Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Bas lepo skockano , elegancija :) A kome se ne svidja RGB uvek se moze iskljuciti.

Kad vidim ovako nesto dodje mi da iscupam ovu budzu zvanu U14s...

Bas lepo skockano , elegancija :) A kome se ne svidja RGB uvek se moze iskljuciti.

Kad vidim ovako nesto dodje mi da iscupam ovu budzu zvanu U14s...

Hvala brate. :) Ja sam na kraju setovao na jednu boju i efekat, da mi ne bude napadno bas.

Verujem ti. Ja nisam hteo da se bakcem vise sa budzama (imam NH-D14 godinama) i hteo sam slobodne ruke pri montazi i da ne moram da kupujem low profile memorije.
Deepcool Castle 360 v2 me je izasao oko 140+ eura, ne kazem da je jeftino ili isplativo, ali sake mi nisu osakacene, isto je tih, jedino montiranje radijatora u mom kucistu je trajalo malo duze jer sam hteo ventove ispred radijatora, ali to nije bilo moguce.
Imao sam davno H75 Corsair i pumpa u onom cudu me je izludjivala, stalno neko zujanje, brujanje, cak i kada je racunar na idle. Ovaj Deepcool se ne cuje uopste, cujem jedino ventove kada se zavrte na oko 1200 rpm.

^ po meni jedna zamerka, vodeno kad si radiator postavio od napred što ga nisi okrenuo da ti creva idu od gore a ne od dole. Nekako mi ružnjikavo idu preko grafičke kartice.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

^ ja bi ga pre stavio gore nego napred, naravno ako može da se gore montira zbog kućišta. Kad je napred ubacuje ti topao vazduh na GPU, lakše procesor trpi temperaturu nego GPU. To što se tiče što sam dao zamerku znam da je oko vazduha koji ide gore pa pumpa ostaje bez tečnosti ali moj prijatelj drži obrnuto od tebe i zadnje dve godine nema problema.

Sto radiator da gura vruc zrak unutra na grafiku i plocu? Zar nije logicno gore da ide? Ili ako ne moze gore, mozda je bolje da duva iz kucista ka vani.

Poslednja izmena:
^ ja bi ga pre stavio gore nego napred, naravno ako može da se gore montira zbog kućišta. Kad je napred ubacuje ti topao vazduh na GPU, lakše procesor trpi temperaturu nego GPU. To što se tiče što sam dao zamerku znam da je oko vazduha koji ide gore pa pumpa ostaje bez tečnosti ali moj prijatelj drži obrnuto od tebe i zadnje dve godine nema problema.

Znam ali meni je svejedno iskreno, pre bih da je instalirano kako treba, jer znam kako neke pumpe zuje i koliko se cuje "voda" zbog mehurica. Ovako postavljeno je dead silent, cujem samo ventilatore.

Sto radiator da gura vruc zrak unutra na grafiku i plocu? Zar nije logicno gore da ide? Ili ako ne moze gore, mozda je bolje da duva iz kucista ka vani.

Ovaj kuler je overkill za 65W procesor, nema tu nekog vruceg vazduha. Moze gore ali lepse mi je ovako iskreno i manje prasine ce biti u kucistu, posto nisam cesto kod kuce.
Graficka je dual slot sa 3 ventilatora, maksimalna temp. je bila 65c. Tako da nema potrebe da premestam bilo sta, sa vec ovako smesnim temperaturama.

Da napomenem da mi je klima iznad kucista, duva dole na 30c. :D

Meni je bitna tisina, mislim da lepo izgleda skockano a i prakticno, nisam hteo nikakvo zujanje pumpe i efekta kao da imam akvarijum, zato sam i pravilno postavio AIO, u odnosu na creva gore.
Gornja ploca je zatvorena staklom i hteo sam da zadrzim taj izgled, mogao sam da menjam gornji panel, ali ovako mi je vizuelno lepse + manje prasine.

Hteo sam ventiratore ispred radijatora ali jednostavno tako nije moglo da se montira, pa sam napravio pull konfiguraciju.
Sve u svemu ja sam zadovoljan kako performansama tako i vizuelno kako je ispalo.

Pazi da ti ta 3 prednja ne budu gurala prasinu unutra. Doduse ima ispred radijator da pokupi prasinu, ali obrati paznju nakon 7 dana. Ja naprijed imam 2x140 i ima neka mrezica onako rijetka i puni prasinom kao lud. Jos se redovno usisava stan, brise, al dzaba.

Pazi da ti ta 3 prednja ne budu gurala prasinu unutra. Doduse ima ispred radijator da pokupi prasinu, ali obrati paznju nakon 7 dana. Ja naprijed imam 2x140 i ima neka mrezica onako rijetka i puni prasinom kao lud. Jos se redovno usisava stan, brise, al dzaba.

Obraticu paznju, mada ovo Fractal ima filtere svuda.

Ma sve razumem,nego sam i ja u fazi kupovine i sklapanja neke konfiguracije,pa sam hteo da vidim bar okvirno sa koliko si zavrsio pricu,i jos jedno pitanje,da li je na tu konfu neophodno vodeno hladjenje?

Pa oko 2k me je izasla konfa. Nije neophodno, mozes da stavis koji god hoces kuler ali onda bi morao drugu memoriju da stavis, niskoprofilnu. Sve zavisi sta kupujes, kakvu konfu hoces itd.

Pa porucio sam x570 aorus master,SSD,memorija ce biti G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 2x16GB,procesor cekam da se stabilizuje cena,bice 5600x,a za graficku jos uvek ne znam,mozda cak pokusam dosegnuti i do 6800,ali o grafickoj cu da razmisljam tek posle nabavki ostalih komponenti

AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

500e za 3600 ti.....neka fala...
za 400e bih se vec dvoumio....za 350e full
Zaklace nju ram pre nego sto procesorski zastari...

Konačno sastavih novu mašinu.

Odmah da se bacim na problem. Dakle, CPU je 5800X a kuler Arctic Liquid Freezer II 280. Prvi problem je što uz kuler ne dolaze šrafovi za AM4, i to nije da je samo moj primerak zadesilo nego je takva situacija generalno sa ovim kulerom (drugar je uzeo isti i takođe nije dobio šrafove). Nakon cimanja sa pronalaženjem odgovarajućih šrafova (koga zanima, odgovaraju šrafovi sa Aling modularnih dozni za prekidače :)), uspeo sam da montiram kuler i to deluje da je dobro naleglo i pričvrščeno.

Temperature:

Idle:30 C
Instalacija igre: 60 C
U igri (Cyberpunk): do 70 C
Cinebench: 88 C posle par minuta

Da li su ove temperature normalne za ovaj CPU i kuler ?
Koliko sam ispratio ovo je jedan od najboljih AiO kulera, nije mi jasno zašto su tolike temperature..Kao što rekoh, dobro je montiran. Eventualno ću probati sa novom pastom ali pasta ne može da pomogne nešto mnogo, možda par stepeni.

Pri tom, temperature skoče znatno kad se pokrene neki task, tipa kad se pali Windows skoci na 74 C pa onda kad idle-uje spušta se do 30 C.

Napominjem da nisam ništa čačkao u bios-u, osim što sam ukljucio D.O.C.P. da setuje memoriju na xmp profil.

Vidim da kod drugih nije mnogo bolje sa ovim CPU-om:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/k6sypy/sharing_my_5800x_temps_with_arctic_liquid_freezer/

https://linustechtips.com/topic/1282492-ryzen-7-5800x-abnormaly-high-temperatures/

Ima li neko više iskustva sa hlađenjem novih Rajzena ?

Mislim da nema razloga da se stresiras. Ja imam mnogo losije hladjenje i zahtevniji CPU i bez problema dolazi do 90 stepeni. Mislim da je novi Ryzen malo "opusteniji" od prethodnog kog sam imao jer boostuje mnogo vise tako da mu je i prag podignut. Moguce da ce se stvari srediti izlaskom BIOSa koji imaju AGESA 1.1.8.0 je je obecan adaptive underclocking. Mozes pogledati ove slajdove:

https://www.notebookcheck.net/AMD-d...ils-about-the-Ryzen-5000-series.502429.0.html

Ti skokovi napona su normalni. Kod mene zna da skoci do 1.5V kada mu zatreba.

Takodje 5800x+Noctua NH-U14S ide 88 stepeni Cinebench20 1 krug, tako da mi se ne ispati ulaganje u neko vodeno dobicu isto :(

Poslednja izmena:
Noctua rules :)

Konačno sastavih novu mašinu.

Odmah da se bacim na problem. Dakle, CPU je 5800X a kuler Arctic Liquid Freezer II 280. Prvi problem je što uz kuler ne dolaze šrafovi za AM4, i to nije da je samo moj primerak zadesilo nego je takva situacija generalno sa ovim kulerom (drugar je uzeo isti i takođe nije dobio šrafove). Nakon cimanja sa pronalaženjem odgovarajućih šrafova (koga zanima, odgovaraju šrafovi sa Aling modularnih dozni za prekidače :)), uspeo sam da montiram kuler i to deluje da je dobro naleglo i pričvrščeno.

Temperature:

Idle:30 C
Instalacija igre: 60 C
U igri (Cyberpunk): do 70 C
Cinebench: 88 C posle par minuta

Da li su ove temperature normalne za ovaj CPU i kuler ?
Koliko sam ispratio ovo je jedan od najboljih AiO kulera, nije mi jasno zašto su tolike temperature..Kao što rekoh, dobro je montiran. Eventualno ću probati sa novom pastom ali pasta ne može da pomogne nešto mnogo, možda par stepeni.

Pri tom, temperature skoče znatno kad se pokrene neki task, tipa kad se pali Windows skoci na 74 C pa onda kad idle-uje spušta se do 30 C.

Napominjem da nisam ništa čačkao u bios-u, osim što sam ukljucio D.O.C.P. da setuje memoriju na xmp profil.

Vidim da kod drugih nije mnogo bolje sa ovim CPU-om:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/k6sypy/sharing_my_5800x_temps_with_arctic_liquid_freezer/

https://linustechtips.com/topic/1282492-ryzen-7-5800x-abnormaly-high-temperatures/

Ima li neko više iskustva sa hlađenjem novih Rajzena ?

Taj 5800x se grije najviše u cijeloj 5xxx seriji. Ne znam šta je konkretno razlog. Ja sam planirao da uzmem 5900x upravo zbog toga i isto sam uzeo Arctic Liquid Freezer II 280 i nije mi jasno kakvi šrafovi ti nisu došli. Ide backplate pa onaj dvostruki navrtaj na koji se samo navrnu rukom oni obični šrafovi i pritegnu malo šrafcigerom.

https://www.youtube.com/watch?v=7HVy62InXmI

Poslednja izmena:
@DAS sasvim normalna temperatura, najnoviji AMD procesori su podeseni da uvek guraju do 90c nezavisno od hladjenja i bilo cega drugog. Sta god im stavis, sta god namestis oko stock PBO-a, oni ce sami od sebe da forsiraju sto blize 90c da rade.

Samo fixed overclock moze da promeni to (uz verovatno slabjenje single-core brzine).

otprilike 1 u 20 komada od drugih modela (ne racunajuci 5800x on je specijalan), ce biti sa manjim temperatura zato sto su "zlatan primerak". Moze da bude i redje.

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima.

@vlado85: To kako je on montirao ne može na mojoj ploči :)
Ajde kad dođem kući, proveriću ponovo..

Hvala svima na odgovorima.

@vlado85: To kako je on montirao ne može na mojoj ploči :)
Ajde kad dođem kući, proveriću ponovo..

Svašta, hajde javi mi jer ja sad hladim moj i7 6700k, a hoću da uzmem Ryzena pa da se pripremim. Provjeriću kad dođem kući imam li te šarafe.

Evo kako sam ja montirao:

https://www.youtube.com/watch?v=YXg_Np4YJT4

Dakle, šrafio sam direktno u backplate. S tim da ja ta 4 crna šrafa (Screws (AMD Socket AM4)) nisam dobio. A 4 koja dolaze sa pločom za backplate su kratki pa sam zato našao druge.

Inače, ona dva metalna elementa koja je zakačio na ploču sam odmah elimisao jer nisam video da mogu negde da se ušrafe pa sam pretpostavio da je za drugi soket. Ali ajde proverim, baš me interesuje da li sam nešto prevideo.

Šrafovi su bili kratki zato što za Intel ima distancere od ploče do pumpe što nema za AM4. Na koja 2 elementa misliš ? Nisam ništa primetio u tom videu ? Ja sam dobio neke 2 metalne kukice koje se ne pominju u uptstvima ali izgledaju kao držači za kablove.
Inače, postoje 3 revizije kulera, možda su dodali nešto, moj je rev.2

Poslednja izmena od urednika:
Šrafovi su bili kratki zato što za Intel ima distancere od ploče do pumpe što nema za AM4. Na koja 2 elementa misliš ? Nisam ništa primetio u tom videu ? Ja sam dobio neke 2 metalne kukice koje se ne pominju u uptstvima ali izgledaju kao držači za kablove.
Inače, postoje 3 revizije kulera, možda su dodali nešto, moj je rev.2

A da li mu mogu distanceri u backplate ploče? Pa na njih da ide sa ovim koji su predviđeni za Intela.

Koliko sam video Intel ima viša postolja pa mora i distancer.

A da li mu mogu distanceri u backplate ploče? Pa na njih da ide sa ovim koji su predviđeni za Intela.

Može, to mi je bio prvi workaround pa sam dobio temeperature koje sam naveo. Mislio sam da ne naleže dobro pa sam potražio duže šrafove da ušrafim direktno na backplate, međutim temperature manje-više iste.

@CountMike: pa na te metalne kukice mislim, one što je na videu koji je okačio vlado85 montirao na ploču. Ali je mračno pa se ne vidi najbolje gde ih je šrafio i kako..

Kod mene je takođe montiran direktno na backplate, tako ide sa AM4 gde sve ploče dolaze sa back plate. Te kukice nisam ni ja stavljao, imam svoj sistem za cable management. Šrafovi za pumpu namerno nemaju namotaje skroz do glave da ne bi došlo do prekomernog stezanja, to može pravi džumbus da napravi. Kod intela da skrši processor a kod AMD-a da iskrivi ploču jer nema sav onaj metal preko ležišta, plus može da nema ravnomerno zatezanje. .

Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
Konačno su shvatili potrebu igpu na jačim procesorima i koliko tržište su prepuštali Intelu.

Vrh Dno