Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fermi je vec dovoljno ispeglan, fali samo puna verzija GPU-a (i eventualno jos jedni performance drajveri), sto ako se ne desi do kraja godine i nece nikad - u 28nm definitivno izlazi naslednik Fermi-ja, nema tu sta vise da se pegla.

Pa zar nije Fermi planiran da bude rađen u 28nm? Meni stvarno nije jasno o kakvom nasledniku pričaš. nVidija jeste sjajna kompanija ali ne mogu oni da promene tri arhitekture za dve godine.

Druga stvar, porediti R600 sa GF100 je blasphemy :)

Pa dobro, u pravu si. Fermi je ipak ispao nešto bolje ali ne dovoljno da se nazove uspešnom novom arhitekturom (to tek treba da se desi).

Znaci po tebi, jedina sansa da nVidia nesto uradi je da Ati omane, tj. da mu se ne sklope kockice? A nema scenarija da Ati izbaci dobru novu generaciju a nVidia isto tako dobrog (ili boljeg) naslednika Fermija ?

Pa za NI smo čuli. Za naslednika Fermi arhitekture nismo tako da ako imaš neke nove informacije bilo bi lepo da ih podeliš sa nama.

Ako misliš da nabudženi Fermi može da se meri sa čipom koji bi bio savršeni ishod NI arhitekture onda se grdno varaš. Pošto je ATI otišao korak dalje u odnosu na nVidiju i oni tek treba da najave za par godina svoja Severna ostrva. Zar ne vidiš da su tek kod RV670 :p

A 6800GT nije iz FX serije i nema skoro nikakve veze sa njom.

Pa znam da nije ali je serija 6800 rađena na bazi FX5800, u stvari to je bio nabudženi nV30 done right. Mada ti verovatno misliš kako je to bila revolucionarna arhitektura. nVidija je nekada davno pravila velike skokove na dve generacije grafičkih čipova, poslednjih godina oni tek svaku treću menjaju stvari iz korena (mada ni ATI nije bolji): 1. revolucija GeForce 256/GeForce 2 GTS, 2. GeForce 3/GeForce 4 3. GeForce 5/GeForce 6/GeForce 7, 4. GeForce 8/9/200 i sada Fermi kao peta korenita promena arhitekture.

Poslednja izmena:
Ako misliš da nabudženi Fermi može da se meri sa čipom koji bi bio savršeni ishod NI arhitekture onda se grdno varaš. Pošto je ATI otišao korak dalje u odnosu na nVidiju i oni tek treba da najave za par godina svoja Severna ostrva. Zar ne vidiš da su tek kod RV670 :p
Kako je ATI otisao korak dalje kad prakticno u svakoj generaciji (od 2900 pa do sada) samo povecavaju broj SPova uz sitnija poboljsanja? ATI tek treba da izbaci novu arhitekturu.;)

Pa znam da nije ali je serija 6800 rađena na bazi FX5800, u stvari to je bio nabudženi nV30 done right. Mada ti verovatno misliš kako je to bila revolucionarna arhitektura. nVidija je nekada davno pravila velike skokove na dve generacije grafičkih čipova, poslednjih godina oni tek svaku treću menjaju stvari iz korena (mada ni ATI nije bolji): 1. revolucija GeForce 256/GeForce 2 GTS, 2. GeForce 3/GeForce 4 3. GeForce 5/GeForce 6/GeForce 7, 4. GeForce 8/9/200 i sada Fermi kao peta korenita promena arhitekture.
Jok, 6800 nema veze sa FX5800/5900.;)

@ G@W: Imas neke totalno cudne izjave: 6800 se zasnovan na FX seriji, Fermi planiran za 28nm...ne znam odakle ti sve to.

Ali da razjasnimo neke stvari, cisto da znamo ko o cemu prica: pod naslednikom Fermi-ja smatram potpuno novi GPU u 28nm, zasnovan na Fermi Arhitekturi ali sa vise izvrsnih jedinica, koji ce izaci tamo sledece godine. Nesto kao 7800 u odnosu na 6800 seriju. Jel se slazes da je ovako nesto ocekivano ?

Dalje, za refresh GPU, u slucaju Fermi-ja smatram Fermi na visim frekvencijama i/ili svim jedinicama ukljucenim, nesto kao sto je bio 4890 u odnosu na 4870, ili GTX 285 u odnosu na GTX 280.

Dakle, od nVidia-e ocekujem do kraja godine jedan refresh, a sledece godine naslednika, to je po meni potpuno realno, sta ti mislis ?

@das
a ne ne, nece biti isto. U ova dva slucaja je samo povecavana frekvencija, a ovde bi trebalo da bude i dodatnih 6-7% na ostala ukljucena jezgra.

Poslednja izmena:
Dakle, od nVidia-e ocekujem do kraja godine jedan refresh, a sledece godine naslednika, to je po meni potpuno realno, sta ti mislis ?

Sumnjam da ce biti klasicnog refresha ponude krajem godine, previse ulozenih resursa za previse mali dobitak (ogranicava ih potrosnja pre svega, a to ne mogu srediti u 40nm). Mozda cemo videti launch 512CC karte, ali samo pod uslovom da na taj nacin mogu da se takmice sa najjacim S.I. cipom (ako on bude najvise 30% brzi od Cypressa). Sumnjam da ce to i tada biti iole znatnije kolicine, vec samo PR launch.

Od NVidije ocekujem full GF104, a eventualno i dual kartu zasnovanu na njemu. Da, i makar jos jedne performance drajvere ;)

@G@W
dakle po tebi ati-ju treba da se sve kockice poklope i da NI i ostrva sa ostalih strana sveta ispadnu perfektno, idealno, da niko ne omane, ni ati ni tmsc, da performanse u praksi budu tacno onakve kakve ih je ati-jev inzenjer zamislio u glavi jos pre godinu dana, zatim da programeri odrade idealan posao po pitanju drivera, tj. da sa driverima izvuku maksimum koji je moguce da se izvuce iz tog vec ionako idealnog hardvera, a da pritom nV ne uradi ama bas nista dobro u narednom periodu (eventualno neki pozar i da vatrica proguta jedan deo R&D odeljenja). Dakle ako se sve ovo poklopi ATI ce iskidati nVidiu. U prevodu poceo si da benavis i da ti pada mrak na oci. Mada mislim da bi nVidia volela da se stvari tako razvijaju, tj. da ati moze da ih nadmasi samo u gore pomenutom slucaju.

Stvrano idete predaleko, volume proizvodnja u 28nm procesu je makar 12, a mozda i citavih 15 meseci daleko. Te cipove cemo videti najranije krajem Q3 2011, a do tada moze mnogo sta da se promeni u odnosu ove dve kompanije ;)

pa covek toliko lupa da verovatno ni sam nije svestan onoga sto prica, a moj prosli post je bio saljivi osvrt na to;)

Zahuktava se, ali nista bez samara i prljave igre dok ne krenu da pljuju jedno po drugima necemo videti veca snizavanja cena.. :)

Ja cekam da NV krene da iznosi malo vise naduvane izjave za gtx460 i sa time da naljuti ATI... jer dok mirno spavaju nevalja

Mene interesuje jedna stvar , čitajući o postojećoj ati arhitekturi primetio sam da sideport koji je postojao na 4800 seriji uklonjen radi smanjenja cene i kompleksnosti 5800 serije . Dali postoji mogućnost da sideport bude ubačen u ovom osveženju , a pre svega se interesujem dali ćemo videti tako nešto u 5700 seriji u obliku neke karte tipa 5790x2 ili kako je već nazovu ? Znam da je moje pitanje prilično ulazi u domen nagađanja ali imam neki osećaj da će sideport ( inače potpuno zaključan na 4800 seriji ) imati svoju ulogu u budućnost jer ati igra na kartu malih čipova koji mogu da se uparuju i sideport bi trebao da odigra veliku ulogu u njihovoj sinhronizaciji .

Još jedan razlog zašto je side-port bio isključen .... novi PLX PCI-E bridge (PCI-E 2.1 kompatibilan) koji navodno ima dostatan bandwith.

Mene interesuje jedna stvar , čitajući o postojećoj ati arhitekturi primetio sam da sideport koji je postojao na 4800 seriji uklonjen radi smanjenja cene i kompleksnosti 5800 serije . Dali postoji mogućnost da sideport bude ubačen u ovom osveženju , a pre svega se interesujem dali ćemo videti tako nešto u 5700 seriji u obliku neke karte tipa 5790x2 ili kako je već nazovu ? Znam da je moje pitanje prilično ulazi u domen nagađanja ali imam neki osećaj da će sideport ( inače potpuno zaključan na 4800 seriji ) imati svoju ulogu u budućnost jer ati igra na kartu malih čipova koji mogu da se uparuju i sideport bi trebao da odigra veliku ulogu u njihovoj sinhronizaciji .

Dual juniper 100% necemo videti, medjutim bilo je nekih glasina da ce NI biti native dual core za top klasu( 1 gpu) odnosno "5970" u 28nm na singl die, odnosno klasa gde su sad 5850/70, ovo je "tezak" rumor , ali ne i nemoguce ,), Zamislite samo koliko je lakse i jeftinije proizvesti ovakvu kartu... jednostavno sve je teze odrzati dobar yeild sa dupliranjem tranzistora, jeste povrsina ista ali je bitniji broj tranzistora, sto ih je vise to je veca verovatnoca da bude gresaka, i sve ih je teze sve skupa "ukrotiti" ;).

Spominje se 15-29 Oktobar kao moguci datum izlaska novih Radeona.

Bice veoma interesantno videti kojim redosledom ce se odluciti da predstavljaju ovu generaciju.

Logicno bi bilo da slede onaj kao prosle godine, tj high, performance, mejnstrim, ultra high, nizi mejnstrim, low end. Nije iskljuceno da redosled sada bude nesto drugaciji, tj da prvo bude predstavljen naslednik 5770, koji ce udariti tamo gde je NV trenutno najjaca, tj na GeForce GTX460. 5870 (pa donekle i 5850) nije posebno ugrozen trenutno, makar dok se ne pojavi full GF104.

Sto se sideporta tice, videcemo ga svakako u buducnosti, a ako ga bude u SI, onda je izvesno da ce vec NI biti u pravom smislu reci multicip resenje. Doduse, to je nesto slicno onome sto cemo ubuduce vidjati i kod njihovih procesora (blokovi u Bulldozeru, na primer).

Ipak, po meni je najvaznija stvar za GPU trziste u narednim godinama ipak to kako ce NV implementirati 28nm proces... ako tu omanu kao sa 40nm, svi smo u problemima na duge staze, mozda i najvise oni sami.

Nije iskljuceno da redosled sada bude nesto drugaciji, tj da prvo bude predstavljen naslednik 5770, koji ce udariti tamo gde je NV trenutno najjaca, tj na GeForce GTX460.

Ta kartica bi trebala biti brza i jeftinija od gtx460...Pitam se ko ce da kupi onda 5850 pored takve karte. Greota bi bila da tako dobra karta ode u pemziju... bolje nju da prepakuju i prodaju.

Pitam se ko ce da kupi onda 5850 pored takve karte.

Ukoliko yieldovi SI cipova budu dobri (a nema razloga da ne budu), Evregreen ide u EOL status. Uzgred, ne mislim da ce ta karta moci da stigne 5850... 5830 svakako, ali ne i 5850.

Situacija je dosta drugacija u odnosu na 4000 seriju, koja se proizvodila u 55nm, i mogli su da nastave da je prave i posle predstavljanja aktuelne serije jer se nisu direktno "takmicile" za proizvodne kapacitete.

40nm u TSMC-u je sada vec zestoko opterecen... graficki cipovi za NV i AMD, uskoro (Q3/Q4?) i Ontario za AMD, plus Altera i drugi klijenti. Ocekivao bih nestasice, a stoga i ne preterani pad cena. Verovatno ce ostati na istom nivou, ali cemo kod AMD-a imati nesto bolje performanse za taj novac.

@Dusan K: Po ovoj izjavi CEO-a AMD-a moze da se izvede neki zakljucak:

We will start introducing the second-generation of our DX 11 products before the end of the year

Meni to lici na recimo novembar, najranije kraj oktobra za prvi model. Dalje, najverovatnije ce zameniti celu seriju i najverovatnije ce ostali modeli izlaliti u sledecih nekoliko meseci kao i kod 5000 serije. Po ovome dalje moze da se zakljuci da NI u 28nm sigurno nece izaci u Q2 2011 jer bi onda prakticno samo nastavili sa predstavljanjem sledece generacije nakon predstavljanja zadnjih kartica SI, sto nema nikakve logike. Verovatno pre Q3 2011 nema GPU-ova u 28nm. To opet moze da znaci da ce SI biti ipak malo brzi nego sto se ocekuje.

Po ovome dalje moze da se zakljuci da NI u 28nm sigurno nece izaci u Q2 2011 jer bi onda prakticno samo nastavili sa predstavljanjem sledece generacije nakon predstavljanja zadnjih kartica SI, sto nema nikakve logike. Verovatno pre Q3 2011 nema GPU-ova u 28nm. To opet moze da znaci da ce SI biti ipak malo brzi nego sto se ocekuje.

SI/NI može lako biti jedno iza drugoga, odnosno pripadati istoji familiji kartica. SI je polugeneracija koja služi kao most do 28nm. Što znači da bi neki od čipova mogli biti 40nm SI, a ostatak 28nm NI ovisno kada će 28nm proces biti dostupan. Oba dizajna bi pripadala istoj, HD6000 familiji. Teško da će raditi istu kategoriju karte u oba procesa/arhitekture u malom vremenskom razmaku, ili da će NI čekati kraj 2011. Na kraju krajeva, prvo je pripreman NI dizajn (za 32nm) pa su to onda prilagođavali za 40nm i tako je nastao SI.
Ako se neko sjeća X1800 vs X1600 razlika u arhitekturi ... to bi mogla biti situacija SI vs NI.

Ne znam jel neko okačio već, GF104 čip ima površinu 10% veću od Cypress-a. Pitanje je koliko će NV ići nisko i da li ćemo doživjeti rat cjenama ala "GT8800 vs HD3800". Činjenica je da se HD5800 prodaje ko da je od zlata ... praktički 3/4 godine nakon predstavljanja i nakon što je TSMC uklonio probleme u procesu.

Poslednja izmena:
Meni to lici na recimo novembar, najranije kraj oktobra za prvi model.

Slazemo se potpuno, druga polovina oktobra je logicno vreme za pocetak predstavljanja, ja sam vise polemisao o redosledu - da li udarati na GTX460 ili preuzeti krunu najjaceg GPU-a ;). Inace je i ranije najavljeno da ce biti refresh kompletne serije.

Kada je 28nm u pitanju, moguce da je jos gora situacija... koliko sam shvatio pocetak volume proizvodnje je u Q3 2011, sto znaci da krajem Q3 mozemo ocekivati predstavljanje, a realnu dobavljivost u najboljem slucaju krajem godine, a mnogo verovatnije u Q1 2012. To AMD-u nece previse kvariti planove, imace refresh i gotovo, ali NV je sada vec u problemima... ulagati u refresh koji ce se pojaviti krajem Q1/pocetkom Q2 naredne godine, ili se potpuno okrenuti ka 28nm, da to prodje najbolje sto moze. Ako ne bude refresha, ostace ~12 meseci sa cipovima koji su inferiorni po svakom parametru... perf, perf/watt, perf/mm2.

SI/NI može lako biti jedno iza drugoga. SI je je polugeneracija koja služi kao most do 28nm. Što znači da bi neki od čipova mogli biti 40nm SI, a ostatak 28nm NI ovisno kada će 28nm proces biti dostupan

Ovo sumnjam, gotovo da je izvesno da ce SI biti 40nm, a NI 28nm u drugoj polovini naredne godine. Tesko da ce 28nm biti spreman na prolece, a od toga sve zavisi.

Pitanje je koliko će NV ići nisko i da li ćemo doživjeti rat cjenama ala "GT8800 vs HD3800".

NV ce formalno ici nisko koliko mora... karta mora da ima cenu koja odgovara performansama (izuzev u najvisoj klasi), ili je niko nece ni razmatrati. Ako ne bude dovoljno konkurentna (tj ako bude nerentabilna za proizvodnju), nece je biti previse u prodaji.

Uzgred, onakav rat cenama nema sanse da vidimo. AMD je bio losiji po performansama, ali je bio znatno jeftiniji u proizvodnji (192mm2 u 55nm vs. 334nm u 65nm), i mogli su da spustaju cenu koliko hoces kako bi povratili market share. NV kako stoje stvari ima veci cip i nizi yield, i nikako im se ne isplati da idu ispod sa cenom. AMD ih sa druge strane nece spustati dok TSMC ne sredi proizvodnju, i dok ne budu proizvodili vise nego sto mogu da prodaju. Tu najgore mi prolazimo, kao krajnji kupci :(

Poslednja izmena:
ATI ne spusta cene jer je alav i ima takvu politiku, daj sto vise dok ne lipsas :)

Toliko o poznavanju tržišta i osnovnih načela ponude i potražnje.

Verujem da bi ti kada bi ti se pružila prilika da zaradiš isto ili više rekao: "Ne, hvala. Ne volim pare." :)

ATI ne spusta cene jer je alav i ima takvu politiku, daj sto vise dok ne lipsas :)

Ma da, cilj treba da im bude da nadmase UNICEF, a da svi zaposleni rade za kikiriki koji ce sami uzgajati :)

Rade ono sto bi i svi u njihovoj poziciji radili - ono sto Intel radi godinama unazad, i sto je NV radila u vreme G80.

jos se secam onih "lepih" vremena kada je 8600gts kostala 200e...e to su bila vremena za pamcenje :)

E stvarno ponekad lupetas :D... ah da launch gtx2xx generacije i astronomske cene koje je alavi ati spustio "debelo" :smoke:... Jeste ati je alav pojeo je fermija, a sad ce fermi(460) malo njega da gricka, a zajedno grickaju nase novcanike i racune, ajd bre zeljko ne dozvoli i da nam pamet grickaju :bottle:...

Pa ja koliko znam ni jedna NV kartica posla izlaska na trziste nije digla cenu za 30-35%... pogotovo u visoj cenovnoj klasi..

Pa ja koliko znam ni jedna NV kartica posla izlaska na trziste nije digla cenu za 30-35%... pogotovo u visoj cenovnoj klasi..

Pa formalno nije ni 5800 serija ;) Zvanicno poskupljenje je valjda 10-20 dolara, a sve ostalo je kao islo u dzep AIB partneru (naravno, ovo je prica za malu decu :)) Mada, recimo da su i oni morali negde da se pokrivaju, kada vec nisu dovoljno zaradjivali na NV cipovima :D

Pa nije one, ako mogu, su preskupe u samom startu ;), sve jo to jedno te isto...

U nekoj drugoj temi napisah da su se pojavile glasine da je AMD ponovo radio tapeout najveceg SI cipa, jer su naisli na neke probleme. Da li je istina i sta je u pitanju (yield, potrosnja, performanse), ne zna se, ali onda ova najava od danas ima smisla.

Southern Islands reportedly coming in November

However, it appears that this time around AMD will introduce entry level and mainstream parts first, while high end products should appear in early 2011. It's still a bit too early to know the details, so take this with a grain of salt.

Kao sto sam i mislio, ipak im je cilj da dodatno pritisnu NVidiju u nizim klasama, jer je realno Cypress i dalje vise nego konkurentan u visokim klasama i nemaju razlog da zure sa zamenom. Cekamo performanse, ali bi analog Junipera morao biti veoma blizu GTX460 768 ili cak nesto brzi, ali daleko jeftiniji i jednostavniji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno