Šta je novo?

Banka Intesa

Ти начини ауторизације постоје већ релативно дуго у Интези.Раније се читач наплаћивао и био једино средство за ауторизацију трансакције,док се нису смиловали и увели као и друге банке бесплатну једнократну лозинку за плаћање на одређеним сајтовима.Интеза к`о Интеза,само компликује.

Da li opcija za otp mora da se aktivira ili je automatski aktivna svima?

Kada placam sa Raiffeisen visa business, moram sam da kreiram kod u aplikaciji, ne stize mi nista na sms.

Sa intesinom visom nisam jos nista placao online.

Svima je dostupna automatski i SMS OTP i CAP Citac, na svim Visa i MC karticama, nebitno kada su izdate (CAP naravno nije dostupan za Visa Internet, tj. pretpostavljam da ona nema ni cip koji bi usao u CAP).
Amex mislim da nema, nije imala dok sam je koristio.

Amex nema.
SMS OTP za Master vrlo loše radi, tj zavisno od sajta. Radi ako je Intesa procesor (recimo, plaćanje mts računa), a na mnogim stranim sajtovima i dalje ne radi (u poslednjih mesec dana probano na LH.com i na nekom mađarskom sajtu za HU vinjete).

Edit: na sajtu Intese stoji da OTP radi za sva online plaćanja MC-om

Poslednja izmena:
Ne moze da radi na sajtovima koji nisu u 3D Secure, tipa Amazon, iHerb, SportsDirect?.. Digital River servisi, mislim da i 2Checkout isto..

Mrrrzi me da probam, da mi ne naplati kartu za Lufthansu :) Da li ti uopste trazi OTP, ili ne? Koliko sam procitao neki LH sajtovi ne traze, neki da.
Ti si sigurno preko naseg kupovao, ako je pocetni let iz Srbije?

Ja da bi dobi taj sms otp i placao sa obicnom intesinom visa karticom preko sajtova morao sam da idem u banku da to trazim da mi aktiviraju, rekli su il Intesa aplikaciju ili sms otp ne moze i jedno i drugo, pa sam aktivirao sms otp, jos pre 3 godine.

Jedna kupvina iz Srbije, druga ne, ali u oba slučaja karta iz Beograda. U oba slučaja bez OTP, cena i rezervacija u rsd, naplaćeno u eur.
Intesa naplatu u eur objašnjava time da je procesor van Srbije. Od sada će uvek tako biti.

Jedna kupvina iz Srbije, druga ne, ali u oba slučaja karta iz Beograda. U oba slučaja bez OTP, cena i rezervacija u rsd, naplaćeno u eur.
:(
Intesa naplatu u eur objašnjava time da je procesor van Srbije. Od sada će uvek tako biti.
Ovo su zvanicno rekli, i tako su ti odgovorili na zalbu?

Da li je neko skoro uzimao WizzAir karte i zna kakva je situacija?

Da, to je suština. Okačiću ovih dana, samo da uhvatim malo vremena

Evo odgovora Intese u vezi naplate u EUR, iako je online transakcija procesirana u RSD. U mom slučaju, radilo se i o Amex i o Mastrcard
U postupku ispitivanja navoda iz Vašeg prigovora, utvrdili smo, da je u periodu kada je Banka sprovela unapređenje sistema rada sa platnim karticama, promenjen način obrade transakcija nastalih na prodajnim mestima u Republici Srbiji, a koja pripadaju stranom acquirer-u (prihvatiocu kartice) kao što su npr. avio-kompanije. Pomenute transakcije se obrađuju po kartici u reconciliation valuti, koju će dostaviti kartičarska organizacija kroz clearing. Situacija je ista i kod prodajnih mesta u Srbiji, koja su lokacijski na teritoriji Republike Srbije, ali im je strana banka acquirer-prihvatilac kartice. Korisnik kartice će, za oba navedena primera, posedovati slip koji glasi na valutu u kojoj je izvršena transakcija, a koja se razlikuje od reconcilation (settlement) valute u kojoj je zadužen. Navedeno je u skladu sa knjigovodstvenim pravilima, da se knjiženje izvrši u skladu sa valutom zaduženja. Klijenti su o istom obavešteni kroz Opšte uslove poslovanja, koji su dostupni na sajtu Banca Intesa http://www.bancaintesa.rs/naknade.489.html. Na taj način klijenti su upoznati da će se transakcije izvršene u inostranstvu odnosno, na stranim prodajnim mestima zadužiti u valuti EUR. Kao što smo gore naveli, počev od novembra 2017. godine, odnosno u periodu kada je Banka sprovela unapređenje sistema rada sa platnim karticama, primenjen je opisani način obrade transakcija nastalih na prodajnim mestima koja pripadaju stranom acquirer-u (prihvatiocu kartice) kao što su npr. avio-kompanije. Ovom prilikom treba naglasiti da je tretman ovakvih transakcija od strane kartičarskih organizacija oduvek bio isti. Banka je uvek zaduživana u reconciliation valuti (EUR), ali je u prethodnom periodu, pre sprovedenih unapređenja postojala tehnička mogućnost da se izvrši tzv. predprocesiranje ovakvih transakcija po utvrđenoj kombinaciji parametara (originalna valuta transakcije, zemlja transakcije i sl) i zaduži račun kartice u valuti RSD. Kako su procesi obrade u novom sistemu rada u potpunosti automatizovani, od 01.11.2017.godine, ne postoji više takva mogućnost. Iz navedenog možemo zaključiti da nije došlo do suštinske promene, jer se pravila kartičarskih organizacija nisu promenila u odnosu na prethodni period. Strane avio-kompanije bi trebalo da obaveste svoje klijente da se kupovina karata odvija preko Interneta, te da će se plaćanje svakako izvršiti u valuti EUR, jer klijent plaća karticom, a ne gotovinom na inostranom prodajnom mestu.

Koja glupost, kada nemas izbora da ti bude EUR valuta za karte, ako je polazak iz Srbije :( Tj. imas uz golem fee avio kompanije.

AIK je tako i ranije tretirao avio kompanije. Wizz mi je naplatio u RSD, ali umesto srednjeg kursa kroz MC Flexi (kako ide za placanje u zemlji), naplaceno mi je kroz MC kurs (koji cent razlike, ali nervira u globalu sto nemam izbora).
Pitanje je kako mogu kod nas biti akceptanti kojima je strani procesor, mislim da jos uvek nije dozvoljeno. Kada bude, bice belaja :( Platim u RSD, a naplate mi u EUR u Srbiji :D

Hvala. Barem je sada bila precizna!
Ja i dalje ne mogu da im izvucem koji kurs se kada primenjuje za MC! Jer nikada se skoro ne poklapa sa MC kursom ni u krugu od +/-2 dana od intervala transakcije i knjizenja :) Samo tokom vikenda ako placam mi se poklopi ponekad.

Poslednja izmena:
Pitanje je kako mogu kod nas biti akceptanti kojima je strani procesor, mislim da jos uvek nije dozvoljeno.
+1

Jedino ako je naplata išla kroz neki internet portal, a ne na fizičkom mestu prodaje. Ako je kartica fizički ušla u POS terminal u Srbiji, ne znam na koju foru je strani procesor.

Da dodam na svoj post: i AirSerbia naplata mi je u AIKu naplaceno po MC kursu, a ne po srednjem :(

Mozda za POS planiraju nesto za kasnije.

+1

Jedino ako je naplata išla kroz neki internet portal, a ne na fizičkom mestu prodaje. Ako je kartica fizički ušla u POS terminal u Srbiji, ne znam na koju foru je strani procesor.
Ako misliš na moj slučaj sa Lufthansom, kupovina je bila online, LH sajt.

Na POS terminal se odnosio taj deo.

Ako mi becki POS naplati u dinarima znaci, em ce on dodti 5%, em ce banka konvertovati nazad u EUR :)

Da li ste dobili novi cenovnik? Meni malopre stigao mejl o promenama uslova. Koliko sam nabrzaka skapirao podizu cene a i moras u roku od 2 meseca da se javis u poslovnicu da potpises nesto inace ti blokiraju racun.

Po onome sto vidim da se menja od oktobra, jedino sto je mani palo za oko je da se Amex Green ( i sa i bez depozita) sada placaju 3600/2400 (osnovna/dodatna) godisnje, a bile su svega 2400/600, uz besplatnu prvu godinu, plus sada explicitno ne stoji da je dodatna besplatna (mada je ta promena pre mozda i godinu dana izmenjena, nisam pratio, ali mi je bila primenjena prosle godine prvi put).
Moguce i da su doznake (LORO/NOSTRO) poskupele, kao i placanja u expozituri, ali to ne 0% potrise ;)

e/mBanking je i dalje besplatan uz Hit/Magnifica kao i elektronska placanja, isto se naplacuje odrzavanje racuna, isto kostaje kartice (osim Amex Green), dodate su Visa Platinum/Infinite, i to je to.
EDIT: Nisam dobio mail za sada, ne znam sta bi moralo da se nosi posebno u poslovnice. Moguce one izjave da li si US citizen ili funkcioner.

@kibicer, a po kom kursu su ti naplacene LH karte??

Poslednja izmena:
@alfaunits
Mrzi me da računam, i jurim datume, poslaću ti deo iz izvoda (daj mail na pp). Pregledaj pa nam javi, ok?

ok, saljem PM.

Stavili su u cenovnik još neke nove stvari, npr. promenu PIN-a na bankomatu, što znači da će to napokon biti omogućeno.
Jooj, da! 20 years too late, i naplacuje se kao da je PIN od zlata, ali OK, barem su se pomerili :)

Uzgred, Visa Infinity članarina 72.000 RSD godišnje. :)
:) Ne vidim stvarno korist... mozda ima smisla u UK ili USA, gde ko zna sta jos nudi, ali cak i u Nemackoj ne vidim korist.
Lounge access ima i u Visa Platonum (15.600RSD godisnje), a to je jedino sto po meni ozbiljno vredi. Zdrav. osiguranje je extra, ali ne vredi te cene :)

Kakva je ovo glupa fora da moram da se javim u roku od dva meseca, inače mi blokiraju račun?

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

To važi za račune koji su neaktivni. Mom matorom je stiglo POŠTOM pre nekoliko meseci iz Intese da se javi da potpiše nove uslove ili će da mu ugase račun, jer nije bilo prometa, recimo 2 godine, mada je možda bilo i 5. On nije otišao i onda mu stigne poziv da dođe, jer je na ugašenoj partiji bilo nekoliko EUR, i koliko znam, nije otišao.

Poslednja izmena:
Meni je danas stigao mail isto. Koristim racum za online placenje. Imam samo devizni. Zadnje placanje je bilo pre 10ak dana ka Ali-ju

Moj racun maltene nema prometa, mozda jednom godisnje, sve je preko kartica i van tekuceg. Nisam dobio mail za sada.

Od kada stoji da se primenuje nove tarife, jel' ovo iz oktobra sto je na sajtu?

Kakva je ovo glupa fora da moram da se javim u roku od dva meseca, inače mi blokiraju račun?

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Izgleda da ih tera država na to. Citat:

"Takođe, ovim putem Vas najljubaznije molimo da, s obzirom na to da je Banka u obavezi da redovno
vrši ažuriranje podataka i identifikacione dokumentacije svojih klijenata, posetite savetnika u ekspozituri
Banca Intesa u roku od dva meseca, od dana dostavljanja ovog Obaveštenja i ažurirate svoje podatke*.
Banca Intesa će, ukoliko ne ažurirate svoje podatke u naznačenom roku, biti prinuđena da u skladu sa
članom 7. Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma (’’Sl. glasnik RS’’, broj 113)
onemogući dalje vršenje prometa po Vašim računima, odnosno podizanje novca sa računa, kao i vršenje
bezgotovinskog prenosa novčanih sredstava."

Moj račun nije neaktivan, već primam platu preko njega.

I meni je stiglo isto to, takođe aktivan račun je u pitanju.

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Vrh Dno