Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
obzirom da je fama oko Fermija zavrsena, red je da se vaskoliki Internet vestopisci okrenu sledecoj velikoj atrakciji! ;)

Evo ga Čarli pise o sledecem ATI-jevom potezu... koji ce jasno biti uslovljen desavanjima u i oko TSMC-a:
To call companies skeptical of the new [TSMC] roadmap is being overly kind. No one believed it, but what can they do? Easy, put plan C into place, and for ATI, that is called Southern Islands.
http://www.semiaccurate.com/2010/03/30/atis-next-generation-outed/

Sto se tice Soutern Islands-a, ovo je jedina nezavisna potvrda u vezi sa njihovim postojanjem i dolazi od glavnog DICE-ovog "Frostbite" engine inzenjera:

windowclipping6.jpg

windowclipping8.jpg

windowclipping9.jpg

windowclipping7.jpg

A ovi Twitter postovi su od pre mesec dana! ;)

Poslednja izmena:
Recimo da taj "hibrid" Southern Islands verovatno i nije predaleko (makar u osnovnoj koncepciji) od one spekulacije sa prve strane. To naravno nista ne mora da znaci ;)

Nevezano za refresh ATI-ja, pomeranje 28nm procesa je verovatno jos gora vest za NVidiju - za GT200b im je trebalo ~6 meseci, to im je i omogucilo dual-chip kartu, sto sada jednostavno nije moguce a da ne izazovu kineski sindrom ;) Fermi ostaje to sto jeste jos godinu dana, pa mu je sansa za uspeh na desktop trzistu realno nikakva.

Veoma pragmatičan potez ukoliko ima istine u tome ... kao uostalom sve što su napravili nakon R600. Reklo bi se da AMD(ATI) poput kameleona prati što se događa u okolini i prilagođava se situaciji.

Kad bih barem znao da ce na Southern island biti moguce kaciti 3 monitora bez koriscena display porta :test: , meni bi to bio sasvim dovoljan razlog da "refresujem" :) .

Koliko sam ja shvatio oni se prilagođavaju novonastaloj situaciji tako što eksperimentišu sa dizajnom tako da se može desiti da ne bude poboljšanja perfomansi (za iste pare), čak se može desiti i suprotno?

Ne verujem da je njima ovo nedavno palo na pamet, pa ajd da se proba, siguran sam da znaju tacno sta rade, kvartalima unazad... pa pobogu sigurno nece da izbace nesto sto je sporije od sadasnjih cipova...

Kad bih barem znao da ce na Southern island biti moguce kaciti 3 monitora bez koriscena display porta :test: , meni bi to bio sasvim dovoljan razlog da "refresujem" :) .
to nazalost nije moguce! DP je mandatory za 3 monitora!

Znaci da se ne nadam...

Fale ti jos dva hladnjaka na slici, za svaku novu generaciju po jedan. :d

Mala sala Nedjo, nemo se ljutis ocekujemo dobre karte od 6xxx generacije.

Poslednja izmena:
Fale ti jos dva hladnjaka na slici, za svaku novu generaciju po jedan. :d

Mala sala Nedjo, nemo se ljutis ocekujemo dobre karte od 6xxx generacije.
taman posla da se ljutim... a sto se tice ocekivanja, ne sumnjam da ce biti ispunjena! ;)
Ako DICE-ov progamer kaze da je Southern Islands kickass, nema razloga da mu ne verujemo! Covek se razume u te stvari :D

Forthcoming ATI GPUs: Different Processes, Different Suppliers, Hybrid Architecture?

Both Globalfoundries and TSMC promise that their 28nm high-performance (28HP) process technologies will be available for mass production already in late 2010. But there are chances that TSMC’s process technology will arrive somewhat later than expected, whereas Globalfoundries does not have a track record of quick and flawless ramp up of bulk fabrication processes.

As a result, according to currently available information, the GPU family called Southern Islands will be made using 40nm process technology, which is still not problem free (after the initiation of pre-production in early Q4 2008), but will at least be available in the second half of this year. A bird in the hand is worth two in the bush: TSMC’s 40nm is here, whereas two 28nm fabrication processes are still in the bush, it seems.

Nonetheless, AMD is obliged to acquire graphics processors from Globalfoundries; as a result, when it comes to 28nm process technology, the company will still have to divide its GPU portfolio. It will not be an easy task since Globalfoundries’ and TSMC’s 28nm bulk processes are completely different: the former uses so-called gate-last approach, whereas the latter utilizes gate-first manufacturing method. As a result, it is more than likely that starting from 28nm node there will several different companies producing ATI GPUs.

Poslednja izmena:
Nikada ne bih rekao da je Charlie pisao ovaj tekst. :)

Anyway, ovo mi miriše na veliki čip. Prvi posle R600?

A meni bas zvuci tipicno Charlijevski :) 'Hibridna arhitektura', to mi nekako ne zvuci realno - zasto bi pravio mesavinu izmedju tekuce serije i buduce, i koliko je tako nesto izvodljivo. Zasto mislim ovako? Pa buduca Ati generacija (Northern Islands) ce definitivno napustiti 5-way shader arhitekturu. Ako ovaj Southern Islands bude koristio ovakvu arhitekturu sa poboljsanjima, to se ne moze nazvati hibridom vec uprade-om. Da se razumemo, ne kazem da je to lose, naprotiv, upgrade je uvek dobrodosao.
Bice sigurno poboljsanje u odnosu na Cypress, verovatno kao sto je R580 bio u odnosu na R520 (ali ne toliko na polju shader performansi jer je tu Cypress vec jak, vec mozda veci fokus na GPGPU, eventualno teselacija).

A meni bas zvuci tipicno Charlijevski :) 'Hibridna arhitektura', to mi nekako ne zvuci realno - zasto bi pravio mesavinu izmedju tekuce serije i buduce,
zato sto ti mozes :d i zato sto ti kompanija zaduzena za proizvodnju dva puta pomera proizvodnu tehnologiju za koju si inicijalno ciljao novu arhitekturu
i koliko je tako nesto izvodljivo.
Jel tvrdis da nije, ili se cisto pitas? Ako se pitas, kako onda bilo sta sto se shpekulishe o nenajavljenom proizvodu moze da zvuci nerealno? Mislim, sve moze biti realno... a i ne mora. To i jeste sustina shpekulisanja, zar ne ;)
Zasto mislim ovako? Pa buduca Ati generacija (Northern Islands) ce definitivno napustiti 5-way shader arhitekturu.
ko to kaze?
Ako ovaj Southern Islands bude koristio ovakvu arhitekturu sa poboljsanjima, to se ne moze nazvati hibridom vec uprade-om. Da se razumemo, ne kazem da je to lose, naprotiv, upgrade je uvek dobrodosao.
a sta bi se po tebi moglo nazvati "hibridno"?
Bice sigurno poboljsanje u odnosu na Cypress, verovatno kao sto je R580 bio u odnosu na R520 (ali ne toliko na polju shader performansi jer je tu Cypress vec jak, vec mozda veci fokus na GPGPU, eventualno teselacija).
Mislim da ce se svako sloziti da jedino ima smisla izbacivai proizvod koji predstavlja poboljsanje u odnosu na prethodnu generaciju. E sad u kom domenu ce ici ta poboljsanja... jedno je sigurno ici ce u onom pravcu u kome se developerima poput DICE-a dopada da ide ;) u prevodu dobicemo jos jedan sjajan igracki akcelerator koji ce da razbija u Frostbite 2 i Crytek 3 engineu ;)

P.S
sto se tice Charlija, verujte mi on zaista zna sta pise! U ostalom, sve sto je unazad godinu dana pisao o Fermiju, pokazalo se kao tacno. Nema razoga da bude netacna ni po pitanju "SI-a" ;)

Poslednja izmena od urednika:
Glavna nedoumica je sta je cilj AMD-a sa SI arhitekturom - prestici Fermi ili testirati neke stvari za NI? Verovatno oboje, doduse :D. Prioritet ce svakako biti poboljsanje teselacije.

Pitanje je da li ce karte cekati kraj septembra (tj pocetak Q4 i 12 meseci posle Cypressa), posto bi moglo da se desi da budu spremne i ranije, kada je vec tapeout bio pocetkom aprila.

Jel tvrdis da nije, ili se cisto pitas? Ako se pitas, kako onda bilo sta sto se shpekulishe o nenajavljenom proizvodu moze da zvuci nerealno? Mislim, sve moze biti realno... a i ne mora. To i jeste sustina shpekulisanja, zar ne ;)

OK, slazem se :)

Pa vreme je vise :)

a sta bi se po tebi moglo nazvati "hibridno"?

Mali broj 'pojava' bih ja nazvao hibridnim :d

sto se tice Charlija, verujte mi on zaista zna sta pise! U ostalom, sve sto je unazad godinu dana pisao o Fermiju, pokazalo se kao tacno. Nema razoga da bude netacna ni po pitanju "SI-a" ;)

E ovde se vec ne bih slozio nikako :D

Sve je to lepo radi se na HW-u a sta cemo sa softwerskom podrskom programerima u vecoj meri ili priblizno kao sto to radi NV, driverima, opengl i linux zglavnoj podrsci...
Mene iskreno ovo daleko vise interesuje nego cist HW i kad se ovde nesto bude promenulo razmislicu da mi sledeci izbor bute ATI

svira mi najmanja violina na svetu (kao i Mr. Pink-u za baksis konobarima u Reservoir dogs :smoke:) i za programere i za linux. 1 promil tih korisnika neka slobodno kupe nvidiu iz tog razloga.

Sve je to lepo radi se na HW-u a sta cemo sa softwerskom podrskom programerima u vecoj meri ili priblizno kao sto to radi NV, driverima, opengl i linux zglavnoj podrsci...

Najpopularnije igre na STEAM-u su kreirane u saradnji sa AMD-om:

http://blogs.amd.com/play/2010/03/2...ed&utm_campaign=Feed:+AmdAtPlay+(AMD+at+Play)

AMD podrzava akademsku zajednicu u domenu dizajniranja igara:

http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/world-wide-workshop-2010apr05.aspx

AMD prvi sa OGL 4 i 3.3 drajverima:

http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/first-with-openglr-2010apr05.aspx

AMD podrzava Game Design workshop na nekom festivalu:

http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/2010-games-for-change-fest-2010march18.aspx

AMD sponzorise Game Design:

http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/amd-design-award-2010mar9.aspx

Najnoviji drajveri za FirePro seriju podizu performanse za 20% u Profi aplikacijama:

http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/performance-ati-fire-pro-graphics-2010march11.aspx

Novi Catalysti donose performanse stabilnost i nove mogucnosti:

http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/amd-delivers-performance-2010feb17.aspx

A LinuX drajveri, k'o i Windows drajveri izlaze skavog meseca uvek sa novim unapredjenjima:

http://support.amd.com/us/gpudownlo...px?type=2.4.1&product=2.4.1.3.42&lang=English

Ali dobro, ti nastavi da FUD-ujesh! :trust:
Mene iskreno ovo daleko vise interesuje nego cist HW i kad se ovde nesto bude promenulo razmislicu da mi sledeci izbor bute ATI

A sta ti se bavis GPGPU programiranjem u Linux-u?

svira mi najmanja violina na svetu (kao i Mr. Pink-u za baksis konobarima u Reservoir dogs :smoke:) i za programere i za linux. 1 promil tih korisnika neka slobodno kupe nvidiu iz tog razloga.

pa i da je 1% a nije.... tih 1% bogami uticu bar na ostalih 20-30% eto zasto NV ide ispred ATI-a

@Nedjo
neznam ko FUD-je... iznosic cist marketing AMD-a, da imamo nekog iz NV i on bi mogao bar 3x vise linkova da okaci.... ja nemam nameru da se time bavim :)

Meni je NV u par navrata znacila vise , PCSX2 emulacija bolje radi sa NV, dekodiranje WAP kljuceva isto, kao i reencoding iako sam razocaran sa dosadasnjim programima koji koriste GPU i kvalitetom tako da ovo zadnje uzimam sa rezervom.... nekima sve ovo neznaci nista i gledaju samo FPS u crysis-u ja enspadam u te

...Meni je NV u par navrata znacila vise , PCSX2 emulacija bolje radi sa NV, dekodiranje WAP kljuceva isto, kao i reencoding iako sam razocaran sa dosadasnjim programima koji koriste GPU i kvalitetom tako da ovo zadnje uzimam sa rezervom.... nekima sve ovo neznaci nista i gledaju samo FPS u crysis-u ja enspadam u te

Za ovo boldovano se zna ko je tata:
elcomsoft-wpa-psk-password-test.jpg

http://www.geeks3d.com/20100316/radeon-hd-5970-the-ultimate-password-cracking-hardware/

Sorry za off/

"ElcomSoft has updated its tool for cracking WPA/WPA2 passwords, Now ATI cards are supported and from the new tests"

Pa da li je moguce da postoji neka softverska podrska za ATI GPGPU? I to u domenu tvog interesovanja!
:p
Ova recenica je vazna jer tu verziju nemozes nabaviti a da je ne debelo kesiras
moja verija radi samo na NV hw-u

ah, to je znaci! Mora da se plati, onda k'o da ne postoji!

Poslednja izmena:
"ElcomSoft has updated its tool for cracking WPA/WPA2 passwords, Now ATI cards are supported and from the new tests"

Ova recenica je vazna jer tu verziju nemozes nabaviti a da je ne debelo kesiras :)
moja verija radi samo na NV hw-u

Da ali je pre ovog update-a Elcomsoft Wireless Security Auditor software nosio samo Design for nVidia CUDA bedž za GPU akceleraciju. Lepo je videti i da ATI Stream ume da krcka.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno