Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Igra se razbila od prodaje na konzoli, a armija KOTOR fanova je ceka na PC-u. To sto je tebi osrednja je samo tvoj licni subjektivni utisak.
Poenta je u PC tržištu, ne u tome kako je neka igra uspela (ili ne) na konzoli. Armije Kotor fanova...sigurno nešto preterano ne čekaju ovaj naslov, iako se on tako reklamira ;)

FC2 koristi Dunia engine i za sada se zna da ce taj engine koristiti SAMO FC2!
Najveci broj AAA naslova za 2008 ce koristiti UE3, i to je poenta mog posta!
Opet o najvećem broju AAA igara. Koje su to igre? Mass Effect, i...? Neka FC2 bude jedina igra koja koristi Dunia engine...pa šta? :) On sam će prodati kopija koliko sve UT3 igre na PCju zajedno. Još drastičnija će biti situacija sa recimo Fallout 3, Starcraft 2 i ostalima koji će se prodati u višestruko većem broju. Toliko o najboljim pokazateljima. Uostalom, "najbolji pokazatelj" bi bio "nemerodavni pokazatelj" da Nvidia karte rade brže u njemu, svi to znamo.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako je vec bilo postova sa ovom vesti :):
http://www.hardware-infos.com/news.php?news=2110

Po ovome:
* HD 4850 => 10 Prozent schneller als 9800 GTX
* HD 4870 => 40 Prozent schneller als 9800 GTX
* HD 4870 X2 => 30 Prozent schneller als 9800 GX2

..ispada da se ona inicijalna vest o 50% prednosti RV770 nad RV670 odnosila na 4850 model sa dosta nizim BW i core clockom.Ako je ovo tacno,onda ce 4870X2 biti gadan protivnik 9900GTX(GTX280) karti.

Sačekajmo još par dana...mislim, svi ti sajtovi puštaju tone informacija svakog dana, od kojih je 95% neprovereno, 75% je izmišljotina, 60% je netačno, 50% je namerno plasirana laž, 40% je nagađanje i sl.

budi realan koliko procenata kod nas [mislim na srbiju] ima high end grafichke karte ?
...
nadam se da nisam otishao previshe u off ali zameni samo 9600gt sa recimo 3850 :-devil-:

Ama o cemu ti trabunjas covece? Ko prica o high-end kartama? Jesi li gledao kurs dolara u poslednje vreme?!? :trust:

Covek je rekao da nas deru strane firme jer nam nesto sto kosta 200$ prodaju za 200e. Mozes li da pojmis to?!?

Evo ti primer, fotoaparat od 780$ kosta (i u Evropi, ne samo kod nas!) 780e, a po trenutnom kursu ne bi smeo da kosta vise od 500e.

Dakle ne da si otisao u off nego blage veze sa zivotom nemas.

Idemo redom, ovo je naslov koji je poodavno izašao. Naravno, mislim na konzole. I prešao sam ga na XBOX-u. Dobra igra i ništa više od toga.

Sta to cinjenica sto si ti licno presao igru na konzoli menja za prave PC igrace koji ne koriste konzole?!? :trust:

Teškaši za PC su neke sasvim druge igre i mene kao igrača apsolutno ne zanima koji endžin koristi Mass Effect već koji će koristiti Far Cry 2 ili neki drugi vrhunski PC naslov predviđen za 2008. godinu.

?!?

Opet, to je tvoj licni preference, siguran sam da ima puno ljudi koji vise dobrog gameplay-a ocekuju od Mass Effecta na PC nego od Far Cry 2 jer Mass Effect je za vecinu nova igra, a Far Cry 2 je samo nastavak jednog bezveznog FPS-a sa konzolaskim forama (checkpoints, etc).

Daj bre zabranite vise ovom filipenku da postuje i smara van Games sobe na benchu, stvarno je postao naporan.

Ama o cemu ti trabunjas covece? Ko prica o high-end kartama? Jesi li gledao kurs dolara u poslednje vreme?!? :trust:

Covek je rekao da nas deru strane firme jer nam nesto sto kosta 200$ prodaju za 200e. Mozes li da pojmis to?!?

Evo ti primer, fotoaparat od 780$ kosta (i u Evropi, ne samo kod nas!) 780e, a po trenutnom kursu ne bi smeo da kosta vise od 500e.

Dakle ne da si otisao u off nego blage veze sa zivotom nemas.

?!?

Opet, to je tvoj licni preference, siguran sam da ima puno ljudi koji vise dobrog gameplay-a ocekuju od Mass Effecta na PC nego od Far Cry 2 jer Mass Effect je za vecinu nova igra, a Far Cry 2 je samo nastavak jednog bezveznog FPS-a sa konzolaskim forama (checkpoints, etc).

Daj bre zabranite vise ovom filipenku da postuje i smara van Games sobe na benchu, stvarno je postao naporan.
pa ako tebi 3870 i 9600gt a pogotovo ove karte iz naslova nisu high end, ja zaista ne znam shta je pojam high end, mislim to shto se tiche dela o poimanju zhivota.prekini da vredjash vishe smorio si, i ne govori ljudima gde da postuju i shta da rade zato shto je to u najmanju ruku nekulturno.

pa ako tebi 3870 i 9600gt a pogotovo ove karte iz naslova nisu high end, ja zaista ne znam shta je pojam high end, mislim to shto se tiche dela o poimanju zhivota.prekini da vredjash vishe smorio si, i ne govori ljudima gde da postuju i shta da rade zato shto je to u najmanju ruku nekulturno.

Oki, 9600GT nije high-end karta.

Promasio si temu, ali potpuno. Procitaj moj post ponovo pa ce ti (valjda) biti jasno. Ako ti ne bude jasno onda reci da znam da se sledeci put ne smaram da ti objasnjavam nego da samo kliknem na "Report" button pa da se moderatori pozabave sa tvojim off-topicom.

Sto se tice vredjanja, ja nisam rekao ni jednu ruznu rec.

I na kraju, filipenko je taj koji je poceo ucestalo da smara kilometarskim postovima u sobi "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije" i vecinom se ti postovi svode na prepucavanje PC/konzole vezano za igre, njihovu prodaju i grafiku cega smo svi ovde siti k'o pcela meda.

Kao sto ti imas pravo da protestujes jer ti se moj ton ne svidja iako sam u pravu, i ja imam pravo da izrazim nezadovoljstvo filipenkovim postovima. Za prepucavanje o igrama, njihovoj prodaji, konzolama i grafici postoje odgovarajuce sobe na forumu.

Poslednja izmena:
Sta to cinjenica sto si ti licno presao igru na konzoli menja za prave PC igrace koji ne koriste konzole?!? :trust:
?!?

Što se prvog tiče nisam mislio na to. Hteo sam reći da sam igru prešao pa tačno znam šta igra predstavlja:). Samo to.

Šta ti znači ovo "prave PC igrace"? Voleo bih da mi to definišeš. Ja imam 9600GT u kompu i mogu da igram većinu novih naslova na kompu i igram se na njemu i igraću se. Ne vidim šta je problem što imam i konzolu pored toga.

A što se ovog drugog tiče pa tu opet krećemo od prvog:). Zato i pričam o Mass Effectu jer znam kakav gameplay donosi. Ama baš ništa novo;).

Dakle počeo si da me napadaš a da nisi upućen u materiju. Nemaš pojma uopšte šta je i kakav je Mass Effect. Ja sam tu jednu igru uzeo samo kao primer, ima ih naravno mnogo više, Filipenko je nabrojao još njih:).

Btw, ukoliko budeš imao još izjava kao što je ona u zadnjoj rečenici iz mog quotea bolje više nemoj o igrama jer to nema veze sa životom, Far Cry ima konzolaške fore:d.

Što se prvog tiče nisam mislio na to. Hteo sam reći da sam igru prešao pa tačno znam šta igra predstavlja:). Samo to.

To se zove spoiler.

Šta ti znači ovo "prave PC igrace"? Voleo bih da mi to definišeš. Ja imam 9600GT u kompu i mogu da igram većinu novih naslova na kompu i igram se na njemu i igraću se. Ne vidim šta je problem što imam i konzolu pored toga.

One koji ne igraju igre na konzolama vec samo na PC. Pritom ne aludiram na to da su oni pametni ili ne znam sta vec samo na cinjenicu da strpljivo cekaju da igra izadje za PC i da je onda igraju.

A što se ovog drugog tiče pa tu opet krećemo od prvog:). Zato i pričam o Mass Effectu jer znam kakav gameplay donosi. Ama baš ništa novo;).

Ja kad kazem gameplay ne mislim na nacin igranja vec na sadrzaj i pricu. 100% sam siguran da Mass Effect donosi bolji sadrzaj i pricu nego FC2.

Dakle počeo si da me napadaš a da nisi upućen u materiju. Nemaš pojma uopšte šta je i kakav je Mass Effect.

Ma da. Ja ustvari nemam pristup Internetu pa nisam video ni sajt ni review ni trailere ni screenshote, nista. Blage veze nemam sta je to Mass Effect ni ko ga je pravio. Kako li samo pristupam bench forumu da mi je znati?!? :trust:

Btw, ukoliko budeš imao još izjava kao što je ona u zadnjoj rečenici iz mog quotea bolje više nemoj o igrama jer to nema veze sa životom, Far Cry ima konzolaške fore:d.

Checkpoint je konzolaska fora karakteristicna za platformske igre i voznje.

Moras da igras ponovo i ponovo i ponovo parce igre dok ne stignes do checkpointa. Time se vestacki produzava vreme igranja umesto da se vreme igranja produzi kvalitetnom pricom i sadrzajem.

Oki, 9600GT nije high-end karta.

Promasio si temu, ali potpuno. Procitaj moj post ponovo pa ce ti (valjda) biti jasno. Ako ti ne bude jasno onda reci da znam da se sledeci put ne smaram da ti objasnjavam nego da samo kliknem na "Report" button pa da se moderatori pozabave sa tvojim off-topicom.

Sto se tice vredjanja, ja nisam rekao ni jednu ruznu rec.

I na kraju, filipenko je taj koji je poceo ucestalo da smara kilometarskim postovima u sobi "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije" i vecinom se ti postovi svode na prepucavanje PC/konzole vezano za igre, njihovu prodaju i grafiku cega smo svi ovde siti k'o pcela meda.

Kao sto ti imas pravo da protestujes jer ti se moj ton ne svidja iako sam u pravu, i ja imam pravo da izrazim nezadovoljstvo filipenkovim postovima. Za prepucavanje o igrama, njihovoj prodaji, konzolama i grafici postoje odgovarajuce sobe na forumu.

ma care klikcji ti gde ocjesh nije to shto mene brine, nego kada smo kod off topic-a ti veshto znash da odlutash pa chak i sa ovim predhodnim postom. 9600gt nije high end karta, hahah ok sada sam se prosvetlio. nisi vredjao ali rekao si da blage veze sa zhivotom nema. pazi na tezhinu koja ona nosi neshto kapiram tebi kada bi se neko obratio sa tim tonom,tj da ti ne bi bilo bash svejedno aka ne daj bozhe da ti nisi u pravu [ chitam ovih 30 min koliko ti treba da me "spustish" tvoje postove i prilichno dominirash ;].

back to topic

da li se zna kolika je potroshnja u crossfire rezhimu za 4870? da li tu mora da se ispruzhe ljudi sa neshto jachim napajanjem.. ako i ovo shto sam postavio kao pitanje nije off sorry svima...valjda su ovo high end karte :d

Poslednja izmena:
AMD ATI Radeon HD 4850 pictured

amd4850-1.jpg

http://www.bit-tech.net/news/2008/05/31/amd-radeon-hd-4850-pictured/1

Poslednja izmena:
Naravno, opet se odlazi od onog najbitnijeg - a to su igre - da bi se raspravljalo o nečemu drugom, ovaj put o konzolama, grejanju, samoživost i nekakvu bajku o tome kako je neko "pravi PC igrač", što smo videli ranije, sve začinjeno stavkom da "sadržaj i priča Mass Effecta donose nešto novo jer neko to zna", dok ja koji sam prešao taj naslov verovatno ne znam :) Konačno, dočekali smo da dobijamo lekcije od ljudi koji se ne igraju ili se igraju sa kojekakvim ekstremnim predrasudama kako bismo trebali da se igramo, što i jeste ono protiv čega sam i zbog čega i postujem to što postujem. Na kraju je došlo do toga da jedan prepotentan tip koji menja svoje mišljenje o nečemu ili nekome u zavisnosti od toga da li se neko pokači sa Intelom ili ne, te koji jeste dobar programer ali umišlja da sada zna sve o svemu i da može da sugeriše drugima u koje kategorije spadaju, priča bajke o PC igranju i svemu ostalom u korist konzolaškog RPG-a, samo ako mu to pruža potporu za ono što govori, iako je ona osnovna premisa od koje polazi u potpunoj suprotnosti sa rezultatom.

Ali dobro. Verovatno bismo trebali da kažemo da je Mass Effect značajna stvar, a da su Starcraft 2, Red Alert 3, Far Cry 2, Stalker Clear Sky, Fallout 3 i ostali samo neke beznačajne stavke, dok je UT3 baš zakon, kao i igre bazirane na njemu, i najbolji pokazatelj kuda ide PC gejming industrija...:trust:

P.S. evo dobre prilike da neko demonstrira svoje iskustvo stečeno trejlerima - šta to od sadržaja donosi Mass Effect i kako to priča u nekoj igri zavisi od platforme, pa je stoga neka igra dobra na jednoj a krš živi na drugoj platformi?

@Oki: Sve si pogresio i to debelo ali i audio je napisao bas dosta uvreda na tvoj racun i to teskih sto po meni i nije bas OK.

P.S. Ipak si ti nov u ovome nije bas lepo da te odmah nabijaju u patos. Moze to i na lepsi nacin da se objasni a ne "blage veze sa zivotom nemas".

Poslednja izmena:
@audiofreak

Pokušavaš da diskvalifikuješ ljude iz rasprave na, po meni, pomalo neprimeren način. Mislim na filipenka i mene. O čemu se radi zapravo? Ja kad bi hteo da radim to što ti radiš rekao bi da ti pričaš na osnovu trejera a ja na osnovu pređene igre i to bi bilo to, jer svi znamo šta znači gledanje trejlera i koliko ono često može da prevari. Da ne govorimo o tome što su svi opisivači danas potplaćeni i naginju na neku stranu. E sad ja kad bi tebi tako nešto spočitavao smatrao bi da pojma nemaš. Ali ne želim takvu raspravu.

Otišli smo malo dalje od teme. Dakle, po meni se ovde radi o tome da Mass Effect nije neki pokazatelj snage ovih kartica. Ja zaista ne znam kakve će kartice biti, možda će zaista biti mnogo dobre, ne znam. Ali znam da ova igra nije pokazatelj njihove snage a još manje stanja u PC igračkoj industriji.

Ne znam kako si ti igrao Far Cry ali mogao je da se igra i sa autosave-om. Moći će i ovaj. I to je klasična PC pucačina, ovaj put se pravi i za konzole isključivo iz razloga o kojima je Cevat govorio. Piraterija mu je ukrala veliku količinu novca i ovi neće da ponove tu grešku tako da igra neće biti PC only. E sad što kad gledaš neki njen trejler piše na početku "The Way It's Meant To Be Played Nvidia" ja se iskreno nadam da nije to pravi razlog nipodoštavanja jednog vrhunskog šutera.

Poslednja izmena:
nego kada smo kod off topic-a ti veshto znash da odlutash pa chak i sa ovim predhodnim postom.

U pravu si, trebalo je da prijavim sve sto smatram off-topicom umesto da se upustam u raspravu. Sta cu kad volim da se raspravljam. ;)

9600gt nije high end karta, hahah ok sada sam se prosvetlio.

Pa sa cenom od 125e naspram recimo 9800GTX koji kosta 250e ili ne daj boze 9800 GX2 kakav je to high-end?!? Znas li ti sta znaci termin high-end uopste?

nisi vredjao ali rekao si da blage veze sa zhivotom nema.

E sta su meni sve govorili na benchu... (a naravno nisam ni ja ostajao duzan) -- ja vec imam kozu kao nosorog :D

Naravno, opet se odlazi od onog najbitnijeg - a to su igre - da bi se raspravljalo o nečemu drugom, ovaj put o konzolama, grejanju, samoživost i nekakvu bajku o tome kako je neko "pravi PC igrač", što smo videli ranije, sve začinjeno stavkom da "sadržaj i priča Mass Effecta donose nešto novo jer neko to zna", dok ja koji sam prešao taj naslov verovatno ne znam :)

Sve si lepo sazeo (iz razlicitih threadova), ali si sve shvatio pogresno kao i obicno.

Konačno, dočekali smo da dobijamo lekcije od ljudi koji se ne igraju ili se igraju sa kojekakvim ekstremnim predrasudama kako bismo trebali da se igramo, što i jeste ono protiv čega sam i zbog čega i postujem to što postujem.

Hoces da kazes da ti nemas predrasude o tome koliko i kako se taj neko koga pominjes igra?

Na kraju je došlo do toga da jedan prepotentan tip koji menja svoje mišljenje o nečemu ili nekome u zavisnosti od toga da li se neko pokači sa Intelom ili ne, te koji jeste dobar programer ali umišlja da sada zna sve o svemu i da može da sugeriše drugima u koje kategorije spadaju, priča bajke o PC igranju i svemu ostalom u korist konzolaškog RPG-a, samo ako mu to pruža potporu za ono što govori, iako je ona osnovna premisa od koje polazi u potpunoj suprotnosti sa rezultatom.

Ja bih te najlepse zamolio da ne mesas teme u ovoj sobi. Pominjes stvari iz drugih threadova i mene vuces da idem u off-topic.

Ali dobro. Verovatno bismo trebali da kažemo da je Mass Effect značajna stvar, a da su Starcraft 2, Red Alert 3, Far Cry 2, Stalker Clear Sky, Fallout 3 i ostali samo neke beznačajne stavke, dok je UT3 baš zakon, kao i igre bazirane na njemu, i najbolji pokazatelj kuda ide PC gejming industrija...:trust:

Ako ovo nije off-topic onda nista nije. Nedjo gde si bre?

šta to od sadržaja donosi Mass Effect i kako to priča u nekoj igri zavisi od platforme, pa je stoga neka igra dobra na jednoj a krš živi na drugoj platformi?

Ko je uopste to poredio? Ti si jedini koji pokusava da vrati diskusiju na to besmisleno prepucavanje. Ja necu nasesti na to, a molim i ostale da se suzdrze. Tema su najnovije ATI kartice.

Ej ljudi,budimo realni - relacija Nedjo<>Mass Effect<>Filipenko ima sledece objasnjenje:
Nedjo voli Mass Effect jer (navodno) radi bolje na Ati karticama,a Mass Effect nije voljen od strane Filipenka jer postoji na PC-u i XBOX-u a nema ga na Sony-u! :D

Pokušavaš da diskvalifikuješ ljude iz rasprave na, po meni, pomalo neprimeren način. Mislim na filipenka i mene. O čemu se radi zapravo? Ja kad bi hteo da radim to što ti radiš rekao bi da ti pričaš na osnovu trejera a ja na osnovu pređene igre i to bi bilo to, jer svi znamo šta znači gledanje trejlera i koliko ono često može da prevari. Da ne govorimo o tome što su svi opisivači danas potplaćeni i naginju na neku stranu. E sad ja kad bi tebi tako nešto spočitavao smatrao bi da pojma nemaš. Ali ne želim takvu raspravu.

Pa pokusaj to slobodno, ali poenta ce i dalje biti na mojoj strani -- najveci procenat PC igraca nije odigrao Mass Effect na konzoli i oni zele da predju igru na PC-ju i da steknu svoj sud o igri na osnovu sopstvenog igranja, a ne na osnovu tvog ili filipenkovog iskustva sa konzole. Jednostavno niste bitan faktor u odlucivanju da li cemo mi igrati ili ne i to je to, ne vidim zasto je to toliko tesko prihvatiti.

Otišli smo malo dalje od teme.

Sa ovim se apsolutno slazem.

Dakle, po meni se ovde radi o tome da Mass Effect nije neki pokazatelj snage ovih kartica. Ja zaista ne znam kakve će kartice biti, možda će zaista biti mnogo dobre, ne znam. Ali znam da ova igra nije pokazatelj njihove snage a još manje stanja u PC igračkoj industriji.

Moguce i da nije, dok ne vidimo i druge testove necemo znati. Ja samo znam da je Bioware uvek pravio igre koje imaju masne shadere i da nisu mnogo polagali na teksture.

Ne znam kako si ti igrao Far Cry ali mogao je da se igra i sa autosave-om.

Preko hacka da. F5 i F9 nisu radili nista korisno inace.

I to je klasična PC pucačina, ovaj put se pravi i za konzole isključivo iz razloga o kojima je Cevat govorio. Piraterija mu je ukrala veliku količinu novca i ovi neće da ponove tu grešku tako da igra neće biti PC only.

I tu temu smo ovde prezvakali i svi su se slozili da se igra lose prodavala na PC zbog preterane hardverske zahtevnosti.

E sad što kad gledaš neki njen trejler piše na početku "The Way It's Meant To Be Played Nvidia" ja se iskreno nadam da nije to pravi razlog nipodoštavanja jednog vrhunskog šutera.

Naravno da ne jer postoje drugi TWIMTBP naslovi koje volim. Meni se igra jednostavno nije svidela. Prica = 0. Atmosfera = 0. Replay = 0, Komfor = 0. Jedino sto je valjalo je grafika.

Daj da se vratimo na temu please.

U pravu si, trebalo je da prijavim sve sto smatram off-topicom umesto da se upustam u raspravu. Sta cu kad volim da se raspravljam. ;)

Pa sa cenom od 125e naspram recimo 9800GTX koji kosta 250e ili ne daj boze 9800 GX2 kakav je to high-end?!? Znas li ti sta znaci termin high-end uopste?

E sta su meni sve govorili na benchu... (a naravno nisam ni ja ostajao duzan) -- ja vec imam kozu kao nosorog :D
blago tebi, ja se odjavljujem sa ove teme u smislu post-ovanja i bolje da cjutim kada vidim shta ti pishesh "kolegama" sa foruma, to je sve samo nije chista rasprava.
kada si toliko iskusan mogao si da mi kazhesh neshto o potroshnji stuje u crossfire rezhimu za dotichnu kartu..

i necjesh mi recji da 3870 nije highend zato shto ona u x2 izdanju je itekako highend jer koshta kao 90% gotovih rachunara koji se prodaju ljudima da ne ostanu potpuno nepismeni...

@hektor - hvala na razumevanju..poshto ga ovde izuzetno malo ima..kao da se isfiltrirala ekipa ljudi kojima ne smesh ni malo da omanesh odmah skachu da vade ochi..josh fali samo onaj moderator da se javi i da mi predlozhi da odem sa foruma jer kao ne smatram ovu sredinu kao podrobnu sto uopste nije istina..ali neka..i da prodje i 10 godina od uchlanjenja ako nisi nabio 8k postova smatracje te nekompetentnim..bez veze...

Poslednja izmena:
Ej ljudi,budimo realni - relacija Nedjo<>Mass Effect<>Filipenko ima sledece objasnjenje:
Nedjo voli Mass Effect jer (navodno) radi bolje na Ati karticama,a Mass Effect nije voljen od strane Filipenka jer postoji na PC-u i XBOX-u a nema ga na Sony-u! :D

U pravu si :) Pogotovo za Nedju!

Pa pokusaj to slobodno, ali poenta ce i dalje biti na mojoj strani -- najveci procenat PC igraca nije odigrao Mass Effect na konzoli i oni zele da predju igru na PC-ju i da steknu svoj sud o igri na osnovu sopstvenog igranja, a ne na osnovu tvog ili filipenkovog iskustva sa konzole. Jednostavno niste bitan faktor u odlucivanju da li cemo mi igrati ili ne i to je to, ne vidim zasto je to toliko tesko prihvatiti.
Niko ovde ne donosi sud o igri kao takvoj, već prognozira njen položaj u okviru kompletne industrije. Ti si taj koji okreće tu priču na pojedinosti konkretnog naslova, kako ćemo videti da li će valjati njegova priča ili nešto šesto, a ja sam samo komentarisao tehnikalije, odnosno Neđinu tvrdnju da je Mass Effect nekakav indikator ovogodišnjih tendencija.

I tu temu smo ovde prezvakali i svi su se slozili da se igra lose prodavala na PC zbog preterane hardverske zahtevnosti.
Da, to ste vi prežvakali ovde, koji imate veze sa time - pa...pokazujete koliko. Igra je zahtevna, ali preterano hardverski zahtevna u odnosu na to šta pruža nije nikako. Nivo detalja se može olabaviti i igrati komotno u nečemu što je medium-high kombinacija, a da pri tome izgleda bolje nego bilo koja PC igra koja postoji, jer je jednostavno takva. Ne postoji lepša igra od Crysisa čak i kada se igra samo na medium podešavanjima. Ona ne može da radi na krš konfiguracijama. Naravno, ovde govorim o generalnom kvalitetu prikaza i globalnom nivou, nemojte mi sada potezati kako neki tamo naslov može da radi sa 8xAA na 2600 XT a ovo ne može i slično. Konačno, ono što nije teško shvatiti, jeste da takve igre vuku PC scenu napred ka onome za šta se svi deklarativno zalažete, a to je fotorealizam i realna fizika.

Naravno da ne jer postoje drugi TWIMTBP naslovi koje volim. Meni se igra jednostavno nije svidela. Prica = 0. Atmosfera = 0. Replay = 0, Komfor = 0. Jedino sto je valjalo je grafika.

Daj da se vratimo na temu please.
Far Cry je doneo fenomenalan gejmplej po dva osnova:
1) mogućnost pristupa problemu na više načina - mogao si da biraš da li ćeš neprijatelja zaobići, napasti ih sa jedne ili druge strane, kidati ih snajperom izdaleka ili sačmarom izbliza i slično.
2) izvanredan kvalitet napucavanja i zabavnost okršaja, koji su stalno bili drugačiji, a oružija i njihovo ponašanje su bili vrh za to vreme.

Inače, po prvi put vidim komfor kao stavku. Neverovatno.

Konačno, valja podsetiti sa drugih tema (naravno, frik bi pre hteo da zaboravimo na njegova pisanja okolo) da se radi o osobi koja pljuje konzole, sve što ima veze sa njima, kome je evo Far Cry krš a verovatno i Crysis, ali da jednostavno uživa u Vegasu 2. Toliko o njegovim kriterijumima.

Da polako okončam svoje vikend-bivstvovanje u ovom topiku, koje je toliko uzbudilo tipa koji će hvaliti i upotrebu WC papira sa natpisom Intel Inside. Dakle, šta je poenta svega? Mene audio ne interesuje, jer čovek nema veze sa onim što priča kada se radi o igrama i igranju, jer ga doživljava na čudan način. Mene interesuje Neđo i njegove tvrdnje, jer je on čovek iz AMD-a, neka vrsta njihovog predstavnika ovde, i ja sam samo pokušao da mu ukažem da njegovo gledanje na stvari ne odgovara realnosti na PC igračkom tržištu. Da li on tako gleda sa skrivenom namerom ili iskreno, ne znam, ali suština je u sledećem:

1) Mass Effect nije dobar pokazatelj PC tržišta, iz prostog razloga što Mass Effect tehnološki nije ništa specijalno na PC sceni, pa ne može biti ko zna kakav indikator performansi, a ni prodaja mu sigurno neće biti veća od ranije pobrojanih hitova, iako ne sporim da se radi o prilično solidnom naslovu. Da je tehnički gledano ispred svog vremena, prodaja bi se mogla zanemariti, da ispadne daleko prodavaniji od drugih pomenutih naslova, to bi ga već svrstalo na rang vrlo merodavnih ostvarenja, ali on to neće biti.
2) UT3 generalno kao engine nije dobar pokazatelj, jer osim Mass Effecta, konzolnog RPG-a (bez negativne primese u pridevu "konzolnog", jer se radi o sasvim ok naslovu), kao multiplatformske igrae stara osam meseci, nema nikakav hit najavljen za ovu godinu pa nije neki specijalan pokazatelj ili indikator u ovoj godini ili za budućnost. On će se primenjivati u većem broju igara, što ne znači ništa zbog kvaliteta i (ne)iščekivanosti tih igara
3) Postoje mnogo bolji indikatori, pokazatelji, usmerivači, nazovimo ih kako hoćemo, to su igre koje su trendseteri i koje definišu PC igranje. Ja nabrojah nekoliko naslova, a frik uporno hoće da se oni obrišu, pa ću ih ponoviti - Starcraft 2, Red Alert 3, Far Cry 2, Stalker Clear Sky, Fallout 3, Empire: Total War. Svaka od ovih igara će biti vrh svog žanra i svaka je neka vrsta indikatora PC tržišta, tim pre što su apsolutni vrh u svojim žanrovima. Ja bih voleo da AMD njima posveti pažnju, i zato sam odgovorio Neđi, i bio bih srećan kada bi AMD karte pružale dobre performanse u ovim igrama, bez neophodnosti fiksevanja i novih drajvera. Kada bi u njima AMD karte radile bolje, ja bih smesta čestitao i rekao im da su uspeli u tome da isporuče dobre performanse i arhitekturu prilagođeniju potrebama PC igrača od konkurencije. Van tih igara - mrka kapa.

Ono što želim da ukažem jeste da je svaki od gore pobrojanih naslova izuzetno bitan, mnogo bitniji nego gomila igara u jednom endžinu stavljena na gomilu. I biće prodavanija, svaka, od te kompletne gomile.

Odjavljujem se sada, ostavljam vas friku...:)

Poslednja izmena:
blago tebi, ja se odjavljujem sa ove teme u smislu post-ovanja i bolje da cjutim kada vidim shta ti pishesh "kolegama" sa foruma, to je sve samo nije chista rasprava.

Evo mene nazvase prepotentnim malocas pa se nisam uvredio -- sta vise puca mi prsluk jer znam ko sam i koliko vredim i niko ko me ne poznaje licno i ko mi nije prijatelj ne moze da me uvredi. Ako hoces da plivas medju ajkulama ne mozes biti zlatna ribica.

kada si toliko iskusan mogao si da mi kazhesh neshto o potroshnji stuje u crossfire rezhimu za dotichnu kartu..

Nazalost nemam tu informaciju, da imam svakako bih ti odgovorio. Pitaj Nedju, on mozda zna (mada je mozda jos rano za takve informacije u smislu NDA i slicno).

i necjesh mi recji da 3870 nije highend

Pa nisam ti to ni rekao niti mislim da ti to kazem :)

i da prodje i 10 godina od uchlanjenja ako nisi nabio 8k postova smatracje te nekompetentnim..bez veze...

Ja vrednujem sagovornika na osnovu sadrzaja, a ne broja postova.

Niko ovde ne donosi sud o igri kao takvoj, već prognozira njen položaj u okviru kompletne industrije.

Na osnovu cega? Na osnovu toga sto je presao na konzoli? Daj molim te...

Igra je zahtevna, ali preterano hardverski zahtevna u odnosu na to šta pruža nije nikako.

Ne slazem se.

Nivo detalja se može olabaviti i igrati komotno u nečemu što je medium-high kombinacija, a da pri tome izgleda bolje nego bilo koja PC igra koja postoji, jer je jednostavno takva.

Sta dalje raspravljati sa covekom kome je Far Cry i Crysis ikona, odnosno vrhunski domet u FPS igrama?

Covekom koji cas prica o beskompromisnim igracima u temi o GTX 280, a sada pristaje na kompromise ne bi li odigrao FPS naslov B kategorije?!?

Ne postoji lepša igra od Crysisa čak i kada se igra samo na medium podešavanjima.

Ja sam probao i medium i high na GTX i razlika je tolika da je medium izgleda najblaze receno odvratno. Ako igri kojoj je najjaci adut grafika oduzmes grafiku sta si dobio?

Konačno, ono što nije teško shvatiti, jeste da takve igre vuku PC scenu napred ka onome za šta se svi deklarativno zalažete, a to je fotorealizam i realna fizika.

Nazalost tebi je tesko da shvatis da su igre poput Tomb Raider (prvi deo), Half-Life (prvi deo), i KoTOR (prvi deo) bile te koje su donele pravi napredak u industriji igara uopste, i to ne samo na PC-ju.

Far Cry je doneo fenomenalan gejmplej po dva osnova...

Pritom je zaobilazak = cepanje snajperom = kukavicki, napad sa jedne = napad sa druge strane, a sacmarom izbliza = reload checkpoint.

Jako inventivno nema sta. A zabavno je u PM sto mozes da nosis samo 3 vrste oruzja i sto u FPS igri u kojoj je poenta napucavanje imas limited ammo.

Inače, po prvi put vidim komfor kao stavku. Neverovatno.

Konačno, valja podsetiti sa drugih tema (naravno, frik bi pre hteo da zaboravimo na njegova pisanja okolo) da se radi o osobi koja pljuje konzole, sve što ima veze sa njima, kome je evo Far Cry krš a verovatno i Crysis, ali da jednostavno uživa u Vegasu 2. Toliko o njegovim kriterijumima.

Pojedincima su izgleda jedini argumenti koje imaju protiv mene licne osude koje iznose. Da znaju kako izgledam verovatno bi mi kritikovali nos ili frizuru ili slicno.

Da polako okončam svoje vikend-bivstvovanje u ovom topiku, koje je toliko uzbudilo tipa koji će hvaliti i upotrebu WC papira sa natpisom Intel Inside.

Gde si Oki, vidis li sad sta je vredjanje? :d

Mass Effect nije dobar pokazatelj PC tržišta, iz prostog razloga što Mass Effect tehnološki nije ništa specijalno na PC sceni, pa ne može biti ko zna kakav indikator performansi, a ni prodaja mu sigurno neće biti veća od ranije pobrojanih hitova

filipenko = vidovita Zorka ;)

Poslednja izmena:
AMD Starts Shipping ATI Radeon HD 4850 Video Cards
The ATI Radeon HD 4850 cards are reportedly already shipping to OEM partners and retailers. According to TG Daily everything is going as planned and AMD/ATI is aiming for a sizable launch of the new product generation, with Radeon 4850 512MB boards leading the charge. The final prices for all Radeon HD 4 series cards will be officially declared during the Computex 2008 tradeshow which will open doors on Monday. Higher-end Radeon 4870 cards with 512MB of onboard GDDR5 memory are expected to ship in volume sometime this summer, with flagship Radeon HD 4870 X2 to follow soon after that.

Mene interesuje Neđo i njegove tvrdnje, jer je on čovek iz AMD-a, neka vrsta njihovog predstavnika ovde, i ja sam samo pokušao da mu ukažem da njegovo gledanje na stvari ne odgovara realnosti na PC igračkom tržištu. Da li on tako gleda sa skrivenom namerom ili iskreno, ne znam, ali suština je u sledećem:
Mnogo je bre frljanja u ovom tredu i jedini nacin da rasprava ostane u koliko-toliko objektivnim okvirima, jeste da se drzimo kakvih, takvih cinjenica.

Ti
tvrdis da je prodaja UE3 Engine baziranih igara zanemarljiva u odnosu na prodaju koju je imao Crysis i koju prizeljkujes naslovima: FarCry 2, Fallout 3, StarCraft 2, Red Alert 3 i Stalker Clear Sky!

Ja
znam da su se dosadasnji UE3 bazirani naslovi mnogostruko vise naprodavali u odnosu na Crysis, a mogu samo da spekulisem da ce se zbirno gledajuci sledeca lista igara vise naprodavati u odnosu na ono sto si ti naveo (narocito u odnosu na smesni Stalker, koji je katastrofa prosao i za prvi deo, a tek da ne pricamo za The Withceru koji je neosporno dobra igra, ali koja je tako lose prosla na trzistu, da su Poljaci spremili nekakvu special edition verziju...)
LM, lista poznatih UE3 baziranih naslova:

Aliens (announced, but not titled) America's Army v3.0
America's Army: Real Heroes
BioShock
Blacksite: Area 51
Brothers in Arms: Hell's Highway
Coded Arms Assault
Crimecraft
Daybreakers
Earth No More
Elveon
Empire
Fatal Inertia
Frontlines: Fuel of War
Fury
Gears of War
Hail to the Chimp
Hei$t
Hour of Victory
Huxley
Interstellar Marines
Lost Odyssey
Marvel Ultimate Worlds?
Mass Effect
Medal of Honor: Airborne
Monster Madness
Mortal Kombat 8
NOW
Parabellum
Rainbow Six: Vegas
RoboBlitz (XBLA or PC)
Rogue Warrior
Section 8
Sin City
Stargate Worlds
Stranglehold
The Agency
The Last Remnant
The Wheelman
To End All Wars
Too Human
Turok 5
Undertow (XBLA)
Unreal Tournament 3

U opste ne ulazim u raspravu iz domena gaming kvaliteta, jer ne zelim da rizikujem jos zzesci off, posto ti za sebe smatras da si expert u poznavanju igrackog trzista, a meni ne pada napamet da te ispitujem na osnovu kojih cinjenica se bi da jes za pravo da to mislis.

Poenta je da je u najmanju ruku smesno minimalizovati graficki potencijal i generalno moc UE3 masine, kada su se o kvalitetima iste izjasnili mnogo relevantniji ljudi iz same igracke industrije, u odnosu na tebe, pukog posmatraca.

A moja glavna poenta i sustina koja je u vezi sa tredom u kome se raspravlja o ATI karticama, jeste da svako unapredjenje UE3 masine predstavlja dodatni benefit za ATi jer se u sustini ta unapredjenja baziraju na radu programera koji nastoje da izvuku i poslednji atom snage iz XBOX-ovog Xenos GPU-a.

prema tome, nikakvih skrivenih namera nema u mojim stavovima, a ne vidim razlog za insinuiranje istih s tvoje strane!

Neđo The Witcher se jako dobro prodao, pogrešan info imaš. Special Edition ne izdaju iz tog razloga, ali to je već druga tema.

Pobrojao si dosta naslova. Ovako: Elveon je otkazan, bog sam zna kad će se i da li uopšte pojaviti, dosta od drugih naslova su žestok krš kao :stranglehold, blacksite area 51, Frontlines fuels of war, sin city i još ihahaj. Dosta od njih su stare igre kao vegas ili MOH Airborne. Ovde se radi o novim igrama koje treba da obeleže dalje igranje. Mrzi me dalje da nabrajam tvoju listu jer ti ja govorim kao gejmer, neko ko to igra ili proba dok ti govoriš iz sasvim drugih razloga. I da, mogu da govorim o svim tim naslovima jer su zaista krš. Evo pozovi nekog kome veruješ, nemam pojma koga pa ga pitaj.

Dakle ovako, ne minimalizujem ja moć endžina već kvalitet igara koje se izdaju na njemu. Šta me briga što je najbolji endžin na svetu (eto,uzmimo za pretpostavku) kad ne vuče HIT naslove već većinu krševa.

E sad, tu ima i druga strana medalje. The Witcher ili ima očajan endžin ili su tvorci očajno odradili posao jer postoje mape na kojima odjednom, bez nekog naročitog razloga broj sličica pada na ispod 20 a da je do tada bio stabilnih 30-35.

Tako da ono, to tvoje ima smisla. Daleko od toga da nema, ali kad gledaš sa stanovišta jednog igrača to se gubi, jer je PC industrija gladna nekih drugih naslova. Ja ne sumnjam u te tvoje tvrdnje da to sve pomaže ATI karticama, imao sam ih ranije dosta i jako sam bio zadovoljan tako da nemam ama baš nikakvih predrasuda sa te strane. Ali daj onda da takvi endžini idu na igre koje će da imaju prođu kod PC igrača i koje se čekaju. Filipenko ih je već pobrojao:).

Ajde i offtopic i sve, ali sad se audio razume i u gaming i poznaje tržište igara? Šta je sledeće? :D

Radeon HD 4850 (RV770PRO) Tested

RV770-1.png

We have spotted a RV770PRO demo system over at Computex and we have checked out the settings of the beta Catalyst drivers for RV770 series. The card can be easily overclocked to 700MHz core and as a result, the score for 3DMark Vantage is P6466.

izvor: VR-Zone

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno