Šta je novo?

Auto sijalice (LED)

Koje su dobre obicne H7 55w 12v sijalice za farove ?

Nije realno da oni testiraju sijalice na svim vozilima, te ako ga nema na listi ne znaci da postoje neke prepreke.
Ne testiraju na svim, vec samo oni koji su na spisku pomenutom. Naravno da ne mora znaciti ako nije na spisku da ne moze, vec ovako si sigurniji da je sve ok, da ce stati sijalica zbog dimenzija, da adapter odgovara, da nece izbacivati gresku, vjerovatno korektan snop itd...

Kakva su iskustva sa H1 led sijalicama, Pežo 307,jel neko probavao? U suštini najviše zbog dnevnog svetla, jako retko vozim noću.

Osram koje sam ja stavio i svuda koristim. Ostalo sta god stavis ne valja ili prekratko traje a skupo je. Nightbraker sisaju kao lude po suvom a po kisi ne vidis nista.
1d6c-h7-0-1-1000x1000h.jpg

Philips Extreme Vision ili Osram Night Breaker.

Računaj da ove Nigh Braker, kao uostalom sve te "pojačane halogene" imaju daleko kraći radni vek nego obična kvalitetnija halogena. Ako nemaš posebna dnevna svetla te moraš stalno imati uključena oborena, Night Braker će da ti traje jako kratko.

Ima Osram i Long Life model, koji traje i do 3x duže od standard halogene. Ali ima i 10ak % slabiji osvetljaj.

Sledece led koje bi ja probao su Osram HL Intense i imaju
Luminous flux 2000 lm

LEDriving%20HL%20INTENSE%20H7%20H18%2064210DWINT_composing.jpg

Da, dnevna svjetla su zakon ipak, stedis sijalicu za kratka svjetla.

@offline71

H1 su obicno duga svjetla, nisu to dnevna.

@Apple

Ne uzimaj bzvz ako nisi koliko/toliko siguran koja odgovara, nije u pitanju flux kod tebe, vec ne moze snop da formira, kao sto se vidi na slikama.

Obicne halogene sijalice su najzalosnije, ko ubode dobar LED odlicno.

Računaj da ove Nigh Braker, kao uostalom sve te "pojačane halogene" imaju daleko kraći radni vek nego obična kvalitetnija halogena. Ako nemaš posebna dnevna svetla te moraš stalno imati uključena oborena, Night Braker će da ti traje jako kratko.

Ima Osram i Long Life model, koji traje i do 3x duže od standard halogene. Ali ima i 10ak % slabiji osvetljaj.
Nemam posebna dnevna, tako da sam osudjen da su mi oborena uvek ukljucena, uzecu ovih dana onda te Osram Long life pa javljam utiske.

Meni su se ove Osram estetski pokazale najbolje, najvise od svih su "xenon look",a i solidno sijaju, ali su realno off road i 80w.

Prilozi

• 12-H7-CBBHB-DB.jpg
    12-H7-CBBHB-DB.jpg
    38.8 KB · Pregleda: 119
Koristio pre takve jace pa izgoru farovi posle nekog vremena zbog velike temp…

Ne može led da zameni užareno vlakno.

Мени је ксенон и даље најпрактичније решење, међутим нема га колико сам приметио на новим возилима.

Возио сам скоро нова кола са матрикс-лед технологијом, и није лоше, али се види да је то још увек у развоју, у многим ситуацијама је ауто са закашњењем осветљавао нека места са стране.
Уз то цена таквих фарова је реда 3-4000 ЕУР са упитном могућношћу поправки. Нека осигуравајућа друштва су већ почела да повећавају учешћа, или пенале за поновљену штету јер су фарови међу деловима који лако могу да се оштете у различитим ситуацијама.

Poslednja izmena:
LED je superioran i u odnosu na užareno vlakno i na xenon (zato je xenon i nestao (a halogen se još drži jer je veoma jeftin, jednostavan i pouzdan)).

Ali LED mora biti implementiran tj. projektovan zajedno sa farom. Tek tada može da radi punim potencijalom.
Fabrički LED farovi su po pravilu integrisani sklop, i različito je rešeno kod različitih proizvođača. Ali u slučaju problema, uglavnom mora da se menja ceo far. :(
To je i najveća prednost halogenog fara. Menjaš sijalicu od par stotina din. A i ceo far će da košta daleko jeftinije nego neki LED integrisani sklop.

Problem sa retrofit LED u inače halogeni far je što nije moguće napraviti jednu LED npr. H1 sijalicu (ili H4 ili H7), koja će sigurno odgovarati svakom faru za sijalice tog tipa i koja će u svakom faru za sijalicu tog tipa davati pravilan snop. Zbog toga i nisu dozvoljene ni u jednoj zemlji sa iole uređenom saobraćajnom i tehničkom kulturom.

Mene buni što ne urade neku standardizovanu LED sijalicu tipa ovih sada replacement, koja košta 50-100€ za par, i onda rade farove prilagođene za njih. Eto bar za nova vozila ekonomske klase.
Takvi sami farovi bi bili daleko jeftiniji, zamena sijalice bi bila daleko jeftinija, a i u slučaju lakšeg oštećenja fara sijalica bi preživela.
:(

Matrix LED je već daleko kompleksniji sistem i nije potreban baš kao standard za vozila niže i srednje klase. Ne zato što ne valja, već zato što je skup i nije servisabilan. U slučaju i lakših udesa drastično podiže cenu popravki. To neka turaju u vozila 40k€+, ili neka prodaju kao dodatnu opremu, ko baš 'oće.

Poslednja izmena:
Svaka sijalica u danasnjoj ponudi ima neku svoju manu i problem.
Xenon sijalice mnogo bolje rade sa projektorima koji su iole boljeg kvaliteta (nego led sijalice) ali bez njih je svetlo rasprseno na sve strane i jako je tesko koristiti ih u nekim farovima koji nisu predvidjeni za Xenon sijalice i odredjenu jacinu istih.
Led sijalice opet u samom faru su trenutno na nivou da mogu da imaju odlican presek svetla ali i dalje se forsira velik broj lumena od strane Kineskih proizvodjaca jer njima je merilo sto vise lumena to bolja sijalica. Mane su im sto je tesko naci sijalicu koja ce duze vreme da radi bez ikakvih problema i na neku marku/brend na koji mozes da se oslonis.
Sijalica sa vlaknom je prevazidjena i stara tehnologija koja jedinu prednost naspram ove dve iznad ima kao dugotrajnost jer neke sijalice stvarno traju 5+ godina.
Problem je sto em su znatno slabije nego Xenon ili Led, em posle godinu ili dve oslabe i ne osvetljavaju put kao i kada su bile nove.
Jedine sijalice sa vlaknom koje su mi bile ok da je bila pristojna cena i da su solidno osvetljavale put su Lidlove kopije Nightbreaker-a. Nisu skupe, a sasvim solidno rade. Imao sam pre njih Osram Nightbreaker Laser koji je kostao oko 30e i ono je toliko losa sijalica da mi je bilo zao svakog dinara koji sam dao za nju.
Ne može led da zameni užareno vlakno.
To ti je kao da kazes da ne moze racunar da zameni digitron..

To ti je kao da kazes da ne moze racunar da zameni digitron..
Digitalni multimetar ne može da zameni analogni. Led sijalica ne može da zameni sijalicu sa užarenim vlaknom. Da ovde objašnjavam vidljive svetlosne spektre i ostala čuda, ne pada mi na pamet jer nije tema. Nekoliko solidnih razloga imaš u prethodnih par postova iznad. Ljudi vole da budže svašta u svoje farove ne razmišljajući da li je to legalno i da li će izbijati oči drugim učesnicima u saboraćaju. A tek ove što stavljaju halogene od 100W u far deklarisan na max 60 neću da komentarišem.

@alex303 drzi se routera za sada 😛😁

Onim sijalicama od zmigavaca se raspadne boja bas brzo (premazana sijalica), krene da se ljusti unutra. Meni odlicno radi Osram LED i za zmigavce kao fabricki, iako neki imaju problema sa hyperflashingom.

Jako je bitno nemati vlage u faru/stopki i da je cista, vidim nekima sijalice 'plivaju' u vodi, ne smeta im.

Stigle bas brzo. Cim ugrabim vremena, postavljam. 😀
Moze li se kako provjeriti da li su original? 🤔

Na osnovu slike provjerava validnost.🤔

Prilozi

• IMG20230308103551.jpg
    IMG20230308103551.jpg
    557.4 KB · Pregleda: 97
  • Screenshot_2023-03-08-10-41-16-13_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2023-03-08-10-41-16-13_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    160.1 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Odakle i bese porucio?

Digitalni multimetar ne može da zameni analogni. Led sijalica ne može da zameni sijalicu sa užarenim vlaknom. Da ovde objašnjavam vidljive svetlosne spektre i ostala čuda, ne pada mi na pamet jer nije tema. Nekoliko solidnih razloga imaš u prethodnih par postova iznad. Ljudi vole da budže svašta u svoje farove ne razmišljajući da li je to legalno i da li će izbijati oči drugim učesnicima u saboraćaju. A tek ove što stavljaju halogene od 100W u far deklarisan na max 60 neću da komentarišem.
Kakvo užareno vlakno danas? Meni se plače kad se vozim u svakom autu sa halogenim. Na svom autu sam dao boga oca za najskuplje xenon D3S (legalne) aftermarket sijalice (200%), u faru na autu koji ima odlična fabrička xenon automatska svetla, kad smo preuzeli suprugin automobil sa LED matrix, jer mi se slošilo koliko zapravo slabo svetli. Kakvi spektri kakvi bakrači, u sred noći imaš dan i malenu crnu kockicu gde se nalaze drugi ucesnici i saobraćaju. Posle toga sve je mučenje. Bezbedno, lagodno, ne ometaš druge, divno najdivnije moguće.

Halogena < Xenon < LED

Svakako, ne svaka implementacija i ne aftermarket.

Управо, треба разграничити фабричка решења од стављања ЛЕД сијалица тамо где нису предвиђене.
Генерално, ЛЕД је већ заменио све друге изворе, има своје мане, али није више ни битно, других извора осим за уско-специјалне намене неће бити.

Upravo postavio, lagano je. Sve je extra leglo, diode se fino zavuku pod kapicu, ventilatori rade uredno, stabilno, nema gresaka, nema titranja, ima prostora...

Boja svjetlosti bas lijepa, na oko snop slican i dobro usmjeren. Vidjecu nekad uvece.

Pics or it didn't happen :)

Ne mogu da se naviknem na ovu bijelu svjetlost, a ljudi se loze na to. Sta znam, cini mi se dobar cut off, ne zaslepljuje (nije blicao niko, vidjecu jos), nije ono da bljesti ko reflektor. Hodao sam pored i zagledao u farove. Da baca vise svjetla baca, i u sirinu i u daljina. Ali mi boja za sada ne odgovara, nizda se naviknem.

Doduse, vec sam i zaboravio kakve su halogene da uporedim. Da su mi prijatnije za oci, i jesu.

Snop je podesen na nulu, ono najdalje da baca. Na trojku blize ide.

Mozda mana moze biti sto se farovi ne griju nista, eventualno zimi zbog snijega/leda.

Ps. Zadnje dvije slike su mrkli mrak. Video ne mogu da uploadujem.

Na videu sto imam tacno se vidi poprilicno precizan cut off. Ide ravna linija pa ukoso sa desne strane.

Prilozi

• IMG20230308192855.jpg
    IMG20230308192855.jpg
    231.2 KB · Pregleda: 89
  • IMG20230308192910.jpg
    IMG20230308192910.jpg
    211.5 KB · Pregleda: 76
  • IMG20230308194105.jpg
    IMG20230308194105.jpg
    129.4 KB · Pregleda: 83
  • IMG20230308194111.jpg
    IMG20230308194111.jpg
    97.8 KB · Pregleda: 84
Poslednja izmena:
Uporedi kad padne kisa,tu ti je najbitnije za pocetak pa tek onda ostalo. Mada u pravu si nmz se navici na tu boju u startu..

Jeste malo drugacije kad je tamniji asfalt i mokar, ali ***, ne moze sve u jednom. Ali opet ne toliko da se nista ne vidi.

Sve u svemu bolje od najbolje halogene (imao sam Philips Extreme Vision), za obicne da i ne govorim.

Nazad
Vrh Dno