koliko ja vidim, tubular klincher nema za mtb. da ima ne bi bila losha varijanta, josh ako u njih moze da se sipa silant...ful.
obichan tubular nije jeftina varijanta, jedan poznanik je kupovao tufo xc neke, 90-100e je komad...imaju brdo TPI, teshko se bushe, ali kad se probushe ili iseku, samo kanta.
a izbor guma je vishe nego jadan, pogotovo kod nas... moozda se neshto promenilo danas, nisam neshto u toku obzirom da nemam tubular tochkove, niti znam mnogo ljudi sa istim.
sa tubeless sistemom malo ushtedish na masi, npr prosek unutrashnja je ~150-200g, a ovamo sipash silant ~80-100ml + traka + ventil ~120g,
sitno trnje i do 2mm rasekotine se i ne provale, vece od toga moze da se zaustavi posle nekog vremena, al moze opet vremenom pod pritiskom da popusti, mada moze i da drzi.
gotovo svaku gumu/felnu mozesh da stavish tako, ali mora biti nova, ili skoro nova guma, ali ful chista i bez ostecenja, kao i felna.
kad se iseche guma toliko da silant sav iscuri tj ne moze da zakrpi, skinesh tubeles ventil, stavish unutrashnju gumu (nosim 1-2 u rancu svakako

) i vozish dalje, tako da, car support ne treba.
od ulaganja imash ventile i traku, pa sad ili ful varijanta ili improvizacija (recimo 5-30e) i sealant....~30e za litar, ili uzeti od nekoga 150-200ml za 0-500-1000din

.
ono najzeznutije u celoj tubeless prichi je shto ti treba kompresor da bi nabacio ivice gume na felnu (pogotovo ako je neka sub 400g papir tanka kevlarusha

), ili pak rad u nekom od servisa koji imaju isti.
znachi, rekoh skoro svaka guma i felna, plice felne i/ili u kombinaciji sa krivim, troshnim, oshtecenim i sl gumama, teshko da ce drzati pritisak... da ne bude rekao demios moze sve
ono najinteresantnije, (makar u mom sluchaju) tubeles ce pokazati zube najvishe u offroudu,
dok sve ove raseoktine tj uprapashcavanja celog sistema su se deshavala na bici stazi po asfaltu na staklu i sam nailazio na neke metalne oshtre predmete,
pa je pozeljno i u ovom sluchaju kupovati kvalitetnije gume sa dosta TPI i barem 500g, ako se vec ne uzimaju tubeles ready.
kad god sam stavljao tubeless, stavljao sam nove gume i to je obichno trajalo 3-4meseca, sa tim da posle mesec dva, krece da nestaje voda ili vec koji je medium u kome je rastvoren latex,
i umeju da se prave grudvice ili se spajaju u lopticu, pa ono... ne bi bilo loshe kontrolisati to sve nakon 2-3 meseca... dodati silanta/ukloniti taj ugrushak ako se stvorio i sl....
mozda je meni upala bila neka nechistoca ili nisam dobro promuckao silant, ne znam...
https://www.youtube.com/watch?v=WYc0qBlb4Ek
taj poznanik je bash imao ovakvu tubular gumu i ovakav tochak
https://www.youtube.com/watch?v=FTlZvOVG8zs