Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemojte nervirati coveka, vec mu pomozite i recite da je u pravu...A od cega ti Zeljko zivis, jel zaradjujes od racunara? :)

Ne vec sam konkurisao u Nvidiji za posao... a vi kad se podsmevate mogli bi da obrazlozite i zasto to radite......

Mene ljudi redovno pitaju sta da kupe i slusaju savete (i ne preporucujem svima intel+nv) tako da kad neko koristi NV zbog "sitnica" normalno je ocekivati da ce je on i preporuciti u vecini slucaja, i ako sagovorniku ne treba ni cuda ni physix.....
Ovom konstatacijom ne kazem da je ATI 5xxx losa kupovina vec samo iznosim cinjenice zasto kad imas top ponudu utices i na low/midd segment trzista....
ATI je definitivno poljuljao trziste sa 5xxx jer ga je prvi izbacio... tako isto GTX 470/480 utice da se NV vrati u normalu i zadrzi "hype" ili kako vec zovete naklonost nekih jednoj ili drugoj kompaniji

PS: mozda bi Nedjo mogao da kaze koliko je prestavljenje pozitivnih review-a za 5870 uticalo da se poveca kupovina 4xxx i generalno ATI kartica low/midd segmenta na duzi period od bar 6 meseci.....

Poslednja izmena:
Problem je jedino što trenutno nVidija nema odgovarajući low/mid segment. Sada je veoma bitno da što pre izbace nešto od Fermi škarta na tržište i od toga nek formiraju mid segment. To je jedini način da iskoriste visoke performanse i aktuelnost 480/470. Ionako je i taj 480 zapravo škart tako da se fanovi nVidije ne bi trebali gaditi na eventualni 460GTX ili nešto još slabije a da je derivat prvobitnog GF100 čipa. Ako budu čekali mainstream čipove da budu gotovi bojim se da će biti kasno jer će ih onda saseći launch SI.

E sad, zašto je meni to bitno iako ne radim ni za nV ni za AMD. Pa bitno mi jer, ukoliko se SI ispostavi kao jako dobar onda će spustiti cene sadašnjih Fermija a s obzirom na veličinu čipa to lako može dovesti da i on završi kao 2xx serija što opet dovodi do toga da nema konkurencije i ATIjevog divljanja sa cenama kartica (jer im se može kao i sada).

A što se tiče toga da ti se podsmevamo i zašto, mislim da je sada malo kasno za takvo pitanje. Uzmi čitaj svoje postove u poslednjih mesec, dva jedan po jedan pa ćeš videti koliko nelogičnosti tu ima. Samo u Fermi temi ti se događalo da ti post za post jedan post pobija ono što si rekao u prethodnom i slično. Takođe je jako lepo što edukuješ narod da kupuje samo nVidija kartice. Definitivno pomažeš u ovim kriznim vremenima po Srbiju. Samo me zanima koje to silne nV kartice preporučuješ, pošto osim G92 chip based kartica teško da ima ičega u izobilju...

Poslednja izmena:
PS: mozda bi Nedjo mogao da kaze koliko je prestavljenje pozitivnih review-a za 5870 uticalo da se poveca kupovina 4xxx i generalno ATI kartica low/midd segmenta na duzi period od bar 6 meseci.....

nemam pojma! ali verujem da je onaj izvestaj o promenama marketshare-a u Q1 solidan pokazatelj!

Ok, ali kome to treba - ove zveri koje su danas aktuelne imaju i vishe nego dovoljno snage za sve shto je dostupno od igara na trzishtu. Chak i prethodne generacije voze sve u 1080p sa antialiasingom bez problema. Novih DX11 igara nema na vidiku (iako je neko objavljivao da je 2010 DX11 godina :d). Nekako mi se chini da ce "ostrva" da budu samo mali upgrade postojecih chipova...

Ja bih voleo da sa novom generacijom cipova predstave i bolju GPGPU podrsku i zaista pokusaju da budu konkurentni NV na tom polju...

poz

Ja bih voleo da sa novom generacijom cipova predstave i bolju GPGPU podrsku i zaista pokusaju da budu konkurentni NV na tom polju...

poz

za GPGPU treba dosta resursa, u ocima pasioniranih crysis igraca GPU bi bio okarakterisan kao i pojava Fermia... da ne pricamo o tome da na tom dizajnu treba raditi bar 2-3 godine, mada verujem da ATI vec radi na tome..

koliko sam ja čitao sa šestom generacijom se baš i ne žure. uvek je bilo da prve budu iz serije HDx8x0, pa malo posle krene serija HDx6x0 da se izbacuje na tržište a ovaj put će krenuti od najslabijih 5450,5570,5670 u oktobru, pa tek od nove godine 5800 seriju menjaju. e sad da li to možda znači da će ove niže serije biti samo malo unapređene a da će na srednjoj uraditi neki novi dizajn. od 4800 serije 5800 se razlikovala samo po upgrade-u svega već postojećeg, tj ako ne u svemu onda bar u velikom procentu.
mislim da njih sad žešće boli tuki i mogu da rade šta god hoće jer imaju odnos od 16 miliona naspram par stotina hiljada DX11 kartica sa nVidiom.

ako AMD nije ugazio konkurenciju u proteklih godinu dana, mislim da nece tako skoro imati novu priliku. Nego bolje neka se pripreme da ne budu ugazeni:)

Teško da će bilo ko biti ugažen ;) ... to su više cikusi koji se periodički ponavljaju. Jednom si gore, jednom dole. Kratkoročno neće poduzimati ništa.

Poslednja izmena:
ako AMD nije ugazio konkurenciju u proteklih godinu dana, mislim da nece tako skoro imati novu priliku. Nego bolje neka se pripreme da ne budu ugazeni:)

Prevelike su to kompanije da tek tako budu ugazene. AMD nema cega posebno da se boji cak ni sada, jer GF104 nije bas toliko izuzetan cip da preokrene situaciju, vec je taman dovoljan da zaustavi dalji pad NVidije u desktop segmentu (tako je i pozicioniran). Videcemo kada ce NVidijin refresh uslediti, jer su za sada prakticno skoro pa izgubili celu jednu generaciju.

Prema nekim spekulacijama S.I. arhitektura bi trebalo da podigne performanse za 20% u odnosu na Evergeen, uz znatno bolju teselaciju i slicnu povrsinu cipa, sto bi bio sjajan rezultat. To bi refresh Cypressa veoma priblizilo GF100, a naslednika Junipera GF104, uz znatno manju povrsinu. Videcemo vec, vise informacija ce verovatno biti poznato pocetkom septembra.

Pa kako sad to. Do skora se pljuvalo po nV zato sto je kasnila 6 meseci, uz samo 20-tak % bolje performanse, a sad odjednom sledeca ati generacija bi trebalo da se priblizi ovoj nV ili da je prestigne eventualno i to max. za jednocifreni procenat, i to bi bio sjajan rezultat?!? Osim toga sledeca nV generacija bi trebalo da se pojavi bas u vreme kad bude omogucen 28nm proces u TMSC-u. Tako da mislim da ce tu nV biti u prednosti, osim ako ati ne izbaci jos jednu generaciju samo 6-7 meseci posle S.I.

Da, ali kasnila je nV 8 a ne 6 meseci...i jos nije 100% bez problema sa 40nm procesom, a Ati vec sprema 28nm...preskace 32nm. To je ono sto je glavni problem, i sto nV treba >50% veci cip za iste performanse kao Ati

S.I. je vise kec u rukavu za ati, odnosno spreman odgovor za neku novu reviziju gf100 cipa u 40nm, ako je bude uopste, dalje to je test poligon za novu arhitekturu, a onda i neki od sadasnjih cipova u 28nm, bice test za novi proizvodni proces.

Drugo pitanje je koliko je "blizu" 28nm proces, ako su slabi izgledi da ga bude pre q2/q3 2011, onda je sasvim realna pojava s.i. cipova.A sudeci po tome da ih je sam amd vec zvanicno najavio za kraj ove godine, 28nm verovatno nije blize od kraja q2 2011.

A sto se tice buducih nv cipova, mislim da su shvatili da je mnogo manje bolno praviti top kartu sa dva cipa, kao sto ati radi poslednjih 3 generacije, nego napucati jedan cip.Odnosno cisto sumnjam da cemo videti 6 milijardi tranzistora u jednom cipu u 28nm u narednoj generaciji, 1000 jezgara mozda, ali sa manje tranzistora ukoliko to mogu a izvedu.

Mene isto dosta zanima da li ce ati prosiriti magistralu za cipove u 28nm, ili ce se koristiti neki ddr6 na 256 bit-a?

Poslednja izmena:
Pa kako sad to. Do skora se pljuvalo po nV zato sto je kasnila 6 meseci, uz samo 20-tak % bolje performanse, a sad odjednom sledeca ati generacija bi trebalo da se priblizi ovoj nV ili da je prestigne eventualno i to max. za jednocifreni procenat, i to bi bio sjajan rezultat?!?

Ja sam jedan od retkih koji nikada nije sumnjao u performanse GF100 cipa, ali sam (kako stoje stvari sa punim pravom) sumnjao u sve ostalo... yield, potrosnju, perf/watt, perf/mm, uticaj na trziste i slicno. Jednostavno, NVidia je morala da ima najbrzi cip na svetu, a cime ce to biti praceno je potpuno nebitno.

Sto se tice toga zasto kazem da AMD nema cega posebno da se plasi... nisi obratio paznju na ono da ce, ako su glasine tacne, podici ukupne performanse za ~20% uz jacu teselaciju, a zadrzati slicnu potrosnju i povrsinu cipa. Znaci, u odnosu na GF100 slicne performanse uz 60% manju povrsinu cipa i nizu potrosnju, a u odnosu na GF104 (iako jos ne znamo tacne specifikacije full karte i kada ce se pojaviti) svakako prednost u performansama, ali i u teselaciji.

Osim toga sledeca nV generacija bi trebalo da se pojavi bas u vreme kad bude omogucen 28nm proces u TMSC-u.

Slazem se, ali je to najmanje 8 meseci daleko, tj Q1 2011, a mnogo realnije Q2 za iole vece kolicine. Pod uslovom da sve prodje kako treba, vidimo kako im ide sa 40nm, koji je bio najavljen za Q3 2008 ;) Do tada guraju sa onim sto imaju, a to su GF100, GF104, a bice i GF106 i GF108.

Tako da mislim da ce tu nV biti u prednosti, osim ako ati ne izbaci jos jednu generaciju samo 6-7 meseci posle S.I.

Na osnovu cega mislis da ce NV biti u prednosti? S.I. i jeste prelazno, donekle iznudjeno resenje (Plan B recimo), osmisljeno da popuni prazninu ukoliko zakasni 28nm proces, ali i da se testiraju neka resenja za narednu arhitekturu Northern Islands (kao sto su sa RV740 testrali TSMC 40nm). Kakva ce ona biti nemam pojma, jos se prakticno nista ne zna pa necu ni spekulisati, ali pretpostavljam da ce i ona biti spremna za pocetak 28nm proizvodnje.

Da, ali kasnila je nV 8 a ne 6 meseci...i jos nije 100% bez problema sa 40nm procesom, a Ati vec sprema 28nm...preskace 32nm. To je ono sto je glavni problem, i sto nV treba >50% veci cip za iste performanse kao Ati

Ne preskače se 32nm proces jer ga ni nema u ponudi. Svi idu direktno sa 40nm na 28.
Nvidia ima velik čip zbog nekih drugih stvari. Pitanje je procjene da li se i koliko isplati komplicirati čip zbog GPGPU funkcionalnosti. Sa GF100 ih je zadesio to što su išli na rizik s novim procesom za flag-ship proizvod (inače nije svojstveno za NV) + još je tome taj proces bio problematičan s TSMCove strane.

Ne preskače se 32nm proces jer ga ni nema u ponudi. Svi idu direktno sa 40nm na 28.

Ne znam da li si pratio, ali bas ovde na forumu je bilo reci da Ati preskace 32 i ide na 28. Kako mislis svi, a core i3, u kom je procesu? Ili si kad si rekao svi mislio samo na nV i Ati. Ali ako nV preskace 32nm, sto nisam cuo, onda je to iznudjen potez zbog istovetne odluke Ati-ja

Ne znam da li si pratio, ali bas ovde na forumu je bilo reci da Ati preskace 32 i ide na 28. Kako mislis svi, a core i3, u kom je procesu? Ili si kad si rekao svi mislio samo na nV i Ati. Ali ako nV preskace 32nm, sto nisam cuo, onda je to iznudjen potez zbog istovetne odluke Ati-ja

GPU i CPU se na rade u isim procesima, CPU je bio 45nm sad je 32nm, GPU je sad 40nm a sledeci mozda bude 28nm ili 32nm, ionako su to samo "mere" kojim se ti procesi predstvljaju... posto se kaze da je intelov 45nm proces isti po velicini kao i TSMC-ov 40nm.. pitanje je kako oni mere to, jer mi odokativno tesko da cemo ista izmeriti :)

a ja sad razmišljam nešto što bi možda moglo biti u pitanju, prvo izlazi slabija serija u 40nm koja menja 5450,5570 i 5670 pa sve ostale su u 28nm. na fudzili pročitah da će se pojaviti već krajem septembra prve od šeste generacije pa što ove ostale ne bi došle pred kraj godine ili do najkasnije februara. ionako imaju seriju 5 koja je odlična pa ništa ne gube već mogu i dalje da joj drže lepu cenu.

Preskocio je sam TSMC, tj procenili su da im se ne isplati da ulazu u medjukorak necega sto od pocetka ne radi bas kako treba, pa su se preusmerili na prvi sledeci pravi korak - 28nm. I NV i ATI tu nisu imali previse izbora, jer im trenutno niko sem TSMC-a ne moze proizvoditi dovoljne kolicine high-end cipova.

Koliko se secam, GF ce preskociti 32nm, i o njemu sam i pricao

Sto se tice toga zasto kazem da AMD nema cega posebno da se plasi... nisi obratio paznju na ono da ce, ako su glasine tacne, podici ukupne performanse za ~20% uz jacu teselaciju, a zadrzati slicnu potrosnju i povrsinu cipa. Znaci, u odnosu na GF100 slicne performanse uz 60% manju povrsinu cipa i nizu potrosnju, a u odnosu na GF104 (iako jos ne znamo tacne specifikacije full karte i kada ce se pojaviti) svakako prednost u performansama, ali i u teselaciji.

Kao prvo, nemoguce je da podignu performanse i teselaciju a da chip ostane slicne povrsine u istom proizvodnom procesu. Pa i RV790 koji je samo clock bump u odnosu na RV770 je imao vecu povrsinu chipa, a kamoli ako ovde ubace jacu teselaciju ili jos i nesto vise.
Drugo, da se nisi malo preracunao? RV870 ima 38% manju povrsinu od GF100, znaci ova razlika se jos smanjuje sa SI.

Jedno pitanje: dakle pricam o karticama >200$, zar nije nVidia u prednosti za drugu polovinu ove godine, ako je sve sto ce da urade da osposobe full GF100 chip koji ce se nositi sa najjacim iz SI, i takodje da osposobe full GF104 koji bi se nosio sa 5850/5870 tj. sa nekom zamenom za 5850 iz SI ? Jer sa druge strane Ati razvija nove chipove, za koje, iako su refresh, treba dosta ulaganja ? Ovo se narocito lepo uklapa u predstavljanje nove generacije u 28nm, recimo da to bude Q2 2011 - Ati ce imati medju-chip koji nece puno trajati, dok ce nVIdia 'izvuci' refresh iz istog chipa a par meseci kasnije prirodno zameniti GF100 naslednikom posle jedne godine.

To koliko veci chip im treba za kakve performanse cemo videti kad (a valjda ce) izadje kartica koja ce koristiti ceo GF104 ;)

Poslednja izmena:
A ti vidi sta je Fermi i sta je doneo u odnosu na staru generaciju a sta ATI 58x0 koji je prakticno 2x4770 sa DX11. ;)

Ajde prosvetli me, sta je doneo? Sta je trebao da donese, a nije, to je vec pravo pitanje. Dok se on potera da radi kako je bilo zamisljeno u startu, bice sustignut i prestignut

Kao prvo, nemoguce je da podignu performanse i teselaciju a da chip ostane slicne povrsine u istom proizvodnom procesu. Pa i RV790 koji je samo clock bump u odnosu na RV770 je imao vecu povrsinu chipa, a kamoli ako ovde ubace jacu teselaciju ili jos i nesto vise.

Zato se i zovu glasine... to im je navodno cilj, tj testiranje modifikovane arhitekture, i prelaz sa 5-way SP na nesto drugo sto ce koristiti i N.I. Sta, i da li ce im omoguciti bolje performanse uz slicnu povrsinu, ostaje da se vidi. Da li je moguce... pa GF104 dokazuje da jeste, dizajn je daleko efikasniji u odnosu na GF100.

Drugo, da se nisi malo preracunao? RV870 ima 38% manju povrsinu od GF100, znaci ova razlika se jos smanjuje sa SI.

Da, lapsus, sorry. GF100 je ~60% veci od Cypressa (sto obicno i koristim), a ovaj je ~38% manji od GF100.

Jedno pitanje: dakle pricam o karticama >200$, zar nije nVidia u prednosti za drugu polovinu ove godine, ako je sve sto ce da urade da osposobe full GF100 chip koji ce se nositi sa najjacim iz SI, i takodje da osposobe full GF104 koji bi se nosio sa 5850/5870 tj. sa nekom zamenom za 5850 iz SI ? Jer sa druge strane Ati razvija nove chipove, za koje, iako su refresh, treba dosta ulaganja ? Ovo se narocito lepo uklapa u predstavljanje nove generacije u 28nm, recimo da to bude Q2 2011 - Ati ce imati medju-chip koji nece puno trajati, dok ce nVIdia 'izvuci' refresh iz istog chipa a par meseci kasnije prirodno zameniti GF100 naslednikom posle jedne godine.

Mogu li uopste da naprave u ovom periodu reviziju potpuno funkcionalnog GF100 cipa, kome ce raditi svih 512CC i koji ce mozda imati i nizu potrosnju? U teoriji naravno, ali sumnjam da ce se u praksi zezati time, i trositi resurse na nesto sto ce biti tu samo par meseci. Problem je TSMC 40nm, i jedina logicna odluka bi bilo potpuno preusmeravanje ljudstva na sto bolju implementaciju 28nm, jer ne smeju sebi da dozvole GF100 pricu jos jednom.

Full GF104... sto vise razmisljam i vreme prolazi, manje sam optimista da im je sve u redu sa yieldovima. Sta stite odlaganjem te karte? GTX465 je vec sada prevazidjen, a i GTX470 je zreo za povlacenje, kada vec mogu da te cipove prodaju u Tesla i Quadro kartama. I dalje prodajuci GTX470 sebi izbijaju pare iz dzepa, ako vec mogu da je zamene daleko jeftinijom kartom koja ce davati slicne performanse. Ne znam, ukoliko je sve u redu, bas mi je cudno ovakvo ponasanje.

Sta stite odlaganjem te karte? GTX465 je vec sada prevazidjen, a i GTX470 je zreo za povlacenje, kada vec mogu da te cipove prodaju u Tesla i Quadro kartama. I dalje prodajuci GTX470 sebi izbijaju pare iz dzepa, ako vec mogu da je zamene daleko jeftinijom kartom koja ce davati slicne performanse. Ne znam, ukoliko je sve u redu, bas mi je cudno ovakvo ponasanje.

Mozda cekaju ati 6000 da vide cenu... Ja ocekujem 6770 koji ce biti jeftiniji od gtx460, a tu negde sa brzinom, 6750 malo slabiji (jaci od 5770), 6830(5850), 6850(gtx470), 6870(malo jaci od 5870..tu kao gtx480) i naravno veliki 6890:d... a posle da vidimo nv sta i kako sa full gf104 itd.

Mozda cekaju ati 6000 da vide cenu... Ja ocekujem 6770 koji ce biti jeftiniji od gtx460, a tu negde sa brzinom, 6750 malo slabiji (jaci od 5770), 6830(5850), 6850(gtx470), 6870(malo jaci od 5870..tu kao gtx480) i naravno veliki 6890:d... a posle da vidimo nv sta i kako sa full gf104 itd.

A zasto mislis da je cena uopste odlucujuci faktor? Ona je direktna posledica performansi, nebitno koliko karta kosta u proizvodnji i za koji je segment planirana ;) Karta moze i da poskupi ako nema dovoljno dobre konkurencije, to je svako mogao da shvati u prethodnih nekoliko meseci gledajuci skok cena Radeona.

GF104 je tu negde po povrsini sa Cypressom (procene su 320-350 mm2), ima identicnu 256 bitnu magistralu, sto znaci da im je proizvodna cena ugrubo tu negde (zavisi od yielda i obima proizvodnje, zato i kazem ugrubo). Da li bi mislio da je GTX460 odlicna kupovina da kosta 260 dolara, kao 5850? Ili 370, koliko kosta 5870? Naravno da ne, performanse koje daje na default frekvencijama vrede 200 dolara, zato toliko i kosta. As simple as that ;) Da li bi voleli da mogu da je naplate 300? Pa mislim da oko toga ne treba previse razmisljati.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno