz bude jeftiniji i visoke carine da uvoz bude skuplji. Uz to zeli i nize kamate da bude vise investicija i da refinansiranje duga bude jeftinije.
Danas je Kina uvela kontra mere (34% carine) tako da je trgovinski rat vec poceo.
Ja sam kupio kineski Neo kad je ta vest izasla. Verujem da ima sanse da novac uskoro nadje put do kripta jer on ne podleze carinama. (Mozda ovo malo sunca danas pozitivno deluje na mene)
U svakom slucaju fokusiram se na altove koji su trenutno propali a preziveli su makar jedan bear market jer se ne moze znati dokle ce ovaj sell off trajati. Btc bih kupovao ispod 70k.

*Ovo sto objavljuje Nbs je medjugodisnja inflacija, znaci 4.5% od proslog februara do ovog. Ali to treba uzeti sa rezervom jer se koriste raznim trikovima da prikazu manju inflaciju nego sto jeste.

Verujem da to nije lokalna MZ.... i da su neki uceni ljudi napravili neku analizu i plan sto i zasto..ako ce biti lose verovatno i za to postoji razlog

Sine, oni su na listu država i teritorija obuhvaćenih tarifama stavili i nenastanjena ostrva na kojima žive samo pingvini. Svi im se smeju.

image-14.png

Sustina je nama, da se prilagodjavamo ;)

Ja nekako bolje funkcionišem u krizi. Navikao, valjda.

*Ovo sto objavljuje Nbs je medjugodisnja inflacija, znaci 4.5% od proslog februara do ovog. Ali to treba uzeti sa rezervom jer se koriste raznim trikovima da prikazu manju inflaciju nego sto jeste.

Naravno, da ne pričamo o ostalim parametrima tipa GDP-BDP u koje ulazi svo ovo zaduživanje sa izgradnjom npr. puteva i ugrađivanjima podfirmi tj. isisavanja novca iz budžeta.
Koliko razumem ovo bi trebalo da bude 4.5% za januar i februar 2025. Ispravite me ako grešim...

Извршни одбор Народне банке Србије, на седници Извршног одбора од 12. децембра 2024. године, одредио је циљану стопу укупне инфлације, за период од јануара 2025. до децембра 2027. године у висини 3%, с дозвољеним одступањем ± 1,5 п. п. (Меморандум Народне банке Србије о циљаним стопама инфлације до 2027. године).

Nazad
Vrh Dno