Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Ima(lo) je u M***oru, obe varijante. Inače 5600x ide sa cooler-om, pitanje je bilo za 5800/5900x. :)

Samo 5600 stize za boxom ovo ostalo jok. To sto je tray skuplji u monitoru je zato sto box nemaju na stanju a jos ga nisu sklonili sa sajta i ostala stara cena sve cenu idu blago gore

Poslednja izmena:
Tray* nemaju na stanju a box imaju, zato pise da je tray skuplji, to je jasno. Nece ni dobijati tray vise, barem za sada. Moje pitanje je bilo vise 'neverica' da prodaju kutiju vazduha za 8k din. Ovde neki hoce da vrate CPU za 2k i da prave rokade, a mogu misliti kako onda ljudi gledaju na ovu *******ciju sa praznom kutijom.

Inace je cena za box 5600x sada bolja nego je bila a vidim da su i za 5900x pale blago cene. Ipak mi je prevelika i dalje razlika 5600 vs 5800 - pune 22k din. za sta - dva core-a? Mislim da je nerealno da tako ostane, ali sve je moguce. Nije ni MSRP bolji u sustini... Na kraju ispade najbolja kupovina 5600x ubedljivo, pa onda 5900x.

Ja sam mislio da cu ici na 5800x, alo kad sam video razliku u ceni, bio sam u fazonu "ma vazi"... Doduse, tada je razlika bila oko 18k, ali svakako previse.

5800x je 'nesuđeni' best buy, ali su ga ukanalili sa cenom i u poređenju sa 5600 a i 5900 tek. Opet, briga da će 6/12t biti 'malo' u naredne dve godine je vrv neosnovana, naročito ako se uzme u obzir koliko je zapravo brz 5600x. S' druge strane, AM4 je na EOL pa u neku ruku moglo bi se opravdati ulaganje u 5900x kao neki 'future proof', ako to uopšte postoji, u vidu max-out-ovanja te platforme. Cenim da dok DDR5 ne stigne i bude razumno dostupan, neće biti potrebe za menjanjem platforme.

Ja sam vagao izmedju 5600 i 5800,ali em je 5800 mnogo skuplji,em odmah treba uloziti i u hladjenje,odlucio sam da se zaustavim na 5600x... i mislim da cu uskoro da ga pazarim,ali posto mi jos nisu stigle ni komponente koje sam porucio 24.11.mislim da nema potrebe za zurbom,mozda i cena bude isla jos dole

Ma uzmete sta odgovara vasem budzetu. U odredjenom momenu 5600x je bio 48k a 5800X 56k pa sam uzeo 5800x(hladjenje sam vec imao), da je 5600x bio za 38 tad bi uzeo 5600x... Pricam o box procesorima.

Meni je 5800x najlošiji izbor od ova 4 nova AMD procesora. Grije se ko đavo, prenategnut je i ima mali overclock potencijal. E sad, to jeste izvanredan procesor, ali... mogli su ga bolje uteći.

Ma najveca mana 5800x je cena da je kojim slucajem oko 50evra skuplji od 5600x verujem da bi vecina izabrala 5800x.

A pa imam neku za prvu pomoc: rx570 , uzece se nesto za 2-3 meseca :) A sta nisam pametan, ako uzmem nvidia monitor mj ne pase , najverovatnije 6800 do tad videcu.

Vidim da ce biti full-on popizd i na kraju ću da pazarim 5900x. :)

AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

5800x je 'nesuđeni' best buy, ali su ga ukanalili sa cenom i u poređenju sa 5600 a i 5900 tek. Opet, briga da će 6/12t biti 'malo' u naredne dve godine je vrv neosnovana, naročito ako se uzme u obzir koliko je zapravo brz 5600x. S' druge strane, AM4 je na EOL pa u neku ruku moglo bi se opravdati ulaganje u 5900x kao neki 'future proof', ako to uopšte postoji, u vidu max-out-ovanja te platforme. Cenim da dok DDR5 ne stigne i bude razumno dostupan, neće biti potrebe za menjanjem platforme.

Slazem se 100% sa ovim komentarom i bas zato imam 5900x.
Cilj mi je bio 5800x al su ga sahranili sa cenom, a kod nas je tek havarija...
Presao sam sa fx 6300 na 5900x, tako neka je EOL, ja necu menjati 5 god svakako

edit: 5900x sam uzeo od jednog clana sa ovog foruma kao trey varijantu za 480e i mislim da za tu cenu nema bolje. Neko je vec kacio njegov oglas u ovoj temi ali vec tad je prodao i 5800x i 5900x i 5950x

Poslednja izmena:
EqZtDuoXcAU34YH.jpg

Evo još jednom da se nadovežem na temu. Ljudi moji, radim profesionalno u Photoshopu i Lightroomu, povremeno u Ilustratoru, znači Adobe alati. Prešao sam sa i7 6700k na 5900X. Sve ove sintetičke testove što možemo pogledati po internetu, ta mjerenja sekundi i slično, ja se na to ne bih obazirao, već samo na praksu. Razlika između i7 6700k na 5900X je kao da poredite neki stari HDD i neki premium SSD. Radim sa fajlovima od 10-20 gigabajta i slično i to je ogromna razlika. Na 24 Mpx fajlu PS Lens Blur Effect se primjeni za 1-2 sekunde sa accurate prikazom, za razliku od prošlog procesora gdje je trebalo, ko zna, možda 10-15-20 sekundi. Zadate filter i odete nešto donijeti, a to je nebo i zemlja. Mogu samo da zamislim kakve su razlike kod ljudi koji rendaju i rade sa 4K fajlovima. I ne samo to. Rad u Windowsu je živahniji, kao da sve radi brže i glađe. Browser se brže otvara, kao da je komunikacija procesora sa M.2 daleko bolja (iako nisam mijenjao moj 970 Evo).

Ono što mi se ne sviđa jeste grijanje. Sa Arctic Liquid Freezerom II 280 moj prethodni procesor nije prelazio 58 C u punom opterećenju, Ryzen u bilo kakvom rendanju ide na 76, u normalnom radu je tu negdje na 65-70, a CPUZ stress test je 82 C. Možda promjenom kućišta i Thermal Grizzly pastom uspijem spustiti još koji stepen, ali ja ne bi overklokovao ništa i gledao procesor kako se vrti na 90 C.

Nista ja tu ne bih dirao. Nego kakav je Arctic Liquid Freezerom II 280 sto se tice buke ?

Nesto sam razmisljao da zamenim noctua u14s ne znam da li bi poboljsao hladjenje 5800x.

Odličan je, jer su 2x14cm, mnogo je tiši nego 240 verzija. Imam neki skupi Cooler Masterov kuler koji izbacuje vazduh iz kućišta i preko 70% obrtaja je nesnosan, mnogo bučniji nego ove dvije 14-tke na 100%. Nisam koristio druga vodena hlađenja pa ne mogu dati neku konačnu ocjenu i poređenje. Meni je na i7 6700k bio savršen, ali na ovom Ryzenu je borba. Pogledaj na netu testove, dosta ga hvale i porede čak sa 360 rješenjima koja su mnogo skuplja i sl.

Evo još jednom da se nadovežem na temu. Ljudi moji, radim profesionalno u Photoshopu i Lightroomu, povremeno u Ilustratoru, znači Adobe alati. Prešao sam sa i7 6700k na 5900X. Sve ove sintetičke testove što možemo pogledati po internetu, ta mjerenja sekundi i slično, ja se na to ne bih obazirao, već samo na praksu. Razlika između i7 6700k na 5900X je kao da poredite neki stari HDD i neki premium SSD. Radim sa fajlovima od 10-20 gigabajta i slično i to je ogromna razlika. Na 24 Mpx fajlu PS Lens Blur Effect se primjeni za 1-2 sekunde sa accurate prikazom, za razliku od prošlog procesora gdje je trebalo, ko zna, možda 10-15-20 sekundi. Zadate filter i odete nešto donijeti, a to je nebo i zemlja. Mogu samo da zamislim kakve su razlike kod ljudi koji rendaju i rade sa 4K fajlovima. I ne samo to. Rad u Windowsu je živahniji, kao da sve radi brže i glađe. Browser se brže otvara, kao da je komunikacija procesora sa M.2 daleko bolja (iako nisam mijenjao moj 970 Evo).

Ono što mi se ne sviđa jeste grijanje. Sa Arctic Liquid Freezerom II 280 moj prethodni procesor nije prelazio 58 C u punom opterećenju, Ryzen u bilo kakvom rendanju ide na 76, u normalnom radu je tu negdje na 65-70, a CPUZ stress test je 82 C. Možda promjenom kućišta i Thermal Grizzly pastom uspijem spustiti još koji stepen, ali ja ne bi overklokovao ništa i gledao procesor kako se vrti na 90 C.
To su još i odlične temperature za 5900x, nije to prethodni Ryzen. Poznanik ima Asus ROG Ryujin 360 koji je platio 3 puta više i nema ništa bolje temperature.

Ima li nekih naznaka kada ce da objave 5700X?

Koliko videh navodno nece biti upste 5700 serije, posto bi verujem jos vise obesmislili postojanje 5800x, tako da 'ne zele da ponove istu gresku kao sa 3700x'. :)

Evo upored jedan sa mojim 3800XT 4,4Ghz 1,3V imao sam Artic Freezer 34 eSports DUO i sa njim su temp bile 75c. Presao sam na vodeno od EK 2x240 radijatori od 45mm i D5 pumpa (sve na max odvrnuto),temp je 2-3 manja pa neka vam to bude reper zaporedjenje da ne treba neki najskuplji kuler za bolje temp...

Poslednja izmena:
3800x je poboljšani 3700x dok bi 5700x bio samo lošiji primerak 5800x. Sada je za razliku od pređašnjih, proizvodni proces dovoljno dobar da ne prave slabije primerke. Zato sumnjam da će ikada biti 5700x. 5800x ide ko alva pa nemaju ni potrebu da izbace 5700x kao što su radili sa pojedinim Phenomima. Eventualno ako skupe dovoljno slabijih primeraka, možda izbace neke bez X-a. Sa prvom serijom je tek otpočela proizvodnja pa je bilo teže da sve ide perfektno, Druga serija opet skoro isto ali na višem nivou, 30o0 već skoro besprekorno. Nemoraju više da se smaraju sa gomilom modela a tu je još uvek i APU pa posla preko glave.

Poslednja izmena od urednika:
Nista ja tu ne bih dirao. Nego kakav je Arctic Liquid Freezerom II 280 sto se tice buke ?

Nesto sam razmisljao da zamenim noctua u14s ne znam da li bi poboljsao hladjenje 5800x.

Po Gamer's Nexus testovima, ispada najtisi.

Iz licnog iskustva, Deepcool Castle 360 v2 RGB je tih, u smislu da se pumpa ne cuje uopste, jedino ventovi na 1300+ obrtaja se cuju, nista strasno ali tada vec pocinje buka.

Ne razumem se u oc , ali sam podesio za CPU negative offset 0.05v i +200Mghz PBO. Tako da CB sad ide na maximum 81c (testirano na 10 minuta uzastopnog rada) pre je bio jedan krug i 88c, rezultat u cb je identican.
Najbolje jezgro ide do 5049Mhz.

E sad kako se podesava po jezgru offset pojedinacno iz gornjeg vodica tj kako testirati stabilnost ne znam, koristim gugle prevodioc ali to nije to. U svakom slucaju i offset je pomogao da cpu ne ide na 88c...

Poslednja izmena:
Stigao 5950x. Iz par pokusaja, all core manualno podesen na 4.35GHz i 1.202v. Temperature, nakon 3h vray rendera, ne idu preko 83C, prosjek 80-81C sa Dark Rock Pro 4.
Mislim da bez problema moze preko 4.5GHz all core, sa vecim naponom, ali vjerujem da DRP4 ne bi mogao drzati temperaturu ispod 90C.

Vrh Dno