Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Imam isti proc, isto hladjen sa 360 AIO. Pretpostavljam da ti je procesor na default?
Zavisno od workload-a, da li je igra i koja je igra, kolika je temp. u prostoriji itd. ja vidim i preko 60c, mada meni se ventilatori vrte na 700-800 obrtaja i malo sam tweak-ovao PBO, vise iz radoznalosti nego iz potrebe.

Svaki procesor iz Ryzen 5000 serije ima te skokove u naponu, zbog boost-a jezgara. Ne znam zbog cega, ali najvise mi je isao na zivac taj skok dok igram Football Manager, jer mi je zbog naglog skoka napona, isla i temperatura gore, ujedno i obrtaji ventilatora.

Drzao sam ih na 1000 rpm do neke temperature, ali zbog skokova stalno su umeli da se zalete preko tih 1000 rpm i to mi je islo na zivac iskreno. :p Nakon sto sam ih podesio da se ne vrte preko 1000 rpm tipa do 75c, ni ne znam da mi PC radi, pogotovo kada ugasim osvetljenje. Ne znam kako ljudi "prezivljavaju" sa 5800/5900 i nekim malim kulercicom.

Sve default,pbo automatic,sobna temperatura visoka potkrovlje cak i sad u zimskim danima je preko 27-28,od igrica shadow of the tom.r ,cyberpunk,cpu aio 360 i 6x artic pwm pst 12 kontrolisem preko agrus monitora 30%/30% cisto da ima flow,zatvoreno kuciste lian li 011D,load u gaming cpu temp 55-57 bude i manje

Neverovatno mi je da su "pravili/sastavljali" procesore a onda testirali ispravnost samih cipova, ne mogu da pojmim da im je to jeftinije od funkcionalnog testiranja pre nego sto se predje na packaging. Jedino ako nisu menjali ocekivane parametre pa onda jedan CCD nakon toga ne zadovoljava kriterijume (previse se greje ili ne dostize ocekivane frekvencije).

Sve default,pbo automatic,sobna temperatura visoka potkrovlje cak i sad u zimskim danima je preko 27-28,od igrica shadow of the tom.r ,cyberpunk,cpu aio 360 i 6x artic pwm pst 12 kontrolisem preko agrus monitora 30%/30% cisto da ima flow,zatvoreno kuciste lian li 011D,load u gaming cpu temp 55-57 bude i manje

Gotovo iste uslove imamo. Isto potkrovlje i kod mene ume da bude toplo, do te mere da sedim u majici. Napravio si push pull ?
To kuciste sam ja jurio za sebe jedno dve nedelje i niko sa KP nije mogao da mi donese, na kraju uzeh FD S2 Blackout kod nas u Bg.
Tako je sto se tice igara i kod mene, kod nekih je neki stepen vise, kod drugih neki stepen manje. Najvise mi je zagrejao CPU, render 2k i 4k videa.

Mada treba AMD da oznaci sta je skart, ne bi ni razmatrao 5800x za kupovinu.

Neverovatno mi je da su "pravili/sastavljali" procesore a onda testirali ispravnost samih cipova, ne mogu da pojmim da im je to jeftinije od funkcionalnog testiranja pre nego sto se predje na packaging. Jedino ako nisu menjali ocekivane parametre pa onda jedan CCD nakon toga ne zadovoljava kriterijume (previse se greje ili ne dostize ocekivane frekvencije).

Sve zavisi, ako bude moguce otkljucavanje, bice trzista za to. Npr, nekome bi mozda funkcionalan 16c/32t CPU koji moze da stabilno radi na 3.3GHz (base clock je 3.4 za 5950, na primer) mogao da bude odlicno resenje za rendering, uz znacajnu ustedu u novcu.

Prošlo je vrijeme toga. I 3060 Ti je u stvari osakaćeni 3070 RTX.

Porucen 5800X u kombinaciji sa MSI MAG B550 Tomahawk,vise utisaka za koji dan kada se sklopi masina....prelazim sa 6700k,komp ce se koristiti iskljucivo za gaming....

@Sinda

Odlicno! Javi kakva su pdesavanja i temperature , dobro hladjenje imas.

Da,ici ce pod vodu,ali koliko sam video,cpu se greje pa se greje,tu ne pomaze ni vodeno....

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Ukratko najavili su ryzen mobile 5000 laptopove od februara i laptopove sa rdna2 grafickim tokom prve polovine 2021(najverovatnije maj-jun). Nista o desktop procesorima ili bilo kakav hint o non X modelima. Ode 50 minuta bestraga :d

ni slovca o Ryzen 5 5600? :(

Koliko vidim, asus je u veliki broj svojih laptopova za ovu godinu ubacio ryzen 5000, isto i lenovo....bice ovo losa godina za intel... :D

Ovi osmojezgarni zen3 bi mogli da naprave cudovista od laptopova. Samo da se upare sa nekim normalnim grafickim kartama. 5800H/5900HX i RTX 3080 mobile :) Ah pusti snovi

Biće, bilo je najava za par modela upravo sa ryzen i rtx 3800.

Prije par dana stigao 5800x, nisam stigao puno testirati, ali ide do 87C. Kuciste NZXT H1 sa stock AIO, MSI B550I Gaming edge wifi, zadnji beta bios. Primjetio sam da voltaza u single core ide do cak 1.5V i da boosta do 4824MHz. Full load 4425 MHz na 1.325V.

Moram malo prostudirati BIOS, jer ovako vent ide lako na 1500rpm i vise pa postane poprilicno glasno :)

U davinci resolve idu temp do nekih 75-78C , gaming jos nisam testirao.
Sve u svemu cpu je hot u svakom smislu :)

Sent from my HD1903 using Tapatalk

Prije par dana stigao 5800x, nisam stigao puno testirati, ali ide do 87C. Kuciste NZXT H1 sa stock AIO, MSI B550I Gaming edge wifi, zadnji beta bios. Primjetio sam da voltaza u single core ide do cak 1.5V i da boosta do 4824MHz. Full load 4425 MHz na 1.325V.

Moram malo prostudirati BIOS, jer ovako vent ide lako na 1500rpm i vise pa postane poprilicno glasno :)

U davinci resolve idu temp do nekih 75-78C , gaming jos nisam testirao.
Sve u svemu cpu je hot u svakom smislu :)

Sent from my HD1903 using Tapatalk

Single core bursty load ide do 1.5V tako je napravljeno i to je sve ok. Ako te to iritira, rucni OC na npr 4.5GHz sa 1.25V i miran si.

Je li i kod ovih novih Ryzena slučaj kao i kod 3700x recimo da imaju nenormalne temperaturne skokove i padove, da skoči za 15c odjednom i vrati se posle par sekundi, uzrokovano ludovanjem vcore-a? To rezultira užasnom bukom ventilatora i nepotrebnim boostom na 4.4Ghz dok recimo čitam neki portal ili pišem nešto u Wordu.

Ugasio sam boost i tako "riješio" problem, ovo je sramota za AMD...

Sent from my Mi 10T Pro using Tapatalk

Ručno napon podesiš i nema da luduje napon.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

@Erik011
Pa to je valjda za nekoga ko zna sta radi jedino razumno resenje, a ko ne zna a posecuje hardverski forum treba da nauci, a ne ovaj AMD/Intel automatizam bost klokovi i kojekakve gluposti, 1.5v za jedno jezgoro ??? OC naravno uz valjani test stabilnosti, a ne pricu Cinebench pokazuje 80c, pa posle nekog vremena u nekoj drugoj tomi price o bottleneck-u, los render perofrmanse, a zapravo jezgra trotluju pod opterecnjem sve u sesnaest :p

Ručno napon podesiš i nema da luduje napon.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk
Koji napon da stavim a da znam da neće biti problema kad ode na 4.4GHz ?

@Erik011
Pa to je valjda za nekoga ko zna sta radi jedino razumno resenje, a ko ne zna a posecuje hardverski forum treba da nauci, a ne ovaj AMD/Intel automatizam bost klokovi i kojekakve gluposti, 1.5v za jedno jezgoro ??? OC naravno uz valjani test stabilnosti, a ne pricu Cinebench pokazuje 80c, pa posle nekog vremena u nekoj drugoj tomi price o bottleneck-u, los render perofrmanse, a zapravo jezgra trotluju pod opterecnjem sve u sesnaest :p

Taj boost clock je veoma dobra stvar za maximizovanje performansi u svakom trenutku. Sto je laksi load i kraci, daje vise napona da bi se sto pre zavrsio taj zadatak. S tim da je nuspojava jedno jezgro koje odleti na 80C i ventilatori koji stalno idu gore dole gore dole :D
Zato se rucno setuje napon i milina. Da, slazem se kome god buka smeta, to je jedino razumno resenje. Znam ljude koji imaju 1080Ti sa blowerom i ne smeta im kad se vrti na 5000 obrtaja, a ja bih se odselio instant.

Moras da testiras. Recimo probaj sa 1.2V za 4.4GHz. To bi trebalo da svaki moze da isprati.

Ili "zaravni" fan curve, nece mu nista biti ako za tih sekund-dva rpm ne prati temperaturu...

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Pošto vidim da imaš 3700X, ako ga držiš na defaultu i samo ti je zbog boost-a, morao bi da probaš. Kao što kaže Erik, probaj sa 1.25v recimo, pa smanjuj ako je stabilan. Zna se da ploče daju jači napon, apsolutno nema potrebe ostavljati Auto napon u biosu. Brzo se pronadje stabilnost, treba se poigrati malo i gotovo.

Ili "zaravni" fan curve, nece mu nista biti ako za tih sekund-dva rpm ne prati temperaturu...

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk
Ovo ne radi, bukvalno je ravna linija do 65c i fan svakako luduje iako temperatura ne dohvaće tih 65c.

Ploča iz potpisa, poslednji bios. Probaću još sa fiksiranjem napona, apsolutno sve ostalo sam probao.

Nema šta, sigurno ćeš rešiti kada budeš fiksirao napon.

Vrh Dno