Šta je novo?

AMD Trinity, Socket FM2

AMD zna, al nema baš para 😉. Dok se Intel i dalje trudi uglaviti x86 u mobitele 😛 ... kao da će to ikad proći.
Prava stvar ove godine će biti Kabini SOC, a ne Richland. Quad core (nova Jaguar jezgra) + GCN + IO, dakle zaista sve na jednom čipu i prvi APU sa GCN. Čipseta kao takvog tu više nema.
Problem s Richlandom je što niko nezna šta će to biti. Na "onom" zadnje-dostupnom slajdu su napisali 2nd gen. DX11 GPU što bi se moglo prevesti kao VLIW-4, a ne GCN. Pa se pitam u čemu je onda kvaka, na kraju će da ispadne nešto kao Brazos 2.0. Bolji PM i marginalno viši clockovi. U tom slučaju je čak moguće da Kaveri stigne krajem 2013. / početkom 2014., kao sasvim novi čip.
Nova mantra AMD-a je SOC ... od konzola, desktopa pa do servera (ARM Opteron).

Poslednja izmena:
Eto ja sam uveren da je x86 buducnost a ne sakati ARM, vreme ce pokazat, pogotovo kad proizvodni proces i optimizacija istog uradi plodom po pitanju potrosnje
Slazem se da AMD ide ka Kabini-u i SOC u pravom smeru, za desktop nisam siguran al za ostalo da

Poslednja izmena:
Pazite ovako, ako se ispostavi tačno da je AMD procesor u obe nove konzole koje će se pojaviti najkasnije na leto (Playstation 4 i Xbox 720) onda će AMD imati golemu zaradu na tome i profitiraće automatski i drugi odseci, kao npr. Development.

Ako AMD uspe da zgrne para od ovog, onda neće više biti problema da finansiraju buduće projekte, poput Steamroller-a i Kaveri-ja. Zar ne ? Ostali, dajte bacite neko vaše mišljenje. 🙂

Kad M$ i Sonzy plate nema sanse da ostane vise od 5% rabata 🙂
Jos ako im se RMA ne daj boze poveca bice u minusu (sve im je veci skart i kad procesora i kod grafickih, ali neznam zasto niko o tome ne pise vise.....)

Verovatno zato sto si samo ti to primetio 🙂

Verovatno zato sto si samo ti to primetio 🙂

E emmi-ju se reklamira svaka treca ati kartica pogotovo ove na akciji (bio prisutan licno gde je i prodaja potvrdila probleme)... APU-vi crkavaju potrvrdilo vec vise njih, samo je pitanje vremena da krenu eseji postova o toome uskoro.....

Ja ne videh na Newegg toliki stepen reklamacije, od 200 review-a 2 su se ticala neispravnosti APU-a a ne pise svaka zadovoljna musterija review ali zato skoro svaka nezadovoljna iznese svoju muku.
Link http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819113280
A vidim na Tomshardware da je A10 5800K poteran na 7,3 GHz. APU je dobar nema sumnje.

Newegg zamerke se uglavnom odnosi na DOA, APU-vi crkavaju ali retko u prvih par meseci pa tako na garanciju idu direktno proizvodjacu ako je kupljen na newegg-u

Znaci hoces da kazes da ti imas inside info iz Emmija da AMD APU crkava posle par meseci, i da cemo uskoro imati epidemiju APU crkavanja ?

This is SLOWER than a pentium 4! The graphics are slower than my computer from 2005! AMD payed the benchmarkers to give this good points, because this is garbage.

Everyone should buy intel. They are faster and better processor. people who buy AMD are ruining the market and making it hard for game and software makers to make them compatible with everthing out there. If AMD didnt exist, everything would run smoother on pure intel and nvidia machines.

Nice try amd but intel hd 4000 is better. They even tried to trick people by making this one "HD 7000" so they would think it is almost 2x faster.

I hope AMD goes out of business soon so I can laugh with my intel processor. I love intel and you should too, amd is a criminal.

Ako pogledas review za neke druge proizvode videces da ih ne mrzi da blate proizvode i posle nekoliko meseci.
edit - Kad blate mislim da vecina to radi opravdano.

Znaci hoces da kazes da ti imas inside info iz Emmija da AMD APU crkava posle par meseci, i da cemo uskoro imati epidemiju APU crkavanja ?
[/spoiler]

epidemija crkavanje, definitivno ne, ali 3-4% skarta na APU-vima nije malo ako se zna da do sad procesori su crkavli manje od 1%

takodje moja licna statistika je 3x uginula AMD-a (pre APU-a) naspram 0 intel-a, naravno radi se o servisu ne o licnim primercima

Poslednja izmena:
АПУ-ји цркавају због графике, која прави проблеме при производњи и дај низак принос, тј. yield, а потражња је велика, па пуштају у продају лоше чипове.. тако кажу, а мени делује логично.

i meni deluje logicno, zato su i napravili ove fm2 bez grafike...

Inace komentar jednog od Newegg kupaca: "called AMD and they said they had a bad batch but they should of all been returned. said mine was doing what the bad batch did".

prvi put cujem da APU-i crkavaju pa me je zaintrigiralo pa sam usao u program. ni jedan APU nije na skladistu reklamacija a prodali smo ih...mnogo...
znaci jos jedna budalastina.

prvi put cujem da APU-i crkavaju pa me je zaintrigiralo pa sam usao u program. ni jedan APU nije na skladistu reklamacija a prodali smo ih...mnogo...
znaci jos jedna budalastina.

Ja kad sam spomenuo emmi mislio sam na grafike AMD ove sa akcije sto su bile u zadnjih 2-3 meseca pa to proveri (mislim da se javlja crn ekran i slicno..) i ako smes objavi 😉
Procesori neznam ko ih je uvozio ali znam da crkavaju u neznatnom broju sto nije bio slucaj do pre 2+ godine

ovo je vec offtopic...znas kako, ako mislis na MSI 7850 jeste ih se vratio veci broj nego sto je uobicajeno ali ih je prodat shitload. a i kome je bila neispravna dobio je novu ili novac nazad, po zelji. kako bilo, to nema veze sa AMD-om nego je MSI nesto zeznuo, boze moj, desava se ali je i dalje mnogo veci broj zadovoljnih vlasnika nego reklamiranih kartica. a sto se APU-a tice, ja jos ne videh da je neki crkao i vratio se a radim u firmi koja drzi najveci deo trzista maloprodaje tako da itekako imam uvid u realno stanje.
samo se ti opusti i nastavi da kupujes u najboljoj NS radnji 😉

Poslednja izmena:
Ja kupio danas, ali sam poslusao zeljka... i uzeo AMD X4 740.... i 7770 😀

skladno taman da izvuces 95% iz grafike, dok ne rikne, a posle juri FM2++ 😛

Kada kod nas mogu da se ocekuju ova dva friška Trinitija: A10-6700 i A10-6800K? Kakva je domaca politika cena kada se pojavi novi model sa "starijim" modelima (npr. A10-5700) -- drze li cenu kao Intel procesori? Hvala.

U pitanju su Richland procesori, verovatno u junu izlaze.

Možda i pre juna, ja čak mislim do kraja aprila će izaći, jer AMD već neko vreme ima spremne Richland čipove.

Kakva je domaca politika cena kada se pojavi novi model sa "starijim" modelima (npr. A10-5700) -- drze li cenu kao Intel procесори ?

Kada je izašao "triniti", "liano" procesori su pojeftinili, verovatno će i sada biti slično

što se tiče kombinovanja iGPU i diskretne grafičke, treba sačekati, prema obrosvskom, richland bi trebao da izađe u martu. Najavljena su i tri nova čipseta

Poslednja izmena:
U Vishera temi magny_cours je objavio jedan link, mislim juče, pogledajte ga OBAVEZNO ako već niste. U pitanju je link sa dobro poznatog leaker-a Obrovskog, koji govori da Richland izlazi već u martu mesecu, ako je verovati.

Znači, Richland na prolece, kod nas pre leta, a Kaveri krajem godine? Zelim da kupim AMD APU ali mi se uopste ne zuri. Citajuci ovde, razumeo sam da je Kaveri prava stvar jer je novi proizvodni proces i nova je generacija, mnogo vise nego skok sa Llian-a na Triniti pa na Rishland.

Uzeo bih nesto sto je oko 120 USD u svetu, kao sto je Triniti A10-5700 ili Richland A10-6700 (manji TDP), ali da bude Kaveri, zbog velikog skoka napred i buducnosti. Ima li to smisla? Slazete li se da ce biti nesto u tom rangu i da bi imalo smisla sacekati? 🙂

Gde je u celoj (mojoj) prici Vishera? Da li bi trebalo da me zanima? Hvala svima! 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno