Šta je novo?

Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS

evo primera video editora za Ipad - jednostavno i upotrebljivo:

Sve je to ok, ali neka dignu ruku oni koji aktivno koriste ovu aplikaciju, i kojima je ovakva aplikacija bolja od softvera koji imaju na svom PC-u ili Mac-u. U pokretu možda? Tad ok, ali ko će koristiti ovako nešto a da se ne bavi ovim stvarima u životu? Aplikacija postoji, to je dobra stvar, ali prosečan korisnik osim uključivanja ove aplikacije par puta da napravi nešto bezveze, zaista nema neku potrebu za njom. Fokusirajte se na stvari koje svi koristimo, ne samo mali procenat ljudi.

to se može reći i za igre (neuporedivo su kvalitetnije na pc-u) i za surf na desktop računaru i za slušanje muzike (mnogo bolje zvuči na zvučnicima koje imam uz komp) i za gledanje filmova na kompu (32" vs 9.7" ili 3.5"?) i za 1000 drugih stvari
a onda ispada da su aplikacije nebitne i da su mnogo bitniji widgeti za sms poruke ili weather...

Poslednja izmena:
Meni nije jasno zasto se na ovakvom forumu bas toliko raspravlja o nekoj lakoci upotrebe, intuitivnosti itd., kao da je ovo forum nekih domacica, a ne ljudi koji bi se relativno brzo navikli na jedan ili drugi sistem, posto je vise nego jasno da nijanse odlucuju sto se ove stvari tice.

Ovo je najbolja fora, kad se zdrav razum i lakoca koriscenja poistovecuju sa glupocom, domacicama itd.. Nebitno sto je neko geek a neko 'casual' korisnik, zdrav razum je zdrav razum, treba da bude sto lakse uraditi stvari. Kao da kazes da je neko domacica ako hoce da ima kalendar i sat na home screen-u, jer, zasto da ne ode u menu/settings/time.. to je advanced.

@drgonzo

To sve jeste tačno, sve je bolje na PC-u, ali ne možemo tako da posmatramo stvar. Ne pričam ja o tome da su aplikacije nebitne, baš naprotiv, već pričam o nekim aplikacijama na koje se previše baca fokus, a koje ne koristi veliki broj ljudi. Widgeti jesu dosta korisni, jer ne zahtevaju taj dodatni korak i lako su dostupni na početnim ekranima, ali opet ne možeš sve da strpaš u Widget.

@Boris Lozac

Hmmm, ovde se mešaju stvari samo tako. Android za prosečnog korisnika je intuitivan i jednostavan isto koliko i iOS, ako ne i više, sa widgetima i prečicama sve na izvolte. Ono što razdvaja ova dva sistema je da sa Androidom imaš slobodan izbor da postaneš Advanced korisnik, ali i ne moraš, nije potrebno za obavljanje posla. Kod iOS-a jedina advanced stvar je Jailbreak, ako se uopšte to može nazvati advanced i to je ono što razdvaja ova dva sistema. Kod Androida imaš izbor da se odlučiš za advanced customizaciju, ali i ne moraš. Kod iOS-a nemaš taj izbor - tačnije imaš, ali ni blizu u toj meri. Jailbreakom ispravljaš neke zatvorenosti sistema, dok kod Androida dobijaš još više otvorenosti.

Veoma si loše postavio pogled na stvari i bukvalno si rekao da na Androidu moraš da odeš u menu/settings/time, što nije tačno. Ja ne znam zašto ti zamišljaš Android kao neke konzole , programiranje i nepotrebne korake, a znaš da nije tako. Da li smatraš da je Android za potpuno casual korisnika teži za korišćenje od iOS-a i zbog čega misliš da je tako?

Poslednja izmena:
Ne samo sam izvukao tu recenicu jer se to cesto potencira, nevezano za Android.. I meni je recimo bolje 5 puta da back bude posebno dugme dole za sve, a ne gore levo.. Potencira se na ovom forumu da si pglu ako hoces nesto sto pre i lakse da obavis, a da si pametan i advanced ako do toga dodjes tezim i nepotrebnijim putem..

Poslednja izmena:
A kako to korisnici Androida postaju advanced? Mislim, nije neka umetnost flešovati rom ili rootovati telefon.

Mislim da previše ideš na to da je Android više za advanced korisnike, dok je iOS za one "gluplje", jer to nije tačno, zavisi samo od potreba čoveka.

Jednostavno, aplikacije na iOSu su stvarno kvalitetnije, bez obzira što generalno više volim Android. Evo ovde imam iPad 3 i Vodafone Smart Tab 10.1", neverovatno je koliko PocketCloud (za pristup rdp i vnc) radi bolje na iOS nego na Androidu.

Postoje aplikacije za iOS kojima možeš kontrolisati miksetu bilo gde iz sale gde je svirka, što je vrlo zgodno. Naravno, što kaže telep, to 99% ljudi odavde ne bi koristilo, ali pričamo generalno o iOSu i Androidu, pa nije zgoreg spomenuti i to. Evo ja sam naručio iRig i jedva čekam da stigne da bih mogao i kada odem negde na vikend da ponesem samo gitaru i da snimam ideje.

Ovo ne pišem samo zato što sada imam iPad, pa kao aj da hvalim svog konja. Napisao sam u prethodnom postu koje su mi prednosti i mane i jednog i drugog sistema i mislim da je Android bolji za telefone. Ali, ako u skorije vreme ne poprave autonomiju baterije i redovnost updatea, ja ću dobrano razmisliti o prelasku na drugu platformu.

Ne pričam o tim stvarima, ali koliko god da to nije advanced, opet je više advanced od onog što iOS nudi. Svaka mogućnost nameštanja nečega kako tebi odgovara te čini naprednijim korisnikom od korisnika iOS-a, koji nema tu mogućnost.

Ti na Androidu možeš da postaneš ozbiljan advanced korisnik i da prčkaš po kernelu ili interfejsu i ostalim stvarima, da budeš Rom developer ili modder tema. Na iOS-u, jedina osoba koja se svrstava u napredne korisnike je App developer i niko više. Ostali nemaju nikakvu kontrolu nad svojim uređajem, i zato su "gluplji" kako ti kažeš.

P.S

Mega si izd'o si sa tim iPad-om 3 :D

Poslednja izmena:
@Boris Lozac

Vise sam mislio na to da bi za vecinu korisnika vazilo sledece: kada bi imali mogucnosti da koriste oba sistema neko vreme, svelo bi im se na "isto ******, samo drugo pakovanje" sto se te jednostavnosti tice (neka doza objektivnosti se podrazumeva). Mozda bi im neki sistem i bio bolji, ali sigurno ne toliko da se potencira kao neka velika prednost, kao sto neki i rade u, vec svima dosadnim, obracunima protiv suprotne strane. Zato sam i spomenuo domacice. Kada kazem vecinu korisnika, zaista sam mislio na vecinu, i na one sto ne moduju, root-uju itd.

Gizmo, a da li si ti advanced korisnik? Prckas po kernelu svaki dan, pravis novi interfejs svako jutro posle kafe a za uzinu izmodujes par tema?
Daj, neko ce da te shvati jos i ozbiljno kada pises takve stvari.
+-10% je razlika onog sto moze Android sa root-om i iOS sa JB-om. Drugacija je filozofija pa se neke stvari ne mogu primeniti kako sa Androida na iOS-u tako i obrnuto.
Toliko spominjani widgeti se isto mogu naci na iOS-u posle JB-a, ali je to toliko nakazno da ja to sebi ne mogu da dozvolim :)

Razlika je veca, tj ogromna izmedju nonrooted Androida i nonJB ios-a. Tu Android shije uzduzh i poreko :)

Poslednja izmena:
Nikada nisam ni pomenuo da sam advanced korisnik, nemoj čak ni pokušavati da izvrćeš ono što pišem. Ja sam odavno prestao i da flešujem romove, a kamoli da radim nešto ozbiljnije. Ne znam odakle ti ideja da vezujem slučaj za sebe, ali ti misliš ako ja nisam advanced korisnik, onda niko nije? Mislim cmon. Android pruža mnogo više mogućnosti da budeš iole napredniji korisnik i to je ono što je bitno u ovoj mini diskusiji.

Neko će da me shvati ozbiljno? Gde ja to grešim pa da me ne shvate ozbiljno?

@Boris Lozac

Vise sam mislio na to da bi za vecinu korisnika vazilo sledece: kada bi imali mogucnosti da koriste oba sistema neko vreme, svelo bi im se na "isto ******, samo drugo pakovanje" sto se te jednostavnosti tice (neka doza objektivnosti se podrazumeva). Mozda bi im neki sistem i bio bolji, ali sigurno ne toliko da se potencira kao neka velika prednost, kao sto neki i rade u, vec svima dosadnim, obracunima protiv suprotne strane. Zato sam i spomenuo domacice. Kada kazem vecinu korisnika, zaista sam mislio na vecinu, i na one sto ne moduju, root-uju itd.

Slazem se, stvar navike.. Samo kazem da me nervira to (sad nevezano uopste za tvoj komentar vec onako pricam) da ako je nesto jednostavno, onda si noob, debeli amer, domacica ili sta vec.. Geekstvo koje preovladava na benchu se predstavlja kao nesto najnormalnije.. :)

Ti si onda na pogrešnom mestu, ako nešto na ovom forumu smatraš "geekstvom".

Hoces da kazes da nije, i da je stav imati vodeno hladjenje i kuler velicine pecaroske stolice, nesto najnormalnije? :) Da, sad malo generalizujem bench ali tako i ti amere ;)

Na ovakvom forumu koji postoji zbog tih stvari - naravno da jeste normalno :) . Ajde da kažem da smo na nekom Burek forumu pa da tako nešto bude čudno, ali pričamo o Benchu ovde - forum se bavi tim stvarima. Opšte je poznata stvar da se ovde skupljaju ljubitelji računara i njihovih komponenti, mobilnih uređaja i ostalih stvari - to su sve uglavnom tehnički potkovani ljudi i ljubitelji nečega, ne možeš ih nazvati geekovima.

Da li si geek ako imaš vodeno hlađenje, ili najskuplji mobilni, ili najbolji laptop? Zašto bi te skupe (i po tebi nepotrebne) stvari svrstavale u geek-a? Čak i da većina jesu geek-ovi, opet kažem da si našao pogrešan forum da se žališ na iste :D

Sve je to ok, ali neka dignu ruku oni koji aktivno koriste ovu aplikaciju, i kojima je ovakva aplikacija bolja od softvera koji imaju na svom PC-u ili Mac-u. U pokretu možda? Tad ok, ali ko će koristiti ovako nešto a da se ne bavi ovim stvarima u životu? Aplikacija postoji, to je dobra stvar, ali prosečan korisnik osim uključivanja ove aplikacije par puta da napravi nešto bezveze, zaista nema neku potrebu za njom. Fokusirajte se na stvari koje svi koristimo, ne samo mali procenat ljudi.

Posto ce tableti zameniti desktop u 90% slucajeva bitno je da mobilna platforma vec sada dobija upotrebljive programe za najrazlicitije primene. jer to je ono sto ce je u buducnosti ciniti uspesnom (i trazenom) u odnosu na konkurenciju.

To sto ti (i prateca kompanija) ne gledate na stvari tako... ***. to je vas problem. nije ni prvi, ni poslednji put da gresite ;)

Nebitno sto je neko geek a neko 'casual' korisnik, zdrav razum je zdrav razum, treba da bude sto lakse uraditi stvari.
Bravo!

Posto ce tableti zameniti desktop u 90% slucajeva bitno je da mobilna platforma vec sada dobija upotrebljive programe za najrazlicitije primene. jer to je ono sto ce je u buducnosti ciniti uspesnom (i trazenom) u odnosu na konkurenciju.

To sto ti (i prateca kompanija) ne gledate na stvari tako... ***. to je vas problem. nije ni prvi, ni poslednji put da gresite ;)
U skladu sa
Nebitno sto je neko geek a neko 'casual' korisnik, zdrav razum je zdrav razum, treba da bude sto lakse uraditi stvari.
Posao na konkretno prikazanim programima (obrada videa, audia i slika), pošto se potenciraju u ovoj temi, nemerljivo je lakše, brže i preciznije uraditi sa mišem i tastaturom nego na dodirnom ekranu.

Prečice na tastaturi, kad se uhodaš za odredjeni program, toliko ubrzavaju posao da ne može da se poveruje. Nisam ni sam verovao kad sam gledao drugara šta radi u profi audio programima, a posle sam u Vegasu počeo i ja i uvideo koliko brže obavim šta hoću.

Prst ne može da se meri po pitanju fine preciznosti (pleonazam) sa miš + strelice kombinacijom.

Koliko je samo lakše da se uradi shift/ctrl/alt + klik, nego da biraš koji tip selekcije/pointera ti treba, pa da je uradiš.

Nije li lakše da se koriste obe ruke za posao, nego da jedna služi za pridržavanje uredjaja, dok druga konstantno lebdi nad ekranom, umesto da se odmara na podlozi (stolu) sve vreme? 10 prstiju naspram 1 ili 2?

Bez obzira, dobro je da postoje aplikacije, da imaš izbor da obaviš posao makar i na "pogrešan" način, ali da će tableti u ovoj formi da zamene, za neke poslove (kucanje, profi poslovi) desktop, to bi bila megaglupost. Mesto laptopa na terenu - to još i može da prodje, ali u kancelariji ili kući ne. Može samo da ga dopuni u specifičnim situacijama (tipa: ležim u krevetu i gledam film, surfujem).

-------------------
Da sumiram šta je do sada izneto od prednosti:

-iOS ima (bolje) aplikacije za obradu multimedija i horoskop, veću fluidnost i stabilnost (prema tvrdnjama) u odnosu na Android.

-Android ima mogućnost: boljeg prilagodjavanja korisniku, izmene elemenata GKI i funkcija pametnih telefona (sms, GPS, fotkanje,...), vidžeta, dublje integracije programa u sistem (može delimično da se podvede pod izmenu funkcija OS), veće konzistentnost KI (mimo programerskih "promašaja").

-------------------

P.S. Nema li Photoshop za Android? Vredi li ili je igračka?

Horoskop? :D :)

Inace slazem se za tablete, kakvo menjanje PC-a za bilo sta ozbiljnije, ja bi ga jedino koristio za surfovanje, eventualno za neki film/stream iz kreveta..

P.S. Nema li Photoshop za Android? Vredi li ili je igračka?

To nije ni F od Photoshopa, znaci ocaj... Ostavio sam ja pre nekoliko postova da je PicSayPro najbolji sto se tice sredjivanja slika.

Poslato Sa Uberkerskesme Galaksi Dvojke

Ima onaj Photoshop touch ili kako se već zove što je samo za tablete.

Poslednja izmena:
U skladu sa

Posao na konkretno prikazanim programima (obrada videa, audia i slika), pošto se potenciraju u ovoj temi, nemerljivo je lakše, brže i preciznije uraditi sa mišem i tastaturom nego na dodirnom ekranu.

Prečice na tastaturi, kad se uhodaš za odredjeni program, toliko ubrzavaju posao da ne može da se poveruje. Nisam ni sam verovao kad sam gledao drugara šta radi u profi audio programima, a posle sam u Vegasu počeo i ja i uvideo koliko brže obavim šta hoću.

Prst ne može da se meri po pitanju fine preciznosti (pleonazam) sa miš + strelice kombinacijom.

Koliko je samo lakše da se uradi shift/ctrl/alt + klik, nego da biraš koji tip selekcije/pointera ti treba, pa da je uradiš.

Nije li lakše da se koriste obe ruke za posao, nego da jedna služi za pridržavanje uredjaja, dok druga konstantno lebdi nad ekranom, umesto da se odmara na podlozi (stolu) sve vreme? 10 prstiju naspram 1 ili 2?

Bez obzira, dobro je da postoje aplikacije, da imaš izbor da obaviš posao makar i na "pogrešan" način, ali da će tableti u ovoj formi da zamene, za neke poslove (kucanje, profi poslovi) desktop, to bi bila megaglupost. Mesto laptopa na terenu - to još i može da prodje, ali u kancelariji ili kući ne. Može samo da ga dopuni u specifičnim situacijama (tipa: ležim u krevetu i gledam film, surfujem).

Ne znam šta da ti kažem ali pogledaj video pa oceni sam

Photoshop Touch v1.1.1 imam na Galaxy S i radi i na njemu sasvim lepo. To je sasvim dobra i ozbiljna aplikacija.
Ima ga i na itunes naravno ali tamo pise da nije za telefon
Probao sam i PicSayPro i ok je mada je ona vise bazirana na "zez" efekte ali ima i ozbiljne mogucnosti.

Poslednja izmena:
??? Kako je ovaj video relevantan za išta što sam ja napisao?

shift/ctrl/alt + klik, prečice miš strelice i ostalo, a onda ga otkačiš od dock-a kad ono tablet. Očigledno je da tablet može da zameni desktop računar kao što će u budućnosti verovatno i biti, ako to nije relevantno sa onim što si napisao ne znam šta jeste

Pa ta kombinacija moze, ali samo tablet, bez misa i tastature... vazi.

Pa ta kombinacija moze, ali samo tablet, bez misa i tastature... vazi.

Pa može mnogo više od desktopa bez miša i tastature :D. Iako je trebalo da pročitaš da pričamo o "zameni" destkopa tablet računarom. A zašto ne kombinacija sa tastaturom i mišem pa nije valjda svetogrđe :D

Mana tableta je sto zavise od periferija, treba mu tastatura, treba mu mis, treba mu eksterni hard, treba mu ne znam ja jos sta, na kraju ima da nosite trista jedan prikljucak da bi postigli funkciju laptopa. Drugo tableti zavise od neta dosta posto ne vidim da ce u skorijoj buducnosti da se ugradju 500+ hardovi, a onda zavisite od cloud-a a ako hocete cloud morate imati svuda 3G. A ako hocete 3G onda morate da placate unlimited pretplatu, ili da vucarate sa sobom hard i kablove. Tako da tableti nece skoro zameniti 99% PC-a. Znaci osim ako ga ne koristiti 100% za zabavu i facebook, nece skoro tablet da menja PC.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno