Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Da li neko ima iskustva sa kombinacijom ryzen 5600x&MSI x570 Tomahawak i overklokovanjem procesora, dokle moze da tera procesor i da li je potrebno u tom slucaju zameniti stock kuler sa nekim boljim?

hvala
poz

Poslednja izmena:
Sad bas prevrcem doticni sajt, vidim testirali su i nove procesore uzeo sam za primer njihov 5800x + x570
Cinebench 15 dobio 2595 stim da je njihov cpu oc na 4.6
http://www.pcekspert.com/clanak/amd-ryzen-9-5950x-5900x-ryzen-7-5800x-recenzija/?pg=4

kod mene bez oc 5800x +B550-e u CB15 osvojio5 2512, cpu isao do 4499, ddr iz potpisa 3600mhz.

x570 nisam uzeo zbog malo ventilatora na cipsetu jer nisam imao priliku da uzivo cujem zujalicu a nisam ni zeleo da rizikujem za 2-3 godine da zujalica crkne.

Pa gledao šta da kupim i čitao recenzije.

Screenshot-2020-12-24-PC-Ekspert-Hardware-EZine-ASUS-ROG-STRIX-B550-F-GAMING-WI-FI-vs-Gigabyte-B550.png

Prilozi

• cb15.jpg
    cb15.jpg
    73.5 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Pa za 5800x ja sam uzeo box tu dobijem CPU i veliko nista u kutiji ali cpu je zapakovan i ti prvi otpakujes a druga varijanta je tray tu procesor nije zapakovan nego dal dobijaju 15 ili vise komada u nekakvim plastikama sve zajedno takav cpu nisam zeleo (ko zna kakve sam srece pa da mu fali neka nozica ;) ) a kuler ona mala zujalica nije za 5800x . Ta treca varijanta se odnosi na 5600x koji je tray ali eto daju ti i nekakav kuler da bi bio miran ;)

Evo u kutiji X ;)
Ok, mozda ja podrazumevam pojmove, ali poslace onu standardnu Ryzen kutiju, onoliku, bez coolera unutra? :) Cemu sluzi taj BOX onda? ...ispade da ima tri gradacije pakovanja - tray, golo sa 'rodjacima' na 'tacni', BOX bez kulera, plastika i karton i BOX sa coolerom, full pack. :)

Prilozi

• 20201224_170942.jpg
    20201224_170942.jpg
    181.9 KB · Pregleda: 120
  • 20201224_170926.jpg
    20201224_170926.jpg
    203 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
Ja imam Arctic iz potpisa, pa mi svakako za prvu ne bi trebao BOX/OEM cooler, ali mi je potpuno besmisleno da placam pomenutu razliku za kutiju koja ce biti na polici sa druge 2 takve koje vec imam. :) A imaju i coolere unutra, pride... smradovi. Sto se tice tray 'tacne' - ne verujem da mozes da dobijes felerican, fizicki ostecen CPU. Na kraju, zamenili bi ga kako znaju i umeju.

Podrzavam ! Samo ja bas i nisam neke srecne ruke te ne rizikujem

Ja imam Arctic iz potpisa, pa mi svakako za prvu ne bi trebao BOX/OEM cooler, ali mi je potpuno besmisleno da placam pomenutu razliku za kutiju koja ce biti na polici sa druge 2 takve koje vec imam. :) A imaju i coolere unutra, pride... smradovi. Sto se tice tray 'tacne' - ne verujem da mozes da dobijes felerican, fizicki ostecen CPU. Na kraju, zamenili bi ga kako znaju i umeju.

Ja dobih box kuler uz 5600x najnormalnije. Nisam iskreno ni video negde da se prodaje samo tray, barem 5600x.

Odlicno. E sada, cini mi se da ti PBO nije aktivan jer ti je max. frekvencija 5000MHz za oba CCD-a.

Aktiviran je ali samo stikliranjem "Auto" u biosu. Cudno se ponasa bez dodatnih podesavanja. Mislim da je cak 10C temperatura bila niza kada sam primenio settings iz tvog prethodnog komentara. Jedini razlog zasto sam ga ostavio na toj stavki je da uporedim temperature termalnih pasti jer sam prvi put merio ovako. Poigracu se Curve-optimizer-om nakon sto stabilizujem memoriju i OC.

MSI First To Roll Out AGESA 1.1.9.0 BIOS Firmware For X570 & B550 Motherboards, Intros AMD Curve Optimizer & Enables Resizable BAR For NVIDIA GPUs:

https://wccftech.com/msi-rolls-out-...570-b550-motherboards-intros-curve-optimizer/

Odlicne vesti, znaci Nvidia + ZEN3 kombo. Interesantno je sto ovo stize pre nego sto je Nvidia uopste najavila drajver da ovo omoguci, verovatno ce najaviti/predstaviti ovo 12tog januara: https://www.guru3d.com/news-story/nvidia-ces-special-geforce-rtx-event-on-12th-of-january-2021.html

Inace sam se igrao sa tajminzima i mislim da je za sada ok rezultat, jos da odradim memtest 86+ preko noci da vidim da li je stabilan. Ali nekako mi se cini previse lako za sada, ni jedan BSOD niti greska (aida stability test, testmemV5, cinebench), moguce da moze jos da se nategne. Jedini put kada nije bootovao je sa 14-15-15-35, ali ne bih dizao napon iznad 1.45v. To mi je dovoljno za 24/7.

Sto se tajminga tice, cini mi se da mozda moze jos nize da ide tRFC, a za tRC nisam 100% siguran, Ryzen DRAM calculator predlaze 48 za 3800mhz. Svaki predlog za ove sub-tajminge je dobrodosao :)

Prilozi

• AIDA C&M 4000Mhz - tighter timings.png
    AIDA C&M 4000Mhz - tighter timings.png
    234.9 KB · Pregleda: 88
Ja dobih box kuler uz 5600x najnormalnije. Nisam iskreno ni video negde da se prodaje samo tray, barem 5600x.

Ima(lo) je u M***oru, obe varijante. Inače 5600x ide sa cooler-om, pitanje je bilo za 5800/5900x. :)

Ima tri varijante (za koje ja znam):
1. Trey
2. Trey + cooler, ali bez fensi kutije (MPK ga nazvali u atomskoj firmi)
3. Box (MPK sa kutijom)

Zeleo bih da cujem naucno objasnjenje zasto bi na x570 procesori bili brzi...........??????.????????

Mislim da ne bi trebalo da bude brzi.

Za te pare bih ga ja kupio odmah. :) Ne znam kojim kanalima, ali fino!

Slucajno sam naleteo u radnji kod nas WW na tu cenu, kad sam zvao juce i narucio bilo je 2 komada u magacinu, otisao je i drugi komad ocigledno posto ih nema na stanju vise :D

x570 nisam uzeo zbog malo ventilatora na cipsetu jer nisam imao priliku da uzivo cujem zujalicu a nisam ni zeleo da rizikujem za 2-3 godine da zujalica crkne.

Ja na sabertooth Z77 imam 2 ta mala, jedan je na slicnom mjestu. Naravno iskopcana oba, jer se pocinju vrtjeti tek na par hiljada obrtaja i vrte se posle na 3000-4000 ja mislim, mozda i vise ne sjecam se. A zuje uzas, jako neprijatan zvuk. Sto od samog venta, sto od vazduha koji zuji tuda. Ko je ljubitelj tisine, te ploce sa ventilatorom treba da izbjegava.

Cak mislim da imam 2 ta mala venta, 1 imam sigurno nov neotpakovan. Ako kome crkne, voljan sam pokloniti, ako stimaju rupe za montazu :)

Poslednja izmena:
Ako neko hoce za 76k 5900x u ww/thm nek pusti pm

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Zeleo bih da cujem naucno objasnjenje zasto bi na x570 procesori bili brzi...........??????.????????
Ne bi trebalo i jednostavno nisu.
U 500 seriji X ima dodatne stvari koje retko kome trebaju. B nema nikakva ograničenja u normalnoj konfiguraciji sa jednim GPU.

Vidim da neki clanovi objavljuju rezultate u prednost x570. Meni to nema nikakvog smisla

Ja na sabertooth Z77 imam 2 ta mala, jedan je na slicnom mjestu. Naravno iskopcana oba, jer se pocinju vrtjeti tek na par hiljada obrtaja i vrte se posle na 3000-4000 ja mislim, mozda i vise ne sjecam se. A zuje uzas, jako neprijatan zvuk. Sto od samog venta, sto od vazduha koji zuji tuda. Ko je ljubitelj tisine, te ploce sa ventilatorom treba da izbjegava.

Cak mislim da imam 2 ta mala venta, 1 imam sigurno nov neotpakovan. Ako kome crkne, voljan sam pokloniti, ako stimaju rupe za montazu :)

Kada ce crci ne znam ali ja moju "zujalicu" na Aorus x570 pro uopste ne cujem

Ima tri varijante (za koje ja znam):
1. Trey
2. Trey + cooler, ali bez fensi kutije (MPK ga nazvali u atomskoj firmi)
3. Box (MPK sa kutijom)

A zasto je Tray u Mo..... skuplji od BOX varijante? I gde je u nasim radnjama najbolje uzeti procesor? Deluje mi da su cene pocele da padaju (5600x),u Mo.... vec primamljivo

To moras njih da pitas [emoji846]

Mozda je samo box varijanta sa cenom odavno, a od tada dobijali samo trey kad je cena 5600x bila jaca, pa npr gledas cenu trey-a od pre 10 dana i cenu boxa od pre mesec i po.

Mislim da oni definitivno imaju najbolje cene, posle njih mozda a**m.

Meni stigao iz monitora pre 10-tak dana, placen 40.000 din. Sada vidim pala cena na 38.000 din. Samo mi malo cudno bio zapakovan, nije originalno pakovanje, neka crna plastika u kojoj je bio upakovan i zalepljen providnom trakom, ali bitno je da radi. Namucio sam se sa m. plocom "gigabyte b550 aorus pro v.1.0", problemi sa usb-ovima, 3 dana sam se ebavao i jedva podigao sistem i podesio kako treba. Ploca stigla sa bios-om f2 i kada sam azurirao na f12b proradilo sve.

Ako te ne mrzi da se cimas vrati i naruci drugi za 2 soma manje, mislim da je 14 dana bez pitanja od dana preuzimanja. Meni je prvo stigao od druge prodavnice za 41200 i video ovu akciju, samo sam ga vratio i uzeo ovaj. Svaka crvena (barem meni) znaci :D

Ako te ne mrzi da se cimas vrati i naruci drugi za 2 soma manje, mislim da je 14 dana bez pitanja od dana preuzimanja. Meni je prvo stigao od druge prodavnice za 41200 i video ovu akciju, samo sam ga vratio i uzeo ovaj. Svaka crvena (barem meni) znaci :D

Ma vratio bih im iz inata zato sto nije u originalnom pakovanju, ali me mrzi da se cimam, bitno da radi i ima pisanu garanciju.

edit:

i meni znaci svaka crvena, ali bi mi bila skuplja dara nego mera da ga vracam.

Poslednja izmena:
Vrh Dno