Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Sad sam se igrao sa PBO na Aorus Pro x570 ploči sa R9 5900x.

- Kad ubacim PBO +200 Mhz boost temperatura mi ide na 90 C, Cinebench 20 rezultat oko 8550.

- Kad disejblujem PBO i kad disejblujem Aorusov Core Performance Boost Cinebench 20 rezultat oko 7100 temperatura ne prelazi 62C.

- Kad uključim samo Aorusov Core Performance Boost Cinebench 20 rezultat oko 8440 temperatura ne prelazi 78C.

Prije toga su mi CPB i PBO bili na Auto i imao sam 8250 poena u najboljem slučaju. Tako da novi BIOS i igranje sa Aorusovim Core Performance Boost imaju rezultate pa provjerite.

Sad sam se igrao sa PBO na Aorus Pro x570 ploči sa R9 5900x.

- Kad ubacim PBO +200 Mhz boost temperatura mi ide na 90 C, Cinebench 20 rezultat oko 8550.

- Kad disejblujem PBO i kad disejblujem Aorusov Core Performance Boost Cinebench 20 rezultat oko 7100 temperatura ne prelazi 62C.

- Kad uključim samo Aorusov Core Performance Boost Cinebench 20 rezultat oko 8440 temperatura ne prelazi 78C.

Prije toga su mi CPB i PBO bili na Auto i imao sam 8250 poena u najboljem slučaju. Tako da novi BIOS i igranje sa Aorusovim Core Performance Boost imaju rezultate pa provjerite.

Kod mene je ukljucen PBO, CPB je na Auto. Memorija na 3600 + latencije. Imam 'vazdusaru' za CPU kuler, rezultat u CB20 je identican - 8440/8438/8434, temperature do 82c. Koliko ti boost-uje maksimalno jezgra? Ja za sada na dva videh 4950mhz (C3 i C5). Inace sam razmisljao da predjem na Liquid Freezer 280, ali pitanje je ima li 'smisla', ako je takva situacija...

Poslednja izmena:
Kod mene je ukljucen PBO, CPB je na Auto. Memorija na 3600 + latencije. Imam 'vazdusaru' za CPU kuler, rezultat u CB20 je identican - 8440/8438/8434, temperature do 82c. Koliko ti boost-uje maksimalno jezgra? Ja za sada na dva videh 4950mhz (C3 i C5). Inace sam razmisljao da predjem na Liquid Freezer 280, ali pitanje je ima li 'smisla', ako je takva situacija...

Meni je neko bezveze MS Winston kućište i vjerovatno bih imao bolju temperaturu sa nekim većim, ali sumnjam da bi to bilo nešto značajno manje. Možda u gejmingu koji stepen i to je to. Boostao je isto kao kod tebe na 4950 Mhz.

Sinoć sam baš igrao Warzone i temperatura se kretala između 77 i 82 C, što je po meni jako visoko, s obzirom na to da sam igrao u 2K i testirao 4K, gdje GPU prezima posao na sebe. Inače u Cyberpunku mi temperatura nije prelazila nekih 73 - 75C mislim.

Zatim sam ušao u BIOS i podesio manuelni overklok na 4.4 Ghz uz 1.2250 voltažu i sada testiram. Temperatura u Warzoneu nije prelazila 62C, dok je multithread u Cinebencu 20 porastao na 8650 poena. Sad koliko sam izgubio fps u igrama zbog boosta nisam testirao, a ja igram na 60 fps i uvijek mi je zaključano, tako da mi to nije toliko bitno.

Očigledno da je to setup za 5900x, pošto se sve isto ponaša. I ja igram na 2k ili 4k (TV), propratio sam u CP2077 temperature, idu od 74c do 76c, što je zapravo trunku više od 3600 undervolt-ovanog koji sam koristio do juče. Sintetički testovi su jedno, svakako, tako da dok je u realtime upotrebi ispod 80c meni je ok, jer Ryzen prosto tako funkcioniše.
Video sam da napon ide do 1.48V čak na boost-u single core-a, što je dosta visoko. Recimo da ima smisla ograničiti napon i clock, radi manjih temperaturnih razlika, ali neminovno je ubijanje single core perf. Za sada ću ostaviti kako je, pa pratiti parametre, baciti pogled šta je neka all-around praksa za 5900x, pa izvući šta mi odgovara. Kao i za 3600 što sam uradio... :) Videh upravo i da se vise jezgara boost-uje na 4.95Ghz, znaci da 5Ghz uopste nije problem. Boost napon Vcore je 1.344V, tako da je priblicno kao i na Zen2 neka margina.

Jedno je sigurno - odličan posao sa Zen3, verujem da će da 'gazi' još mnogo godina.

Poslednja izmena:
Očigledno da je to setup za 5900x, pošto se sve isto ponaša. I ja igram na 2k ili 4k (TV), propratio sam u CP2077 temperature, idu od 74c do 76c, što je zapravo trunku više od 3600 undervolt-ovanog koji sam koristio do juče. Sintetički testovi su jedno, svakako, tako da dok je u realtime upotrebi ispod 80c meni je ok, jer Ryzen prosto tako funkcioniše.
Video sam da napon ide do 1.48V čak na boost-u single core-a, što je dosta visoko. Recimo da ima smisla ograničiti napon i clock, radi manjih temperaturnih razlika, ali neminovno je ubijanje single core perf. Za sada ću ostaviti kako je, pa pratiti parametre, baciti pogled šta je neka all-around praksa za 5900x, pa izvući šta mi odgovara. Kao i za 3600 što sam uradio... :) Videh upravo i da se vise jezgara boost-uje na 4.95Ghz, znaci da 5Ghz uopste nije problem. Boost napon Vcore je 1.344V, tako da je priblicno kao i na Zen2 neka margina.

Jedno je sigurno - odličan posao sa Zen3, verujem da će da 'gazi' još mnogo godina.

Performanse i boostovi su strahoviti, nadam se da će se pojaviti softver i igre koje će bolje ovo koristiti, ali i način da se ohladi ovaj procesor.

S obzirom da mi je ipak naglasak na rendanju i performansama u aplikacijama meni više odgovara manuelni overklok. Testiram 4.5 Ghz sa 1.2000V, a LLC sam postavio na High, tako da temperatura ne prelazi 78 C nikada. Igre nisam još testirao, vjerovatno neće ići preko 70C. Evo ga Cinebench 20

Clipboard01.png

Poslednja izmena:
Da li je moguce sa 5900x napraviti neki relativno tih pc uopste? Procitao sam sta ste pisali za kulere na prethodnim stranama, ali nemam bas predstavu koliko je sve to bucno. Je l moze neko da izmeri bar okvirno (preko app na telefonu) u decibelima buku kada je racunar iskljucen, kada radi neki light work tipa youtube video (sound off naravno :d) i kada se radi neki intenzivan processing.
Trebaju mi takodje neke ideje za kuciste i cpu kuler gde bi sve to radilo relativno tiho sa ovim CPU. Po ovome sto ste pisali na prethodnih par strana ovaj Arctic Liquid Frezer II 280 je best buy u toj nekoj kategoriji od oko 100 evra? Koje su njegove prednosti i mane u odnosu na neko Noctua vazdusno resenje za otprilike isti novac?
Pretpostavka je naravno da ne bi bilo nikakvog overkloka.

Tišina jedino sa super dobrim kulerom, 280 ili 360. Arctic je jako tih.

Ja hladim 5600X sa tim Articom II 360,samo cu ti reci da ga drzim na idlu na 20% ventove a u gamingu max 40% mada prolazi komotno i na 30% nikad nisam video temp. 60° ,iako kazu da je oko 65-70 gaming,sto se tice buke nema je,za 5900x ne bih znao al ja za taj cpu ne bi isao na manje od 360..

Treba i spakovati 360 u neko gabaritno kućište. :)

ErRTe4XVoAMVEZl.jpg

Da l je realno da corona bas sve toliko poremetila? Porucio 24.11.maticnu i ssd i jos nije isporuceno,samo pomeraju datume putem emaila,sad su ga pomerili na 21.01,a sa laptopom mi situacija jos gora,pomerili datum na 13.05 :zgran: A cene komponenti skacu iz dana u dan ssd od juce skocio 30eura,ram u zadnjih mesec dana za oko 40eura,o grafickim ne smem ni da razmisljam... za sad procesori jos i najbolje stoje sa stabilnim cenama. I ja sam nasao kad da sklapam konf... sta uopste da radim,spreman sam da kupim 5600x,ali ovo kasnjenje isporuka me ubi u pojam.Za laptop cu najverovatnije stornirati uplatu.Inace,sve stvari su kupljene preko,i neverovatno mi ovo sto se desava,kod nas ako ne dobijes poruceno drugi dan vec dizemo ustanak :D Pitanje,da l ce 5600x ici jos dole sa cenom ili je sad na nekom minimumu,vasa procena!?

Teško da će u dogledno vreme ići dole cene. Eventualno ako se pojavi non-X ili još neki međumodel, pa onda. MSRP za 5600x je 299$, a cena kod nas je 320eur. To je mislim neka realnost... bez naznaka da bude značajnih razlika.

Da li je moguce sa 5900x napraviti neki relativno tih pc uopste? Procitao sam sta ste pisali za kulere na prethodnim stranama, ali nemam bas predstavu koliko je sve to bucno. Je l moze neko da izmeri bar okvirno (preko app na telefonu) u decibelima buku kada je racunar iskljucen, kada radi neki light work tipa youtube video (sound off naravno :d) i kada se radi neki intenzivan processing.
Trebaju mi takodje neke ideje za kuciste i cpu kuler gde bi sve to radilo relativno tiho sa ovim CPU. Po ovome sto ste pisali na prethodnih par strana ovaj Arctic Liquid Frezer II 280 je best buy u toj nekoj kategoriji od oko 100 evra? Koje su njegove prednosti i mane u odnosu na neko Noctua vazdusno resenje za otprilike isti novac?
Pretpostavka je naravno da ne bi bilo nikakvog overkloka.

14 cm Arcticovi kuleri su tihi čak i na 100% loada. Njegova 2x14 mi je duplo tiše nego 1x 12cm Coler MasterFan Pro 120 Air Flow na 80%.

Međutim, kad 5900x upregne sve jezgre, ne znam kakve da obrtaje imaš, meni temperature skaču ludački. Znači Cinebench je začas na 80C i stavio ti da rade na 30%, 60, ili 100% kulere, temperature su iste. E sad nakon određenog vremena i zagrijavanjem ostalih komponenti i kućišta dolazi do izražaja brzina svih kulera u kućištu. Pa to neće lagano ići za još 1-3 stepena gore. Ja npr Arctic 280 držim od 70 - 82C na 70% obrtaja, to je oko 1500 rpm.

Ovih dana testiram 4.5 Ghz na 1,2 V sa LLC na Turbo. Za sada sistem je stabilan, nema nikakvih problema. Temperatura u igrama je oko 60 C, što je za 15 C manje nego na defaultu. Cinebench 20 je maksimalno 82 C, što je 2-3 stepena više nego na defaultu.

Za 4.6 Ghz mi treba 1,26 C sa LLC High i tu mi Arctic u ovom kućištu ne može držati Cinebench 20 ispod 90 C. Tu je na 89C pa prilikom dužeg testiranja ide na 90C.

Poslednja izmena:
@Vlado85
Hvala na detaljima u vezi Arctic 280.
Mada me vuce da pazarima ovo hladjenje a po svemu sudeci ohladiti 5800x kande nece :(
U odnosu na Noctua ovi AIO sistemi deluju lepse kad se spakuju u kuciste , pitanje : kakva je trajnost AIO hladnenja 2,3,5 godina ?
Ovu Noctu sto imam sad je napunila 6 godina ventilatori i dalje rade kao prvog dana a pre pa otprilike 2 meseca trazio sam od proizvodjaca montazu za AM4 i dobio besplatno na kucnu adresu :)

@Vlado85
Hvala na detaljima u vezi Arctic 280.
Mada me vuce da pazarima ovo hladjenje a po svemu sudeci ohladiti 5800x kande nece :(
U odnosu na Noctua ovi AIO sistemi deluju lepse kad se spakuju u kuciste , pitanje : kakva je trajnost AIO hladnenja 2,3,5 godina ?
Ovu Noctu sto imam sad je napunila 6 godina ventilatori i dalje rade kao prvog dana a pre pa otprilike 2 meseca trazio sam od proizvodjaca montazu za AM4 i dobio besplatno na kucnu adresu :)

E to ti ne bih znao reći. Ovo mi je prvo vodeno hlađenje. Vidio sam da ga hvali Gamers Nexus i uzeo sam ga. Bilo je perfektno na mojoj i7 6700k koju sam digao sa 4.4 na 4.6 Ghz i praktično nije prelazio 58 C, za razliku od LC CC 120 koji je već na 4.5 bio previše bučan, a dobio sam veliku razliku u temperaturama. Međutim kada sam Arctica nakačio na ovaj 5900x, kao da sam stavio neko loše vazdušno hlađenje. Procesor se jednostavno dosta grije i po meni više ga ima smisla zaključati i smanjiti voltažu, nego ga držati da bustuje ludački, a pogotovo sa ovim PBO 2 koji može da mu doda još +200 Mhz i tada temperatura ide na 90C sa nekim 1.5 V mislim.

Vidim po netu da ljudima ovaj procesor ne prelazi nekih 65C, ali ja zaista ne znam kako imaju te temperature, na nekim 240 vodenim hlađenjima i slično. Imam Aorus ploču, a Gigabyte je poznat po tome da malo agresivnije bustuje procesor sa više napona, pa možda to ima uticaja. Možda bih mogao spustiti još 2-3 stepena temperaturu ako zamijenim Arctic MX4 pastu za Thermal Grizzly. Ne znam za vas, ali meni nije normalno da u igrama procesor radi na 78C ili da recimo satima renda neki 4K video na 82C i slično. Ili prilikom PBO 2 da ide na 90 C i da tako radi...

PS e da i imam RM750x Corsair napajanje i kada su kuleri u nekom idle modu, na minimumu, meni je bučnije to napajanje nego kuleri. Znači kuler u napajanju se ne okreće, ali jednostavno te komponente stvaraju određenu buku.

Poslednja izmena:
Za trajanje AIO hlađenja samo pogledaj fabričku garanciju, (uglavnom su oko 5 godina) pa dodaj ili oduzmi jednu godinu u savisnost koliko i kako je upotrebljavana. Recimo moj CM Nepton 140XL je izgurao 6 godina i još uvek je bio dobar kao prvog dana kada sam ga izvadio i zamenio većim U petoj godini mi je prolupao jedan ventilator a CM mij poslao 2 nova bestplatno.

"Vidim po netu da ljudima ovaj procesor ne prelazi nekih 65C, ali ja zaista ne znam kako imaju te temperature"
@vlada85
Slicno zapazanje i za 5800x kako bas imaju dobar peimerak cpu za test. Na YT Pejic testirao Arctic AIO sa 5800x pa su temperature OK kod njega ali mislim da to kod mene ne bi bio slucaj.

@CountMike
Odlicno, nisam znao da CM priznaje garanciju na ventilatore. Davno kad sam kupio stormtrooper kuciste obe 12tice su bile lose, samo sam izvadio i zamenio sa Noctua koji su odlicni ali malo ruznjikavi ;)

Poslednja izmena:
Treba baš dobar cooler za takve temperature ali i kontrola napona mada sa Zen3 temperature mogu da budu i 10-15c više nego na Zen2 bez gubitka boost-a.

Koliko vidim iskustva sa 5k serijom su takva da PBO2 prosto tako radi - drži temperature visoko i to je očekivano. Čak i na 360 AIO temperature prebijaju 80C. Zvuči nerealno, ali izgleda da je tako, sudeći i po našim iskustvima ove po temi. Sinoć sam probao sa otvorenom stranicom kućišta, čak sam i prozor otvorio (odmah pored kućišta) i temperature ne osciliraju značajno. Podešavao sam i krive case kulera pre toga da vrte više na nižim temperaturama. Peak bude preko 80c, a prosek je nešto između 75 i 77. Meni je najčudnije što su sa AIO temp. toliko visoke, odnosno ne osetno bolje nego sa dobrim vazdušnim kulerom.
Osim toga što se mi volimo opterećivati očitavanjima svih senzora, ne vidim neki problem ako je već tako dizajniran CPU.

Koliko vidim iskustva sa 5k serijom su takva da PBO2 prosto tako radi - drži temperature visoko i to je očekivano. Čak i na 360 AIO temperature prebijaju 80C. Zvuči nerealno, ali izgleda da je tako, sudeći i po našim iskustvima ove po temi. Sinoć sam probao sa otvorenom stranicom kućišta, čak sam i prozor otvorio (odmah pored kućišta) i temperature ne osciliraju značajno. Podešavao sam i krive case kulera pre toga da vrte više na nižim temperaturama. Peak bude preko 80c, a prosek je nešto između 75 i 77. Meni je najčudnije što su sa AIO temp. toliko visoke, odnosno ne osetno bolje nego sa dobrim vazdušnim kulerom.
Osim toga što se mi volimo opterećivati očitavanjima svih senzora, ne vidim neki problem ako je već tako dizajniran CPU.

Ma da testirao sam ga ja i sa otvorenim kućištem i sa otvorenom prednjom stranicom odakle se probija vazduh do Arctic 280 i temperature su visoke odmah čim bustuje. Po meni to može sprečiti jedan veći bakreni blok sa dobrom pastom i brz protok velike količine tečnosti. Ne vidim da 240, 280, pa i 360 hlađenja baš tako lako mogu držati niske temperature od starta. Meni su sve komponente hladne kada uključim računar, samo prilikom testa procesor ode gore na 80C, a kućište još izbacuje hladan vazduh, tako da tu treba odmah isključiti protok vazduha, kućište, brzinu kulera i sl. OK je kasnije nakon pola sata korišćenja, da li će taj procesor ići gore još 2-3-5 stepeni, to zavisi od tih stvari.

Ne resava ni takvo vodeno jer ga ja imam od EK. Jednostavno su visoke temp...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ja hladim 5600X sa tim Articom II 360,samo cu ti reci da ga drzim na idlu na 20% ventove a u gamingu max 40% mada prolazi komotno i na 30% nikad nisam video temp. 60° ,iako kazu da je oko 65-70 gaming,sto se tice buke nema je,za 5900x ne bih znao al ja za taj cpu ne bi isao na manje od 360..

Imam isti proc, isto hladjen sa 360 AIO. Pretpostavljam da ti je procesor na default?
Zavisno od workload-a, da li je igra i koja je igra, kolika je temp. u prostoriji itd. ja vidim i preko 60c, mada meni se ventilatori vrte na 700-800 obrtaja i malo sam tweak-ovao PBO, vise iz radoznalosti nego iz potrebe.

Svaki procesor iz Ryzen 5000 serije ima te skokove u naponu, zbog boost-a jezgara. Ne znam zbog cega, ali najvise mi je isao na zivac taj skok dok igram Football Manager, jer mi je zbog naglog skoka napona, isla i temperatura gore, ujedno i obrtaji ventilatora.

Drzao sam ih na 1000 rpm do neke temperature, ali zbog skokova stalno su umeli da se zalete preko tih 1000 rpm i to mi je islo na zivac iskreno. :p Nakon sto sam ih podesio da se ne vrte preko 1000 rpm tipa do 75c, ni ne znam da mi PC radi, pogotovo kada ugasim osvetljenje. Ne znam kako ljudi "prezivljavaju" sa 5800/5900 i nekim malim kulercicom.

Interesantno je da 5800x ima bolje temperature od 5900x, a trebalo bi da je obratno, zato što je 5800x podešen da najagresivnije boostuje u 5xxx seriji. Izgleda da nisu svi testeri imali iste primjerke i da su BIOSi malo poremetili testiranja.

Dvije su problematične značajke modela modela 5800X – relativno visoka cijena u odnosu na 5900X i značajno više zagrijavanje od ostalih testiranih Ryzena nove generacije. Razlog postaje jasan kada usporedimo taktove pod maksimalnim opterećenjem. Dok 5800X sa svojih 8 jezgri održava 4,55 GHz, 5900X je značajno nižih 4,1 GHz, a 5950X na 3,95 GHz. Viši takt traži i viši napon, pa otuda i značajno više zagrijavanje. Visok takt kad su sve jezgre opterećene također čine ovaj procesor vrlo lošim u pogledu overklokiranja – maksimalni postignuti takt je svega 4,6 GHz odnosno 50 MHz više u odnosu na tvorničke postavke. bug.hr

Poslednja izmena:
Vrh Dno