Šta je novo?

Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS

Pa može mnogo više od desktopa bez miša i tastature :D. Iako je trebalo da pročitaš da pričamo o "zameni" destkopa tablet računarom. A zašto ne kombinacija sa tastaturom i mišem pa nije valjda svetogrđe :D

Daj covece uozbilji se :) Znam da pricate o zameni, sto je jako smesno.. ne mogu da kazem i da multimediju moze u potpunosti da zameni, gde je tu 5.1 zvuk ili bilo kakav ozbiljniji zvuk..

Daj covece uozbilji se :) Znam da pricate o zameni, sto je jako smesno.. ne mogu da kazem i da multimediju moze u potpunosti da zameni, gde je tu 5.1 zvuk ili bilo kakav ozbiljniji zvuk..

Šta da ti kažem ako ti je smešno ti se smej, ja i jesam ozbiljan a ti ne čitaš postove nego upadaš u sredini

Posto ce tableti zameniti desktop u 90% slucajeva bitno je da mobilna platforma vec sada dobija upotrebljive programe za najrazlicitije primene. jer to je ono sto ce je u buducnosti ciniti uspesnom (i trazenom) u odnosu na konkurenciju.

Ja samo objašnjavam da je ovo istina. Tableti sigurno neće imati 27" display, 7.1 zvuk, 200W zvučnike i "kuler veličine stolice za pecanje" ali će definitivno moći da odrade 90% zahteva prosečnog korisnika

shift/ctrl/alt + klik, prečice miš strelice i ostalo, a onda ga otkačiš od dock-a kad ono tablet. Očigledno je da tablet može da zameni desktop računar kao što će u budućnosti verovatno i biti, ako to nije relevantno sa onim što si napisao ne znam šta jeste
Pa, to je onda lap/desktop koncept.

A za puno korišćenje ti treba program koji podržava druge ulazne kontrola sem prsta. Šta mi vredi tastatura, ako nemam u programu način da koristim prečice kao na desktop varijanti ili da miš nije ništa više od zamene za prst gde levi, desni ili srednji klik ne znače išta? A nema ih jer sada nije predvidjeno da se koristi tastatura za išta drugo sem unosa teksta.

Poslednja izmena:
Ja samo objašnjavam da je ovo istina. Tableti sigurno neće imati 27" display, 7.1 zvuk, 200W zvučnike i "kuler veličine stolice za pecanje" ali će definitivno moći da odrade 90% zahteva prosečnog korisnika

Ako racunamo prosecnog korisnika one kojima je odgovor "sta je browser" - Facebook, cak i njima nece moci da zameni desktop, chatovanje i ostalo, mozes li slepo da kucas na tabletu? :) Bas ste se kvalitetno isprimali na tu Post-pc pricu? :)

Pa, to je onda lap/desktop koncept.

A za puno korišćenje ti treba program koji podržava druge ulazne kontrola sem prsta. Šta mi vredi tastatura, ako nemam u programu način da koristim prečice kao na desktop varijanti ili da miš nije ništa više od zamene za prst gde levi, desni ili srednji klik ne znače išta? A nema ih jer sada nije predvidjeno da se koristi tastatura za išta drugo sem unosa teksta.

Nisi baš informisan koliko su napredovali tableti, onaj koji sam već pominjao ima kompletan desktop sa svim dosadašnjim pogodnostima i "native" podrškom za sve periferije pogledaj video biće ti jasnije

Ako racunamo prosecnog korisnika one kojima je odgovor "sta je browser" - Facebook, cak i njima nece moci da zameni desktop, chatovanje i ostalo, mozes li slepo da kucas na tabletu? :) Bas ste se kvalitetno isprimali na tu Post-pc pricu? :)

Kad kažem prosečan korisnik upravo mislim na prosečnog korisnika, ljudi uspešno chatuju na mobilnim telefonima a da neće na tablet računarima, a što se mene lično tiče slepo mogu da kucam jedino na vrata ili eventualno na prozor :D Ali ćeš se iznenaditi koliko brzo ljudi kucaju na ipad-u ima gomila snimaka na poznatom sajtu

I udaljili smo se mnogo od teme tako da vas ja ne bih zadržavao :D odosmo daleko u offtopic

Nisi baš informisan koliko su napredovali tableti, onaj koji sam već pominjao ima kompletan desktop sa svim dosadašnjim pogodnostima i "native" podrškom za sve periferije pogledaj video biće ti jasnije

Alo, čoveče, šta ti pokazuješ ovim videima? Si ti pročitao šta sam ja napisao u prvoj poruci koju si citirao? Nijedan od ova dva videa se ne osvrće na probleme na koje sam ukazao. Ako ništa drugo, samo ih potvrdjuje: ovima će ili da se osuše ruke ili će da dobiju takve podlaktice i ramena od silnog hoverovanja.

Alo, čoveče, šta ti pokazuješ ovim videima? Si ti pročitao šta sam ja napisao u prvoj poruci koju si citirao? Nijedan od ova dva videa se ne osvrće na probleme na koje sam ukazao. Ako ništa drugo, samo ih potvrdjuje: ovima će ili da se osuše ruke ili će da dobiju takve podlaktice i ramena od silnog hoverovanja.

Ako ne želiš da shvatiš da tastatura i miš rade isto kao i na destkop računarima to je tvoj problem, ovaj video sam postavio zato što pokazuje desktop mod na samom tabletu informiši se pa ćeš razumeti.

:wall: Kakav si car, još govoriš Ložaču da upada usred teme i ne čita šta se piše. Ili to ili nisi skapirao moj post kao odgovor na Kovačev.

Ustvari, uzmi i koristi Android x86, pa javi kako je. Meni je loše iskustvo, verujem da će i tebi da bude. Da nije, uveliko bi ga Google forsirao na desktopu.

Poslednja izmena:
:wall: Kakav si car, još govoriš Ložaču da upada usred teme i ne čita šta se piše. Ili to ili nisi skapirao moj post kao odgovor na Kovačev.

Ustvari, uzmi i koristi Android x86, pa javi kako je. Meni je loše iskustvo, verujem da će i tebi da bude. Da nije, uveliko bi ga Google forsirao na desktopu.

Ja ti upravo pričam o nečemu što sam već probao i ne znam zašto pričaš o Androidu x86 pošto ti ja pokazujem Windows 8, koji ima kompletan desktop (Windows 7) + Metro UI potpuno podržava windows 7 aplikacije i SVE periferije i odlično sam razumeo i tvoj i njegov post. RADE prečice na tastaturi u svim aplikacijama isto kao na windows 7. Možeš isto tako brzo da radiš sa mišem i tastaturom u Corel-u, Photoshop-u, Office-u ...... Ja jedino da počnem da crtam osećam se kao da kucam na kineskom.

Jesi li obavešten da Windows 8 RT (verzija za tablet, koju pokazuješ u videima) neće moći da pokreće desktop x86 aplikacije? Ko će da pravi nove aplikacije istog izgleda sa definisanim prečicama za tastaturu kad 99% korisnika nikad neće da kupi ni tastaturu ni miša, već će da koristi prst?

Zašto MS odustaje od ujedinjavanja platformi pod jednim OS (i time puca sebi u noge, jer je to bio jedini selling point njihovih tableta), zašto Apple i Google ne zamene desktop OS mobilnim verzijama?

Da se osvrnem na videe:
Lakše je da promašim 5 puta ivicu ekrana (ili da uredaj ne registruje moj gest prstom), kao na drugom videu, nego da stisnem alt/winkey + tab za listanje otvorenih programa? Ne bih rekao da jeste.
Lakše je da stiskam u ćošak/ivicu ekrana kako bih dobio start meni nego da stisnem winkey? Ne bih rekao.
Lakše je da hoverujem rukom po nekoliko sati nad dodirnim ekranom nego da držim podlakticu na stolu, šaku na mišu, a drugu ruku na tastaturi? Ne bih rekao ni to.

Itd itd.

Ovde je priča o iOS i Androidu i moj i Kovačev post (sem ako ne grešim) su o njima.

P.S. kad je već umešan Win 8, voleo bih da vidim pozivanje task menadžera na tabletu.

Poslednja izmena:
Jesi li obavešten da Windows 8 RT (verzija za tablet, koju pokazuješ u videima) neće moći da pokreće desktop x86 aplikacije? Ko će da pravi nove aplikacije istog izlgeda sa definisanim prečicama za tastaturu kad 99% korisnika nikad neće da kupi ima ni tastaturu ni miša, već će da koristi prst?

Zašto MS odustaje od ujedinjavanja platformi pod jednim OS (i time puca sebi u noge, jer je to bio jedini selling point njihovih tableta), zašto Apple i Google ne zamene desktop OS mobilnim verzijama?

Da se osvrnem na videe:
Lakše je da promašim 5 puta ivicu ekrana (ili da uredaj ne registruje moj gest prstom), kao na drugom videu, nego da stisnem alt/winkey + tab za listanje otvorenih programa? Ne bih rekao da jeste.
Lakše je da stiskam u ćošak/ivicu ekrana kako bih dobio start meni nego da stisnem winkey? Ne bih rekao.
Lakše je da hoverujem rukom po nekoliko sati nad dodirnim ekranom nego da držim podlakticu na stolu, šaku na mišu, a drugu ruku na tastaturi? Ne bih rekao ni to.

Itd itd.

Ovde je priča o iOS i Androidu i moj i Kovačev post (sem ako ne grešim) su o njima.

P.S. kad je već umešan Win 8, voleo bih da vidim pozivanje task menadžera na tabletu.

Ti nisi obavešten Windows 8 RT je za tablete sa ARM procesorima, onaj tablet na snimku ima i5 procesor, 4GB RAM-a i 64GB SSD HDD, dalje je stvarno neozbiljno da diskutujemo pošto potpuno mašiš poentu, namerno ili slučajno ne znam.

a što se mene lično tiče slepo mogu da kucam jedino na vrata ili eventualno na prozor :D

Verujem da vecina ovde zna slepo da kuca, mozda ne skroz po udzbeniku i koristeci svih 10 prstiju.. Chat je podnosljiv na telefonima, pogotovo sad sa SwiftKey tastaturom na primer, ali smesno je uopste porediti sa pravom tastaturom, pogotovo nekom ko ume brzo/slepo da kuca. Pa samo iz tog razloga meni nikad ne bi mogla da bude zamena za PC. To sa stavljanjem periferija je druga stvar, tipa Asus transformer ali da imam i potpuno funkcionalan Windows sa misem/tastaturom, a kad sklonim periferije da se prebaci na Android/iOs ili sta vec.. To vec moze. Ali to vise nije tablet, to je prakticno PC sa touchscreen monitorom..

LTE what? MTS najavio jos pre 2 3 godine, od najave se nije ni pomerio. Ostala dva provajdera nisu ni pominjala LTE nikada tako da ....
A i cemu LTE za cloud? Ako i kada se pojavi, cene ce biti paprene, jer je u USA 3gb 30$ tj 2500rsd. Kod nas se (bar na papiru) vec nude brzine jednake LTE-u za dosta manje para, tako da ne vidim bas sta si hteo da kazes sa tim LTE-om ? :D

Sama cinjenica da ako zelim, kod nas na non simfree uredjajima, da normalno koristim push notifikacije na IOS-u moram da se maltretiram sa push doctorima i SAMovima dok to na Androidu radi bez ikakve muke mi je dovoljna, koristio sam iphone 3godine i stvarno je bilo prijatno za mene preci na Android!

Ti nisi obavešten Windows 8 RT je za tablete sa ARM procesorima, onaj tablet na snimku ima i5 procesor, 4GB RAM-a i 64GB SSD HDD, dalje je stvarno neozbiljno da diskutujemo pošto potpuno mašiš poentu, namerno ili slučajno ne znam.
ARM tableta će da bude mnogo više od x86 (više proizvodjača, raznovrsne cene, bolja autonomija uredjaja,...).

Da li možeš da shvatiš: onog trenutka kad mu priključiš dok, miša i tastaturu to postaje desktop računar po formi i konceptu i prestaje da bude tablet? I Boris ti je ovo napisao.

Ovi tableti imaju full dektop OS, dakle? Kako izgleda normalan desktop softver na njima? Kako se koristi prstom? Baš to nikako da prikažu. Samo se vrte po pločicama

Hajde da vidimo poredjenje korišćenja miša i tastature sa korišćenjem dodira prsta u svim situacijama.

Inače sve ovo još uvek nema smisla, jer Win 8 nije na tržištu. Možda izlazi već sutra, ali danas ga još nema. A ovde se priča o iOS i Androidu i svi postovi su bili usmereni na njih jer su oni ono što je sada na tržištu, a to ne može da zameni desktop računare, što sa još u prvoj pruci i napisao, ako pažljivo pročitaš. So pls, otvori novu temu o Win 8 tabletima, ja se više ne osvrćem na ove postove.

Poslednja izmena:
Po meni i autor video klipova kao i vecina forumasa propustaju najbitniju stvar oko koje i nastaju 2 koncepcije ova dva OS-a a to je novac:
- iOS je takav operativni sistem koji je predvidjen da ga koristi prosecni americki korisnik koji ima Mac i iTunes, od kojeg njima dolazi i kompletan priliv novca, preko prodaje muzike, ringtonova, aplikacija i svega ostalog, samim tim je ceo operativni sistem zatvoren, nema sherovanja podataka da bi isti mogli da se naplate, a prosecnom zapadnom korisniku nista ne znaci da plati 0.99 za najnoviji ringtone ili nesto slicno, a oseca se bezbednim jer je sve to proverio Apple :)
- Android i Google s druge strane je ostavio skroz otvoren sistem podlozan korisnickim izmenama, a naplatu svog dela uzima od reklamiranja i procenta koji dobija od developera, tako podstice da sto vise kineskih stvarcica koje ce gurati android jer samim tim ima i vise novca za njih.
Svaki sistem ima svoje prednosti i mane naravno, kao i sto svi kopiraju jedni od drugih, ali krajnji cilj im je isti a to je novac i svoje sisteme prilagodjavaju u cilju gomilanja istog :)
Jedno se mora priznati Apple-u: uveo je revoluciju u hardver a i softver za mobilne telefone (pa i tablete) i danas i imamo Android telefone onakve kakvi jesu.
Ali dokle god postoje zajednice korisnika kao sto su xda i kompletan tim ljudi koji stoje iza Cydia-e i Jailbreak-ovanja samo profitiramo mi krajnji korisnici jer mozemo u potpunosti da iskoristimo hardver koji imamo i da uvek imamo custom mobilni.
Licno sam imao dosta iskustva i sa iOS-om i Androidom na mobilnim telefonima i moj izbor je definitivno Android, ne toliko zbog lakoce koriscenja vec zbog custom romova na koje sam se navukao jos u vreme Windows Mobile telefona :)

evo još par sličnih klipova nalik onim iz prvog posta, napominjem da je u pitanju "unscientific" testiranje Ipada i Transformer Prime-a, ali daje neki uvid u rad ovih uređaja u realnim uslovima:

klip počinje dosta dugačkim uvodom i hardverskim specifikacijama, pa predlažem da preskočite na 6:27. Poredi vreme otvaranja aplikacija i učitavanja igara, web browsing i neke probleme koje je zapazio u radu web browsera na Prime-u

drugi klip se bavi prikazom filmova sa tableta na tv-u preko hdmi outputa (i airplaya u slučaju ipada), te prikazom filmova na ekranu tableta:

treći klip je baš usko specifičan za ove uređaje, poređenje kamera, gejming preko hdmi outputa/airplaya, gps i zaključak:

Pogledah prvi klip (ubrzao na 6 minut), i sto se tice web browsera cini mi se da se na testovima uvek potkrade "nenamerna" greska da je flash upaljen na androidu, ovo se odnosi na brzinu ucitavanja stranice.

Poslednja izmena:
a drugom video klipu, gde prikazuje gledanje filmova: koji je to film? :)

The Girl With Dragon Tattoo :) predlazem ti da pogledas svedsku verziju, jer je americka njesra :)

Poslednja izmena:
A i svedska je izvikana.. :)

treći klip je baš usko specifičan za ove uređaje, poređenje kamera, gejming preko hdmi outputa/airplaya, gps i zaključak:

2:25 pa nadalje - da li je moguće da lik staje kada je crveno na semaforu u GTA 3? :d . Pobogu.

Sto, imao sam i ja te periode nekad, dobra je promena par minuta da glumis finocu.. :)

Nazad
Vrh Dno