Šta je novo?

Banka Intesa

Treba mi savet sta raditi. U procesu smo kupovine nekretnine, ja imam racun u Intesa banci a prodavac u Erste. Prodavcu trebam isplatiti kaparu (a kasnije i ucesce kad odobre kredit) dok ce sam kredit biti isplacen direktno na njegov dinarski racun u Erste banci.

E sad na koji nacin isplatiti kaparu a posle i ucesce a da to bude najednostavnije (bez da moram fizicki da izvlacim hrpu novca iz banke pa da menjam u menjacnicama, vracam u banku i slicno) i najpovoljnije za mene?

Ako isplatu radim u evrima, banka uzima proviziju a ako isplacujem u dinarima, onda nema provizije ali su gubici veliki na duploj konverziji (iz evra u dinare, pa uplata na njegov dinarski racun pa dodatna nadoknada zbog kursne razlike).

Prepostavljam da je najednostavnije da prodavac otvori namenski devizni racun u evrima u Intesi i da se vrsi prebacivanje sa jednog deviznog racuna u Intesi na drugi. Ima i dalje provizije ali je manja nego da transfer radim ka drugoj banci.

Takodje, jos povoljnije je kad se vrsi transfer preko mobilne aplikacije (kroz Devizna placanja opciju, prepostavljam) ali kad treba da unesem svrhu placanja, ne mogu da nadjem nista slicno kupovini nekretnine i sl.

Da li je neko imao iskustva sa ovakvim placanjem?

Ja sam imao isti slučaj i plaćao sam iz Inteze u Komercijalnu i odradio sam sve u banci. Sad imaš provizije ali ako si slučajno magnifica klijent imaš umanjenje provizije za 50% pa može da bude prihvatljivo u zavisnosti od iznosa.

To sam i ja mislio prvo da uradim, da iz Inteze uplacujem na njegov racun u Erste banci, ali posto je prodavac voljan da otvori namenski devizni racun u Intesi, mislim da je tu provizija banke jos manja jer pare ne izlaze iz same banke. I da, jesam Magnifica korisnik.

Alternativa je da se ne otvara nikakv racun a ja da mu isplatim u dinarima (jer nema provizije) ali koliko god da dobijem dobar kurs, gubici na kursnoj razlici ce biti veci nego provizija prilikom transfera deviza.

Ako on hoće da otvori račun u Intesa, za tebe nema jednostavnije i povoljnije od toga.

To sam i mislio, nego me savetnica zbunila jer mi je ona rekka da kod transfera deviza proviziju ne mogu da izbegnem i to je jasno, ali provizija je manja ako su oba racuna u istoj banci.

Tako je.
Postoji procenat i postoji maks. Razlikuje se i procenat, ali maks iznos te uglavnom kači.
Ako plaćaš u drugu banku, maks je 40.000 dinara.
Ako su oba računa u Intesa, maks je 10.000 dinara.

Svakako proveri u tarifniku.

Da li za prodavnice postoji razlika ako placam:
1. kreditnom karticom na rate
2. debitnom karticom na rate

Tjs da li im u nekom od ova dva slucaja banka isplacuje ceo iznos momentalno a ja otplacujem banci rate ili u oba slucaja dobijaju pare na rate?

Zanima me iz razloga sto je cena u radnji odredjene komponente po defaultu veca u slucaju da uzimam na rate pa me zanima da li mogu ikako da je smanjim koriscenjem neke od gore pomenutih?

To ces morati prodavnicu da pitas u kojoj zelis da provuces karticu. Ti popusti su uglavnom puni caka, i idu na artikle sa full cenom, bez ikakvih akcija itd.
Mada mozda neko vec ima iskustva sa tim, pa ce ti dati odgovor, ja nikada nisam imao nista dodadno snizeno zato sto placam na rate, uglavnom bude skuplje.

Mislim da je Intesa jedina specificna ,po tom pitanju. Tako mi je bar receno u nekoliko prodavnica. Banka ne prebaci sve pare,kako bi trebalo nego ratu po ratu,kako ti uplacujes.

Banka plati sve, ti posle banci vracas na rate. Nema razlike.
mislim da je PJ pricao ranije da postoje 2 opcije kako prodavac dobija novac kod placanja na rate.
1. banka odmah iplati celu sumu
2. banka isplacuje mesecno ratu prodavcu

verovatno od toga zavisi i provizija koju prodavac placa banci za uslugu

Zanima me iz razloga sto je cena u radnji odredjene komponente po defaultu veca u slucaju da uzimam na rate pa me zanima da li mogu ikako da je smanjim koriscenjem neke od gore pomenutih?
Ako imaš opciju da naručiš online na rate, tu bi trebala onda da ti se računa manja cena. Tako je bar u prodavnici tehnike na G.

U prodavnici sportske opreme na slovo E imate 10% popusta na placanje online karticama banke Intese, nije bitno dali je na rate ili placanje u celosti.

Imas more prodavnica gde imas popust od 5-15% .placao na rate ili odjednom.

Imas more prodavnica gde imas popust od 5-15% .placao na rate ili odjednom.
I onda ja odem tamo i kazu, to ne vazi za ove modele, one modele, vazi samo za one NOVO i tipa 15000 dinara, ma pali :)
Vise puta mi se desilo.

Da li za prodavnice postoji razlika ako placam:
1. kreditnom karticom na rate
2. debitnom karticom na rate

Tjs da li im u nekom od ova dva slucaja banka isplacuje ceo iznos momentalno a ja otplacujem banci rate ili u oba slucaja dobijaju pare na rate?

Trgovac koji prodaje na rate preko Banca Intesa kartica u najvećem broju slučajeva čeka rate, na svakih mesec dana od dana kupovine. Ti danas kupiš, trgovac sutra dobija prvu ratu, za mesec dana drugu itd.

Druga opcija je da trgovac odmah dobije ceo iznos, ali mu u tom slučaju banka eskontuje iznos, pa to umanjenje ispadne kao jedan veoma nepovoljan kredit. Verujem da su trgovci koji ne čeka rate, već uzimaju novac odmah u manjini i da uglavnom nisu shvatili koliko ih to zapravo košta.

Da li je kreditna ili debitna, trgovcu je bitno samo ako se razlikuje provizija, ali mislim da je Intesa odavno svima izjednačila provizije što se te podele tiče.

Tebi kao kupcu je potpuno svejedno da li plaćaš debitnom ili kreditnom na rate.

Како је најлакше укрупнити метални новац, 1, 2, 5 динара?
Да ли је банка дужна да прихвати кованице, да их укрупни?

Prodavnicama su preko potrebne pa najbolje bi bilo da prvo njima ponudiš.

Неће баш да узимају 100 - 200 кованица.

Kojim bre prodavnicama?! 😳

Juče u Maksiju plaćam 1.917 dinara, dao 2.000, žena pita jel imate 17? Nemam ništa sitnije od 1.000, vraća mi 100 dinara. Ja reko' hoćete karticu? Ma ne, komšija,... I nekako beznačajno odmahne rukom.

A lokalna ideja uredno zaokružuje na 10, i u plus i u minus, bez da postavlja pitanje. Kusur više niko i ne gleda.

Nedavno sam u hoby sobi našao kesu, po masi i gruboj proceni odnosa novčića, rekao bih da ima izmedju 4 i 5 hiljada dinara, ali ima ih dosta na kojima piše Jugoslavija. Mislim da je to bilo sakupljanje za novogodišnju jelku, recimo 2005/2006 godine 🤣

Intesa u Goce Delčeva, kako god se sad zvala ulica, je pre poslednjeg renoviranja imala mašinu za sortiranje i pakovanje kovanica, stajala je na polici iza šalter pulta. Povremeno sam video da je koriste. Ali u toj poslovnici nisam bio godinama.

I kad smo već tu

Obično kada mi pretekne sitniš odnesem u Aman ili Ideju, a oni čak i okolnim prosjacima ukrupnjavaju, tako da mi je zato to palo na pamet. 4-5k je već previše, još ako ima tih Jugoslavija, to bi trebalo nekako uvaliti. Mada sam imao jednu takvu praistorijsku hiljadarku puštenu na depo mašinu kroz pazar pa možda i ne bi pravili pitanje, nego samo uzeli i predali dalje narodnoj banci na zamenu.

Stigao mi mail od Intese za MC Gold, zar ranije nije bio neogranicen ovaj pristup za navedena 3 aerodroma?

unnamed.jpg

Jao ljudi, odavno me neki business nije izludio koliko Intesa ovih dana.

Klijent godinama, pretprošle godine digao i stambeni kredit. Magnifika sam klijent, ali nisam nešto posebno koristio pogodnosti, jedan sam od onih koji u banku svrate jednom u godinu-dve, a sve ostalo online i na bankomatima obavljaju (ne sećam se ni da sam bio posle dizanja kredita).

Elem, ovih dana mi isticu kreditne kartice. Iako uz magnifica paket imam prava i na neke od ovih gold kartica, zapravo i dalje vucem one sto su besplatne i uz hit pakte - American express Blue i Master card.

I ovih dana sam dobio mail da su mi obe otkazane. Zasto, nisu mi mogli odgovoriti ni preko kontakt telefona ni savetnik u poslovnici, osim nekih ono generalnih odgovora da se to desava zbog prezaduzenja i sl. Dobio sam neke biser savete - da apliciram za ove "skuplje" Gold kartice (mada mislim da su i neke od njih besplatne uz Magnifica racun), da sacekam par meseci, budem uredan u uplatama (vec jesam uredan), pa probam ponovo.

Dobivam utisak da ih je preuzeo neki AI i da niko tamo ne zna sta se desava i jedino sto mogu je tipa aplicirati za druge kartice, ponovo aplicirati i sl, a na AIu je da donosi odluke da li da prihvati ili odbije konkretne zahteve.

Inace - naravno da sam uredan u uplatama. Osim kredita na koji ide manje od 20% prihoda i kartica na kojem limit nisam dizao 10+ godina i manji je od jedne moje plate i da na tekucem racunu sa kojeg se isplacuju obaveze minimum u prethodnih nekoliko godina je bio mnogo visi nego mesečne obaveze, pa sigurno nije ponestalo sredstava ni na dan. A i van banke nemam nikakvih dugovanja, u drugoj banci u kojoj imam racun nemam nikakve kreditne proizvode.

Čak mislim da krše ugovor....
Ako uzimaš nove, onda Master Gold. Sa njom nemaš onaj fiksni trošak za svaku ratu, pri plaćanju na rate. Plus ovo na aerodromu.
Amex možeš i da preskočiš....

Verovatno su se oni obezbedili da im ugovor dopusta sve. Kad sam pokusao da im pitam kako je to moguce da nemaju odgovor, rekli su da po opstim uslovima nisu duzni da me obaveste o razlozima odbijanja...

Rekla mi je generalne razloge zbog kojih moze biti odbijeno, pa kao medju ostalim stvarima, da izvadim izvestaj kreditnog biroa, proverim da li je tamo problem... Jao, koja ludost. Pa jer ja sad treba da istrazujem da bi otkrio pravi razlog ili oni prosto mogu da mi kazu?

A i koja je logika da apliciram za gold kartice, ako su mi odbili reizdavanje obicnih iz nepoznatog razloga? Ta dva odlaska na airport launge mi ne znace nista, ionako uvek stizem knap na aerodrom, sigurno nemam vremena da blejim po laungevima, a i nikad ne uzimam robu na te rate.

Anyway, rekli su mi da posaljem mail na kontakt@bancaintesa, valjda tamo sedi neko upuceniji od njihovog call centra i savetnika, ko moze prodreti u velike tajne i odgovoriti mi zasto mi je**ne kartice nisu produzene i sta se moze uciniti povodom toga.

Da li neko ima problem kada zeli da "nalepi" racun u polje za placanje aplikacija mu prikazuje "not responding"? Video sam u most recent reviews da jos ljudi ima isti problem ali ne vidim koje je resenje s obzirom da ne postoji nijedan update na play store-u.

Apsolutno svaki put kad hocu da nalepim racun isti problem se desi te moram rucno broj po broj da ukucavam.

Пробао сам мој рачун да себи залепим, ради.
Корирај - налепи.

Vrh Dno