Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Nijea AC Freezer 280mm za 5800X nego 420mm model. Kosta 160 para ali ga nema na kp.

Pardon, kosta 110 u eu, 160 je mericka cena. Poziveo nam AC i druge domace firme, dole corsair i ostala mericko-kineska banda.

Poslednja izmena:
Evo drugari da se i ja upisem u temu. Sklopio novu masinu - prvi put AMD nakon dugo dugo vremena. Jos mi predstoji citanje i istrazivanje kako funkcionise OC i kako da izvucem max iz ovog cipa.

Za sada sam samo upalio PBO i primetio da su temperature poprilicno skocile. Evo dok kucam ovo u win mi je temp 40-50C. Hladjenje je Arctic Liquid Freezer II 420.
Dva jezgra su uspela da predju 5ghz, sto nije lose. Ali Cinebench skorovi mi malo deluju nizi nego sto su review sajtovi izbacili pa cu probati da se igram sa podesavanjima.

Za RAM sam samo upalio XMP za sada. Nakon sto stabilizujem klokove procesora pokusacu da se igram da vidim da li ce infinity fabric ici na 2000mhz. Cilj mi je makar 1900mhz sa prilicno utegnutim tajminzima. :type:

Prilozi

• SysInfo.png
    SysInfo.png
    146.2 KB · Pregleda: 148
  • Cinebench-R23 results.jpg
    Cinebench-R23 results.jpg
    382 KB · Pregleda: 128
  • Cinebench-Allcore.png
    Cinebench-Allcore.png
    267.5 KB · Pregleda: 111
  • Temperature - PBO on.png
    Temperature - PBO on.png
    100.2 KB · Pregleda: 119
  • Internal-PC.jpg
    Internal-PC.jpg
    626.7 KB · Pregleda: 117
^
Lepo :)
Da je to intel 16c/32t znao bi sta da ti kazem kako da podesis cpu kako bi iz njega izvuko maksimu prema tvojim potrebama... Ako ti CPU nije potreban za neki ozbiljan i svakodnevni render nego vise za gaming, vidi iskljuci HT a ja bi ga ustroio i za po neko jezgro cisto da se manje greje... Sustinski podesio bi procesor tako da iz njega izvucem maksimum OC za svaki dan prema nameni sve manualno, nikad nisam voleo te auto opcije koje svakim novim biosom rade drugacije.

Evo drugari da se i ja upisem u temu. Sklopio novu masinu - prvi put AMD nakon dugo dugo vremena. Jos mi predstoji citanje i istrazivanje kako funkcionise OC i kako da izvucem max iz ovog cipa.

Za sada sam samo upalio PBO i primetio da su temperature poprilicno skocile. Evo dok kucam ovo u win mi je temp 40-50C. Hladjenje je Arctic Liquid Freezer II 420.
Dva jezgra su uspela da predju 5ghz, sto nije lose. Ali Cinebench skorovi mi malo deluju nizi nego sto su review sajtovi izbacili pa cu probati da se igram sa podesavanjima.

Za RAM sam samo upalio XMP za sada. Nakon sto stabilizujem klokove procesora pokusacu da se igram da vidim da li ce infinity fabric ici na 2000mhz. Cilj mi je makar 1900mhz sa prilicno utegnutim tajminzima. :type:

Za IF 2000 bi verovatno trebalo sacekati novi UEFI sa AGES 1.1.8.8 ili 1.1.9.0. Sto se tice PBO i OC, probaj sledece:
- PBO -> advanced
- PBO limits -> Motherboard
- Scalar -> 10
- Boost frequency -> 200 MHz
- Curve optimizer -> ovde je malo cupavo. Preporuka od strane AMD-a je da se dva najbolja jezgra (videces ih uh Ryzen Masteru oznacena zvezdiocm i tackicom ) i stavi negativnu vrednost. Probaj, recimo -20 i testiraj. Ako je nestabilno, probaj -15, -10 itd dok ne bude stabilno. Ovim ces dva najbolja jezgra, koje OS koristi za ST load, naterati da boostuju vise ali moras testirati stabilnost. Ja sam korstio ST testu u CB23 i pustio sam 8h dok se nisam skrasio na -7.

Nadam se da sam ti malo pomogao.

EDIT:

Moji rezultati za CB23 su ovde:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?474185-Cinebench-R23&p=6250886&viewfull=1#post6250886

Poslednja izmena:
^
Lepo :)
Da je to intel 16c/32t znao bi sta da ti kazem kako da podesis cpu kako bi iz njega izvuko maksimu prema tvojim potrebama... Ako ti CPU nije potreban za neki ozbiljan i svakodnevni render nego vise za gaming, vidi iskljuci HT a ja bi ga ustroio i za po neko jezgro cisto da se manje greje... Sustinski podesio bi procesor tako da iz njega izvucem maksimum OC za svaki dan prema nameni sve manualno, nikad nisam voleo te auto opcije koje svakim novim biosom rade drugacije.

Cool, hvala, da navikao sam na Intel "pravila", ali ovde ne vaze vise. Zanimljivo je posmatrati kako se napon dinamicno menja po jezgru i kad se sva opterete. U svakom slucaju je interesantno pa cu se poigrati.

Za IF 2000 bi verovatno trebalo sacekati novi UEFI sa AGES 1.1.8.8 ili 1.1.9.0. Sto se tice PBO i OC, probaj sledece:
- PBO -> advanced
- PBO limits -> Motherboard
- Scalar -> 10
- Boost frequency -> 200 MHz
- Curve optimizer -> ovde je malo cupavo. Preporuka od strane AMD-a je da se dva najbolja jezgra (videces ih uh Ryzen Masteru oznacena zvezdiocm i tackicom ) i stavi negativnu vrednost. Probaj, recimo -20 i testiraj. Ako je nestabilno, probaj -15, -10 itd dok ne bude stabilno. Ovim ces dva najbolja jezgra, koje OS koristi za ST load, naterati da boostuju vise ali moras testirati stabilnost. Ja sam korstio ST testu u CB23 i pustio sam 8h dok se nisam skrasio na -7.

Nadam se da sam ti malo pomogao.

EDIT:

Moji rezultati za CB23 su ovde:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?474185-Cinebench-R23&p=6250886&viewfull=1#post6250886

Hvala puno, pokusacu da se poigram. Nisam znao za Ryzen Master do sada.
Takodje sam tek malopre provalio da asus ima u biosu PBO na dva razlicita mesta, jedan pod "extreme" tweaker a drugi pod "CPU settings -> Overclock", i tek tu sam nasao ove opcije.
Mislim da je bios vec AGESA 1.1.8.8, ali za sada XMP je ok, videcemo koliko ce moci da ide.

Za pocetak cu pokusati za koji stepen da smanjim temperaturu sa Kryonaut pastom.

Poslednja izmena:
Tacno cu na kraju iz radoznalosti da sklopim i jadan AMD sistem sa ovim novim zverkama od procesora, samo me zeljkate a pamet mi ne smeta :d

Hvala puno, pokusacu da se poigram. Nisam znao za Ryzen Master do sada.
Takodje sam tek malopre provalio da asus ima u biosu PBO na dva razlicita mesta, jedan pod "extreme" tweaker a drugi pod "CPU settings -> Overclock", i tek tu sam nasao ove opcije.
Mislim da je bios vec AGESA 1.1.8.8, ali za sada XMP je ok, videcemo koliko ce moci da ide.

Za pocetak cu pokusati za koji stepen da smanjim temperaturu sa Kryonaut pastom.

Sorry, zurio sam pa sam dosta izgresio. U pitanju je AGESA 1.1.8.0. Koliko sam video po net-u, jos uvek nije za release mada su neki proizvodjaci izbacili beta verzije BIOSa. Na ovoj strani moze da se nadje pregled BIOS-a za dosta ploca:

https://www.hardwareluxx.de/communi...4-uefi-bios-agesa-Übersicht-21-12-20.1228903/

AGESA verziju mozes da vidis pomocu CPU-Z (Motherboard -> BIOS -> Version), HWiNFO64 (Motherboard -> AMD AGESA Version).

EDIT: Pogledaj ovaj thread:

https://www.overclock.net/threads/r...izer-to-5-1-ghz-pbo-and-overclocking.1774434/

Poslednja izmena:
Poručio sam 5900x i za njega Gigabyte x570 Aorus Pro ploču. ROG Strix je bila 25 evra skuplja sa 1 godinom garancije, a za 2 godine se doplaćuje još 20 evra. Vidio sam da Gigabyte u BIOSU ima opciju Core Performance Boost koja po defaultu dolazi na Auto i koja drži agresivnije boostove nego Asus Rog ploče pa se zbog toga procesor više zagrijava. Ovo je također problem kod 5800x procesora, koji se dosta grije jer ima nategnutije frekvencije i vrlo loš potencijal za overklok.

Poslednja izmena:
^ Neko je nedavno na forumu pisao da nema goreg biosa od biosa na Gigabyte pločama... Stvarno ne znam da li je to istina...

He ne znam, ali ja sam sa Gigabytom uvijek imao dobra iskustva. Imao sam 3 njihove kartice 1060, 1070 i 3060 Ti i ova ploča Gigabyte GA-Z170-HD3 na kojoj mi je i7 6700k je jako dobra bila u kategoriji jeftinih Z170 ploča i ako ima skromnu napojnu sekciju ima jako dobar overklok. BIOS i sve ostalo sa brdo podešavanja. Nikakvih problema nisam imao, a na njoj je promijenjeno brdo memorija, diskova, napojnih.

Asus nema podesavanja krive za chipset fan na svojim top x570 modelima, o cemu dalje da pricamo ili trebam "setlist" da sastavim?
O Gb-u ne vredi trositi reci...
MSI za sada najmanje problema ima na AM4 platformi...

Nema potrebe da se vecito hvali Asus jer u ovom slucaju nije najbolja opcija za AM4...

Uvek najbolja opcija :D

To što na x570 postoji ventilator je mnogo veći problem od krive.

Covece, koliku frku ste digli oko tog ventilatora na x570, neko bi pomislio da ce da slusa poletanje Boinga kada koristi racunar :D

Na mojoj Asus B550-E nema ventilatora, no fan - no problems. :D

Ne čuje se dok je nov, a posle vadi oči sa njim. Nema sile da bih kupio tako nešto pogotovo što b550 radi indentično.

Tacno cu na kraju iz radoznalosti da sklopim i jadan AMD sistem sa ovim novim zverkama od procesora, samo me zeljkate a pamet mi ne smeta :d
Vrlo interesantno. Svako jezgro je prica za sebe i prakticno se OC svodi na blago modifikovanje PBO (auto OC) algoritma. Postoji i mogucnost klasicnog all-core OC ali se onda gubi "boost clock" pojedinacnih jezgara. Igracu se kad budem imao vremena sa opcijom dinamickog paljenja "all core OC". Ako sam dobro razumeo ploca detektuje opterecenje na svim jezgrima i aktivira overclock. Tako se prakticno ne gubi boost clock u "single core" scenarijima.

Sorry, zurio sam pa sam dosta izgresio. U pitanju je AGESA 1.1.8.0. Koliko sam video po net-u, jos uvek nije za release mada su neki proizvodjaci izbacili beta verzije BIOSa. Na ovoj strani moze da se nadje pregled BIOS-a za dosta ploca:

https://www.hardwareluxx.de/communi...4-uefi-bios-agesa-Übersicht-21-12-20.1228903/

AGESA verziju mozes da vidis pomocu CPU-Z (Motherboard -> BIOS -> Version), HWiNFO64 (Motherboard -> AMD AGESA Version).

EDIT: Pogledaj ovaj thread:

https://www.overclock.net/threads/r...izer-to-5-1-ghz-pbo-and-overclocking.1774434/

Hvala puno za link, zanimljivo stivo.

Danas sam zamenio pastu - umesto Arctic MX4 stavio Thermal Grizzly Kryonaut. Ponovio sam test od pre koji dan sa automatskim PBO i sad je max temperatura u CB24 multicore 82C, dok je sa MX4 isla na 86C.

Ono sto je interesantnije, proverio sam bios, nazalost ni CPUZ, a ni HWINFO ne ispisuju AGESA verziju nego samo BIOS, a on je 3003. Na hardwareluxx linku sto si okacio sam ga nasao u 1.1.8.0 koloni, tako da bi trebalo da je to to.
Kad sam sastavio masinu, skinuo sam najnoviju verziju sa support stranice i odradio bios flashback preko USB pre prvog paljenja.

Ono sto je najbitnije, testirao sam Infinity fabric i iz prve mi je bootovao sa 2000Mhz :banana: Dosta sam olabavio memoriju, ali nema veze, ovo je bilo cisto radi testa. Za 24/7 cu se potruditi da ga malo zategnem, mislim da ce ovaj B-die fino ici dole. Na kraju jedan test sa 3800Mhz i malo agresivnijim tajminzima - uspeo sam da smanjim latenciju ispod 60ns. Pokusacu nesto slicno sa 4000Mhz.

Prilozi

• R23 PBO.png
    R23 PBO.png
    202.9 KB · Pregleda: 97
  • Ryzen Master 2000 IF.png
    Ryzen Master 2000 IF.png
    339.1 KB · Pregleda: 96
  • AIDA C&M 4000Mhz - loose timiings.png
    AIDA C&M 4000Mhz - loose timiings.png
    233.8 KB · Pregleda: 90
  • AIDA C&M 3800Mhz.png
    AIDA C&M 3800Mhz.png
    166.9 KB · Pregleda: 98
Poslednja izmena:
Odlicno. E sada, cini mi se da ti PBO nije aktivan jer ti je max. frekvencija 5000MHz za oba CCD-a.

Ne čuje se dok je nov, a posle vadi oči sa njim. Nema sile da bih kupio tako nešto pogotovo što b550 radi indentično.

Ne radi ni blizu. Lošija komuniakcija procesora sa memorijom, ne izvlači maksimum. B550 jeste dobar ako sklapate budžet PC, ali ako izvlačite maksimum iz High end hardvera, onda samo x570.

A gde si to video?
Sva poređenja koja sam pogledao razlike nema ili je tipa plus minus jedan procenat.

A gde si to video?
Sva poređenja koja sam pogledao razlike nema ili je tipa plus minus jedan procenat.

Pa gledao šta da kupim i čitao recenzije.

Screenshot-2020-12-24-PC-Ekspert-Hardware-EZine-ASUS-ROG-STRIX-B550-F-GAMING-WI-FI-vs-Gigabyte-B550.png

Gigabyte ploča pokazuje bolje perofrmanse u prvom testu. U TimeSpy testu su performanse ipak podjednake. No, obje su ploče pokazale da nisu u stanju izvući istu razinu performansi iz 3900X procesora i RX 5700 XT grafike kao i X570 ploče.

Opet vidimo da su X570 ploče brže i bolje izvlače performanse, što je i očekivano jer su u nižem tržišnom razredu. Ipak, ovdje vidimo podjednake performanse dviju B550 ploča u Cinebench multicore testovima. Zanimljivo 7-Zip rezultat kod Gigabyte ploče je slabiji i s PCB na Auto i Disabled (isti je).

Koliko vidim sada se pojavljuju 5800x u BOX varijanti. Zar nije trebalo da 5800 i 5900 dolaze kao tray ili sam ja nesto pomesao? Da li su sada te BOX varijante bukvalno prepakovane u kutije sa coolerom za 5600x npr. ili ima neke druge razlike?

Narucen 5900X i ASrock X570 Taichi.
67500din procesor, sasvim solidna cena trenutno :D

Koliko vidim sada se pojavljuju 5800x u BOX varijanti. Zar nije trebalo da 5800 i 5900 dolaze kao tray ili sam ja nesto pomesao? Da li su sada te BOX varijante bukvalno prepakovane u kutije sa coolerom za 5600x npr. ili ima neke druge razlike?

Pomešao si i spetljao se [emoji3]
Boks ne znači da mora da ima i kuler unutra.
Razlika je u pakovanju.

Ok, mozda ja podrazumevam pojmove, ali poslace onu standardnu Ryzen kutiju, onoliku, bez coolera unutra? :) Cemu sluzi taj BOX onda? ...ispade da ima tri gradacije pakovanja - tray, golo sa 'rodjacima' na 'tacni', BOX bez kulera, plastika i karton i BOX sa coolerom, full pack. :)

Trebalo bi da je boks bez kulera manja kutija od one sa, nema smisla da su iste.

Nazad
Vrh Dno