:trust:
Kako onda ovo da protumačim? Najbitniji naslov a nije najbolji pokazatelj?
Idemo redom, ovo je naslov koji je poodavno izašao. Naravno, mislim na konzole. I prešao sam ga na XBOX-u. Dobra igra i ništa više od toga.
Teškaši za PC su neke sasvim druge igre i mene kao igrača apsolutno ne zanima koji endžin koristi Mass Effect već koji će koristiti Far Cry 2 ili neki drugi vrhunski PC naslov predviđen za 2008. godinu.
Sasvim druga stvar je što mi ona tabela deluje totalno nerealno, iz razloga što sam igru sinoć probao na mom Leadtek 9600 GT i ne slaže se nikako sa onim tamo, no dobro. Svaki sajt ima kome naginje

.
Ne vredi ti da mu objašnjavaš, jer on uopšte ne sagledava stvari iz tog ugla, već čisto biznis ugla

Šta vredi da sugerišeš o takvim stvarima, kada njega takve stvari ne interesuju, kao ni očito mnoge koji ne razumeju potrebe gejming tržišta i principe njegovog funkcionisanja sa najbitnijeg aspekta - igranja igara. On će da krene o tome kako je UT3 endžin najlicenciraniji i kako će izaći i Space Siege (btw igra je totalni treš i tako će i proći). To nije kompatibilno sa tezom o tome da PC gaming industriju u ovoj godini guraju neki potpuno drugi naslovi, kao što su Far Cry 2, Starcraft 2, Empire: Total War, Call of Duty 4 i Witcher koji su itekako zastupljeni u prodaji početkom godine, Age of Conan, Stalker Clear Sky, čak i Crysis koji je ispred svog vremena i nastavlja da i ove godine boravi u vrhu prodaje PC igara, kao i ranije nabrajani naslovi, svaki sa svojim engine-om. Da ne potežem WoW i Simse kao najprodavanije, nema smisla, a i nisu relevantni.
To što je UT3 najlicenciraniji i što će omogućiti da EA izbaci 15 igara sa UT3 endžinom, može da se okači mačku o rep, jer prodaje svih tih igara biti zanemarljive, izuzmemo li Mass Effect. Bioshock i Mass Effect prošle i Mass Effect ove godine kada se radi o PCju, to je krajnji domet UT3 endžina. Ali ne vredi to objašnjavati nekome ko je u potpunosti u domenu "mogao bi", "ima potencijala", "eh, baš bi bilo dobro kada", "razvojni timovi mogu da koriste ono što su uradili drugi" i slično. Iako neke od tih stvari nisu loše zamišljene (na primer, da razvojni tim B može da koristi dostignuća tima A), u praksi to se svodi na izbacivanje Vegasa 2 koji izgleda još ružnije od Vegasa 1 i radi još sporije na novijoj konfiguraciji. Koga uopšte interesuje kako radi konfekcija? Bitni su noseći naslovi. Svaka čast za Mass Effect, on takođe može da se ubroji u noseće naslove, ali on je samo jedan od bar deset takvih igara, i sigurno neće biti prodavan kao neki od hitova sa gornje liste, već je izuzetak koji potvrđuje pravilo. Biće prodavan, svaka čast, ali neka se pogleda lista gore navedenih igara, pa sagleda kako se karte koje firme snalaze u njima.
U svakom slučaju, umesto da industrija blisko sarađuje sa developerima igara i onima koji imaju potencijalne hitove u najavi, i pokuša da na tom nivou gura stvari napred, gura se jedna veoma tužna priča koja nema budućnost. To je jedan od faktora zbog kog se omalovažava Nvidijin TWIMTBP program, koji predstavlja dijametralnu suprotnost gore opisanom principu. Dok AMD drvi, Nvidia daje potporu direktno timovima koji prave igre, ulaže pametno, i ne daje novac na sve strane za marketing koji gađa sva tržišta, ali vrlo malo same igre. A onda slede kukanja kako je Nvidia kvarna, kako bi igre trebale da rade dobro - samo dok stigne novi drajver i tome slično. Nvidia je loša - daje pare developerima da je dobro podrže. Mi smo dobri - dajemo pare na reklamiranja. Pa ako se pokaže da su oni bolje prodavani kod igrača, onda ćemo ih optužiti za varanje, a gaming industriju terati da pravi igre "za sve". Onda dođe Neđo uz podršku par fanatika sa foruma, napljuje Nvidiju, pred svaki launch ispiše kako je nešto promašaj/loš koncept/preveliko/suviše se greje/nije toliko usmereno kao platforma, a konkurencija im iz meseca u mesec rekordno posluje, dok njihovo grafičko odeljenje od najprofitabilnijeg dođe dotle da pravi gubitke (3.X miliona, nije strašno, ali od najprofitabilnijeg do gubitnika), i to upravo u mesecima kada su "kao" imali silne "ubice" poput 3850 i ostalih, od kojih su se Nvidiji smočile gaće.
Evo ga sada Race Driver: Grid, najiščekivanija igra žanra auto-trka ove godine - ne podržava 3850, a igra baguje jer dolazi do usporavanja-ubrzanja vremena, sa katastrofalnim posledicama u igri. Dobro, možda Nvidijini drajveri za Vistu smrde, ali kada se upale igre koje
nose PC tržište, uglavnom nisu potrebni hotfiksevi, ispravke, novi drajveri i tome slično, a slično važi i kada govorimo o nivou performansi. AMD, Nvidia i svi ostali trebaju da se zainteresuju za to tržište, jer ih ono nosi, a njihovi proizvodi postaju relativno besmisleni kada se igre isključe iz cele priče. Za koga se prave ti 4850 i 4870, ili GT200, i za šta će ih njihovi korisnici upotrebljavati? Za igranje igara, naravno. Sada kreće i GPGPU priča i to je fino, ali realno će proći još puno vremena dok to ne dobije široke praktične primene. Onaj ko se dvoumi između 9600 GT i 3870 sigurno to ne čini da bi dobio akceleraciju prilikom medicinskih pregleda.
P.S. da se razumemo, mene baš briga za Nvidiju ili AMD. Meni je krivo što AMD ne sarađuje bolje sa developerima, da lovu njima, odradi bolje podršku, jer bismo onda imali još zdraviju konkurenciju. Ne vrede nama ništa karte za 100-150 evra, ako ćemo morati da ih menjamo za 6-8 meseci da bismo imali normalne performanse. Lično se nikada nisam libio da u svoj računar stavim bilo koju komponentu, ali kao nekome ko kupuje grafičke karte zbog igara, a ne zbog 3D markova, foliranja ili nečeg drugog, što čini i 95% onih koji igraju igre, iz tog ugla sve i posmatram, te parametre gejming tržišta uzimam kao primarne. Tužno je što je nekim kompanijama postao manir da misle na sve osim na igre kada treba podržati gejming proizvod u svakom smislu te reči.