Šta je novo?

Banka Poštanska Štedionica (bivša MTS Banka) (2024)

@momals84 ukratko su sve prednosti u korist iRačuna u smislu da je bez održavanja i naknada na naloge za prenos, osim provizije od 1% za potrošnju u inostranstvu (pod tim podrazumevam da ćeš tražiti povezivanje Visa dinarske kartice na devizni račun).

@momals84 Ako ti ne smeta provizija od 1% , nepovoljniji kurs za devize, i u suštini otvaranja dva računa i povezivanje kartica. Onda je alternativa.

• Like
Reagovanja: uji
@momals84 u kontekstu loše menjačnice govoreći, član u temi za platne kartice je pristao na moj predlog da otvori dinarsku i deviznu Visa internet, te mu namenski dinarski služi da iz druge banke na njega pusti nalog za prenos u dinarima od kojih kupuje evre za deviznu radi potrošnje u inostranstvu. Kartica samo nosi taj naziv, inače ima čip, magnetnu traku i beskontaktno plaćanje kao i ostale regularne, s tom razlikom što je uslovljeno da se prilikom otvaranja uplati depozit od 2000 dinara, odnosno 20€, ali promenom core sistema je depozit ustvari ukinut i može da se koristi ili podigne. Troškovi su 100 za uručenje i 150 dinara godišnja članarina (za deviznu po srednjem kursu), važe 4 godine.
Alternativno, možeš u Erste da poručiš Visa deviznu za 3.5€ na 3 godine uz mobilnu aplikaciju, ukoliko ti ne smeta da evre uplaćuješ na šalteru.

Da li neko od vas koristi ili je koristio iracun, razmisljam za ugasim racun u postanskoj pa trazim neku alternativu, prednost rajfajzen banke je sto mogu novac da uplatim na bankomatu bez cekanja.
Ja koristim ali manje vise kolege su ti sve rekle. Imas proviziju 1% tako da ja samo kad treba saljem sa jednog racuna na drugi sve placam stedionicinom karticom van zemlje.

@momals84 u kontekstu loše menjačnice govoreći, član u temi za platne kartice je pristao na moj predlog da otvori dinarsku i deviznu Visa internet, te mu namenski dinarski služi da iz druge banke na njega pusti nalog za prenos u dinarima od kojih kupuje evre za deviznu radi potrošnje u inostranstvu. Kartica samo nosi taj naziv, inače ima čip, magnetnu traku i beskontaktno plaćanje kao i ostale regularne, s tom razlikom što je uslovljeno da se prilikom otvaranja uplati depozit od 2000 dinara, odnosno 20€, ali promenom core sistema je depozit ustvari ukinut i može da se koristi ili podigne. Troškovi su 100 za uručenje i 150 dinara godišnja članarina (za deviznu po srednjem kursu), važe 4 godine.
Alternativno, možeš u Erste da poručiš Visa deviznu za 3.5€ na 3 godine uz mobilnu aplikaciju, ukoliko ti ne smeta da evre uplaćuješ na šalteru.

Da li su tu dve kartice za dinarski i devizni ili je jedna za oba? Depozit se plaća 2000 RSD posebno za dinarski i 20 EUR posebno za devizni? Imam neki stari namenski račun od AMSS, kao i studentski. Da li mogu neki od ova dva da koristim za prebacivanje na devizni namenski?

Da li su tu dve kartice za dinarski i devizni ili je jedna za oba? Depozit se plaća 2000 RSD posebno za dinarski i 20 EUR posebno za devizni?
Posebne su, jednovalutne. Važi pravilo kao i inače, iz dinarske autokonverzija u evrima po kursu banke i kod devizne evro obračunska valuta, a potrošnja po Visa exchange rate uz rezervaciju po bančinom prodajnom.
Imam neki stari namenski račun od AMSS, kao i studentski. Da li mogu neki od ova dva da koristim za prebacivanje na devizni namenski?
Da, možeš. U suštini, nije na odmet za AMSS račun da probaš sa nekom manjom uplatom, a na studentskom već nema problema, takođe ga imam.

Da, možeš. U suštini, nije na odmet za AMSS račun da probaš sa nekom manjom uplatom, a na studentskom već nema problema, takođe ga imam.

Taman ću da odem da uzmem studentsku Dinu posle godinu dana (ako je još čuvaju) i otvorim devizni za Visa Internet. Dobra je to fora jer je kurs dobar (117,7), dok kod Yettela imam 118,7, te ne moram da se cimam po menjačnicama ako hoću bolji kurs za EUR.

• Like
Taman ću da odem da uzmem studentsku Dinu posle godinu dana (ako je još čuvaju).
U tom slučaju ti je Dina UPI odlična opcija ako iz dinara direktno kupuješ ono što je u dolarima. Moj je stari tip bez JOB-a, otvorio sam ga pred 27. rođendan pa mi nacionalna nažalost važi do 2028. 🥲

U tom slučaju ti je Dina UPI odlična opcija ako iz dinara direktno kupuješ ono što je u dolarima. Moj je stari tip bez JOB-a, otvorio sam ga pred 27. rođendan pa mi nacionalna nažalost važi do 2028. 🥲

Da, znam za Dina UPI ide srednji kurs ka dolarima. Ja sam još 15.01.2024. podneo zahtev za studentski račun iako sam u tridesetim, ali sam ponovo student. Piše da je UPI i da važi do kraja ove godine. Vidim sad da i dalje stoji da me čeka kartica u ekspozituri.

Poslednja izmena:
  • Like
U tom slučaju ti je Dina UPI odlična opcija ako iz dinara direktno kupuješ ono što je u dolarima.

Evo, računam sad i CNY->USD UPI kurs + USD->RSD srednji kurs povoljnije nego CNY->EUR VISA kurs + EUR->RSD kurs iz aplikacije. Verovatno je i za ostale valute osim EUR ista situacija. Čak i za EUR iz EUR u RSD preko USD sa UPI ispadne 117.7717, dok je u aplikaciji trenutno kurs 117.7174, dakle minorna razlika. MasterCard u određenim slučajevima ima nešto bolji kurs od Visa-e, ali je opet UPI ili isti ili bolji.

Dakle, u konačnici, osim ako je EUR u pitanju, svugde gde se prima UnionPay treba plaćati njime, pa čak kod plaćanja EUR je kurs maltene isti.

• Like
Evo, uzeo i isprobao Dina UPI na Aliexpress. Računao USD->RSD kurs oko 103.30 umesto 103.04 koji je današnji srednji kurs USD. Kontam da će prilikom knjiženja da bude zaračunat srednji kurs.

Kako ide reizdavanje studentske Dine? Ističe mi 12/25. Ide automatski ili?

Da li vam stižu sms poruke za priliv? Stigla mi je samo za korišćenje kartice, ali za priliv ništa.

Kako ide reizdavanje studentske Dine? Ističe mi 12/25. Ide automatski ili?
Automatski, nadam se.
Da li vam stižu sms poruke za priliv? Stigla mi je samo za korišćenje kartice, ali za priliv ništa.
Ne, mada sam im po tekućem prijavio da mi je operator Globaltel, to je tako ostalo i nisam menjao. Za Visa internet je ostao Yettel, pošto me je mrzelo da se akam do ekspoziture i tražim promenu. Nemam ugovoren Card alarm.
Uglavnom, za priliv dobijam push notifikacije i to mi je dovoljno.

Pitao sam zbog toga kako uopšte verifikuju da je korisnik još uvek student.
Sigurno isto kao prvi put što su proverili. Podsećanja radi, za otvaranje su dovoljni JMBG i fakultet, na osnovu čega oni samostalno utvrde da li si stvarno student na navedenom fakultetu. Ne treba ti nikakva dodatna potvrda.

Ja nisam dobio ni push notifikaciju za priliv.
Trebalo bi da rade push notifikacije. SMS info, koliko sam upućen, ne radi na studentskom, ali je zato Card Alarm besplatan.

Trebalo bi da rade push notifikacije. SMS info, koliko sam upućen, ne radi na studentskom, ali je zato Card Alarm besplatan.

Poprilično su im komfuzne tarife od kad su prešli na nov sistem. U novoj tarifi od 18.02.2025. stoji Card Alarm 3 RSD za DINA UPI, bez ikakve napomene da se ne naplaćuje na studentskom. Za sms servis stoji bez naknade za korisnike elektronskog bankarstva, bez ikakve napomene da ne važi za studentske račune. Čak u donjem delu piše naknada 3 RSD za ostale račune osim za ... studentski račun ... (između ostalih). Takođe u pregledu usluga prema tipu računa (iz septembra 2024, pošto nemaju nove od 18.02.2025), za DINA UPI uz studentski račun stoji da usluga podizanja sa bankomata i šalteru u inostranstvu nije predviđena, što bi sugerisalo da DINA UPI uz studentski račun ne može da se koristi u inostranstvu, ali danas sam eto studentsku DINA UPI koristio na Aliexpressu. Ne verujem da je omogućen internet kanal u inostranstvu, a bankomat (i možda POS) onemogućen.

Da dodam, bile su mi isključene push notifikacije i sms, posle sam video. Push sam sad uključio, ali još nisam siguran hoće li mi biti naplaćena sms obaveštenja, pa ih nisam ni uključio.

Poslednja izmena:
Jeste tarifnik problematičan, ali tako je kako je. Svakako se studentska kartica uopšteno može koristiti u inostranstvu, mada nemam potvrdu za bankomat, u smislu da znam nekog da je podizao novac van. Što se tiče SMS obaveštenja o prilivu i ostalome, ne bi uopšte trebalo da rade. U smislu, ti možeš da uključiš u mobilnom bankarstvu, ali ništa se zapravo neće desiti, tj. neće ti stizati. Možda je to i bag, ali pre mislim da je feature, tj. da je fiksno onemogućeno. Za nezvanično nenaplaćivanje Card Alarma imam potvrdu iz same banke, jer mi je pogrešno naplaćeno u februaru, pa sam se tad raspitao tim povodom.

Za nezvanično nenaplaćivanje Card Alarma imam potvrdu iz same banke

Kakav neprofesionalizam. Da li se card alarm naplaćuje korisnicima drugih računa za Dina UPI? Nigde nisam ni video opciju uopšte da se card alarm ugasi, a koliko vidim on je po defaultu aktiviran.

Ne naplaćuje se ni na računu za uplatu stipendija, a mislim ni na namenskim, ali za ovo drugo već nisam sasvim siguran. Zanimljivo je pitanje i šta se tu dešava sa Računom plus. O tome bi, inače, trebalo da se odlučuje prilikom podnošenja zahteva za izdavanje kartice, što i važi za ostale (Visa, MasterCard), ali ne znam kako je regulisano za Dinu.

1000017443.jpg

Evo sad vidim i za Visa Internet postoji 3 RSD po poruci za Card Alarm. Pošto je koristiš, da li se to naplaćuje @uji?

On je pisao da nema ugovoren Card Alarm. To biraš prilikom podnošenja zahteva za izdavanje kartice, to sam pokušao da kažem u prethodnoj poruci. Dobiješ ovakav papir i tu se odlučiš. Ukoliko ga nećeš, limitiran si, ali nije strašno, mada u potpunosti zavisi od tvojih potreba.

Da li stiže push notifikacija kad se plaća karticom ukoliko su uključene push notifikacije?

Da li stiže push notifikacija kad se plaća karticom ukoliko su uključene push notifikacije?
Ne. Nije mi stizao push za potrošnju. Samo čim je bilo proknjiženo povlačenje sa PayPal-a kao uplata i prilivi na tekući. Nemam card alarm i opredelio sam se za dnevni limit od 200€.

Ne. Nije mi stizao push za potrošnju. Samo čim je bilo proknjiženo povlačenje sa PayPal-a kao uplata i prilivi na tekući. Nemam card alarm i opredelio sam se za dnevni limit od 200€.

To je malo bezveze. Kod Yettel banke stiže push za potrošnju karticama.

Ja sam danas podneo zahtev za Visa Internet deviznu, nisam bio svestan naplate card alarma, nije me ni pitala ništa službenica, niti sam video u dokumentaciji. Možda se to odlučuje prilikom podizanja kartice. Sad sam dobio samo plastificiranu identifikacionu karticu deviznog računa, bez ugovora i priznanicu da sam uplatio 20 EUR. Prvo mi je službenica tražila 25 EUR depozit (kako bi bilo novca za pokrivanje izrade kartice i godišnje članarine), ali pošto sam imao samo novčanicu od 20 i 50 EUR, prihvatila je ipak 20 EUR jer nije imala kusur 25 EUR od 50, uz moje obećanje da ću preobaciti novac preko aplikacije. Međutim, račun se još uvek nije pojavio u aplikaciji. Svakako, kad budem podizao karticu otkazaću card alarm, ako je aktivan. U dokumentaciji sam video neke limite od 50.000 RSD za ATM i Internet, ali mi je službenica rekla da u aplikaciji mogu podešavati limite.

Moram priznati, potpuno sam odvikao od fizičkih banaka. Za divno čudo, kad sam otišao danas u ekspozituru nije bilo nikog za oba šaltera koja su mi trebala.

To je malo bezveze. Kod Yettel banke stiže push za potrošnju karticama.
Ispadoh ja danas teoretičar zavere u bankarskim temama, hahah, ali možda je i to namerno, baš da bi naplaćivali Card Alarm. Neki poseban drugi razlog ne vidim.

Možda se to odlučuje prilikom podizanja kartice.
Moguće je stvarno da su promenili princip nakon prelaska na novi sistem, ali baš kako kažeš u nastavku, lako možeš otkazati prilikom preuzimanja, ako je slučajno podrazumevano aktivno.

Za divno čudo, kad sam otišao danas u ekspozituru nije bilo nikog za oba šaltera koja su mi trebala.
BPŠ ima "visoke" datume kada je velika gužva, to je kada su razne isplate, ali i po mom iskustvu se do kraja meseca to raščisti. Odnosi se i na ostale banke, ali na BPŠ najviše.

Ispadoh ja danas teoretičar zavere u bankarskim temama, hahah, ali možda je i to namerno, baš da bi naplaćivali Card Alarm. Neki poseban drugi razlog ne vidim.

Naplaćuje li iko drugi od domaćih banaka Card Alarm? Nisam uopšte obraćao pažnju na taj detalj, jer mi prosto nije delovalo moguće da neko u 2025. godini naplaćuje Card Alarm.

Card Alarm čine striktno SMS poruke, a u tom obliku mnoge banke naplaćuju obaveštenja, uključujući Yettel, kod koje je svako takvo šest dinara, dakle duplo skuplje. Pitanje je zapravo zašto BPŠ nema alternativu, pa otud moja "teorija zavere". Mada ni u tome nisu jedini, ProCredit koristi isti sistem, isto naplaćuje SMS, i isto nema alternativu, s tim što mislim da deaktivacija tih obaveštenja kod njih ne povlači sa sobom limitiranost kartice.

Deaktivacija sms obaveštenja u ProCredit se odnosi na sve, osim kada je kartica odbijena i to ne naplaćuju.

Card Alarm čine striktno SMS poruke, a u tom obliku mnoge banke naplaćuju obaveštenja, uključujući Yettel, kod koje je svako takvo šest dinara, dakle duplo skuplje. Pitanje je zapravo zašto BPŠ nema alternativu, pa otud moja "teorija zavere". Mada ni u tome nisu jedini, ProCredit koristi isti sistem, isto naplaćuje SMS, i isto nema alternativu, s tim što mislim da deaktivacija tih obaveštenja kod njih ne povlači sa sobom limitiranost kartice.

Da, s tim što je kod Yettela sve pod istom kategorijom - sms obaveštenja, koje možeš da aktiviraš i deaktiviraš u aplikaciji, a obaveštenje o korišćenju kartice možeš besplatno aktivirati da stižu putem push notifikacije ili emaila. U Poštanskoj imaš 4 vrste notifikacija za sve osim za Card Alarm koji ima samo SMS i naplaćuje se.

Na šta misliš kad kažeš limitiranost kartice sa deaktivacijom card alarma? Šta se deaktivacijom limitira osim obaveštenja o korišćenju kartice?

Deaktivacija sms obaveštenja u ProCredit se odnosi na sve, osim kada je kartica odbijena i to ne naplaćuju.
Ali kartica ostaje bez nametnutih limita? Na to sam ciljao.

osim za Card Alarm koji ima samo SMS i naplaćuje se
Pa da, zato i kažem da je pravo pitanje zapravo zašto nema alternativu.

Na šta misliš kad kažeš limitiranost kartice sa deaktivacijom card alarma? Šta se deaktivacijom limitira osim obaveštenja o korišćenju kartice?
Moraš da odabereš jedan od dva dnevna limita ako nemaš Card Alarm. Za dinarske kartice je niži 5k, a viši 20k. Za devizne je niži 50 EUR, a viši 200 EUR (ovaj Uji kaže da je odabrao). Makar je tako bilo pre promene sistema u februaru, a svakako se i dalje odnosi na one koji su uzeli pre toga. Detalje možeš videti u zahtevu koji sam linkovao u jednoj od prethodnih poruka. Skorija iskustva bez Card Alarma mi nisu poznata, pa ostaje mogućnost da je nešto promenjeno.

Edit: prilažem snimak ekrana sa kritičnim delom, za slučaj da ima nekih problema sa otvaranjem PDF-a.

Prilozi

• VisaCardAlarm.png
    VisaCardAlarm.png
    95.5 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Moraš da odabereš jedan od dva dnevna limita ako nemaš Card Alarm. Za dinarske kartice je niži 5k, a viši 20k. Za devizne je niži 50 EUR, a viši 200 EUR (ovaj Uji kaže da je odabrao). Makar je tako bilo pre promene sistema u februaru, a svakako se i dalje odnosi na one koji su uzeli pre toga. Detalje možeš videti u zahtevu koji sam linkovao u jednoj od prethodnih poruka. Skorija iskustva bez Card Alarma mi nisu poznata, pa ostaje mogućnost da je nešto promenjeno.

Hm...Ako je tako, to su vrlo loši uslovi. Nadam se da je to promenjeno. Trebalo je da pitam sve to kod podnošenja zahteva, a ne da potpisujem papire na slepo. Mislio sam da takvi budalasti nametnuti limiti ne mogu da postoje, a i službenica mi je rekla da mogu da menjam limite u aplikaciji. Video sam jedan papir gde su stajali limiti 50.000 rsd za ATM i Internet, a za POS bez limita. Raspitaću se sve kad bude trebalo da se podigne kartica.

Nazad
Vrh Dno