Bas lepo skockano , elegancijaA kome se ne svidja RGB uvek se moze iskljuciti.
Kad vidim ovako nesto dodje mi da iscupam ovu budzu zvanu U14s...
^ po meni jedna zamerka, vodeno kad si radiator postavio od napred što ga nisi okrenuo da ti creva idu od gore a ne od dole. Nekako mi ružnjikavo idu preko grafičke kartice.
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
^ ja bi ga pre stavio gore nego napred, naravno ako može da se gore montira zbog kućišta. Kad je napred ubacuje ti topao vazduh na GPU, lakše procesor trpi temperaturu nego GPU. To što se tiče što sam dao zamerku znam da je oko vazduha koji ide gore pa pumpa ostaje bez tečnosti ali moj prijatelj drži obrnuto od tebe i zadnje dve godine nema problema.
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Sto radiator da gura vruc zrak unutra na grafiku i plocu? Zar nije logicno gore da ide? Ili ako ne moze gore, mozda je bolje da duva iz kucista ka vani.
Pazi da ti ta 3 prednja ne budu gurala prasinu unutra. Doduse ima ispred radijator da pokupi prasinu, ali obrati paznju nakon 7 dana. Ja naprijed imam 2x140 i ima neka mrezica onako rijetka i puni prasinom kao lud. Jos se redovno usisava stan, brise, al dzaba.
Zadovoljsvo nema cenu.![]()
Ma sve razumem,nego sam i ja u fazi kupovine i sklapanja neke konfiguracije,pa sam hteo da vidim bar okvirno sa koliko si zavrsio pricu,i jos jedno pitanje,da li je na tu konfu neophodno vodeno hladjenje?
Konačno sastavih novu mašinu.
Odmah da se bacim na problem. Dakle, CPU je 5800X a kuler Arctic Liquid Freezer II 280. Prvi problem je što uz kuler ne dolaze šrafovi za AM4, i to nije da je samo moj primerak zadesilo nego je takva situacija generalno sa ovim kulerom (drugar je uzeo isti i takođe nije dobio šrafove). Nakon cimanja sa pronalaženjem odgovarajućih šrafova (koga zanima, odgovaraju šrafovi sa Aling modularnih dozni za prekidače), uspeo sam da montiram kuler i to deluje da je dobro naleglo i pričvrščeno.
Temperature:
Idle:30 C
Instalacija igre: 60 C
U igri (Cyberpunk): do 70 C
Cinebench: 88 C posle par minuta
Da li su ove temperature normalne za ovaj CPU i kuler ?
Koliko sam ispratio ovo je jedan od najboljih AiO kulera, nije mi jasno zašto su tolike temperature..Kao što rekoh, dobro je montiran. Eventualno ću probati sa novom pastom ali pasta ne može da pomogne nešto mnogo, možda par stepeni.
Pri tom, temperature skoče znatno kad se pokrene neki task, tipa kad se pali Windows skoci na 74 C pa onda kad idle-uje spušta se do 30 C.
Napominjem da nisam ništa čačkao u bios-u, osim što sam ukljucio D.O.C.P. da setuje memoriju na xmp profil.
Vidim da kod drugih nije mnogo bolje sa ovim CPU-om:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/k6sypy/sharing_my_5800x_temps_with_arctic_liquid_freezer/
https://linustechtips.com/topic/1282492-ryzen-7-5800x-abnormaly-high-temperatures/
Ima li neko više iskustva sa hlađenjem novih Rajzena ?
Hvala svima na odgovorima.
@vlado85: To kako je on montirao ne može na mojoj ploči
Ajde kad dođem kući, proveriću ponovo..
Šrafovi su bili kratki zato što za Intel ima distancere od ploče do pumpe što nema za AM4. Na koja 2 elementa misliš ? Nisam ništa primetio u tom videu ? Ja sam dobio neke 2 metalne kukice koje se ne pominju u uptstvima ali izgledaju kao držači za kablove.
Inače, postoje 3 revizije kulera, možda su dodali nešto, moj je rev.2
A da li mu mogu distanceri u backplate ploče? Pa na njih da ide sa ovim koji su predviđeni za Intela.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari