Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Radeon HD 4850 (RV770PRO) Tested

RV770-1.png

izvor: VR-Zone

Evo i ovde kazu:

http://www.pcgameshardware.de/aid,645894/News/3D_Mark_Vantage_Score_der_HD_4850_aufgetaucht/

to je inace overclockovani 4850 na 700Mhz sa 625. Pise jos,izgleda,da na istim setovanjima(to je performance preset) 9800GTX daje oko 6000,znaci kad bi 4850 bio na defaultu bili bi tu negde.Sto je odlican rezultat za Ati,pod uslovom da je ovo tacno.Tada bi 4870 imao onih ~30% prednosti u odnosu na 9800GTX.Spominje se jos i clock memorije od 993Mhz,ali nigde ni reci o odvojenom shader clocku.Moguce da jeste odvojen ali da ga nije moguce kontrolisati.

EDIT:Ili onih 700Mhz nemaju veze sa tim,ko zna Nemacki?

Poslednja izmena:
neće, taj lopovluk radi samo nvidia.
4870 će max. biti 220e a 4850 od 140-170.
Mislim da nema sanse da bude cena prema kursu dolara i evra. Srbija nije veliko trziste i kod nas je uvek skuplje. Mislim da procena od 200evra za Radeon hd 4850 je realna kada se ta graficka bude pojavila kod nas. Doduse uvek ce biti proizvodjaca koji traziti manje ili vise zavisi od marke.

Nego jel se to meni cini ili je ATI smanjio taktove jezgra na hd4850? Pominje se 625MHz pa to je manje od hd3850? Mislim da ce oc biti vrlo zanimljiv sa hd4850. Izgleda da je AMD odlucio vestacki da napravi jaz izmedju hd4850 i hd4870. Verovatno racunaju da mnogi ljudi ne rade oc :d

EDIT

Evo iskopah nesto o tome (mozda je vec bilo postavljeno na bench-u)
http://www.pczilla.net/en/post/24.html

Poslednja izmena:
juče mi lik u info-centru, novi sad, kaže da će ih imati već 17. (4850) i da je jako malo naručeno za naše tržište pa će cena biti paprena, kaže možda i 250e. zato ko može neka nabavlja iz mađarske ili hrvatske gde će koštati oko 170-180e.

ko želi da naruči 4850 može iz holandije:

4850 512

lepo je videti očekivanu cenu, ali da li će stvarno toliko biti.

Jeste primetili da sve manji curi info za 4870 a sve vise za 4850 ?

http://www.nordichardware.com/news,7826.html

"AMD will only have one of the cards ready at launch, Radeon HD 4850, with additional supplies of the faster GDDR5-equipped 4870 coming in July."

"The only really uncertain of the three is the non-X2 4870, which has shown great promise in AMD's own tests and AMD feels that a price tag much lower than $299 is a bit too cheap."

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=285016

"Finally, many memory manufacturers suggest that GDDR5 will be limited to high-end products for the next twelve to eighteen months, by which time the price should have dropped significantly enough for it to be cost-effective at more volume-orientated price points."

Da ne bude problema zbog DDR5,pa da se Ati fokusira na 4850 varijantu? Ili mozda cak bidne neki 4870 sa DDR3/DDR4 ?? Just my guess.

Kruži više informacija:
- službeno predstavljanje je navodno pomaknuto na 23.06. kako bi i 4870 bio dostupan na dan predstavljanja
- Tom's HW je navodno kupio ES 4870 sa DDR4 kako bi među prvima napravili recenziju
- inicijalni modeli će imati 512Mb zbog ograničene količine DDR5, 4850 1Gb DDR3 model će biti predstavljen tek nakon 4870 1Gb DDR5 modela

Kruži više informacija:
- službeno predstavljanje je navodno pomaknuto na 23.06. kako bi i 4870 bio dostupan na dan predstavljanja
hm... koliko je meni poznato, ovo je netacno...
- Tom's HW je navodno kupio ES 4870 sa DDR4 kako bi među prvima napravili recenziju
hm... koliko je meni poznato ovo je nemoguce...
- inicijalni modeli će imati 512Mb zbog ograničene količine DDR5, 4850 1Gb DDR3 model će biti predstavljen tek nakon 4870 1Gb DDR5 modela
ma... gomila je spekulacija i FUD-iranja o Netu... oduvek je bio plan da se ide sa 512MB za oba modela... totalno je nerezonski ici samo sa 1GB!

@Nedjo:
Koliko se ocekuje da ce kostati HD 4870 kod nas?
iskreno ne znam, ali bih voleo da cujem sta ti (i ostali ucesnici teme) misli(te)s sta je realna cena?
Pod realnom, podrazumevam bilo koju cenu koja bi zaintrigirala kupovinu...

Poslednja izmena:
Pod uslovom da bas sije 9800GTX 250 ni centa vise. :p

Mogao bi naslov teme da se promeni, ovo " vec u maju" bas bode oci.

Poslednja izmena:
Pod uslovom da bas sije 9800GTX 250 ni centa vise. :p
A koliko kod nas kosta 9800GTX?
Mogao bi naslov teme da se promeni, ovo " vec u maju" bas bode oci.
Neka, neka stoji. Odlicna je ilustracija kako funcionise danasnje IT novinarstvo - samo glasine obrcu countere na sajtu, a to 'oce li ih neko shvatiti zdravo za gotovo ili nece, nikog nije briga... kompanije u svakom slucaju ne komentarisu glasine, tako da nikakvih sankcija nema...

Po pc berzi u rasponu 20-23K, mada mozda padne cena kada ATI izbaci nesto jace.

E sad, ne znam koliko ce procentualno biti brza, ovo su sve nagadjanja 10-30%; ali meni licno ce presudno uticati to koliko su bolje performanse kada se ukljuce AA i AF.

4850 170e, a 4870 210e. naravno kod zvekija iz subotice, koji više izgleda ne radi. ja sam moju karticu uzeo u julu kad je i izašla, tada je u nemačkoj bila 120e a ja sam je dobio za 125e.
gddr5 je jeftiniji za proizvodnju od ddr3 i ddr4. isto je i sa karticama od 1gb ili 2 gb-a memorije. pošto koriste jeftiniju (sporiju) memoriju ispadne jeftinija za proizvodnju od 256 i 512 modela, ali pošto ima gigabajt ljudi misle da je to bolje pa je plate više. ista stvar će biti i sa gddr5.
a ove cene gore su valjda realne.

iskreno ne znam, ali bih voleo da cujem sta ti (i ostali ucesnici teme) misli(te)s sta je realna cena?
Pod realnom, podrazumevam bilo koju cenu koja bi zaintrigirala kupovinu...

Pa naravno da bi voleli da platimo onoliko koliko košta. A ne da glupi ameri plaćaju 200$ a mi da plaćamo 200€...

230-240e za 4850 a 300e za 4870 ako brzine budu onakve kako su najavljene.

puno je to ko bas zeli da puca veliku lovu uzet ce najbrze pa makar bilo 50% skuplje...
ATI je pogotovo kod nas precenjen, stari lageri ili sta vec samo teraju kupce da relaze na Nvidi-u...

E Jerry ti ga baš pretera. Zašto da kod nas bude skoro 100€ skuplje nego recimo u holandiji (ako je ona cena tačna)?

Carina,Transport,Mala kolicina kartica,PDV,Marza... zar niste naucili vec,srpska posla,a i AMD mora od necega da zivi,pa nece sve kartice dzaba davati. :)

Poslednja izmena:
to se kaže lopovi...džaba nama Nedjo kad nam on ne pomaže ništa :)

u svakom slucaju, posle prvog naleta koji sluzi za dranje nestrpljivih i punih para, cena ce pasti na prihvatljiv nivo :)
bilo bi sjajno kada bi u startu karte kostale 200 i 250e ili malko vise, a onda za mesec-dva kada se omasove da padne jos cena solidno. videcemo. mene interesuje pre svega da li je AA performance hit popravljen u seriji 4.

Poslednja izmena:
Po pc berzi u rasponu 20-23K, mada mozda padne cena kada ATI izbaci nesto jace.

E sad, ne znam koliko ce procentualno biti brza, ovo su sve nagadjanja 10-30%; ali meni licno ce presudno uticati to koliko su bolje performanse kada se ukljuce AA i AF.
Znaci ako RV770 bazirana kartica bude brza ili brza od 9800GTX-a, realno je da kosta izmedju 20 i 23K dindzi!?

Pa u tome i jeste problem, dacu ja vise para nego za 9800GTX ali dok ne vidim koliko ce biti brza, i procena cene ce biti cisto nagadjanje.

Ali hajde jedan primer.
Ako bude brza 30% (a nadam se da ce biti mnogo vise), ali ta vrednost opadne na 10% kada se ukljuci AA i AF (naravno Crysis tu ne racunam), onda cu najverovatnije kupovati tako sto bih za nju dao do 10% vise para. Naravno sledeca glavna stvar koju cu gledati ce biti buka, pa tempetarura i potrosnja. I ovo sve vazi u mom slucaju.

Ali hajde jedan primer.
Ako bude brza 30% (a nadam se da ce biti mnogo vise), ali ta vrednost opadne na 10% kada se ukljuci AA i AF (naravno Crysis tu ne racunam), onda cu najverovatnije kupovati tako sto bih za nju dao do 10% vise para. Naravno sledeca glavna stvar koju cu gledati ce biti buka, pa tempetarura i potrosnja. I ovo sve vazi u mom slucaju.
A ako cena RV770 kartice koja po brzini bude tu sa 9800GTX-om, ili malo brza od njega, bude znacajno niza od GTX-ove (recimo cirka dvadesetak odsto)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno