Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista od 4D-ALUs,na novoj generaciji ostaje na 5D.
Cene po najavi 179 US-Dollara za 6850 i 239 US-Dollara za 6870.

Ako je verovati slajdovima, HD6850 je u rangu sa GTX460 dok je HD6870 između HD5850 i HD5870.

Ako je ovo tacno,ovi dijagrami,6850 je za pola jaca od 460 768. Da li ovo znaci da ce za 3 sedmice pasti cena Nvidia kartica? Vidim u V*p Ho*se 460 150e?!

Meni za sada Sapphire 6850 izgleda najbolje i cekam samo jos da vidim sta nudi MSI.

Ako je ovo tacno,ovi dijagrami,6850 je za pola jaca od 460 768. Da li ovo znaci da ce za 3 sedmice pasti cena Nvidia kartica? Vidim u V*p Ho*se 460 150e?!
znam da ce se PCbeast odmah aktivirati kad procita ovo, ali stvarno meni nije jasno gde nize GTX460 moze da ide?!
Pa taj GPU je 366 mm^2! Ej bre, pa to je vece i do Cypressa, a naspram Bartsovih 255 mm^2 je gigantski!
Na GTX470/480 NVIDIA provereno posluje sa gubitkom, a ako je jedini odgovor na Barts snizavanje cena, onda ce i u tom segmentu tanana margina da se pretvori u gubitak! Cenim da se to NVIDIA-inim akcionarima i partnerima nikako nece dopasti :)

Poslednja izmena:
Nema sta da se aktivira. Realno,68XX se jos nije pojavio,a cena Nvidie je i sad veoma niska. Ako cena padne za 10e(a verovatno ce i vise) pitanje da li ce nvidia uspeti da pokrije troskove proizvodnje?!

Nista strasno :)

255mm2, 14 i 12 SIMD-ova sa po 80 procesora kao i kod 5000 serije (5D)

Mislim da ce performanse 6870 biti ravne 5850 osim kod teselacije gde ce biti brzi.

Nema potrebe za daljim spustanjem cena GTX 460-ki. Ono sto nVidia mora da uradi ASAP a to je da izbaci Full GF104 sa dignutim klokovima.

Poslednja izmena:
Ok :D zivi i zdravi bili pa videli,moja procena da ce 460 768 sa 150 pasti na 140e i to je to. neka 6850 bude 190e,on za 50e vise(ako je onaj test sa predhodne strane tacan) vredi toliko.

a mozda i izbace 768 varijantu, na tu cenu spuste 1gb, a fullgf104 predstave po dosadašnjoj ceni 1gb varijante i ne gube skoro ništa, osim cene 2 memorijska čipa...

Izlazak full GF104 cipa bi bio odlicna stvar za rat cenama. Nazalost ja o tom cipu/karti citam samo ovde na forumu. Nikakve zvanicne najave nisam zakacio, mozda bi neko mogao da nas prosvetli.

znam da ce se PCbeast odmah aktivirati kad procita ovo, ali stvarno meni nije jasno gde nize GTX460 moze da ide?!
Pa taj GPU je 366 mm^2! Ej bre, pa to je vece i do Cypressa, a naspram Bartsovih 255 mm^2 je gigantski!
Na GTX470/480 NVIDIA provereno posluje sa gubitkom, a ako je jedini odgovor na Barts snizavanje cena, onda ce i u tom segmentu tanana margina da se pretvori u gubitak! Cenim da se to NVIDIA-inim akcionarima i partnerima nikako nece dopasti :)

A ko kaze i da NV i ATI masno zaradjuju (neki malo manje neki malo vise, kako kad), pitanje je samo obima prodaje i koliko kesa slivaju u "nepotreban" marketing i prljuvanje na konkurenciju :p

ne moraju da placaju, uvek ima fanboys-a koji to rade za Dz! :D

Koliko brinete da li AMD ili Nvidia dobro zarađuju...ju ju. :d

Poslednja izmena:
A ko kaze i da NV i ATI masno zaradjuju (neki malo manje neki malo vise, kako kad), pitanje je samo obima prodaje i koliko kesa slivaju u "nepotreban" marketing i prljuvanje na konkurenciju :p

pozitivna nula ili malo bolje.... sudeći prema operativnom prihodu od GPU biznisa koji je AMD prijavio za Q3 ;)

Verovatno i jedni i drugi idu na kolicinu.Naravno narod nema novca(plata 150e kartica 190e),znaci da shljakas mesec i po da bi kupio novu karticu. To je za nase uslove mnogo.
Kakva prodaja takva i cena,a izgleda da je prodaja niska,tako da ce i cena biti niza.

Verovatno i jedni i drugi idu na kolicinu.Naravno narod nema novca(plata 150e kartica 190e),znaci da shljakas mesec i po da bi kupio novu karticu. To je za nase uslove mnogo.
Kakva prodaja takva i cena,a izgleda da je prodaja niska,tako da ce i cena biti niza.

Sacemo i mi poceti ova globalna kriza ....:)

Lepe karte.Po meni ovo je do sad najlepsa Radeon karta od svih proteklih serija pogotovu ove izvedbe sa ventom na sredini.
Samo da vidimo i te performanse,tesselaciju,cenu kod nas i to je to..
Ja tipujem da ce nv da ide jos malo dole sa cenom.Da li se to isplati?Nemam pojma.Ali ako ne izadje Full GF104 to jedino preostaje.Sto rece Alk0 jedino se ovde pominje isti,na netu nista pouzdano da iscuri,cak ni najava:S:

Neverovatno je kako ovakvi slajdovi nadju put do neta samo par sati posle zvanicne prezentacije... covek se zapita potpisuje li iko NDA :)

ovi iz Anandtecha kazu da moraju da cekaju petak, jer su ih pozdravili iz AMD Legal department
mogu samo da objave slike...

Sta mislite koliki ce impact imati ukljucivanje MLAA efekta u Catalystu?

Radeon HD6850 i HD6870 sneak peak @ benchmark

Ideja kojom su se u AMD-u vodili kada su kreirali Barts GPU (kodna oznaka), bila je da se kreira GPU koji će služiti za akceleratore koji će ponuditi performanse u rangu sa modelima HD5850 i HD5870, ali uz nižu potrošnju i cenu. Kako sitnija litografija u TSMC-u još nije osvojena, bilo je potrebno da se naprave promene u arhitekturi i optimizuje samo jezgro. Kako je Cypress osmišljen i za stream computing, a ne samo za gaming, u AMD-u su se odlučili da kod Barts-a smanje broj shader jedinica, ali zato povećaju radne učestanosti i tako nadomeste processing moć. Broj teksturnih jedinica je ostao sličan, a render back-end identičan, bar kvantitativno. Naravno, napravljene su promene i na nivou streaming shadera, ali i ROP-a, a pošto je ROP ostao jednako snažan kao i kod Cypress-a (32 jedinice), može se reći da je Barts dosta bolje izbalansiran za gaming. Broj streaming jedinica kod Barts-a je smanjen sa 1600 na 1120, s tim što sam GPU radi na višim učestanostima, pa i dalje nudi 2 TeraFLOPS-a processing moći. U odnosu na Cypress, koji ima 2.15 milijardi tranzistora i površinu od 334 kvadratna milimetra, kod Barts-a ih je "samo" 1.7 milijardi (dok je površina 255 kvmm), što je, ako nas pitate - prilična ušteda.

Radeon HD6870 ima dva six-pin PCI-Express konektora i pod opterećenjem troši 151W, a samo 19W u idle-u i njegova očekivana cena je 229 dolara ili nešto malo više od 200 evra na našem tržištu. Kartica bi trebalo da u svakoj situaciji bude brža od GeForce GTX460 sa 1GB memorije, koja ima istu tržišnu cenu, ali ako NVIDIA odluči da je spusti, u AMD-u su već naveli da to i oni mogu lako da učine. Radeon HD6870 ima 1GB GDDR5 memorije koja radi na efektivnih 4.2 GHz.

Radeon HD6850 koristi isti GPU, ali kraći PCB, a kod njega je aktivno 960 shader jedinica. Kako GPU radi na 775 MHz (i predpostavljamo da je prilično overklokabilan sa ovih vrednosti), nudi 1.5 TeraFLOPS "snage". Broj ROP unit-a je ostao isti kao i kod HD6870 modela, mada je broj TMU jedinica manji. Radeon HD6850 maksimalno "vuče" 127W struje, pa ima samo jedan PCI Express konektor sa 6 pinova, ali verujemo da će partneri ponuditi i verzije kartica sa dva konektora, jer se pri overklokingu potrošnja prilično bliži granici od 150W koju zbirno nude PCIe konektor i PCIe slot na matičnoj ploči. Radeon HD6850 takođe ima 1GB GDDR5 memorije koja radi na efektivnih 4.0 GHz. Cena ovog modela je negde između 160 i 180 dolara i uvek je brža od GeForce GTX460 modela sa 768MB memorije, ali ćemo više informacija imati već sutra. Sve Barts bazirane kartice iz AMD-a imaju jedan Dual Link-DVI i jedan Single Link-DVI konektor, dva mini-DisplayPort konektora (1.2) i jedan HDMI 1.4 priključak. Nažalost, ono što smo videli je i da je Radeon HD6850 najčešće i sporiji od HD5850-ice, ali će se to verovatno kod većine partnera nadomestiti "fabričkim overklokovanjem".

Ono što još možemo reći, a da ne prekrišimo (previše) NDA koji ističe 22. oktobra ujutru, jeste da je Tesselation Unit dosta, dosta poboljšan, da su tu novi AA modovi (Morphological AA), kao i da je anisotropic dodatno "upeglan"... Pomenućemo i da je implementiran Universal (ili je to Unified, gospodine Huddy? :)) Video Decoder treće generacije (UVD 3.0) koji sada podržava hardverski enkoding Blu-ray 3D, DivX-a (konačno, uključujući i DivX HD) i MPEG 2 HD kodeka, kao i da je AMD dosta uradio na implementaciji otvorenih 3D gaming standarda.

Oni koji su očekivali da Radeon HD6870 bude kartica koja je znatno brža od nominalnog prethodnika, imamo jednu lepu vest - za tačno mesec dana, AMD predstavlja još jedan GPU, koji će pokretati modele Radeon HD6950 i HD6970. U pitanju su, dakle, single GPU kartice, dok će ultimativni model ponovo biti dual GPU, kreiran najverovatnije od dva čipa u HD6950 "konfiguraciji". Oznaka ovog modela je Radeon HD6990. Radeon HD6950 i HD6990 su pravi "performance" naslednici modela HD5850 i HD5870, iako će u prodaji biti možda i nešto skuplji od pomenutih prethodnika u momentima kada su se oni pojavili na tržištu. Ipak, postavlja se pitanje koliko će se oni prodavati kada i Radeon HD6870, a to smo videli, sasvim lepo "vozi" i najnovije igre u eyeFinity tripple-FullHD rezolucijama (5760 x 1080 piksela)

Zvanična Radeon HD6800 Series tema

Poslednja izmena:
od kako je izasao barts ova tema stala, a o kaymaku vise niko nista da bekne

sada kada gledam perfomanse bartsa osecam da ce kaymak manji model biti 30-40tak% brzi i skuplji ~40 %, amd strategy, sto znaci da ce takodje mozda biti i jaci od trenutnog dual resenja

moze da se desi cak da kaymak dosta potisne cenu bartsa, jer kako vidimo amd se okrenuo ka ekomicnijim cipovima

Ako je 6870 220€, kolki ce luft da naprave do 6950? 100€? Manje? Vise?
Nije AMD pao sa kruske pa da sam sebi pravi konkurenciju, a opet ne smeju napraviti veliku rupu u kojoj bi konkurencija bila opustena kao sto je do nedavno to bio slucaj sa gtx460.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno