Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
sve nesto ne mogu da se odlucim kako da potrosim Nedjinih 50e :d

Pa ako 4870 bude na nivou 9800GTX-a ti gubiš opkladu jer si tipovao na 30% ubrzanja u odnosu na 3870 a 9800GTX je oko 50% brži.

Malo si se prelicitirao što bi rekle preferansdžije.

:) To poredjenje koje si naveo je neka Fudova 4870 sa 512mb rama ;)

Pa on ide na kartu da 4870 neće biti u klasi 9800GTX već da će 9800GTX biti za nekih 15% brži od 4870 a 50% brži od 3870.
Ja se iskreno nadam da neće nego da će 4870 biti malo brži pošto planiram za kraj leta da pazarim nešto :)

Poslednja izmena:
NE nego ja ne gledam Fudova naklapanja vec onu spec tabelu gore koju je illidan okacio.
Idem na kartu da ce biti ~30% overall brzi (negde ce biti malo brzi jer je cpu limited, negde ce biti 50% brza jer nije i tako ta sarma, ko razume shvatice), 9800gtx nije svuda 50% brzi od 3870, negde manje, negde vise. Svejedno, i da omasim za 20%, vise se bruka ATI nego ja :) Najnovija generacija koja jos nije ni izasla ce raditi kao prethodna nvidia generecija...a izlazi nova nv gt200, pogledajte tabelu, ako je tacna, najslabiji gt200 ce tuci najjaci rv770, a to nije dobro po nas kupce. Ja bi voleo da rv770 4850 tuce 9800gtx za 10~15%, to bi bilo dobro, ovako ne deluje dobro PO NAS koji cemo kupovati to jer ce ATI imati nize cene i slabije karte, a nvidia ce da drzi cene jer ih boli uvo, imaju jace karte i onda ce da prave neke bogalje da ih spuste na rv770 teritoriju, tako nesto. Malo sam konfuzno slozio ovu misao :p

edit: ako pogledate cene u onoj tabeli (izuzimajuci 8800ultra) lako cete shvatiti zasto mi se ne svidja nadolazeci ati. Ako treba da obrazlozim: Ocu opet nv da kupim , a bice skupa jer ATI nema pandana slicnih performansi koji bi doveo do nekog malog rata cena. Kao sto rekoh, one cene sve govore (ako je istina, daj Boze da nije)

Poslednja izmena:
Meni skroz odgovara da nvidija drzi cene, a i ostalim kolegama verovatno :)

Svejedno, i da omasim za 20%, vise se bruka ATI nego ja :) Najnovija generacija koja jos nije ni izasla ce raditi kao prethodna nvidia generecija...
U pitanju je strategija. AMD je još pre 6 meseci rekao da odustaje od dizajniranja ogromnih GPU-ova u korist čipova razumnih dimenzija. Za high end (i benchmarke po sajtovima) će ići sa multi GPU rešenjima. Za razume, RV770 će biti sasvim dovoljan za sve igrice u 2008 a kad dođu zahtevnije AMD će izbaciti brže rešenje! Glavna borba će biti između RV770 i G92 u 55nm (ako ga nVidia izbaci)
Sramota je bio R600 a sve nakon toga je mnogo bolje i mislim put u pravom smeru, pogotovu uzimajući u obzir trenutno stanje u AMD-u.

Sramota je bio R600 a sve nakon toga je mnogo bolje i mislim put u pravom smeru, pogotovu uzimajući u obzir trenutno stanje u AMD-u.

R600 je bila skola koliko je balansiran pristup u dizaniranju GPU-a bitan i koliko je rizicno dizajnirati glomazne GPU-ove ukoliko ti se ne poklope sve zvezdice. NVIDIA-i se to jednom desilo sa NV30 i oni su iz njega naucili mnogo toga, sto je fijasko pretvorilo u "long-term" korist...

ATI je s druge strane kreirao jasnu strategiju za buducnost, sto je nakon konfuzije oko R600 uspeh sam po sebi. RV670 je postigao odlican uspeh i u finasijskom i u marketinskom smislu i pokazao se kao dobar recept za buduce projekte i okrenuo je situaciju za 180 stepeni, pa tako umesto da ATi juri 'vidiju, 'vidija je jurila ATI, a proizvodi te trke su 8800GT i 9600GT i u krajnjoj liniji benefiti za krajnjeg kupca.

ostaje da se vidi kako ce 'vidija reagovati na RV770. Treba imati na umu da GT200 nije taj odgovor, niti su ti GPU-ovi uporedivi kako zbog svoje arhitekture, dimenzija i performansi, tako i zbog cenovnih razreda koje ce zauzimati.

S druge strane, ono sto jeste uporedivo jesu GTX2xx kartice sa R700 karticom (za one koji to jos neznaju R700=2xRV770). ATI-jev pristup u dizajniranju GPU-ova mu ostavlja prostor da kombinujuci 2 GPU-a cenovno i po performansama parira novoj GTX liniji. Da podsetim RTV770 je DUPLO manji od GT200 (ne ukljucujuci externi NVIO2), a kompleksnost same kartice nije veca uprkos upotrebi 2 GPU-a zbog koriscenja 256bitne magistrale.

Prakticno ATi sa Dual-GPU pristupom igra protiv 'vidije na kartu na koju je Intel sa MCM pristupom za procesore igrao protiv AMD-a.

Poslednja izmena:
tacno tako - oba proizvodjaca nisane prilicno razlicite cenovne kategorije...ko da su se dogovorili ko ce se gde "smestiti"...

Ваљда је питање како ће Ati одговорити на GT200 пошто се очекује да ће GT200 бити врх ове генерације.

ATI je s druge strane kreirao jasnu strategiju za buducnost, sto je nakon konfuzije oko R600 uspeh sam po sebi. RV670 je postigao odlican uspeh i u finasijskom i u marketinskom smislu i pokazao se kao dobar recept za buduce projekte i okrenuo je situaciju za 180 stepeni, pa tako umesto da ATi juri 'vidiju, 'vidija je jurila ATI, a proizvodi te trke su 8800GT i 9600GT i u krajnjoj liniji benefiti za krajnjeg kupca.

ostaje da se vidi kako ce 'vidija reagovati na RV770. Treba imati na umu da GT200 nije taj odgovor, niti su ti GPU-ovi uporedivi kako zbog svoje arhitekture, dimenzija i performansi, tako i zbog cenovnih razreda koje ce zauzimati.

S druge strane, ono sto jeste uporedivo jesu GTX2xx kartice sa R700 karticom (za one koji to jos neznaju R700=2xRV770). ATI-jev pristup u dizajniranju GPU-ova mu ostavlja prostor da kombinujuci 2 GPU-a cenovno i po performansama parira novoj GTX liniji. Da podsetim RTV770 je DUPLO manji od GT200 (ne ukljucujuci externi NVIO2), a kompleksnost same kartice nije veca uprkos upotrebi 2 GPU-a zbog koriscenja 256bitne magistrale.
Prakticno ATi sa Dual-GPU pristupom igra protiv 'vidije na kartu na koju je Intel sa MCM pristupom za procesore igrao protiv AMD-a.
R600 je bio totalni fijasko, RV630 malo manje ali daleko od dobrog.
Međutim nakon toga, ATi-jeva marketing strategija je jasno definisana, čipovi i kartice stižu na vreme, uspešno prelaze na novije proizvodne procese. Sve to im je omogućilo da se dobro nose sa nVidiom i pored inferiornih čipova. Ne malo im je pomogla i nVidia, koja uprkos svemu tumara na tržištu i ne uspeva da dokusuri ATi.
Jedna stvar koju ATi treba da izmeni u marketingu je bolja saradnja sa game developerima. Taj segment opasno zaostaje u poređenju sa nVidiom. Džaba im sve ostalo, ako se igrice optimizuju sa nVidia hardware. Naprimer, da su imali makar jedan bitan naslov (3D Mark ne računam) u kojima je RV670 bolji od G92 mnogo bi više prodali kartica.

R600 je bila skola koliko je balansiran pristup u dizaniranju GPU-a bitan i koliko je rizicno dizajnirati glomazne GPU-ove ukoliko ti se ne poklope sve zvezdice. NVIDIA-i se to jednom desilo sa NV30 i oni su iz njega naucili mnogo toga, sto je fijasko pretvorilo u "long-term" korist...

Mislim da posle ovog gx-x i ekipa nemaju šta više da filosofiraju. Iako RV770 i GT2xx karte nisu izašle, ono što se zna i što je već skoro 99% sigurno je i scenario koji je Nedjo opisao. NVIDIA sa GTX280 kartom gađa cenovni rang od (kod nas) 500-ak evra, sa GTX260 onaj od 350-400 evra, što znači kao 8800GTX i GTS 640MB kada su se pojavili. RV770 će u XT i Pro podvarijantama da menjaju 3870 i 3850, tj. krenuće se sa cenama od oko 210 i 170 evra, a te cene možda u startu neće mnoog padati (jer NVIDIA u tom trenutku neće imati odgovor, osim G92 8800GT i GTS modela i osim ako 9800GTX ne dobije cenu od oko 200 evra, a svi znamo da manje obavešteni deo kupaca - njih nekih 90%, kupuje ono što je tek izašlo i što se reklamira i testira u tek objavljenim testovima). Iako NVIDIA u startu nema odgovor na RV770, iako se RV770 može posmatrati i kao odgovor na G92, koji je bio odgovor na RV670 :D, pravi sukob u superteškoj kategoriji će se desiti u julu, avgustu i to između R700 i GT200. Biće zanimljivo da se vidi kako će ATI formirati cene kako bi se borio sa ovim milijarderskim gigantom koji ipak ima tu prednost što je SingleGPU rešenje pa ne zavisi od stanja drajvera i "prepoznavanja" igara... Kapiram da će imati prednost u 3DMarkovima, ali da će biti igara u kojima će GTX280 biti osetno bolji...

Ваљда је питање како ће Ati одговорити на GT200 пошто се очекује да ће GT200 бити врх ове генерације.

Ati će na GT200 odgovoriti sa svojom R700 karticom, i u standardnom baražu testova će se dobro nositi jer će optimizovati drivere za njih.
Međutim u srednjem segmentu tamo, gde se prave glavne pare, ATi će imati bolju ponudu makar dok nVidia ne izbaci neki novi 9600GT.

У будућем средњем сегменту Нвидиа већ има понуду, то су 9800gtx и 9800gt.

У будућем средњем сегменту Нвидиа већ има понуду, то су 9800gtx и 9800gt.
Da ali sa skupljim (većim) čipovima, koji se više greju, a i sa starim imenima (mnogo bi bilo da G92 dobije i treće marketinško ime). Novo je uvek bolje, zar ne? :D

Poslednja izmena:
9800gt će biti rebrandirani 8800gt i u početku će se raditi u 65nm. Do kraja godine će se u prodaji pojaviti 55nm verzije koje će ozbiljno ugroziti 4850.

U prvo preme ne vidim da će nV imati odgovor na 4870 (9800GTX troši više, veći je...) baš kao što i ATI neće imati odgovor na "pravi" High-end neko vreme. Voleo bih da se 4870x2 pokaže dobro, tj. da se unapredi kompatibilnost i skaliranje jer mislim da je budućnost u tom pristupu.
Setite se početka 2005 kada su svi do pojave x2 procesora bili skeptični u njihovu iskorišćenost ali je tržište i tehnologija ipak otišla u tom pravcu.

Bogda je dobro primetio problem sa ATI-jem i igrama. Nekako mi se čini da ATI stalno kaska u optimizacijama. Bliža saradnja bi donela više koristi pri samom predstavljanju igre. Dobar primer je osvrt na duel x1900 i 7900 serije koji je u vreme dok je bio aktuelan bio gotovo izjednačen dok sada gomila igara na ATI-ju radi daleko bolje nego na nV. Ali kasno Marko... kartice se testiraju na svom izlasku sa novim igrama i poslednjim driverima koje ATI pegla tek nakon par meseci...

Izvinjavam se sto ja nekako ipak malo drugacije gledam na citavu situaciju. :)
Po meni ako su one specifikacije za 4870 tacne i ako on ne bude barem 25% brzi od 9800GTX-a(tj. duplo brzi od 3870) onda je to konacni dokaz promasene R600 tehnologije na kojoj su bazirani RV670,kao i RV770. Jer pazite,po ovim specifikacijama RV770 ima duplo vise snage od RV670 i MORA da bude i priblizno duplo brzi cak i da nisu vrsene nikakve optimizacije i tweakovi u arhitekturi. Ako bude samo tu negde sa 9800GTX-om to znaci da Atijeva arhitektura sa 5-way shaderima ne moze biti osnov za kasnija usavrsavanja i budzenja.
Druga stvar,sto se tice zasluge Atija za 8800GT i 9600GT,mislim da je smesno reci kako ovih kartica ne bi bilo da Ati nije izbacio RV670.Kao nVidia je uvidela kakav ce RV670 biti i na brzinu sklepala G92.Malo teze,nVidia je pocela da projektuje G92 ko zna kad.To im je uobicajena strategija-pred kraj tekuce tehnologije izbacuju malo sporiju varijantu high-end kartice(8800GT u odnosu na 8800GTX),pojednostavljenu i u manjem p.procesu za cenu od oko 200 evra.Ranije su isto tako imali recimo 6800GS.Jedino sto je G80 bila odlican polazni GPU,pa je G92 ispao previse dobar tako da su mogli da izdvoje slabiju i jacu varijantu(8800GT i 8800GTS 512/9800GTX).Jos jednom napominjem da je G92 izasao PRE RV670. Takodje bih primetio da je RV670 slabo uticao cak i na formiranje cene G92 kartica-znam da je nVidia planirala da 8800GT zaceni u rangu 150-200$,ali kad se ispostavilo da je 8800GT ipak solidno brzi od 3870 nisu imali potrebe da dalje spustaju cene.Dakle ,po meni, 8800GT i 8800GTS 512 kartice su kostale malo vise nego sto bi trebalo bas zbog RV670.
Moj zakljucak je: los polazni GPU (R600) ne moze biti dobar za projektovanje slabijih modela (RV630,RV670), a videcemo kako sklaira kada se od njega projektuje jaci GPU (RV770).
Naravno Atiju svaka cast sto je ipak uspeo da se izvuce i solidno snadje.

EDIT:Ostaje da se vidi kako ce se nVidia izboriti sa 4870/4850 karticama u slucaju da se pokazu dobro.Za sada deluje kao da nece imati adekvatan odgovor u tom segmentu,medjutim poznajuci nVidia-u poslednje vreme,sigurno su vec nesto smislili. :)

Poslednja izmena:
I ja se izvinjavam svima sto malo drugacije gledam na stvari, a DAS-u se zahvaljujem na postu, predstavlja upravo i moje vidjenje stvari.

Kontam da su sad svi stavovi i ocekivanja tu, ostaje jos samo da proizvodjaci pokazu svoje karte.

Jos jednom napominjem da je G92 izasao PRE RV670. Takodje bih primetio da je RV670 slabo uticao cak i na formiranje cene G92 kartica-znam da je nVidia planirala da 8800GT zaceni u rangu 150-200$,ali kad se ispostavilo da je 8800GT ipak solidno brzi od 3870 nisu imali potrebe da dalje spustaju cene.Dakle ,po meni, 8800GT i 8800GTS 512 kartice su kostale malo vise nego sto bi trebalo bas zbog RV670.
Hm ... predstavljanje G92 je bilo uranilo nekih 15 dana ili sl., možda baš da se prestigne ATI. S druge strane, teško da bi ih davali za 150-200$ kad ih nisu imali dosta za 250$ ili više.

Džaba im sve ostalo, ako se igrice optimizuju sa nVidia hardware. Naprimer, da su imali makar jedan bitan naslov (3D Mark ne računam) u kojima je RV670 bolji od G92 mnogo bi više prodali kartica.

ovo je, po meni, jedan bitan, ako ne i najbitniji naslov 2008:

ME_GPU_1680.PNG

i izlazi sutra ;)

RV670 vrlo jak ovdje, iznenadjujuce jak, nigdje nisam vidio da 3870 tuce svaki single-GPU G92 model.

Da li se istorija ponavlja, da ATI obicno ima napredniju arhitekturu te vise vidi unaprijed? (najsvjeziji primjer, a vidi se u istoj ovoj tablici, X1950Pro gazi 7900GT)

Poslednja izmena:
zna se da je mass effect kozulska igra tako da..... :p

ali slazem se da je hit godine ;)

E ovi sto su kupili 9800GTX su se bas zeznuli. GTS i GT u Mass Effect razbijaju GTX, pa cak i 9600GT u 1280x1024 rez... Koja glupost!

RV670 vrlo jak ovdje, iznenadjujuce jak, nigdje nisam vidio da 3870 tuce svaki single-GPU G92 model.

Da li se istorija ponavlja, da ATI obicno ima napredniju arhitekturu te vise vidi unaprijed? (najsvjeziji primjer, a vidi se u istoj ovoj tablici, X1950Pro gazi 7900GT)
A igra je inace pravi next-gen port. Nevidjena grafika!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno