Nemojte nervirati coveka, vec mu pomozite i recite da je u pravu...A od cega ti Zeljko zivis, jel zaradjujes od racunara?![]()
PS: mozda bi Nedjo mogao da kaze koliko je prestavljenje pozitivnih review-a za 5870 uticalo da se poveca kupovina 4xxx i generalno ATI kartica low/midd segmenta na duzi period od bar 6 meseci.....
Ja bih voleo da sa novom generacijom cipova predstave i bolju GPGPU podrsku i zaista pokusaju da budu konkurentni NV na tom polju...
poz
Ok, ali kome to treba
ako AMD nije ugazio konkurenciju u proteklih godinu dana, mislim da nece tako skoro imati novu priliku. Nego bolje neka se pripreme da ne budu ugazeni![]()
Pa kako sad to. Do skora se pljuvalo po nV zato sto je kasnila 6 meseci, uz samo 20-tak % bolje performanse, a sad odjednom sledeca ati generacija bi trebalo da se priblizi ovoj nV ili da je prestigne eventualno i to max. za jednocifreni procenat, i to bi bio sjajan rezultat?!?
Osim toga sledeca nV generacija bi trebalo da se pojavi bas u vreme kad bude omogucen 28nm proces u TMSC-u.
Tako da mislim da ce tu nV biti u prednosti, osim ako ati ne izbaci jos jednu generaciju samo 6-7 meseci posle S.I.
Da, ali kasnila je nV 8 a ne 6 meseci...i jos nije 100% bez problema sa 40nm procesom, a Ati vec sprema 28nm...preskace 32nm. To je ono sto je glavni problem, i sto nV treba >50% veci cip za iste performanse kao Ati
Ne preskače se 32nm proces jer ga ni nema u ponudi. Svi idu direktno sa 40nm na 28.
Ne znam da li si pratio, ali bas ovde na forumu je bilo reci da Ati preskace 32 i ide na 28. Kako mislis svi, a core i3, u kom je procesu? Ili si kad si rekao svi mislio samo na nV i Ati. Ali ako nV preskace 32nm, sto nisam cuo, onda je to iznudjen potez zbog istovetne odluke Ati-ja
Ne znam da li si pratio, ali bas ovde na forumu je bilo reci da Ati preskace 32 i ide na 28. Kako mislis svi, a core i3, u kom je procesu? Ili si kad si rekao svi mislio samo na nV i Ati. Ali ako nV preskace 32nm, sto nisam cuo, onda je to iznudjen potez zbog istovetne odluke Ati-ja
Sto se tice toga zasto kazem da AMD nema cega posebno da se plasi... nisi obratio paznju na ono da ce, ako su glasine tacne, podici ukupne performanse za ~20% uz jacu teselaciju, a zadrzati slicnu potrosnju i povrsinu cipa. Znaci, u odnosu na GF100 slicne performanse uz 60% manju povrsinu cipa i nizu potrosnju, a u odnosu na GF104 (iako jos ne znamo tacne specifikacije full karte i kada ce se pojaviti) svakako prednost u performansama, ali i u teselaciji.
To koliko veci chip im treba za kakve performanse cemo videti kad (a valjda ce) izadje kartica koja ce koristiti ceo GF104Da, ali kasnila je nV 8 a ne 6 meseci...i jos nije 100% bez problema sa 40nm procesom, a Ati vec sprema 28nm...preskace 32nm. To je ono sto je glavni problem, i sto nV treba >50% veci cip za iste performanse kao Ati
Koliko se secam, GF ce preskociti 32nm, i o njemu sam i pricao
A ti vidi sta je Fermi i sta je doneo u odnosu na staru generaciju a sta ATI 58x0 koji je prakticno 2x4770 sa DX11.![]()
Kao prvo, nemoguce je da podignu performanse i teselaciju a da chip ostane slicne povrsine u istom proizvodnom procesu. Pa i RV790 koji je samo clock bump u odnosu na RV770 je imao vecu povrsinu chipa, a kamoli ako ovde ubace jacu teselaciju ili jos i nesto vise.
Drugo, da se nisi malo preracunao? RV870 ima 38% manju povrsinu od GF100, znaci ova razlika se jos smanjuje sa SI.
Jedno pitanje: dakle pricam o karticama >200$, zar nije nVidia u prednosti za drugu polovinu ove godine, ako je sve sto ce da urade da osposobe full GF100 chip koji ce se nositi sa najjacim iz SI, i takodje da osposobe full GF104 koji bi se nosio sa 5850/5870 tj. sa nekom zamenom za 5850 iz SI ? Jer sa druge strane Ati razvija nove chipove, za koje, iako su refresh, treba dosta ulaganja ? Ovo se narocito lepo uklapa u predstavljanje nove generacije u 28nm, recimo da to bude Q2 2011 - Ati ce imati medju-chip koji nece puno trajati, dok ce nVIdia 'izvuci' refresh iz istog chipa a par meseci kasnije prirodno zameniti GF100 naslednikom posle jedne godine.
Sta stite odlaganjem te karte? GTX465 je vec sada prevazidjen, a i GTX470 je zreo za povlacenje, kada vec mogu da te cipove prodaju u Tesla i Quadro kartama. I dalje prodajuci GTX470 sebi izbijaju pare iz dzepa, ako vec mogu da je zamene daleko jeftinijom kartom koja ce davati slicne performanse. Ne znam, ukoliko je sve u redu, bas mi je cudno ovakvo ponasanje.
Mozda cekaju ati 6000 da vide cenu... Ja ocekujem 6770 koji ce biti jeftiniji od gtx460, a tu negde sa brzinom, 6750 malo slabiji (jaci od 5770), 6830(5850), 6850(gtx470), 6870(malo jaci od 5870..tu kao gtx480) i naravno veliki 6890:d... a posle da vidimo nv sta i kako sa full gf104 itd.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari