Šta je novo?

Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS

To su cute programi koji imaju max 4 efekta i predefinisane sablone. Apple ih korisiti prilikom promocije svojih novih uredjaja. U svakom slucaju spolja slatko, iznutra bzvz.

Pomoću Airplay-a možeš da sa svog iUređaja gledaš video ili slike na tv-u koji je prikačen na apple tv.. Ili da iz iTunes gledaš film na tv-u preko apple tv-a.

Pomoću Airplay-a možeš da sa svog iUređaja gledaš video ili slike na tv-u koji je prikačen na apple tv.. Ili da iz iTunes gledaš film na tv-u preko apple tv-a.

Samsungov AllShare ima istu funkciju ja mislim... Nisam ga koristio, ali neko ko jeste moze da uporedi.

Sto se tice uredjivanja slika:

PicSayPro jedan od najboljih programa za uredjivanje slika na Androidu (po meni).

Poslednja izmena:
Um... AirPlay je praktično RDP/VNC aplikacija?

"The AirTunes part of the AirPlay protocol stack uses UDP for streaming audio and is based on the RTSP network control protocol.[32] The streams are transcoded using the Apple Lossless codec with 44100 Hz and 2 channels encrypted with AES, requiring the receiver to have access to the appropriate private key to decrypt the streams.[33]
AirPlay Mirroring is a slightly different technology that allows specific content to be broadcast from a variety of iOS devices and iTunes to a second generation Apple TV. The exact composition of the protocols that AirPlay Mirroring uses have not yet fully been discovered, nor reverse-engineered.[4]
The AirPort Express' streaming media capabilities use Apple's Remote Audio Output Protocol (RAOP), a proprietary variant of RTSP/RTP. Using WDS-bridging,[34] the AirPort Express can allow AirPlay functionality (as well as Internet access, file and print sharing, etc.) across a larger distance in a mixed environment of wired and up to 10 wireless clients."

Wikii izvor.

Dakle, AirPlay je pola VLC, pola VNC aplikacija, s tim da drugi deo radi samo sa AppleTV 2nd gen i APE.

Samsungov AllShare ima istu funkciju ja mislim... Nisam ga koristio, ali neko ko jeste moze da uporedi.

Imaš i BubbleUPnP i UPnPlay, i mnoge druge. Rade sa svim uređajima koji podržavaju DLNA protokol, ne samo sa Apple TV-om. Možeš da ih koristiš da nešto sa svog uređaja gledaš na drugom uređaju, ili da povučeš sa svog ili drugog uređaja da se reprodukuje na televizoru sa DLNA mogućnošću.

[youtube]bhLXPmyGfSE[/youtube]

[youtube]5NQBRU5h2FQ[/youtube]

Kad smo vec kod Air Play-a, evo jos jedan primer koliko je sve jednostavno. Imam odavno ideju da bezicno strimujem muziku sa ipada i phonea na neke obicne zvucnike. Najobicnije zvucnike, ne neke preskupe u koje je ugradjena air play funkcija.

Hocu da prikljucim Airport Express na postojecu kucnu bezicnu mrezu preko wireless rutera. Kupio sam juce airport express, ali posto sam prodao pre neki dan Macbook Air, morao sam da izvrsim sinhronizaciju sa PC-jem. Skinuo sa sajta airplay utility za win 7 posto je na disku za xp service pack 2. Prikljucio LAN kabl iz rutera u Airport, a Desktop PC je prikljucen na isti ruter. Medjutim, JEDINI nacin da se izvrsi sinhronizacija i aktiviranje uredjaj, jeste preko PC-ja koji ima Wireless modul, pa da onda on sinhronizuje biblioteke sa itunesom. Ok, svaki macbook ili laptop to poseduje, ali eto, desktop PC sa wireless karticom nisu toliko uobicicajeni, i sada ja moram da kupim wireless usb dongle samo da bih mogao da sinhronizujem Airport sa PC-jem na kome je moj itunes koji mi zapravo i nece biti potreban, jer necu ni da strimujem muziku uopste preko itunesa, nego cu bezicno da strimujem online radio, a wireless dongle mi posle uopste i ne treba, a online radio (tune in) sudeci po komentarima ne moze da se direktno strimuje preko air play-a nego moras da skines 3-rd party program, ili da pravis rucno neku plejlistu preko itunesa za radio striming.

Razmisljao sam da kupim apple tv ali on ima samo opticki audio izlaz sto mi ogranicava dijapazon zvucnika, nemam pojacalo sa optickim ulazom i ne kupuju mi se skupi zvucnici sa optickim ulazom, onda sam mogao da uzmem i neki air play zvucnik lepo... a treba mi samo za zvuk posto ne vidim za sta bi mi drugo apple tv bio koristan.

Sinhronizacija sa iphoneom 4s ne moze da se izvrsi, da li je to neki stari model pa mora tako preko PC-ja, uglavnom, veoma postujem zelju Apple-a da svet ucini jednostavnijim, ali nekada u stvari samo zakomplikuju stvari i naprave *****ske gluposti (kao sto je mouse pro sa jednim klikom, prelep i na zalost previse jednostavan).

Uvek me je zanimalo sta rade sa tim muzičkim aplikacijama na telefonima ili tabletima (ciljam na prosečnog korisnika).

Nista epohalno naravno. Sem sto imas par vrhunskih i svetskih djeva/producenata koji koriste za nastup (uglavnom ipad-RHawtin) ili kad im sine neka ideja van studia da naprave ''skicu''...Hawtin je valjda imao i specijalno dizajnirani ipad i softver za njega,znam da je nastala neka frka kad mu je neko to ukrao valjda..

Da to kontam, ali pitao sam prosečan korisnik, niti sam ja vrhunski Dj niti muzičar, ja kada uzmem tako neki program (a i ostalih 95% korisnika) iz te aplikacije izađe nešto što nema svrhe i ničemu ne služi, jer zvuči očajno.

Takvi DJ-evi moraju da uz svoj Macbook sa svetlećom jabukom imaju i iPad na kojem će ozbiljno da miksaju muziku. Eventualno i wannabe DJ-evi koji nemaju pojma, ali Apple je podrazumevana stvar. Mi nismo dovoljno Pro za takve stvari.

Pa ja rekoh nista epohalno.:d Ok,mi,nubzori nemamo koristi realno gledano :)
Ali opet,mora se priznati da u tom polju apple ima prednost nad androidom..Mada,po meni,tu sigurno ima i do apple marketinga..

mislim da ovde ima malo vise infromacija o istoriji Androida, sve lepo od pocetka: kako je nastao Android... link

Ali opet,mora se priznati da u tom polju apple ima prednost nad androidom..Mada,po meni,tu sigurno ima i do apple marketinga..
jesu li sredili problem audio latencije u androidu?

Poslednja izmena:

Naravno, bitno je da se kaže "There's an app for that" :) . E sad, koliki procenat korisnika će koristiti takve aplikacije da bi one bile važne, to je već druga stvar. iOS ima boga oca aplikacija i to jeste prednost nad Androidom, ali većina stvari koja je bitna korisnicima već postoji na Androidu, tako da ono.

Naravno, bitno je da se kaže "There's an app for that" :) . E sad, koliki procenat korisnika će koristiti takve aplikacije da bi one bile važne, to je već druga stvar. iOS ima boga oca aplikacija i to jeste prednost nad Androidom, ali većina stvari koja je bitna korisnicima već postoji na Androidu, tako da ono.

Pa poenta posta je upravo bila da se vidi da i mi konja za trku imamo:D
@kovacm
Ako mislimo na isto,onda jeste nakon verzije 2.3.7 valjda.

Niko mi nije odgovorio kako znate kada će neka aplikacija da se podešava unutar iste ili će biti u podešavanjima sistema pa će se tamo napraviti lista dodatnih aplikacija, znači na iOS-u ne OSX-u.

Niko mi nije odgovorio kako znate kada će neka aplikacija da se podešava unutar iste ili će biti u podešavanjima sistema pa će se tamo napraviti lista dodatnih aplikacija, znači na iOS-u ne OSX-u.

Uglavnom ako nema podešavanje u aplikaciji onda je tamo, a zar je to upšte bitno ?

Pa bitno je ako pirčamo o nekoj konsistentnosti i lakoći upotrebe. Znači ako nije vamo onda je tamo, to je baš user friendly.

A gde je back dugme? U svakoj iOS app na drugom mestu. I to je user friendly.

A gde je back dugme? U svakoj iOS app na drugom mestu. I to je user friendly.

Pricas bezveze, u svim ozbiljnijim app-ovima se zna gde se nalazi back dugme - gornji levi ugao. ne pamtim kada sam se susreo sa aplikacijom kojoj back dugme nije na tom mestu. neodgovorni dev-ovi su druga stvar ali svaka iole ozbiljnija aplikacija back dugme ima iskljucivo u gornjem levom uglu (dropbox,keynote,pages,facebook,penultimate,goodreader,sketchbook,avplayer,ibooks...)

Ako si ozbiljan dev za kakvog se izdajes ovde na forumu red bi bio da procitas :

http://developer.apple.com/library/...html#//apple_ref/doc/uid/TP40006556-CH13-SW41

telep je napisao(la):

Ako si ijednom otvorio podesavanja aplikacija unutar settings-a iOS-a znas o cemu je rec. dakle u settings samog OS-a se postavljaju podesavanja aplikacija vezana za sam sistem i OS (ukljucivanje notifikacija za app,verzija app-a, koriscenje iclouda...). dakle sve podesavanja vezana sa odnos app-a sa sistemom nalaze se unutar settings-a samog sistema sto je itekako logicno i intuitivno. nema traganja unutar same aplikacije za tim osnovnim podesavanjima vec se nalaze unutar settings-a OS-a. naravno uvek imas i primera neozbiljnih dev-ova koji ce trpati kojesta u settings ali svaka kvalitetna aplikacija pridrzava se osnovnih pravila vezanih za integraciju u settings iOS-a)

Poslednja izmena:
@webster
U pravu si za settings...Na androidu, barem meni, je nekad muka podesiti ponasanje 10 aplikacija posebno...

Ako si ijednom otvorio podesavanja aplikacija unutar settings-a iOS-a znas o cemu je rec. dakle u settings samog OS-a se postavljaju podesavanja aplikacija vezana za sam sistem i OS (ukljucivanje notifikacija za app,verzija app-a, koriscenje iclouda...). dakle sve podesavanja vezana sa odnos app-a sa sistemom nalaze se unutar settings-a samog sistema sto je itekako logicno i intuitivno. nema traganja unutar same aplikacije za tim osnovnim podesavanjima vec se nalaze unutar settings-a OS-a. naravno uvek imas i primera neozbiljnih dev-ova koji ce trpati kojesta u settings ali svaka kvalitetna aplikacija pridrzava se osnovnih pravila vezanih za integraciju u settings iOS-a)

Znam par ljudi koji imaju iPhone i nijedan od njih nije imao pojma da mi kaže čemu to služi, i ne nije intuitivno da imaš podešavanja jedne aplikacije na 2 totalno različita mesta.

@webster
U pravu si za settings...Na androidu, barem meni, je nekad muka podesiti ponasanje 10 aplikacija posebno...
Da lakše je stalno se šetati između settings, i samih aplikacija.

@webster:
Da si developer (a nisi), znao bi da aplikacije i UI dizajniraju ljudi koji nemaju veze sa programiranjem, a programer samo prebaci njihovu umotvorinu u app koja radi.
U svakom slucaju, dugme u gornjem levom cosku nije lako dohvatiti.

^Ako si levoruk onda jeste. :) Mene je na primer odusevio left hand mode kod androida. Sitnica, ali znaci dosta.

Meni nije jasno zasto se na ovakvom forumu bas toliko raspravlja o nekoj lakoci upotrebe, intuitivnosti itd., kao da je ovo forum nekih domacica, a ne ljudi koji bi se relativno brzo navikli na jedan ili drugi sistem, posto je vise nego jasno da nijanse odlucuju sto se ove stvari tice.

Realno :) . Mada, ima noobova i prosečnih korisnika kojima iOS odgovara i vole stvari kako im je Apple zacrtao. Ne mora Benchmark forum da se bavi tweakovanjem, flešovanjem, overklokovanjem i ostalim tehnikalijama, ali poželjno je.

Vrh Dno