Šta je novo?

Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS

Gledam filmove iz prve poruke i poruke drgonzo i kao potencijalni kupac koji ne koristi ni iOS ni Android, moram da se zapitam:

Zašto bih kupio iOS uredjaj kojem moram da uradim JB (a čime gubim garanciju i još neke pogodnosti - ažuriranje softvera, npr.) sa kojim tek otvaram mogućnosti za instaliranje programa kako bih dobio ono što Android ima out-of-the-box?
u tome i jeste poenta - ne moraš. Kupićeš android i bićeš zadovoljan.

Ni ja ne bih koristio ios da su mi te stvari visoko na listi prioriteta.
Uopšte ne koristim puno opcija koje jailbreak nudi, samo par najosnovnijih tipa SB Settings (nešto nalik na taj widget sa switchevima, samo sa više opcija), Installous i Appcake (alternativni Appstore), Caller ID Fix i još par drugih.

Kako ce ovo da bude zanimljiva tema kad se pojavi wp8 :D
videćemo, sa dosadašnjim verzijama os-a za mobilne uređaje Microsoft nije uspeo da osvoji više od par procenata tržišta. Windows 8 obećava kompatibilnost sa desktop aplikacijama, ali tableti koji se najavljuju su u višem cenovnom rangu, a videćemo kako će sve to raditi ;)

u tome i jeste poenta - ne moraš. Kupićeš android i bićeš zadovoljan.

Ni ja ne bih koristio ios da su mi te stvari visoko na listi prioriteta.
Uopšte ne koristim puno opcija koje jailbreak nudi, samo par najosnovnijih tipa SB Settings (nešto nalik na taj widget sa switchevima, samo sa više opcija), Installous i Appcake (alternativni Appstore), Caller ID Fix i još par drugih.
Koliko sam upoznat, Android u startu ima potrebne vidžete (SBS), može odmah da instalira krekovane aplikacije (Installous) i da ih šeruje, ima gomilu alternativnih marketa (Appcake) i nema potrebu za Caller ID fix.

Ako sklonimo sve to u stranu, zbog čega si se odlučio baš za iOS pre nego za Android? Koje su prednosti?

Daleko bilo za trolovanje :D, tu smo da diskutujemo.
Slazem se sa tobom i zechs-om. Za obicne korisnike ne treba root, kao sto njima ne treba ni JB na iPhoneu (na to sam mislio kada sam pisao o upotrebljivosti, nisam mislio da su neupotrebljivi, nego da obicni korisnici nece videti razliku u upotrebljivosti ove dve platforme ako nije odradjen JB/root. Sve ce im ok raditi.), i nema aplikacije koja mi je toliko mega giga ultra bitna a da joj treba root :). Ali koristim TitaniumBackup (cesto menjam romove pa mi znaci),setCPU,Daemon Controller koji to zahtevaju :D.

Sto se tice OSa, naravno da ne ocekujem da wildfire ili bilo koji low cost telefon dobije najnoviji update :D. Pa nisam toliko lud. Ocekujem da dobar telefon kao sto je na primer Galaxy S dobije ICS ubrzo posto izadje za druge telefone. Mene zanima da li ce galaxy S2 ili note(note nema jos ICS?!) dobiti sledecu verziju Android os-a, a oba telefona su svezi. Dok kod applea 3 generacije imaju najnoviji OS (3G bi bila cetvrta generacija:p).

Termin "ubrzo" za kupce je jedno a za proizvodjace nesto drugo. Samsung nema 1 vec 101 model telefona, to zahteva uzasno veliku kolicinu developera / sati da bi se stiglo odraditi kako valja. Znam da to nije izgovor ali ako hoces gomilu izbora, ****ga, to ima neku cenu.

Sa druge strane, SGS je medj prvima na ovaj ili onaj nacin dobio potpuno funkcionalan ICS. SGS2 ima funkcionalan ICS, Note nema iz prostog razloga sto Note nije razvuceni SGS2 vec je tu i dodatak S-Pen stvarice koju treba propisno provuci kroz OS. Da li ce SGS2/Note dobiti apdejt zavisi od toga koliko Google zavrne ruke proizvodjacima (seti se HTC Desire-a) i naravno od zahteva samog sistema. Slazem se da bi trebalo da postoji neko pravilo da uredjaji iz poslednje dve generacije koji ispunjavaju zahteve moraju dobiti OS update.

Koliko sam upoznat, Android u startu ima potrebne vidžete (SBS), može odmah da instalira krekovane aplikacije (Installous) i da ih šeruje, ima gomilu alternativnih marketa (Appcake) i nema potrebu za Caller ID fix.
svestan sam da danas postoje kopije Installousa na androidu (ne znam koliko su kvalitetne), ali postoji velika razlika između Installousa i načina na koji su se instalirale krekovane aplikacije na androidu. Prvo bi otišao na neki warez forum, pa surfovao po temama, kad nađeš nešto što te interesuje skinuo apk fajl, pa prebacio na fon i instalirao, ili spojio telefon sa kompom i instalirao direktno sa kompa. Installous je nešto sasvim drugačije i mnogo bolje, imaš puno appstore iskustvo na telefonu sa opisom, screenshotovima, mogućnošću updateovanja aplikacija koje si ranije skinuo, samo što ništa ne plaćaš ;-) evo jednog klipa da vidiš kako to izgleda:

Ako sklonimo sve to u stranu, zbog čega si se odlučio baš za iOS pre nego za Android? Koje su prednosti?
uh, ne bih sad da pretvorimo ovo u temu o meni i mojim potrebama, jer svako ima različite prioritete. Nisam se "odlučio za ios pre nego za android", nego sam koristio jedno i drugo, pa sam odustao i prešao u potpunosti na ios (što ne znači da se neću vratiti na android u budućnosti ako procenim da je to bolje za mene ;) ) .
Na androidu sam više customizovao, flashovao romove i ostalo, a na ios-u sam jednostavno više "koristio" aplikacije. Najčešće i najpopularnije aplikacije su uglavnom dostupne i za jednu i za drugu platformu, ali kad su u pitanju stručne aplikacije ios je i dalje u prednosti, takođe, moj je utisak da je generalno softver nešto kvalitetniji na ios-u. Uzmem iMovie npr, i na iphone-u, za 10 minuta, od klipova sa letovanja napravim film sa komentarima, muzikom, prelazima, i rezultat bude fenomenalan. Ili uvek se oduševim kad vidim da je neko napravio nešto ovako koristeći samo Ipad:

Najgora stvar na ios-u po meni nije nedostatak widgeta, widgeti su nebitni. Najgora stvar je sh*ttunes. Prvi put kad mi je obrisao nešto dobio sam želju da bacim uređaj kroz prozor. Iako sam sada oprezan, uvek se bojim da mi ne pobriše nešto važno, npr kontakte na fonu. Ako nisi u stanju da istrpiš sh*ttunes s vremena na vreme, ios nije za tebe. Mada, često vidim da u zapadnim sajtovima/magazinima integraciju sa sh*ttunesom predstavljaju kao plus, jer tamo je velika baza korisnika ipoda koji su koristili sh*ttunes za "uređenje" muzičke kolekcije.

Poslednja izmena:
^Imas mobilism aplikaciju isto sve na jednom mestu skidas aplikacije, igre... Imas aptoide - program koji je kao cydia stavljlas repositories i skidas direktno na telefon i instaliras.

svestan sam da danas postoje kopije Installousa na androidu (ne znam koliko su kvalitetne), ali postoji velika razlika između Installousa i načina na koji su se instalirale krekovane aplikacije na androidu. Prvo bi otišao na neki warez forum, pa surfovao po temama, kad nađeš nešto što te interesuje skinuo apk fajl, pa prebacio na fon i instalirao, ili spojio telefon sa kompom i instalirao direktno sa kompa. Installous je nešto sasvim drugačije i mnogo bolje, imaš puno appstore iskustvo na telefonu sa opisom, screenshotovima, mogućnošću updateovanja aplikacija koje si ranije skinuo, samo što ništa ne plaćaš ;-) evo jednog klipa da vidiš kako to izgleda:
http://www.youtube.com/watch?v=pnluIWrR3Dk

uh, ne bih sad da pretvorimo ovo u temu o meni i mojim potrebama, jer svako ima različite prioritete. Nisam se "odlučio za ios pre nego za android", nego sam koristio jedno i drugo, pa sam odustao i prešao u potpunosti na ios (što ne znači da se neću vratiti na android u budućnosti ako procenim da je to bolje za mene ;) ) .
Na androidu sam više customizovao, flashovao romove i ostalo, a na ios-u sam jednostavno više "koristio" aplikacije. Najčešće i najpopularnije aplikacije su uglavnom dostupne i za jednu i za drugu platformu, ali kad su u pitanju stručne aplikacije ios je i dalje u prednosti, takođe, moj je utisak da je generalno softver nešto kvalitetniji na ios-u. Uzmem iMovie npr, i na iphone-u, za 10 minuta, od klipova sa letovanja napravim film sa komentarima, muzikom, prelazima, i rezultat bude fenomenalan. Ili uvek se oduševim kad vidim da je neko napravio nešto ovako koristeći samo Ipad:
http://www.youtube.com/watch?v=-oM0kCmB3Rw
Najgora stvar na ios-u po meni nije nedostatak widgeta, widgeti su nebitni. Najgora stvar je sh*ttunes. Prvi put kad mi je obrisao nešto dobio sam želju da bacim uređaj kroz prozor. Iako sam sada oprezan, uvek se bojim da mi ne pobriše nešto važno, npr kontakte na fonu. Ako nisi u stanju da istrpiš sh*ttunes s vremena na vreme, ios nije za tebe. Mada, često vidim da u zapadnim sajtovima/magazinima integraciju sa sh*ttunesom predstavljaju kao plus, jer tamo je velika baza korisnika ipoda koji su koristili sh*ttunes za "uređenje" muzičke kolekcije.
Slobodno, bar što se mene tiče, pričaj o tvojim potrebama, pa tema je i počela klipovima gde jedna osoba poredi dva OS prema svojim potrebama. Hvala 'lebu da se ova tema ne pretvori u flejm, nego da lepo pitamo i odgovaramo i da nešto i mi, nedovoljno upućeni, naučimo nešto.

Ne zameri ako poredim sa Andoidom, imam znatno više iskustva sa njim, ali za mnoge specifične programe će neko drugi da odgovori.

Installous - Koliko sam shvatio, to je market krekovanih aplikacija + program koji omogućava instaliranje i šerovanje istih? Za Android ima podosta alternativnih marketa, i "zvaničnih" i "nezvaničnih" + na stock androidu mogu da instaliram krekovane aplikacije sa lokalnog računara samo uključivanjem potrebne opcije. Šerovanje nije nikakav problem, to bar ne treba da se opisuje.

Nisam upućen detaljno u programe i ne znam kakve alternative za GB ili iM postoje. Ja sam uvek pre za miš+tastatura rad na takvim programima. Lepo je da ima, ali nije postojanje ovih programa neka prednost OS.

Daj nešto što Android ne radi dovoljno dobro ili uopšte, tj. iOS radi znatno bolje, nešto što je iOS "ekskluziva", a često se upotrebljava i vitalno je za upotrebu uredjaja.

Nisam upućen detaljno u programe i ne znam kakve alternative za GB ili iM postoje. Ja sam uvek pre za miš+tastatura rad na takvim programima. Lepo je da ima, ali nije postojanje ovih programa neka prednost OS.

Daj nešto što Android ne radi dovoljno dobro ili uopšte, tj. iOS radi znatno bolje, nešto što je iOS "ekskluziva", a često se upotrebljava i vitalno je za upotrebu uredjaja.

Pa iskreno ne znam zašto očekuješ nešto eskluzivno, jednostavno se radi od dva različita operativna sistema tačnije tri ja trenutno koristim Samsung Omniu 7 (Windows Phone 7 operativni sistem), a pre njega sam koristio Desire HD, takođe koristim ipad 3 a pre njega sam imao Samsung galaxy tab, i sve što mogu da ti sa sigurnšću je da svi navedeni uređaji i operativni sistemi imaju svoje vrline i mane. Svakom od navedenih uređaja imaćeš nešto da zameriš a biće dosta stvari koje će te oduševiti. Ja lično obožavam fluidnost i brzinu reakcije na dodir bez trzanja i seckanja i zato trenutno imam uređaje koje imam, što sigurno ne znači da će to tako biti u budućnosti. Tako da je po mom mišljenju sve stvar ličnih preferencija

Installous - Koliko sam shvatio, to je market krekovanih aplikacija + program koji omogućava instaliranje i šerovanje istih? Za Android ima podosta alternativnih marketa, i "zvaničnih" i "nezvaničnih" + na stock androidu mogu da instaliram krekovane aplikacije sa lokalnog računara samo uključivanjem potrebne opcije.
Yep. Mnogo je jednostavnije tražiti nove aplikacije samo na jednom mestu. Što se tiče tih alternativa na androidu, nisam bio u prilici da proverim njihov kvalitet, možda neko ko je koristio i installous i mobilism/aptoide može da ih uporedi. Treba mnogo truda i vremena da se napravi dobar piratski Appstore. I sam Installous je pretrpeo veliku štetu kad su ove godine ugašeni brojni file hosting servisi na koje se oslanjao.

Naravno da je softver na desktop računaru ozbiljniji i da ima više opcija. Mobilne uređaje (tablete pogotovo) u medijima često predstavljaju kao "consumer devices", na kojima možeš da surfuješ, čitaš knjige, gledaš filmove, pošalješ neki mejl, mislim da je jako značajno što Apple radi na softveru sa kojim možeš nešto i da stvaraš na ovim uređajima, npr da napraviš prezentaciju ovako jednostavno:

ili opet, rizikujem da postanem veoma dosadan, evo još jedan primer muzičkih aplikacija gde ios uređaji briljiraju - amaterska dj aplikacija (djay) koja savršeno radi na 3.5" (!) ekranu ajfona, a klinja koji ovo demonstrira je poznati dj čiji kanal na youtube-u ima preko 30 miliona pregleda

ovakve stvari me uvek impresioniraju
Kao što je napisao Abraksas, sve "vitalne" stvari verovatno rade i jedni i drugi uređaji. Padaju mi na pamet neke specifične stvari koje ne igraju značajnu ulogu, npr mislim da nisam video aplikaciju kao Air Video na androidu, itd.
Većina najpopularnijih igara su portovane na android, ali izvestan broj top naslova je i dalje ios ekskluziva - npr Real Racing, Infinity Blade, GTA Chinatown Wars, itd.
Mislim da ios ima generalno bolji softver za npr obradu fotografija, videa, audio software. Pre nekoliko dana je izašla android verzija jedne aplikacije za obradu slika sa ios-a - Instagram. Mene taj instagram uopšte ne zanima, nikad ga nisam ni probao, ali na androidu je ta aplikacija doživela veliki bum - na Google Playu imamo podatak da ju je za par dana skinulo između 5 i 10 miliona korisnika (!).

Instagram nije aplikacija za obradu slika vec jos jedna social zezalica za deljenje informacija putem slika (nalik na Twitter u slikama). Inace je izuzetno popularna platforma u pitanju :)

Instagram je sam po sebi uzasna aplikacija, jedina prednost u odnosu na konkurenciju je to sto ima taj element drustvene mreze, ako se to oduzme aplikacija je djubre.
Real racing 2 ima na androidu i igrica je kao i sve voznje tog tipa uzasna, ja stvarno ne kontam ko to igra. Probao sam i nov gta ali tek je to uzasno, pre bi sedeo i gledao u ugasen telefon nego se patio igrajuci takvu igru.

Poslednja izmena:
Pa iskreno ne znam zašto očekuješ nešto eskluzivno, jednostavno se radi od dva različita operativna sistema tačnije tri ja trenutno koristim Samsung Omniu 7 (Windows Phone 7 operativni sistem), a pre njega sam koristio Desire HD, takođe koristim ipad 3 a pre njega sam imao Samsung galaxy tab, i sve što mogu da ti sa sigurnšću je da svi navedeni uređaji i operativni sistemi imaju svoje vrline i mane. Svakom od navedenih uređaja imaćeš nešto da zameriš a biće dosta stvari koje će te oduševiti. Ja lično obožavam fluidnost i brzinu reakcije na dodir bez trzanja i seckanja i zato trenutno imam uređaje koje imam, što sigurno ne znači da će to tako biti u budućnosti. Tako da je po mom mišljenju sve stvar ličnih preferencija
Da probam da objasnim: Linux i Windows imaju prednosti i mane jedan naspram drugog. Linux može da bude neuporedivo snažniji za niz radnji (server, firewall,...) i jeste prilagodnjiviji korisniku koji može, ako zna, da ga menja do u sitna crevca, ali baš zbog toga gubi u user-friendliness koje ima Windows. Mislim da je i Apple to skapirao za BSD, pa je na OSX zatrpao Terminal što je dublje mogao, napravio GUI za sve i tera na korišćenje miša i tastature.

Linux - nadmoćna prilagodnjivost, modularnost celog OS
Windows - neuporediva bliskost većini običnih korisnika, tj. lakše izvodjenje čestih operacija (pojednostavljeno rečeno - "kliktanje mišem" bez potrebe za mnogo predznanja, jer je sve sažvakano, napisano i predstavljeno grafički)

Android - modularnost i velika prilagodljivost korisnikovim potrebama (promena gotovo bilo koje komponente sistema ili softvera po želji) bez gubitka UF, neograničavanje u obavljanju čestih korisnih operacija (USB mass-storage mod, šerovanje bilo čega putem BT ili WiFi, lokalna instalacija softvera, pristup fajl-sistemu radi direktne manipulacije fajlovima,...)
iOS - ?

Dajte, navedite snagu iOS bez uopštenih odgovora "ima ih". Konkretno napišite šta. Ne mislim na 3rd party softver, jer softver je softver, napraviće ga i za drugu platformu već, pričam o filozofiji korišćenja, o načinu korišćenja, o cakama koje su primenjene koje prosto čini neki OS bolji za odredjenog korisnika.

Poslednja izmena:
....možda neko ko je koristio i installous i mobilism/aptoide može da ih uporedi.
Nisu ni blizu installous-u. Applanet je bio blizu,cak jedno vrijeme radio skoro kao installous ali je propao. Mobilism ima sansu, medjutim dosta sporo to sve ide plus sto imaju problem sa hosting sajtovima u poslednje vrijeme. Aptoide sam koristio ali je aplikacija blago receno haoticna.

Air Video ti na androidu ni ne treba, jer imas smb protokol, mozes da uradis share bilo kog media fajla i svaki noviji uredjaj ce to pustiti bez ikakve potrebe za konvertovanjem i glupostima. Evo ti samo deo aplikacija koje sluze za to na ovom linku.
http://www.androidauthority.com/best-free-apps-to-stream-videos-from-pc-to-android-phone-46394/

Treba ti airvideo. Pa ne pušta se iz lokalne mreže samo, već i od napolju, gde AirVideo dolazi do izražaja sa streamovanjem sa kućnog kompa, recimo.

Evo nekih mojih zapažanja (imao sam iPhone 3G, Galaxy S, HTC Magic, Tattoo, Desire, Sony Ericsson Xperia Arc S, Vodafone Smart Tab 10.1", Galaxy Tab 10.1" i iPad 2 i iPad3):

Android

Pros:

- aplikacije su mahom besplatne, a ako nisu stalno ima nekih akcija da se kupe po nižoj ceni
- dostupniji je, veća podrška zajednice, nije potreban jailbreak za neke mogućnosti koje po defaultu ima za razliku od iOS, rootovanje je potrebno za sklanjanje reklama i eventualni backup aplikacija
- lepo se integrišu sve aplikacije u sistem
- izbor launchera, ako vam ne odgovara default uvek možete promeniti neki koji odgovara vašim potrebama
- meni najbitnije, homescreen i widgeti, to mi jako smeta što ne postoji na iOSu, već se direktno ulazi u appdrawer
- kad baterija rikne može lako da se zameni

Cons:

- užasna fragmentacija zbog koje se ja razmišljam da ostavim android i pređem totalno na iOS, neko je spomenuo da je SGS među prvima dobio funkcionalan ICS, taj ICS ne radi kako treba, baguje, baterija radi lošije kao i wireless, tako da taj budžen rom ne vredi ni za šta
- autonomija baterije
- lošiji kvalitet aplikacija nego na iOSu, kao i sam izbor aplikacija i igara
- ne radi uvek tečno, dešavaju se lagovi čak i na najskupljim modelima
- na tabletima vrlo loš izbor aplikacija, kao i rad i izgled

iOS

Pros:

- kvalitet i izbor aplikacija (za sve što se zamisli ima aplikacija)
- fluidnost samog sistema, kao i aplikacija, nije mi se desilo da nešto laguje
- centarlizovani sistem updateovanja, kad jedan uređaj dobije nov iOS, dobiju i drugi
- kačenje raznih gadgeta kao što je npr iRig
- autonomija baterije, na iPadu je prosto neverovatna
- Push (ima i na androidu, ali ne radi toliko dobro koliko na iOSu koji za sve ima push)
- mnogo bolje radi na tabletima nego android i same aplikacije su bolje optimizovane
- na slabijem hardveru funkcioniše daleko bolje nego android na jačem

Cons:

- nema homescreen i widgete
- dugo se čeka na jailbreak
- preskupe aplikacije
- lošiji multitasking (pohvalio sam push, ali je pravi multitasking svakako potreban)
- nemogućnost customizacije svega živoga

To bi otprilike bilo to. Na telefonu i dalje koristim Android jer mi je bolji (za sada) za telefone, ali kao što sam napomenuo, ta užasna fragmentacija i čekanje updatea me smara i zbog toga razmišljam da se prebacim na iOS, dok kao tablet koristim iPad 3 koji je apsolutni šampion tableta, pogotovo sa ovakvim ekranom, i ne vidim koji Android tablet u skorije vreme može da mu priđe po bilo čemu sem po hardveru. Ne podrazumevam ekran u hardver, to bih voleo da vidim kako će da izgleda na Androidu sa ovom rezolucijom.

Mene je uvak zanimala jedna stvar, kako znate kada će podešavanje aplikacije da bude u njoj samoj a kada će da se doda u settings? Pošto sam kod druga primetio da mu se u settings dodalo jedno 20 novih stavki sa nekim podešavanjima za aplikacije, a ima mnogo više instaliranih aplikacija.

@telep: pitas za System Preference na Mac os x-u?

sve aplikacije na mac os x-u imaju podesavanje u meniju: "naziv programa" > "Preferences..."

ukoliko aplikacija (tj. program) nema svoj interface (samim tim i nema "naziv programa" > "Preferences..."), onda dodaje u system preferences pod "Other" ikonu za svoja podesavanja.

sp-other.png

(ni jedan od ovih programa nema svoj UI pa se njihova podesavanja iz tog razloga nalaze u System Preferences)

@nnnn evo jos jednog primera vezano za ispeglanost:

Preferences dijalozi na OS X-u nemaju "Apply" dugme jer je svaka promena opcija u njima odmah vidljiva u aplikaciji i moze da se proba jer dijalozi nisu modalni. Kod Windowsa u "option/setting" dijalogu imas "Apply" dugme koje ne zatvara modalni dijalog pa ne mozes ni probati promenu a pored toga nema nikakvu funkciju jer pritiskom na "Cancel" ne ponistavas ono sto si setovao sa "Apply"... uh ...da, mislim da se moze reci i za Windows da je "ispeglan" :/

Poslednja izmena:
Ne za iOS.

Poslednja izmena:
U imenu topica pretpostavlja se da postoji neka istina sa velikim I i da to vazi uvek i za sve, ali, dok su sami video prilozi zanimljivi i korisni za poredjenje, konacan zakljucak je vise individualan. Oni koji godinama koriste iphone nece nikada zeleti da prelaze na android. U trenutku kada se pojavio iphone, android je tek bio projekat u razvoju. Pocetne verzije androida su bile bagovite i nestabilne, UI nije bio bas ispeglan, a o android marketu vs app store-u necu ni da pricam, jer je za iphone bilo dostupno na stotine hiljada aplikacija. Jednostavno, Apple ima svemirski brand recognition dok se Android stavlja u svako kinesko djubre na planeti a to ima dobre i lose strane.

Vec negde sa trecom generacijom, iOS je poceo ozbiljno da gubi trku. Ja sam koristio iOS na ipod touchu od druge generacije, i bio mi je super za multimediju i igrice. Nije mi se svidjala bas sinhronizacija preko itunesa, ali sa tim sam naucio da zivim. Lepo je to zamisljeno, ali zamorno ako oces nesto na brzinu da obavis.

HTC desire je bio moj prvi dodir sa Androidom, i tu mi se nije svidela gomila stvari, slaba baterija, itd, kukao sam i na forumu. Hteo sam iphone jer sam verovao da cu da dobijem ipod touch sa dodatnom funkcijom telefona, kamere i poruka.

Medjutim, odmah sam naisao na gomilu ogranicenja iOSa u odnosu na Android, iako je telefon bio jb-ovan. Desire je, naprosto, u svemu bio bolji telefon (sem po kvalitetu izrade). Na stranu hardver jer to nije tema (nedostatak flesa na kameri! wtf)... Android je prilicno odmakao u tom trenutku od iOSa. Widgeti, integracija sa socijalnim mrezama, organizacija menija, market koji konacno pocinje da lici na pravu stvar sa gomilom portovanih aplikacija sa iOS-a. iOS je delovao kao iz srednjeg veka, bez ikakvih notifikacija, za izvestaj o dostavi moras da uradis jb, neshvatljivo, cudni kontakti (ne prepoznaju nase brojeve), modul za SMS prosto grozan sa minijaturnim pregledom dela u kome se kuca, glupa lupa za uvelicavanje, Android je davao mnogo bolju kontrolu nad svim i svacim, sve je bilo logicno, pregledno, intuitivno i brzo.

To je mozda stvar licnog ukusa, ali mislim da je u eri danasnjih telefona i hiper HD rezolucija ekran na ajfonu jednostavno premali. iPhone jeste divna sprava, neosporno najlepsi i najkvalitetniji gedzet u klasi, ali mislim da su korisnici HTC One X, Galaxy S3, i pogotovu Samsung Note, u velikoj prednosti zbog same velicine ekrana. Apple ce morati da pocne da pravi vece i tanje telefone. Ali da se vratimo na softver, ovo je samo mala digresija. Jos malo kritike...

Siri je najbeskorisnije djubre od softvera koje sam video u zivotu. 10 minuta sam sa svojim perfektnim engleskim akcentom pokusavao da pozovem devojku, bezuspesno, Siri je na moje Dial stalno pitala sta mislim pod "Die" i slicne tragikomicne nebuloze. Na stranu glupa zamisao da sa telefonom pricate na engleskom, ako ne prepoznaje osnovne funkcije kao sto je voice dial to je zaista sramota za Apple koji reklamira kao ne znam kakvo cudo.

Sam iOS je napredovao, pre svega iCloud je sjajna stvar na nivou OS-a a ne uz pomoc dropboxa, kao i wireless sinhronizacija. Ali je u osnovi, malo zbog same organizacije a malo i zbog velicine ekrana, i dalje to isti super-gladak, ali pomalo ogranicen i skucen interfejs kao sto je oduvek bio. Android jeste i dalje bolji i logicnije koncipiran OS, otvoreniji, nije nista ama bas nista manje user friendly, a samo neke stvari su komplikovanije nego sto bi trebalo. Na primer, na nekom cini mi se Samsungu GS2, da bih ubacio iGo instalaciju na root morao sam da udjem i cackam u usb podesavanja pa da ukljucim rucno povezivanje sa PC-jem: na HTC-u je daje izbor pri konektovanju. iOS je ubedljivo najgori - lepo prepozna kao usb memoriju, ali samo za folder sa slikama.

Sto se tice aplikacija na Androidu, ne znam kako rade i koliko su stabilne, ali postoji trend standardizacije i mislim da je tu iOS jos samo neko vreme u prednosti kao primarna platforma za razvoj. Ostaje veliko pitanje kakve ce to aplikacije i kada da uposle cetvorojezgarne CPU i GPU-ove na mobilnim telefonima. Uopste me ne bi iznenadilo da za par godina igre budu kao na danasnjoj generaciji konzola, ali koga ne zanima igranje na telefonu, postavlja se pitanje - cemu sve to. Umesto daljeg razvoja vec neiskoriscenog hardvera, voleo bih da vidim vise inovacija. Ali ne kao Siri, hvala lepo...

Poslednja izmena:
Od kada se ova tema preselila u ovu sobu pocela je da mi se svidja :) U potpunosti se slazem sa poredjenjem korisnika trenje. Ono sto mi jako smeta kod androida je fragmentacija i nikako ne moze da se poredi npr. Froyo sa ics-om, kao i poredjenje telefona i tableta sa androidom. Moja iskustva sa tabletima su ocajna. Kupovinoma iPad 2 sam prosto "progledao", jednostavno ios se pokazao mnogo bolje. Napominjem da je odradjivao ono sto je meni potrebno bolje i brze i jednostavno su aplikacije (po mom ukusu) bolje resene. Vodjen tom razlikom pazario sam i iphone 4s (pre toga sam imao prvi iphone koji je stvarno u to vreme bio WOW). E tu je odusevljenje prestalo, jer sto se telefona tice, android sasvim lepo radi i ima svojih prednosti. Nemojte mi zameriti sto ne navodim konkretne stvari, jer je vec pisano o tome, a i ovako mi je post predugacak.
Moj stav je da ni jedan ni drugi os nije nadmocniji od konkurenta i da su potrebe korisnika te koje ce ga okrenuti jednom od uredjaja. Mozda cu se obrukati, ali ja ne koristim vise od 80 posto stvari koje je lik u klipovima spomenuo.

A i braco mila, iphone 4 mi je mnogo lep telefon :)

Svidja mi se šta je i kako je padawan napisao: izbalansirano i objektivno. Najgore su poruke "ovo je najbolje na svetu, nema nijednu manu", zgadi mi se odmah, o čemu god da se radi. Najzad da normalno pročitam(o) izmešten pogled na dva OS (i pomalo na hardver).

HTC desire je bio moj prvi dodir sa Androidom, i tu mi se nije svidela gomila stvari, slaba baterija, itd, kukao sam i na forumu. Hteo sam iphone jer sam verovao da cu da dobijem ipod touch sa dodatnom funkcijom telefona, kamere i poruka.

Medjutim, odmah sam naisao na gomilu ogranicenja iOSa u odnosu na Android, iako je telefon bio jb-ovan. Desire je, naprosto, u svemu bio bolji telefon (sem po kvalitetu izrade). Na stranu hardver jer to nije tema (nedostatak flesa na kameri! wtf)...
pretpostavljam da govoriš o 3gs-u. Ne zaboravi da je po uzoru na njega napravljen najbolji android telefon te godine (desire je bio broj 2) - Samsung Galaxy S koji je takođe bio bez fleša na kameri :d

Part 4

[YOUTUBE]jlPKVWv1WxU[/YOUTUBE]

...super je sto mozes da snimis audio ili sliku kad ti neko ukrade telefon.
...meni FB nikada nije zakucao na iOSu (mada ga ni ne koristim mnogo).

ali gde su ovde aplikacije u ovih 16 minuta ?!??? (...kastomizacija, kastomizacija, flash, kastomizacija...)

izgleda da sam u pravu kad kazem da za Android ne postoje aplikacije u klasi: iMovie, iPhoto, KeyNote, Djay, AirPlay, GarageBand... vec postoji samo: kastomizacija, kastomizacija, kastomizacija...

sto vise gledam ova poredjenja sve vise sam siguran u: * iOS je ispeglan - Android je Windows like *

Poslednja izmena:
Misliš, ispegl'o ga Android. :d šala mala.

Lik u videima je doyaya površan, uspe svaki 4. put da prikaže ono što (verovatno) misli.

izgleda da sam u pravu kad kazem da za Android ne postoje aplikacije u klasi: iMovie, iPhoto, KeyNote, Djay, AirPlay, GarageBand... vec postoji samo: kastomizacija, kastomizacija, kastomizacija...

Kao garageband mislim da ne postoji, airplay ne znam čemu služi pa neću to komentarisati. iPhoto i iMovie koliko vidim su photo i video editori, toga bi trebalo da ima ali ne znam kakvi su kao što ne znam ni kakvi su iTi nabrojani ptogrami (nikada me to nije zanimalo na telefonu).

Nazad
Vrh Dno